Regelzucht is de grootste oorzaak van het beperken van groei bij het Nederlandse Midden- en kleinbedrijf. Dit nav een onderzoek van de accountants Grant Thornton.

Een kwart van de mkb-rs ziet zijn ambities stuklopen op een overdaad aan regels, wetten en voorschriften. Dit belemmert concurrentie, innovatie en het flexibel gebruik van werknemers en kapitaal.

Daarnaast werkt het kosten verhogend en maakt dat het economisch herstel lastiger en later wordt bereikt.

Laten we nu eens ophouden welvaart te verdelen, maar beginnen met welvaart te gaan maken.

9 REACTIES

 1. Mee eens, welvaart verdelen voordat die is verworven, is hetzelfde als een huis kopen met een hypotheek.

  Kleine bedrijven met hardwerkende en zuinig levende eigenaren gaan er gegarandeerd aan kapot. Door de dictatuur van regels en na een leven van hard werken en sparen worden (kleine) ondernemers genadeloos afgestraft voor hun vlijt en spaarzaamheid. Zo ram je het initiatief er definitief uit. Door een leger van bureaucraten en politici die in een kongsie met het corporatistische kartel de massa in bedwang houdt, door het aanpraten van angsten en bedreigingen, immer opvoerende belastingdruk als gevolg daarvan, uit de markt prijzen van de kleine man en slavernij te bestempelen als welvaart.

  Wet- en regelgeving is niets anders dan een “democratisch” handvat om de “publieke sector” een waardig bestaan te verschaffen (J Cohen, vrij vertaald)

  Er staat ons hier nog wat te wachten, vrees ik.

 2. Werknemers waar ja – als ze eenmaal binnen zijn – in de eeuwigheid niet meer vanaf komt. Dat is pas een probleem.

 3. Dit is de bedoeling, minder bedrijven, minder concurentie, hoger prijzen, meer marge voor lobbie :))

 4. Productief = bedrijfsleven dat bezig is producten/diensten te creëren die klanten op basis van vrijwilligheid, in een markt met concurrentie en tegen betaling KUNNEN afnemen.

  Contra-productief = overheden die regels verzinnen om de productieven tegen te werken, waarvoor in een totalitair monopolie onder dwang betaald MOET worden.

 5. Het grootste probleem is personeel. Ik wil absoluut niet verder groeien in personeel (ben bang er niet meer vanaf te kunnen of dat ze langdurig ‘ziek’ worden – ken een aantal ondernemers die hierdoor flink in de problemenen zijn gekomen). Dit betekent dat ik duurder moet inkopen en dat remt de ontwikkeling van mijn bedrijf.
  Ik word doodziek van alle belastingen die ik moet betalen en innen (dat laatste is onbetaald werken voor de overheid, ben gewoon een belastingambtenaar) en de uitgebreide administratie die ik moet bijhouden (mijn administratie wordt dus gedaan door een boekhouder/accountant en dat kost geld omdat de regels te vaag zijn voor woorden)

  Paul Martens [7] reageerde op deze reactie.
  P.E. Middelkamp [8] reageerde op deze reactie.

 6. @kvr [6]: Wat je hier beschrijft is helemaal correct. En dan zijn er nog steeds mensen, die denken dat kapitalisme echt bestaat, dat er bedrijven zijn die ZONDER overheidsinvloed kunnen werken.

  Het is toch té belachelijk voor woorden, dat je op eigen kosten het bewijsmateriaal moet leveren om vervolgens over het door jou zelf opgehoste bewijsmateriaal gedwongen allerlei afdrachten en belastingen te moeten betalen.

 7. @kvr [6]: Inderdaad, absurd. In een onderneming wordt een administratie/boekhouding bijgehouden, waarbij 75% van de werkzaamheden door die betreffende afdeling is te relateren aan de onzin van de BTW. Een opgedrongen accountant gaat alles dunnetjes overdoen en voor minder dan € 200,- per uur stappen ze niet meer voor je in de BMW.
  De kosten die een ondernemer MOET maken om de belastingdienst wat van je zuurverdiende geld rond te laten pompen zijn zodanig dat je als de dood bent voor uitbreiding van je bedrijf.

  Als er dan toch zo nodig belastingen moeten worden geheven, dan maar via de VPB, dus stel ik voor de BTW compleet af te schaffen, dan vliegen de winsten omhoog, omdat bedrijven kunnen besparen op personeelskosten en overbodige figuren als accountants (doorgestudeerde lange arm van de belastingdienst, ook wel parasitaire uitvreters van ondernemers genoemd).

  Door het afschaffen van de BTW valt er volgens mij niks om, behalve een ambtenaren apparaat, dus formaliseren van de bestaande situatie.

 8. ja.. COhen…
  Ze noemen wilders een bedreiging voor de samenleving maar Cohen… godallemachtig, je moet wel een erge nitwhit, nietswetende sluimercommunist zijn wil je op hem stemmen

Comments are closed.