Terwijl Obama zijn laatste verkooppraatje hield voor een nieuw, in de toekomst nog slechter op te brengen, gezondheidszorgplan, gingen duizenden Grieken de straten op om te rellen. Een creatief TV station zou de twee scenes simultaan in 1 scherm kunnen uitzenden omdat ze  over hetzelfde gaan. Alleen Griekenland is wat verder in het plot. Zij zijn op het punt waar de kano in de waterval gaat storten. De US is wat verder stroomopwaarts en zou nog naar de kant kunnen peddelen, maar heeft besloten om te trachten langszij de Grieken te geraken.  Hoofdstuk Een (de introductie van onbetaalbare rechten op uitkeringen) leidt uiteindelijk tot Hoofstuk 20 (totale maatschappelijke ineenstorting) . De Grieken zijn bij Hoofdstuk 18 of 19.

Wat er gaande is in de ‘ ontwikkelde’  wereld is niet zo moeilijk te begrijpen.  De Bismarckiaanse verzorgingsstaat van de 20e eeuw ontbeert de mensen die de rekening kunnen betalen.  In de US kan men nog haar kinderen en kleinkinderen een oor aan naaien. In de EUSSR heeft men de volgende stap bereikt in de sociaal democratische evolutie: er zijn geen kinderen en kleinkinderen meer om te beroven. De US heeft een geboortecijfer van 2.1.  Griekenland ongeveer 1.3.  10 grootouders hebben 6 kinderen en 4 kleinkinderen. De familieboom is op zijn kop.  Demografen noemen dat een situatie waar nog nooit een maatschappij van is hersteld. En vergeleken met Spanje en Italie doet Griekenland het zelfs nog het minst slecht.
Dus je kunt geen hypotheek leggen op de toekomst omdat er simpelweg geen toekomst is. Griekse ambtenaren stoppen met ‘ werken’  bij 58. Dat klinkt goed, maar als 10 grootouders 4 kleinkinderen hebben, wie gaat dan betalen voor de 20-30 jaar die ze nog op de golfbaan willen staan?

In Californie doen zich vergelijkbare toestanden voor. De publieke sector daar ligt al een generatie met haar gezicht in de Ouzo.  Maar de US als geheel is nog niet zo erg als Griekenland. In 2005 zouden de verwachte publieke pensioenverplichtingen in 2040 ongeveer 6.8% van het BNP zijn. In Griekenland was dat 25%. Met andere woorden: wegwezen, Armageddon! Na 2005 is de situatie in beide landen verergerd.  Maar waar de US nog een keuze hebben,  gaat Griekenland de 2040 niet halen. Niet zonder een grote dosis realiteitzin.

Ligt dat voor de hand?   President Ford zei graag : “A government big enough to give you everything you want is big enough to take away everything you have.”.   Maar misschien is er een tussenfase: A government big enough to give you everything you want isn’t big enough to get you to give any of it back. Dat is waar Griekenland nu is .  Haar socialistische regering is nu gedwongen tot bezuinigingsmaatregelen.  Maar de Grieken reageren met de middelvinger.   Ambtenaren krijgen 14 maanden salaris voor ongeveer 7 maanden werk  – voor velen duurt de werkdag tot 14:30. Als ze met pensioen gaan krijgen ze 14 maandelijkse uitkeringen.   Met andere woorden:  Economische realiteit is niet mijn probleem, ik wil mijn uitkering  En ook al gaat de hele staat failliet binnen een generatie,  kan me niet bommen als ik maar mijn centen krijg tot ik het loodje leg.

Liefhebbers van een kleine overheid worden vaak beschimpt als egoistische types die niets geven om het algemeen belang.  Maar. zoals de Griekse protesten duidelijk maken,  niets maakt iemand egoistischer dan het communitarisme van de grote overheid.  Zodra iemand profiteert van publieke zorg,  vakantiedagen, riante pensioenvoorzieningen en alle andere voordelen betaald uit de staatskas, kan het maatschappelijk belang hem niet zoveel meer schelen. Hij zit gebakken en de rest kan naar de hel.  Het gevoel ergens recht op te hebben blijft lang bestaan, ook al is het inmiddels onrechtvaardig geworden.

