Volgens een artikel in het Nederlands Dagblad beweert de directeur van de Nederlandse Bank, Nout Wellink, dat in een interview.

Logisch eigenlijk. Immers als u nu twee keer zoveel gaat uitgeven, dan moeten de bedrijven wel twee keer zoveel produceren, dan maken ze twee (of meer) keer zoveel winst. We krijgen dan een bloeiende economie en de belastingopbrengsten worden hoger en in een mum van tijd zijn we dan weer uit de grote tekorten die de overheid veroorzaakt heeft.

Zou Wellink echt denken dat het zo werkt? Of komt hij met die beweringen om duidelijk te maken dat niet hij en de politici de werkelijke schuldigen zijn? Zij hebben immers die grote schulden veroorzaakt en nog extra groot gemaakt door miljarden (toekomstig) belastinggeld te storten in lay-outs voor bedrijven.

Het is opvallen hoe nauwkeurig politici en media vermijden om de oorzaak van de crisis niet te noemen en zeker bij zichzelf weg te houden. Volgens hen ligt die oorzaak immers bij de banken en de bonussen!

In dat zelfde interview zegt Wellink ook maar al vast dat het helemaal niet zo soepel loopt als regering en media doen voorkomen: “Wellink vindt de groeiramingen die het Centraal Planbureau (CPB) vorige week naar buiten bracht aan de optimistische kant, ……… Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie de komende tijd zo’n 1,75 procent zal groeien. De Nederlandsche Bank gaat uit van een groeicijfer van 1,25 procent.

En onder andere:” In het jaarverslag dat DNB donderdag naar buiten heeft gebracht, staat dat het steeds moeilijker zal worden om de pensioenen op peil te houden. Je kunt je afvragen of je ambities niet moet verlagen. Dat kan betekenen dat de pensioenen niet meer meestijgen met de inflatie omdat er aan premieverhogingen een grens zit.

Het is verstandig om je maar voor te bereiden op nog moeilijke tijden.

Het kan dan alleen maar meevallen.

———————————————–

Het artikel in het Nederlands Dagblad vindt u hier.

22 REACTIES

 1. Hij weet ook wel dat het zo niet werkt.
  Maar hoe langer het volk in het de werkelijke reden niet weet, hoe langer deze poppenkast door kan gaan.
  Het beste is dat je je nu voorbereidt op een totale ineenstorting van de economie.
  Het is niet genoeg om een extra blikje soep in de kast te hebben staan.
  Ikzelf heb de hele kelder inmiddels vol staan, met genoeg gas voor koken, licht en verwarming.
  En ik heb geleerd hoe ik brood kan bakken zonder gas of electriciteit.
  Zulke dingen zijn belangrijk voor je overleven.
  Denk niet dat de overheid je later uit de brand zal helpen.

  Nico de Geit [2] reageerde op deze reactie.

 2. De overheid kiest voor de weg met de minste weerstand en gaat domweg belastingen verhogen of nieuwe erbij verzinnen…Geen ontslagen bij ambtenaren, niet stoppen met subsidies, geen grenzen dicht, niet snijden in verschillende overheidsuitgaven, maar gewoon heel laag en diep de botte bijl erin en de burger strippen en fileren…Heel langzaam en doodgemoedereerd zet men de burgers het mes op de strot en laat men heel langzaam het bloed uit de aderen van ieder burger vloeien.

  Als het te bont wordt in NL dan pak ik mijn biezen en vertrek naar een oord waar een mens een mens is en geen slachtvee is voor een zogenaamde hogere zaak…Van mij mogen alle ambtenaren en iedereen die in dienst is van of voor de overheid heel langzaam afsterven…Geen verontschuldiging van mijn kant, want wat de overheid uitdeelt kan ze wat mij betreft nog harder terugkrijgen….

  Kots&braak nieuws….. http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/261450/Overheid-neemt-in-omvang-toe-bedrijfsleven-krimpt.htm?rss=true
  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 3. @IIS [3]:

  Nout en vele andere zachte herrieschoppers komen ons met de meest vreemde draaien vertellen dat de belastingen moeten worden verhoogd….Zo kan de burger alvast een beetje wennen aan het idee dat straks de portemonnee wat sneller leeg is dan nu en hoeft de politiek hier niet over te soebatten zo vlak voor de verkiezingen.

