Het leek indertijd toch een goed ontwerp.

18 REACTIES

 1. Waar heeft degene die dit glas-in-lood raam heeft gemaakt toch zijn inspiratie vandaan gehaald, vraag je je dan af…

  Nieuws van god, komt bij de kerk heet van de naald.

  Vraag me altijd af hoe alert ouders zijn die hun kinderen op sportclubs of andere verenigingen doen. Trainers, jeugdleiders, badmeester en dat soort types die mij te klef met kinderen omgaan volg ik altijd met argus ogen. Volwassenen horen in mijn optiek een gezonde afstand te houden van kinderen, basta.

 2. De combinatie van jonge misdienaars en het priestercelibaat zou pedofilie (niet te verwarren met podofilie, voetfetisjisten) wel eens kunnen bevorderen.

  Als de Paus het celibaat zou afschaffen zou dit sowieso een hoop problemen voorkomen. Nu gaan de meeste priesters toch naar de hoeren, of ze hebben (naast God) een bijvrouw.

  Homofilie schijnt iig vaker voor te komen bij mensen die van jongs af aan leven tussen anderen van hetzelfde geslacht (i.e. paters of nonnen, lees Antoine Bodar, ook homopriester).

  Pedofilie en homofilie zijn (deels) erfelijk bepaald, maar een geschikte omgeving trekt uiteraard ook bepaalde mensen aan.

  ===
  “Die rotjongens en straatterroristen moeten ze opsluiten. Bij de paters Salesianen!”
  ~ Fokke en Sukke

  Oscar [4] reageerde op deze reactie.
  scrutinizer [12] reageerde op deze reactie.

 3. Ze doen er in elk geval niet geheimzinnig over hoe de zegen van hun god wordt toegediend. “Wat je ziet is wat je krijgt”…

  Hoewel ik niet snap wat mensen te zoeken hebben bij deze zure bende, moet ik toegeven dat zij wel een briljant business-model hebben. Een raar sprookje vertellen, wat rituelen uitvoeren, onkosten laag houden en er veel geld mee verdienen. Het werkt al een paar duizend jaar, recessie of niet.

 4. @Oscar [4]:

  De onverenigbaarheid tussen zijn geaardheid en het priesterwerk heeft Bodar bijna tot zelfmoord gedreven.

  Ken je dit interview met Bodar uit de Kunststof radio-uitzending van 5 feb 2010 ?
  http://www.nps.nl/page/programma/424/kunststof/aflevering/detail/10614034/antoine-bodar—priester

  Zo nee, dan kan ik je aanraden het eens te beluisteren. Ik vond het een zeldzaam goed en zeer indrukwekkend interview.

  Ik verafschuw alles waar hij voor staat, maar deze man is bijzonder authentiek.

  Oscar [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Oscar [8]:

  Precies waar deze draad over gaat. Het je in een onnatuurlijk keurslijf willen persen zorgt onvermijdelijk voor schadelijke uitwassen. Daarin verschilt het christendom niet van bijv. het communisme. Het is niet voor niets dat de RK-kerk met haar celibaat meer last heeft van seksuele uitwassen dan bijv. de P-kerk die het celibaat niet kent.

  Bodar is een zeer authentiek RK-er, dwz dat hij alles wil bevorderen dat de mens kan ‘optillen naar God’s heerlijkheid’. Een mooie kerk met een mooi koor, dat de kerkganger de gewone dingen even doet vergeten en hem zo in vervoering brengt dat hij zich dichter bij God voelt, hoort daarbij. Ook het celibaat, waar Bodar zo mee heeft geworsteld, vormt daarin een logisch onderdeel. Een priester dient dichter bij God te staan dan bij een vrouw (of man als je praktiserend homo bent, maar dan behoor je natuurlijk geen priester te zijn 😉 Seks leidt alleen maar af.