Iemand die dat gevoel goed vertegenwoordigt, is de vice premier van Griekenland. De EU concludeerde dat de bezuinigingsplannen niet voldoende waren en eiste dat , als voorwaarde voor hulp,  er een steviger pakket zou komen.
Griekenland is geen soevereine staat meer. Het is een soort General Motors, Brussel is Washington en het Griekse electoraat speelt graag de rol van de autovakbond – alles is bespreekbaar, behalve iets wat echt zou helpen.  In de praktijk, omdat Spanje, Portugal, Italie en Ierland ook op de rand van de afgrond staan, zal de ‘ Europese’  bailout moeten worden betaald door Duitsland. Dus de voornoemde vice premier Theodoros Pangalos (socialist) heeft de condties van de EU deal afgewezen met als reden dat de Duitsers al het goud  van Griekenland hebben gestolen tijdens de tweede wereldoorlog. Bijstand en de verzorgingsstaat dragen bij aan een cultuur van ‘ hoe durf je ons te vertellen hoe we ons moeten gedragen? Geef ons je geld en opzouten!’

Helaas is Duitsland niet langer het Wirtschaftswunder.  Angela Merkel zei een jaar geleden dat een Obamaesque groot ‘ stimuleringspakket’  er niet in zat omdat de buitenlandse crediteuren weten dat er niet genoeg jonge Duitsers zijn om het terug te betalen, Meer dan 30% van de Duitse vrouwen is kinderloos, onder hoger opgeleiden is dat meer dan 40%. En voor de opdrogende stroom Duitsers die uit de creche rollen is er bitter weinig reden om te blijven. Waarom zou je je uit de lederhosennaad werken om in je eentje hele bejaardentehuizen te onderhouden?

En dat is dan nog voordat de EUSSR besluit om je met Griekenlands problemen op te zadelen. Duitsers die pas op hun 67e stoppen met werken  worden nu geacht om de 14 maandelijkse uitkeringen in leven te houden voor de Grieken die er bij 58 al de brui aan geven..
Zie Griekenland als Californie. Ieder jaar geeft een onverantwoordelijke en corrupte bureaucratie zichzelf beter salaris en meer rechten die betaald moeten worden door een kleiner wordende productieve klasse.  En zie Duitsland als de prudentere staten binnen de US. Zoals New Hampshire.  Verantwoordelijk gedrag loont echter niet. Je moet uiteindelijk toch meebetalen aan de bail outs. Het probleem is dat er nooit genoeg rijken zijn om te plukken want de verzorgingsstaat ondermijnt alles van vermogensopbouw, zelf je broek kunnen ophouden tot en met de voortplanting.  De Grieken hebben Grieken te weinig dus leggen ze de rekening bij de Duitsers. De Duitsers hebben alleen de Franse boeren zo lang kunnen subsidieren omdat ze de defensierekening bij de US hebben gelegd.
En in de US zegt de regering dat ze harder moeten peddelen om de Grieken en de Duitsers bij te houden. Wat kan er nou fout gaan?

(vrij) vertaald door The Red Pill.

Originele artikel van Mark Steyn hier: http://www.washingtontimes.com//news/2010/feb/26/our-own-greek-tragedy/print/

17 REACTIES

 1. Stuk geeft uitstekend weer waar ik mee worstel. Tot heden heb ik me verantwoordelijk gedragen. Altijd binnen mijn financiele mogelijkheden gebleven ondanks ik zo mijn tegenslagen heb gehad (dus houtje bijten). Ik voel me daarom zo stom. Ik had minimaal 1x per jaar meer op vakantie kunnen gaan, een leuker huis kunnen wonen en veel meer leuke dingen kunnen bezitten. Met de maatschappij heb ik niets meer, parasiterende lui die mij (als schuldvrij persoon) nu als onderpand gebruiken om een lening af te sluiten om zichzelf te bailen. Ik zou willen dat ik het moreel zou kunnen verantwoorden (aan mezelf) om te zeggen, fuck it, schuldhulpverlening here I come maar eerst nog even feesten.