  Zelfs de Neo-nazi club ANWB blijft hameren op rekeningrijden…Zover is dit land al dat de linksgristelijk doctrine tot alle gelederen is doorgedrongen…Lobbyisten besturen het land en Amerika heeft van Europa een gokkast gemaakt die ze iedere dag mag leegtrekken.
  Griekenland (binnenkort meer landen) heeft een probleem en dat probleem is ook ons probleem…dat moeten wij allen weten ja, ja, en daarom zingen wij blij…De EU hij leve lang, hoer-a, hoer-a…

 4. Het is de schuld van de consument? Ik krijg een deja vu want ook in 2005 heeft Fout Wellink iets degelijks al eens uitgekraamd;

  http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1259

  quote uit de column van Pamela Hemelrijk;

  ********
  Maar nee. Nu ben je ineens asociaal als je je geld níet over de balk smijt. Nout Wellink, president van de Nederlandse Bank, heeft het zelf gezegd in NOVA: de Nederlandse consument moet meer gaan uitgeven. Hij moet zijn spaargeld gaan verbrassen aan goederen die hij niet nodig heeft. Alleen zo kan de economie er weer bovenop geholpen worden, en het sociale stelsel behouden blijven, aldus Nout.
  ********

  De gevolgen zijn navenant geweest; rentevoeten kunstmatig naar beneden, exploderende particuliere (hypotheek)schulden en bubbels die zijn ontploft.

  Maar hoe moeten we Nout in deze eigenlijk inschatten?
  Een ezel die zich twee keer aan dezelfde steen stoot of een wolf in schaapskleren die een dubbele agenda heeft?
  Het eerste KAN met zijn intelligentie eenvoudigweg niet waar zijn en dat maakt het allemaal nogal griezelig.
  Je wordt dus als NL burger doelbewust -met een vooropgezet plan!- naar de verdoemenis geholpen door Wout en schemerfiguren achter de schermen.
  Tot een andere conclusie kan ik gezien de hele voorgeschiedenis niet komen.

  IIS [6] reageerde op deze reactie.
  Fluminis [16] reageerde op deze reactie.
  John2 [21] reageerde op deze reactie.

 5. @IIS [6]:

  Ik begrijp je frustratie. Ook ik voel braakneigingen als ik Fout Wellink hoor praten: dure woorden, continue contradicties en liters zelfingenomenheid. Maar iemand de dood of het lijden toewensen gaat jou niet helpen. En mij ook niet.

  Beter blijven we de mensen op een educatieve/grappige wijze informeren over het immorele en verstorende karakter van de staat, centrale banken etc. Anders krijg je mensen nooit zover het libertarisme, laat staan het anarcho-kapitalisme, te omarmen.

  IIS [9] reageerde op deze reactie.
  Polity [10] reageerde op deze reactie.

 6. Benzine prijs omhoog
  Sigaretten prijs omhoog
  Woonkosten omhoog

  De politiek en banken zijn schuldig aan u te verslaven aan vaste lasten. Die worden steeds hoger.

  Zij hebben dit afgesproken, over uw rug.

  Weg pensioen, AOW, WW, VUT, Ziekenfonds, WAO, onze generatie betaald wel maar krijgt helemaal niks meer.

  We moeten alternatieven scheppen, nieuwe banken, zelf de mogelijkheid pensioen te sparen. Skypen als het kan, Minder energie gebruiken. En eindelijk eens met zijn allen gaan protesteren bigtime

  Polity [10] reageerde op deze reactie.
  Armin [15] reageerde op deze reactie.

 7. @Zacharias [7]:

  Ik wens ze dat wat ze een ander toewensen of geloof jij dat dit soort compassie of andere menselijke gevoelens jegens de medemens kent? Kort gezegd gaan ze gewoon over lijken. Wacht maar af als ze de buidel van ons allen nog verder en totaal zullen leegkloppen en mensen door dit soort uit pure wanhoop het eeuwige kiezen, dan zal ik niet de enige zijn die ze iets terugwenst.

 8. @Zacharias [7]: Helemaal gelijk, maar soms moet je het emmertje gewoon even leegkiepen.

