Tot die rationele conclusie kun je komen na het artikel van gisteren “Credit default swaps (CDS) verbieden?”

Maar er zijn meer mensen die logisch kunnen denken, en het ook doen. Daaronder ook Jim Rogers, die we hier ook al eerder aangehaald hebben. Hij zegt dat dit ook goed zal zijn voor de Grieken!

U kunt zijn redenering in een korte video volgen: “Jim Rogers on Bloomberg: Greece Bankruptcy Would Be Good for Euro!”

15 REACTIES

 1. Juist, eerst failliet en dan bij opbod verkopen, net zoals een gewoon bedrijf.

  Dan kun je ook een redelijke inschatting maken wat een land, Nederland bijvoorbeeld, nog echt waard is.

 2. Je moet Griekenland niet failliet verklaren, maar degene die ervoor hebben gezorgd dat het zover kwam. Die moeten tot het laatste hemd uitgekleed worden en moet men achter de tralies gooien en het geld daarheen terugbrengen waar ze het hebben ‘gestolen’….En dat geldt voor iedereen in alle landen.

  http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_125958.z24/Profiel_Goldman_Sachs__superbank.html

  Hoezo een verenigd Europa? Tegen welke prijs?? Zou men in Brussel werkelijk van niets hebben geweten? Ook niet hoe Amerika de EU heeft willen ‘helpen’????
  Armin [7] reageerde op deze reactie.

 3. Pamela Hemelrijk zat m.i. op het goede spoor…. http://neerlandsbloed.net/?p=291 (met dank aan reactie van TalleyRand op de VS die hier op wees)

  Balkenende is uitgerangeerd en nu gaat Cohen als een dark horse naar voren worden geschoven? Het stinkt hier in NL nog erger dan erg…..Rotte vis vermengd met stront ruikt ten opzichte van dit vieze land als Chanel N°5

 4. @Frankie [5]:

  Dus het advies luidt bij deze niet 20 procent van je geld, maar 100 procent van je geld omzetten in goud.

  Aan iedereen, koopt goud totdat je zelf een ons weegt.
  Gegarandeerd, 100 zuivere procenten succes wanneer u al uw geld investeert in goud!!

  Alleen jammer dat men met dit advies, en met adviezen in het algemeen, pas komt als de beer reeds is geschoten.

  Maar nogmaals….100% beleggen in goud is 100% zuivere verzekering voor je waardeloze centen….Zorg alleen wel dat je kan leven van de lucht.

 5. @IIS [2]: Je moet Griekenland niet failliet verklaren, maar degene die ervoor hebben gezorgd dat het zover kwam.

  Dat zijn de gewone burgers. Immers het is al zo’n 30 jaar lang bekend dat dit niet door kon gaan … Het idee dat een handje vol politici of zo schuldig zijn en het gewone volk de dupe is net zulke communistische agitprop als dat de stinkend rijke bankiers de kredietcrisis veroorzaakt hebben. Het gewone gepeupel heeft uit volle overtuiging meegedaan en protesteert vooral bij pogingen de zaak recht te brijen en wil vooral voortzettingvan de struisvogelpolitiek.

  Nee, Griekenland failliet klinkt heel stoer, maar landen kunnen niet echt failliet gaan. Immers landen hebben geen eigen bezittingen maar enkel de bezittingen en verdienkapaciteiten van hun inwoners. Als Griekenland failliet gaat wil dat dus zeggen dat de inboedel – bezittingen van gewone Grieken – dus geplunderd worden.

  Rogers heeft het vaak bij het rechte eind, maar is wel een beetje populistisch kort door de bocht.

  Wat moet gebeuren is Griekenland niet meer helpen en zo dwingen orde op zaken te stellen. Het is zeg maar het verschil tussen een simpel persoonlijk bankroet waarna je weer verder kunt gaan met je oude gedrag (zoals in de VS) of een jarenlange schuldsanering waarbij je echt elke euro moet omdraaien (zoals in NL).

  Griekenland gaat ook niet failliet, maar zodra men ophoud het handje vast te houden zal men vanzelf met de botte bijl orde op zaken gaan stellen. Zeg maar Ierse maatregelen zoals 20% reductie ambtenaarsalarissen, staatspensioenen inperken, etc. Het is geen probleem om de Griekse begroting op orde te krijgen.

  Besef dat bankroet is iets wat vrijwel altijd een cashflow probleem is en zelden tot nooit een balansprobleem. Alles kan herfincancieerd worden mits je maar een rente betaalt. De hele discussie van Griekenland gaat ook enkel om iets van 30 miljard die herfinancieerd moet worden en het geen heus wel kan tegen helaas wel woekerrentes. Nou ja, woekerrentes, zeg maar gewoon subprime tarieven. Immers, dat is Griekenland: een sumbprime lener.

  Iemand met een slechte baan en veel schulden zal ook een rente opslag betalen. Zo ook Griekenland. Het is een eocnomisch zwak land, met een zwak arbeidsethos en met matige vooruitzichten ook bij hervorming van de financien. En dus moeten de rentes omhoog. Elke poging dat tegen te gaan werkt averecht. De rente hoort een afspiegeling te zijn van de capaciteiten van een land. Zo zorgt de markt ervoor dat zwakke landen ook meer gestimuleerd worden hun positie te versterken.