  IIS [2] reageerde op deze reactie.
  GB [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Hugo uit Utrecht [1]:

  Schitterende reactie en diep triest tegelijk, omdat het de waarheid, de echte waarheid weergeeft. Ik kan me alleen maar aansluiten bij deze reactie, omdat ik er net zo over denk en het net zo heb gedaan en het net zo beleef…Behalve dan van die vakanties.

  Ik zie in mijn omgeving niet anders dan mensen die leven als god in Frankrijk en doen alsof het allemaal maar kan en het de normaalste zaak van de wereld is,…schulden maken tot ver, ver, ver over de top. Schulden maken wordt beloond, eerst verdienen en opzij leggen om later iets te kunnen aanschaffen werd en wordt gezien als ziek, gestoord en dient zwaar te worden gestraft.

  Hoe het allemaal precies in zijn werk is gegaan weet ik niet, maar ik vind het heel verdacht dat menig maal de naam van een grote Amerikaanse bank in deze Grieks/Europese kwestie is gevallen…Hebben de Amerikanen Europa bij de achillespees te pakken? Of hebben ze de boel gewoon willens en wetens gesloopt? Dit alles stink en Brussel en Frankfurt doen alsof de neus bloed en blijven goede maatjes me de Amerikanen en vervolgen de weg naar de ondergang.
  R. Hartman (NI) [6] reageerde op deze reactie.
  Hugo uit Utrecht [7] reageerde op deze reactie.

 3. Trichet en overige debielen weten zich geen raad en pompen rustig verder…. http://tinyurl.com/yhbgnm3

  Degenen die tot op heden braaf en zorgvuldig hebben geleefd rest niet veel, hooguit kunnen ze de tering (krijgen) naar de nering zetten.

  Wat een wereld, wat een horror.

 4. @Hugo uit Utrecht [1]:

  Je geeft hiermee ook exact mijn gevoel weer, Hugo.
  Mijn vader kwam de laatste jaren van zijn leven tot de conclusie dat werken niet loont in dit land. Vanaf zij 12e alltijd gewerkt en overgewerkt voor een klein loontje om vervolgens je geld weg moeten geven aan schreeuwende klaplopers. Het heeft allemaal niks meer met naastenliefde of solidariteit te maken.
  Ik sta nu ook heel erg in dubio of ik me in een dergelijke maatschappij nog wel produktief moet opstellen.
  Iedereen die zich constructief opstelt wordt op zijn grieks genomen door het linkse parasietentuig.
  Mijn werk bevalt me wel goed maar als daar verandering in komt zal de schakelaar definitief omgaan.

  Hoewel die luxe paarden in Griekenland totaal geen recht hebben om te staken sta ik toch wel achter ze.
  Het corrupte monetaire- en bancaire systeem moet eerst vallen en daarvoor is wanorde en chaos nodig vanuit de bevolking.
  Een failliet van de staat Griekenland is een zegen voor de verdere desintegratie van de EUSSR.

  Hugo uit Utrecht [7] reageerde op deze reactie.

 5. Tja, eenmaal aan de heroïnespuit van de staat lurkend is er no way back voor de meesten.
  Als je na 25 jaren “studie” eindelijk je licentie hebt moet je niet verwachten dat ze daar roekeloos mee om gaan.
  De intellectuelen passen dus wel op om kritiek te leveren.

 6. @IIS [2]: Ik heb vorige week ergens gelezen dat het PIGS debacle ook met windenergie samenhangt. Subsidie na subsidie, die terugverdiend moest worden (hoe naïef kun je zijn?).

  Maar zoals de meeste bezoekers van deze site weten draaien windmolens uitsluitend op subsidie, dus toen de subsidiekraan noodgedwongen dicht ging gooiden de uitbaters van windenergiehandel de handdoek in de ring. In Californië staan hele windmolenparken werkeloos vogeltjesgehakt te malen, en verder niks. Kapitaal, betaald door de belastingbetalers, en verspild door hun overheden.