  @Wim Bierman [8]: Protesteren heeft weinig zin, het verleden heeft ons geleerd dat je als protesterende vrijwel direct weg wordt gedrukt door de elite. Kijk naar Amerika, ondanks de felle tegenstand wordt er net zo lang gehamerd en gezaagd tot de wensen van de slinkse macht uitoefenaars feiten zijn.

  Alternatieven werken pas als het huidige is neergegaan. Zie Griekenland, zolang de overheid nog goodies kan uitdelen eist de bevolking deze op ten koste van anderen. Ook sparen voor jezelf is dezer dagen een zeer gevaarlijk spelletje. Er zijn nog weinig stabiele valuta’s in de wereld en zodra je ook maar enig bezit hebt wwordt je met man en macht leeg gezogen door de parasieten in dit land.

  Mijn plan van aanpak: Ontvlucht het zwarte gat genaamd Nederland zo snel mogelijk en vind een oord waar een nog relatief gezind een vreugdvolle toekomst te vinden is.

 9. @Polity

  Waar gaan we (ze) dan heen en waarvoor ?
  Rustig massaal protest en gedragsverandering kunnen wel verschil maken.
  Als we allemaal naar elkaar gaan zitten wijzen gaat het niks worden. En daar zit de clou.

 10. Ik zeg niet dat wij naar elkaar moeten gaan wijzen, de enige vinger die ze van mij kunnen krijgen zit precies in het midden. Libertariers (de harteloze ‘extremisten’ ;)) maken geen kans in deze maatschappij. Het enige wat wij kunnen doen is de mensen waarschuwen voor wat hen te wachten staat als ze dit pad blijven bewandelen. Enkelen zullen het serieus nemen maar de grote meerderheid (degenen met de wapens) zullen ons uitlachen en naar een messias als Cohen kijken voor de oplossingen. Ik denk dan, wie niet horen wilt die moet maar….

  Mijn hint: Denk in eerste instantie aan jezelf en je naasten. Er zijn nog plekken op deze aardbol waar de toekomst er na mijn mening zomeriger uitziet dan hier. Op kort termijn denk ik bijvoorbeeld aan Hong Kong.

  Oordeel voor jezelf, blijf vooral werken aan een betere toekomst, maar verwacht niet dat deze samenleving nog te redden valt, Niet zonder jou eerst mee te trekken in een hele diepe put.

 11. Ik word bang van je verhaal, is het al te laat ?

  Als we vredig en massaal protesteren, wie weet.

  Ik kan niet zomaar weghollen, mijn familie is hier geboren en getogen, en ik ook.
  Is het oorlog, moet ik mijn vaderland ontvluchten ?

  Hub Jongen [18] reageerde op deze reactie.

 12. Dat van die pensioenen is de belangrijkse opmerking. Als we nu eens het Wellink-bashen achter ons laten 🙂 en eens kijken naar die opmerking. Het zal in de toekomst niet mogelijk zijn te indexeren want anders moet de premie omhoog.

  Men wordt echter vorogehouden, dat onze pensioenen spaarpensioenen zijn. Je spaart dus en uit de beleggingsopbrengsten wordt geindexeerd. Hoezo is er dan een probleem? Goed, als er weer eens een economisch dip komt – hetgeen de komende 20 a 30 jaar ongetwijfeld nog een keer zal gebeuren – zal de indexatie dan even stil vallen, maar waarom zou er structureel een probleem zijn?

  Het antwoord is even verbluffend als simpel. Dat wat wij inleggen in onze pensioenen …

  1) … is niet genoeg om te sparen. We betalen al zo’n 10 a 15 jaar te weinig pensioenpremie. Niet leuk, maar wel realiteit. Dat is gecompenseerd door de extra hoge opbrengst uit beleggingen tijdens de laatste 2 bubbles. Gepensioneerden betaalden dus de premies voor jongeren.
  2) … wordt besteed aan gepensioneerden. Ofwel, onze pensioenen zijn deels een omslagstelsel, geen spaarstelsen. Jongeren betalen dus voor gepensioneerden.

  Nu zul je meteen zeggen dat (1) en (2) niet tegelijk waar kunnen zijn of elkaar in ieder geval (deels) opheffen.