  Maar ja, een zeer groot deel van de huidige obligaties ligt in Frankrijk en Duitse banken, dus die zien liever wat anders …

  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Armin [7]:

  Zijn de burgers even schuldig? Maar bij wie lag de verantwoording? Als een bedrijf failliet gaat zijn dan automatisch alle werknemers ook schuldig?

  En als al 30 jaar bekend was dat het rommelde in Griekenland, waarom heeft de EU Griekenland toegelaten en mocht ze de euro invoeren? Wie is nu eigenlijk werkelijk schuldig? De burger of de politiek?

  Zijn wij schuldig aan het falen en marchanderen van banken en toezichthouders? Ik heb als burger geen enkele invloed kunnen uitoefenen, het enige wat burger in het algemeen hebben gedaan, en als je daar op doelt dan heb je gelijk, is het aangaan van onverantwoorde leningen en leven boven de stand…Want daar kreeg is soms het rook van uit de oren, als ik weer eens hoorde hoe achterlijk veel mensen konden en wilden lenen en hoe vanzelfsprekend men dit vond/vindt….Waar voor 20 jaar terug niemand een nagel had om zijn reet te krabben, kon men de afgelopen jaren zich rijk rekenen met abnormaal hoge hypotheken en persoonlijke leningen.

  Als ik je reactie goed begrijp dan had Griekenland en nog zoveel andere landen, nooit of te nimmer mogen deelnemen aan de euro.
  Armin [9] reageerde op deze reactie.

 7. @IIS [8]: Zijn de burgers even schuldig? Maar bij wie lag de verantwoording? Als een bedrijf failliet gaat zijn dan automatisch alle werknemers ook schuldig

  Uiteraard niet, maar daar ligt het wel anders. Het is nooit zwart-wit.

  Echter als een bedrijf faiiliet gaat hebben in veel gevallen werknemers een te hoge beloning gehad of waren er teveel werknemers. Etc.

  Mijn punt is vooral dat het agitprop is om enkele ‘hoge heren’ de schuld te geven. Je gaat dan voorbij aan de werkelijke problematiek: dat het HELE land op te grote voet heeft geleefd.

  En zij die het meeste geld geconsumeerd hebben zijn doorgaans wel het gewone volk …

  Toezcihthouders etc hebben wellicht gefaald, maar in de meeste gevallen zou het gewone volk geklaagd hebben indien zij ingegrepen hadden.

  Zie nu ook de protesten daar tegen wat men 10 jaar geleden al had moeten doen.

  En of Griekanland aan de euro had mogen deelnemen is eigenlijk een andere kwestie. Van mij hadden ze gemogen, maar dan had men veel strengere regels moeten hebben betreft het hen kunnen dwingee op orde op zaken te stellen. En had men die moeten naleven. Maar ja, ook daar gold dat Frankrijk en Duitsland zelf in problemen kwamen en dit tegen gehouden hebben. Die twee landen hebben immers het stabiliteitspact opgeblazen.

  Met de regels en vooral de naleving van nu had Griekenland er beter niet in kunnen zitten. Met andere regels echter was er geen probleem geweest.

 8. @Armin [7]:
  “Als Griekenland failliet gaat wil dat dus zeggen dat de inboedel – bezittingen van gewone Grieken – dus geplunderd worden.”
  huh, De griekse mafia heeft geld geleend met de belastingbetaler als onderpand en dan zeg je dat een default betekent dat de GRiekse burger geplunderd moet worden?
  De leners hadden geen geld moeten lenen aan schurken. Dan weet je dat je of via een default genaaid wordt, of via hyperinflatie, maar genaaid wordt je.
  Als een bedrijf failliet gaat en geen bezittingen meer heeft, worden de bureaustoelen verkocht en verdeeld onder de schuldeisers en that’s it, naar de rest van hun obligatie kunnen ze fluiten. Dat kan met de Griekse overheid ook, wat is er mis met de schuldeisers hun verdiende loon te laten krijgen. Als je geld leent aan een drugsverslaafde, moet je niet gek opkijken als je je geld niet terugkrijgt.

  Armin [14] reageerde op deze reactie.

 9. Ik heb ergens gehoord dat rijke Grieken massaal naar Cyprus verhuizen. Jammer dat wij niet zo’n eiland voor onze kust hebben liggen met lage belastingen.

  Zou Griekenland echt een doorstart maken, wie wil dan nog staatsobligaties kopen?

 10. @pcrs [10]: De griekse mafia heeft geld geleend met de belastingbetaler als onderpand en dan zeg je dat een default betekent dat de GRiekse burger geplunderd moet worden?

  Ja, want Griekenland is geen libertaria. Libertarische principes gelden dus niet.

  Wat had gemoeten in een ver verleden als Griekenland libertaria was, is inderdaad wat jij stelt. maar zo is het niet gegaan en wil ook de overweldigende meerderheid van Griekenland niet zoals het gaat.

  Overigens zoals ik hoger al schreef, gaat Griekenland niet failliet. Het concept faiilliet gaan zoals bedrijven faiilliet haan bestaat niet voor landen, daar er geen rechtsentiteit is die de bezitingen en schulden heeft. Verder hoeft Griekenland niet bankroet te gaan, want een sanering ala Ierland lost het probleem ook op. Alleen de inwoners willen die sanering niet.

  Maar die gaat er wel komen.

  LvM [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Armin [14]:

  Wat u beschrijft (libertarische principes gelden toch niet, dus plundering is prima) is ordinair opportunisme.
  De huidige samenleving is niet gebaseerd op libertarische principes, maar u net zo goed niet.

Comments are closed.