  De lobby voor de subsidie is naar de US verlegd, en dat verklaart misschien die bank…

  Ik had er een artikel aan willen weiden, maar kan mijn bron niet meer vinden (vergeten vast te leggen, dom, dom, dom…).

 7. Lijkt wel of de laatste der nadenkenden zich hier verzamelen.

  @IIS [2]:
  Over Goldman gesproken. Wist je dat de voorzitter van de Italiaanse Centrale bank, Mario Draghi, ex chairman Goldman is en op de shortlist staat om ECB voorzitter te worden? Zijn kansen zijn nu gelukkig stukken kleiner geworden.
  http://www.bullfax.com/?q=node-fallout-goldman-greece-affair-widens-impact-european-ce

  @GB [4]:
  Wat mij betreft is het gehele politieke spectrum parasietentuig. Van SP tot Wilders via Groenlinks naar de VVD, 1 pot nat.

  IIS [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Hugo uit Utrecht [7]:

  Dank voor de link, Even visualiseren…. http://tinyurl.com/yhqdqse …ziet eruit alsof die zo mee kan spelen in een nieuwe aflevering van Godfather IV. Strak heertje en mooi onderwereld hoofd.

  Volkskrant bracht dit artikel…. http://www.volkskrant.nl/economie/article151662.ece/Mario_Draghi_nieuwe_bankpresident_Italie

  Welk rennen zal deze Italian Black Stallion voor Goldman Sachs moeten winnen? …Tja, ik mag nu eenmaal graag speculeren….

  Goldman Sachs en JP Morchan, ik ga met mijn laatste beetje interesse die ik kan opbrengen voor deze corrupte wereld even Googlen…Eigenlijk ben ik alles spuugzat en daalt mijn interesse ziende ogen, omdat ik van deze/de wereld dood moe wordt.
  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 9. Goed artikel daar op de WT en dank voor de vertaling.

  Wat Griekeland betreft lijkt het weer een stormloop. Staking ginds, Duitsland geeft geen cent (zeggen ze), Leterme wil een EU schuldagentschap, …, er wachten ons spannende maanden. Surrealisme is troef.

 10. @IIS [8]:

  Leg mezelf, mijn leven, mijn gedachten en mijn handelingen steeds vaker onder de loep en kom tot mijn grote schrik erachter dat ik niet meer degene ben die ik ooit was. Er zijn zaken gebeurd waar ik als mens niet trots op ben, zaken waar een ander om zou moeten lachen, maar waar ik niet trots op kan zijn. Ik wens mezelf weer in de spiegel recht aan te kunnen kijken. Ik zie massa’s mensen waar ik me niet langer mee wens te identificeren, zonder een moraalridder te zijn. Ik ben het zat om mezelf nog langer te verloochenen, ik wil terug naar mezelf, terug naar de bron en de eenvoud. Hoe fijn en sensationeel, oprecht of zuiver de wereld zich ook wil profileren, ik wens er geen onderdeel meer van uit te maken, ik ben het wel, maar wens vooral geestelijk er geen onderdeel meer van uit te maken. Ben niet bang dat de poorten van de hel op me wachten, maar wil wel, als het zover is, met opgeheven hoofd er naar toe kunnen gaan, indien het moet….en de poorten geen fiasco blijken te zijn.
  IIS [11] reageerde op deze reactie.
  surfer [13] reageerde op deze reactie.

 11. Ik heb nooit gehouden van het programma domino d-day, maar begin zo langzamerhand het spelletje zelf te waarderen. Vraag me af hoe snel het steentje Nederland aan de beurt komt.

  Ach kijk, de goudprijs heeft zojuist weer een nieuwe euro piek gevestigd. De bookmakers zetten er blijkbaar op in dat alle steentjes omgaan dit keer.