  Het antwoord is dat beide niet tegelijk optreden. En niet bij alle pensioenfondsen evenveel.

  Pensioenfondsen houden zeer angstvallig geheim hoeveel geld er werkelijk in kas is voor een bepaald persoon. Zelfs als jij je pensioen overdraagt – als je bijvoorbeeld van werkgver wisselt – wordt geheim gehouden hoeveel geld er nu fysiek van fonds A naar B gaat. Ook de inleg is geheim. Je eigen deel kun je herleiden, maar dat wat de werkgever erin stop en eruit haalt wordt niet zomaar gecommuniceert. Ookhet rendement is hierdoor niet te herleiden. Enkel indien je diep in de boeken en jaarverslagen duikt kun je het vinden.

  Je zult dan ontdekken dat er grote verschillen zijn. Sommige pensioenfondsen hebben veel ouderen tov jongeren. Die komen dus in de problemen via (2).
  Andere jongere pensioenfondsen echter hebben zich erg schuldig gemaakt aan (1). Grote bedragen zijn afgeroomd ten tijden van de hoogtijdagen en premies zijn gekort.

  Er zijn pensioenfondsen – zoals het Philips pensioenfonds – die er erg goed bijstaan en waar je pensioen zeker is. Bij andere fondsen echter zul je als deelnemer grote premiestijgingen kunnen verwachten. Weer andere zullen te weinig jonge deelnemers hebben en daar zal matige indexatie of erger de enige uitweg zijn.

  Grote probleem is dat de overheid bij pensioenwetgeving altijd een pot nat methoden hanteerd. Dus onderscheid in beleid bij pensioenfondsen is dus beperkt. Ook de oplossingen voor de aankomende demografische ellende zullen dus geen maatwerk zijn.

  Mocht dat trouwens wel zo zijn, heb je nogw einig keuze, daat deelname verplicht si en keuzevrijheid in welk fonds je wilt ook niet bestaat.

  Moraal: wie denkt dat pensioenen enkel spaarsystemen zijn vergist zich. het zijn deels omslagsystemen. En dus zullen ze ook deels dezelfde problemen krijgen als de AOW …

 13. @Wim Bierman [8]: De politiek en banken zijn schuldig aan u te verslaven aan vaste lasten. Die worden steeds hoger.

  Zij hebben dit afgesproken, over uw rug.

  Weg pensioen, AOW, WW, VUT, Ziekenfonds, WAO, onze generatie betaald wel maar krijgt helemaal niks meer
  </I.

  Het is te simpel 'de' politiek de schuld te geven. De babyboom generatie heeft dit collectief gedaan. Zij hebben op de beurs van hun kinderen geleefd. Iedereen die ook maar een beetje bereid was na te denken wist immers al dat dit zou gebeuren. Begin jaren 80 is het al voorspeld en berekend dat dit moment zou komen.

  Overigens denk ik niet dat de generaties daarna het beter gedaan zouden hebben, dus het s geen babyboom bashen. Maar we moeten we eerlijk kunnen zijn over wie het geld verbrasd hebben. dat si gewoon jan met de Pet op. Niet een of andere politici.

 14. @GB [5]:
  Ik zit ook al jaren met het dilemma of de lieden die de economie naar de mallemoer helpen nou zo dom zijn (1), gewoon de weg van de minste weerstand kiezen (2) of een dubbele agenda hebben (3).

  (1) Dat zij dom zouden zijn geloof ik absoluut niet (Wellink is bijzonder intelligent en kan nog intelligenter liegen).

  (2) Dit lijkt me vooralsnog de meest logische oplossing, zo min mogelijk weerstand kiezen, echter de tijd dat deze optie niet meer mogelijk is, is al een tijdje aangebroken. Toch blijven politici en centrale banken hiermee doorgaan en helpen de economien echt razend snel het graf in. Ze zijn niet dom dus ze weten dondersgoed dat de weg van de minste weerstand niet meer werkt. Zouden zij echt so asociaal zijn en zelfs hun eigen kinderen het daglicht niet gunnen? Of hebben ze de toekomst van hun eigen kroest al veilig gesteld?