  Niet alleen de RK-ideeën zijn volkomen onnatuurlijk en absurd, het hele christendom is ten diepste strijdig met het wezen van de mens, zoals ik hier wel vaker heb betoogd. En daarmee ook strijdig met het libertarisme.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/12/laura-en-jezus/#comment-236995

  ===
  “Let’s race the dead!”
  – Jezus, the first hardcore gamer

  Oscar [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Peter de Jong [9]:

  “En daarmee ook strijdig met het libertarisme.”

  Het libertarisme is uit het katholicisme voortgekomen. En wel uit de laat-scholastici van de School van Salamanca.

  Libertarisme is zeker niet strijdig met het christendom. Alleen een leer die schending van eigendomsrechten verkondigd is strijdig met het libertarisme. Het leerstellingen van het christendom zijn facultatief, in de zin dat als je de leerstellingen niet op zou volgen de kerk je eigendomsrechten niet zou schenden. Men kan uit vrije wil lid worden en uit vrije wil uittreden zonder dat eigendomsrechten geschonden worden.

  In het verleden dachten de wereldlijke autoriteiten helaas anders over degenen die uitgetreden waren of uit de kerk gezet. Maar dat is een andere kwestie. Gelukkig verbranden wereldlijke autoriteiten tegenwoordig geen mensen meer.

  Peter de Jong [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Oscar [10]: “… leerstellingen van het christendom zijn facultatief, in de zin dat als je de leerstellingen niet op zou volgen de kerk je eigendomsrechten niet zou schenden”

  Dit is echt onzin,Oscar. Als de kerk al niet je eigendomsrechten schendt dan doet God het wel. Het christendom plaatst een hogere macht boven het individu. Dit is in het libertarisme onmogelijk. Er staat helemaal geen hogere macht boven het individu. Niemand bepaalt wat een individu wel of niet kan doen. De mens is zijn eigen heerser.

  ===
  “I expect nothing. I fear no one. I am free.”
  – Nikos Kazantzakis (1883-1957)

  Oscar [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Peter de Jong [2]: Nu je het toch over de verklaring van het voorkomen van afwijkende sexuele voorkeuren hebt, vraag ik me af welk soort persoon in volgende zin

  “De combinatie van jonge misdienaars en het priestercelibaat zou pedofilie (niet te verwarren met podofilie, voetfetisjisten) wel eens kunnen bevorderen. ”

  … de m.i. volslagen overbodige (want totaal naast de kwestie) opmerking/toelichting tussen haakjes toevoegt aan zijn betoog.

  Let wel a) het is niet mijn bedoeling op de persoon te spelen en b) ik veroordeel het allerminst, maar ik vond het wel frappant om deze ogenschijnlijk nietszeggende opmerking te lezen en vroeg me dus af waarom die er “in gods naam” 😉 was ingeslopen.

  Nu volgt er vast weer een wetenschappelijke verklaring over het rondkruipen tijdens je kindertijd …

 9. @Peter de Jong [11]:

  Die hogere macht is, behalve transcendent, ook immanent. Zonder dat transcendente zou er geen groei zijn, geen spirituele ontwikkeling en geen moraal.

  Ik vind het geloof aan het bestaan van Waarheid en het streven om tot Waarheid te komen heel goed compatibel met het non-agressieprincipe.

  Ik vind het geloof aan het bestaan van Liefde en het streven om tot Liefde te komen heel goed compatibel met het non-agressieprincipe.

  Ik ben geen solipsist. Ik ben een moralist. Ik ben een moralist omdat ik niet alleen ben. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet alleen ben vanwege transcenderende ervaring.

 10. is het nu grappig of bedenkelijk dat het Google Ad in deze pagina zij:

  “Wat is Islam (link tot de website watisislam.com)
  Waarom zou ik Moslim moeten worden? Voor alle informatie over de Islam”

 11. is het nu grappig of bedenkelijk dat het Google Ad in deze pagina zij:

  “Wat is Islam (link tot de website watisislam.com)
  Waarom zou ik Moslim moeten worden? etc…”

Comments are closed.