  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 12. @IIS [10]: Het is normaal dat het je bij tijd wat teveel wordt.. Ik denk dat we dat allemaal wel eens voorhebben, want de gigantische infostream kan soms zwaar op je maag liggen.
  Wat helpt is het allemaal even links of rechts laten liggen en je hoofd leeg maken door iets te doen wat je graag doet en totaal los staat van al de ellende.
  Een weekje gaan skieën of een toer fietsen als je sportief bent, of wat schrijven, tekenen, muziek maken, als je graag creatief bent .. zijn hier vaak goede remedies voor. Het geeft jezelf weer ruimte om er tegenaan te kunnen.
  Het is misschien een cliché en ik ken je niet persoonlijk maar in het algemeen doen zo’n dingen vaak meer goed dan slecht. just my 2c

  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 13. @Zacharias [12]: @surfer [13]:

  Wat ik eigenlijk ook duidelijk wilde maken en niet goed uit de verf kwam is het feit dat we in NL geleefd worden en gehersenspoeld zijn. De druk die ik voel is dat we in NL constant bezig zijn met DE ander, DE maatschappij, DE politiek, DE wereld enz. Veel met anderen je bezig houden en veel met de maatschappij rekening houden, dat we niet eens meer doorhebben dat we zelf niet meer bestaan en vergeten zijn dat het in feite om de meest belangrijke persoon draait in je leven, namelijk jezelf..’ik’, vandaar dat ik meermalen ‘ik’ in mijn vorige reactie heb gepropt. In heel de wereld draait het namelijk om de persoon waar je het meest van houdt en dat ben jezelf.
  Bijvoorbeeld zodra er problemen komen en je terug moet vallen op jezelf, merk je dat de wereld niet met jou bezig is/was en jij of beter gezegd ‘ik’ helemaal niet interessant is.
  Vandaar dat ik me afvraag of de mens, de ‘ik’ te veel is afgedwaald van zichzelf. Ieder mens zou eens meer terug moeten gaan naar zichzelf, zichzelf liefhebben, op zichzelf vertrouwen, zichzelf weer op de voorgrond moeten plaatsen. Mocht je dan van egoïsme worden bestempeld of men zal je omschrijven als a-sociaal, dan weet je dat je waarschijnlijk erg goed bezig bent jezelf terug te vinden. Hoe anders zou je in deze bagger overeind kunnen blijven?….
  Hugo uit Utrecht [15] reageerde op deze reactie.

 14. Ik heb het al vaker gezegd: de komende20 jaar staan in het teken van 3 zaken;

  1) een forse verhoging van belastingen. Met name sluikbelastingen zoals milieuheffingen etc. Maar er zullen % extra van het BNP opgeharkt worden.

  2) er gaat fors bezuinigd worden op regelingen voor ouderen. En/of de pensioenen gaan flink afgeroomd worden. Ook al stemmen ze allemaal op de ‘Zuig One Kinderen en Kleinkinderen Uit’ partij, dan nog gaat dat gebeuren. Er is namelijk geen geld om de ‘verworven rechten’ te betalen. De Griekse analogie klopt.

  3) De pensioenfondsen zoals wij die hebben gaan ook flink inkrimpen in hun regelingen. Hogere premies, lagere uitkeringen, minder indexatie, etc. Pensioenfondsen in Nederland blinken uit in een totaal gebrek aan transparantie, maar er zijn grote verschillen tussen fondsen. De dekkingsgraad is een artificieel construct, maar als zelfs dat onder de 100% zakt zegt dat wat. Nog erger is het lage rendement op het totale beleggingskapitaal
  en de mede daardoor totale afhankelijkheid van premieinleg om pensioenuitkeringen laat staat indexatie te kunnen garanderen. Omdat deze premieinleg gaat opdrogen, komen veel grote pensioenfondsen met veel ouderen in problemen de komende 20 jaar.

  Samengevat:
  1) belastingenverhogingen
  2) versobering ‘verworven rechten’
  3) versobering NLse pensioenstelsel

  En dit gaat 100% zeker gebeuren. Er is namelijk geen geld om de huidige stelsels in stand te houden.

  De afgelopen 40 jaar heeft men ondanks dat men een demografische rugwind had maar amper de verzorgingstaat kunnen handhaven. Maar eeuwig doorluieren op de staatschuld kan niet en de demografische meewind wordt nu tegenwind.

Comments are closed.