Ian Bremmer, oprichter van de Eurasia Group, is een politiek-risico expert. Hij zoekt voor internationale investeerders uit wat verschillende overheden wel of niet gaan doen. Onlangs schreef hij een boek over zijn bevindingen: The end of the free market: who wins the war between states and corporations ? In dit boek legt hij de strategie van overheden als China en Rusland bloot die het kapitalisme gebruiken om hun eigen macht en belangen te versterken. Dit systeem vindt wereldwijd navolging.

Bremmer heeft verschillende boeken geschreven. Drie jaar geleden kwam ‘The J Curve: A new way to understand how nations rise and fall’. Vorig jaar publiceerde hij ‘The fat tail: the power of political knowledge for strategic investing.’  In zijn laatste boek, dat in mei in de VS uitkomt, begint hij met een vraag die hij van een Chinese diplomaat kreeg middenin de financiele crisis. De diplomaat vroeg Bremmer: ‘Nu de vrije markt gefaald heeft, wat is naar uw mening de beste rol voor de staat in de economie ? ‘

In bijna ieder land misbruikt de overheid de recente crisis om een grotere rol in de economie te spelen. Ook in de VS is de overheid (mede-) eigenaar van grote, voorheen private, concerns en bemoeit zich o.a. met de strategie en bonussen.

Bremmer legt uit dat de vrije markt helemaal niet gefaald heeft en dat we geen wederopstanding van het communisme beleven. In plaats daarvan zien we een nieuw systeem genaamd staatskapitalisme. Het is een systeem waarin overheden het kapitalisme en vrije markten gebruiken voor hun eigen interesses en macht.

In zijn boek beschrijft hij niet alleen de gevestigde economische krachten maar ook de opkomende als China. Bremmer legt uit hoe de Chinese overheid door de staat gecontroleerde bedrijven politiek gebruikt. Terwijl communistische regimes instortten, hebben Chinese communisten hun macht behouden door een combinatie van onderdrukking en staatskapitalisme. Het doel was om de economie te laten groeien en controle te behouden.

In Rusland beoefent Poetin via Gazprom dezelfde truc, Chavez in Venezuela naast het ene na het andere particuliere bedrijf en ook de Nederlandse overheid doet via Fortis / ABN Amro een duit in het zakje.

De vraag is waar dit uiteindelijk toe zal leiden ? Er zijn vrijwel geen voorbeelden van (langdurig) succesvolle staatsbedrijven te vinden en uiteindelijk bezwijken dit soort bedrijven onder de torenhoge ambities en leegplundering c.q. desinvesteringen van diezelfde overheden.

4 REACTIES

 1. “In plaats daarvan zien we een nieuw systeem genaamd staatskapitalisme. Het is een systeem waarin overheden het kapitalisme en vrije markten gebruiken voor hun eigen interesses en macht.”

  new-speak!
  Zoiets noemen we fascisme.
  doubleplus-ungood.

  Oscar [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [2]:
  We kunnen beter luisteren naar mensen die ervoor gestudeerd hebben. GL en de EU kiezen voor de “sociale markteconomie”

  – Sociale markteconomie
  Deze door de Europese Groenen veelvuldig bepleite tegenhanger van de vrije markteconomie is opgenomen in de → doelstellingen van de EU. De sociale markteconomie is een economisch stelsel waarin de overheid niet alles aan de ‘onzichtbare hand’ van de markt overlaat, maar een aantal publieke voorzieningen tot haar kerntaken rekent. Dat betekent een economie met een degelijk sociaal vangnet, met goede en toegankelijke gezondheidszorg en bijvoorbeeld ook met goed openbaar vervoer. De Europese Grondwet erkent de verantwoordelijkheid van overheden voor het aan­bieden en financieren van publieke voorzieningen zoals gezond­heids­zorg en onderwijs. Bij handelsakkoorden die afbreuk kunnen doen aan het publieke karak­ter van sociale, onderwijs- of gezondheidsvoorzieningen krijgt elke lidstaat een vetorecht(!!!!!). Deze bepalingen vormen een welkome breuk met het tot nu toe overheersende vrije-marktdenken. –

  http://oud.groenlinks.nl/eu-grondwet/abc/sociale_markteconomie

 3. “Het is een systeem waarin overheden het kapitalisme en vrije markten gebruiken voor hun eigen interesses en macht.”
  Gebruiken de vrije markt voor macht?
  De staat dwingt de vrije markt…. uhhhh

Comments are closed.