  (3) Ik ben van nature geen ‘conspiricy’ denker dus ik probeer met allerhande argumenten complotten tegen te spreken, maar gezien het bovenstaande krijgen complot theorien (NWO) steeds meer aandacht van mij. Ik kom rationeel denkend niet tot een andere conclusie dan dat er meer achter zit…zeer benauwend.

 15. “Aan de hypotheekrenteaftrek moet voorlopig niet worden getornd omdat dat schadelijk zou zijn voor de woningmarkt, zei Wellink tijdens een toelichting op het jaarrapport van de centrale bank. ,,Dit soort maatregelen moet je nemen op de top van de conjunctuur.”

  Juist, maar dat heb ik hem toen nooit horen zeggen of roepen.

  Ook de rente omhoog doen, als je op de top van de conjunctuur bent, zodat je het naar beneden kan doen als het slechter gaat, om te economie te stabiliseren
  is ook nooit gedaan.
  Nu het slecht gaat is de rente al zeer laag, met dank aan Wim Duisenberg. (kan zich helaas niet meer verdedigen)
  Deze werd zeer geprezen voor zijn werk ???!!!

  Welk toezicht laat toe, dat men veel meer uit kan geven dan er binnen komt???

  Wellink intelligent?? Naar mijn mening is het meer een aangeklede of schizofrenie aap.

 16. @Wim Bierman [13]:

  “….is het al te laat ?”
  Dat weet je nooit zeker. Het is zeker te laat als we niets doen. Zolang we strijden is er altijd een kans.

  “Als we vredig en massaal protesteren, wie weet.”
  Ik denk dat dit een ijdele hoop is. “WE” bestaat niet en doet niets.
  Je moet zelf wat doen, en medestrijders zoeken die meedoen.
  Er is meer actie (en geld) nodig! Het is essentieel dat meer m3nsen de moraliteit van de vrijheid begrijpen. En iedereen kan daar aan meewerken; Anderen voorlichten, verwijzen naar de Vrijspreker, zelf schrijven (artikels en/of reacties)
  of donaties.

  “Ik kan niet zomaar weghollen, mijn familie is hier geboren en getogen, en ik ook.”
  Logisch. Geheel afhankelijk van je eigen omstandigheden. En dus: Doe wat je kunt.

 17. Het omzichtige gepraat van Wellink werkt behoorlijk op mijn zenuwen. Zou hij werkelijk denken dat zijn ´vaderlijke toon´ geruststellend werkt. Iedereen weet toch dat de maatregelen die genomen moeten worden niet toereikend zijn om dergelijke begrotingstekorten (laat staan kwadratisch oplopende schulden) weg te werken. Het is dweilen met de kraan open. Bij de volgende kabinetsformatie zal duidelijk worden dat ons traditionele meerpartijenstelsel tot het komen van een consensus over het te volgen beleid incl. bezuinigingen niet meer functioneert. Het meest logische en tegelijk schokkende scenario is dat we te maken krijgen met belastingverhogingen op korte termijn en als blijkt dat dat niet genoeg werkt, wat aannemelijk is, devaluatie van fiat-currency, misschien wel wereldwijd. Maak uw riemen vast!

 18. Wellink stelt dat hebzucht de bron van alle kwaad is. Dit argument blijft de kop opsteken. Alsof menselijke hebzucht iets is dat de laatste jaren is toegenomen. En als de staat zijn magie doet dan verdwijnt de hebzucht weer.

  Leuk is dat Wellink aangeeft dat je best kunt bezuinigen in een recessie. Want in het verleden is er ook bezuinigd zonder dat dit gevolgen had voor de werkgelegenheid. Daarmee laat Wellink zien dat hij dus best verstand van economie heeft. Jammer dat hij deze kennis niet beter gebruikt.

 19. “…U, consument en producent bent schuld aan de crisis…”

  Vervangt het woord ‘U’ door ‘wij’ en ‘bent’ door ‘zijn’.

  Wij, consument en producent zijn schuld aan de crisis.

  Tenslotte wordt,de directeur van de Nederlandse Bank, een politicus, ambtenaar en wat al des niet meer zij, ook tot de ‘consumenten’ gerekend.

  Kortom een product/producten van het voorstellingsvermogen.

Comments are closed.