Het eerste debat van de landelijke lijsttrekkers afgelopen nacht naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen was vermoeiend en beschamend om naar te luisteren.

Zijn dit de volwassenen die ons land in wijsheid moeten leiden? Als kleine kinderen spraken zij hinderlijk door elkaar om zoveel mogelijk hun eigen goedkope riedeltjes te laten horen.

Ze hebben allemaal dezelfde mediatraining gehad: laat geen milliseconde onbenut om direct te roepen dat je voor meer werkgelegenheid en veiligheid bent. Som elke drie minuten op wat je allemaal vindt dat je bereikt hebt en wat je wilt bereiken. De oneliners en open deuren vlogen je als luisteraar om je oren.

Maar…

was er niet onlangs ondubbelzinnig naar voren gekomen dat Nederland mee is gaan doen aan de oorlog in Irak op basis van leugens? Geen woord daarover. Wel meer banen etc. etc.

Was er iemand tijdens het gekakel geïnteresseerd in het fiasco van de Mexicaanse griep en de honderden miljoenen aan belastinggeld die zijn uitgegeven voor nep-medicijnen tegen een nep-aandoening? Nee. Wel meer saamhorigheid zus en sociaal zo etc. etc.

Was er iemand die kritische opmerkingen plaatste over de totaal belachelijke kilometerheffing die 4,5 miljard moet gaan kosten terwijl er overal tekorten zijn? Nee. Wel meer onderwijs bla bla.

Balkenende en Bos zijn reuze trots dat zij het bankwezen “hebben gered”. Maar geen van de kibbelaars liet ook maar het minimale inzicht zien hoe de banken zich in de problemen hebben gewerkt en hoe fundamenteel het monetaire stelsel ziek en corrupt is. In plaats daarvan nog meer goedkoop geouwehoer over rechts en links, hoofddoekjes en witte en zwarte scholen etc.

Terwijl de Nederlander krom ligt voor de fouten van de banken en de beleidsmakers, privacy en vrijheid vieze woorden zijn geworden, de schandalen per week naar boven komen en met een moordend tempo bodyscanners, slimme meters, vingerafdrukken, afluisterapparatuur, opslag van internetverkeer, en falende chipkaarten worden ingevoerd,

komen de over elkaar rollende kleuters niet verder dan: ik ben voor meer werkgelegenheid en saamhorigheid.

En dat, beste lezers, zijn nou precies dezelfde mensen die zichzelf beschikbaar stellen om vanaf 10 juni het land te besturen.

Sen Huwa

13 REACTIES

 1. Goede analyse, Sen! Ik vond het ook een beschamende vertoning.

  Deed erg denken aan het lijstrekkersdebat uit 2002 met Melkert en Fortuyn. Het niveau was toen al niet geweldig maar dit was net een kleuterklasje. Ook volkomen buiten de realiteit. De bevolking heeft allang een andere route gekozen.

  Kant begint steeds meer op een zure Ad Melkert imitatie te lijken (de SP verliest flink onder haar leiding) en wil een links blok van GL, SP en PvdA. Dat haalt never nooit een meerderheid dus Bos wil niet. Hij wil juist de strijd PvdA-CDA uit 2006 nog eens overdoen zodat PvdA en CDA de linker en rechter vleugels weer kunnen leegzuigen (en dan moet Bos wéér in een kabinet met JPB als PM). Geen aanlokkelijk vooruitzicht.

  Verder zat iedereen (volkomen onterecht) de eigen prestaties op te hemelen en weer flink af te geven op de directe concurrenten. Het was gekissebis op de vierkante millimeter zonder enig inzicht of visie.

  Goed dat Wilders er niet bij wilde zijn. Vanuit Almere liet hij weten: Ik vier liever feest hier in Almere dan bij ‘die mensen’ te gaan zitten.

 2. Het lijkt er overigens op dat de PvdA de verkiezingen aardig gerigged heeft. In Rotterdam (PvdA college) zijn er volop ‘onregelmatigheden’ geweest. De PvdA staat nu toch 0,2% (een paar honderd stemmen) voor op Leefbaar Rotterdam (beide 14 zetels) en ze hebben een coalitie met Leefbaar uitgesloten.

  In Den Haag (PvdA college) was de overwinning op de PVV groter (10 tegen 8 zetels) maar ook daar wil de PvdA niet samenwerken met de PVV.

  En in Amsterdam regeert de PvdA al 65 jaar en is ondanks 6 zetels verlies (NZ-lijn) nog altijd veruit de grootste partij. Dat die stad nog bestaat is een wonder.

 3. Al met al vraag ik mij af hoe kan ons land nu nog een fatsoenlijk bestuur krijgen . De bestuurders moeten zich schamen. En de meeste burgers die stemmen krijgen nu wat ze verdienen, een gaotisch belachelijk land maken ze er van.

 4. Ik vond vooral Agnes Kant zeer vermakelijk. Met zinsnedes als “rechts heeft de crisis veroorzaakt” en de D’66 zou rechts zijn (muhahahahahaha).

  Jammer dat de PVDA een charismatisch leider, en uitgekookte politicus, heeft als Woutertje Bos. Ik had liever Mariette Hamer of Guusje Ter Horst als lijsttrekster gehad.

  Tony [9] reageerde op deze reactie.

 5. De PvdA krijgt er in A’dam zelfs nog een zetel bij!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6201254/__Geen_restzetel_GL__.html

  De NZ-lijn gaat nu gewoon door. Het historische centrum (Bijenkorf incluis) zal dan geheid nog verder inzakken, zodat al die oude panden eindelijk opgeruimd kunnen worden. Toeristen kunnen zich dan ongetwijfeld vergapen aan een modern Manhattan aan het IJ (met dank aan PvdA-wethouder RO Adri ‘Albert Speer’ Duivesteijn).

  Red Amsterdam mag de komende 4 jaar ‘boe’ roepen in de raadszaal. Dat dan weer wel.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6201381/___Horzel_in_raad___.html

 6. @Oscar [6]:

  Als “links” eens voor productiviteit en welvaart zorgt, mag het klagen (terecht of niet) dat “rechts” er een crisis mee veroorzaakt. Vind je ook niet?

  Nu lijkt het een beetje op de mug die klaagt dat de man die hij uitzuigt een bloedvergiftiging oploopt.

  Oscar [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Tony [9]:

  “Nu lijkt het een beetje op de mug die klaagt dat de man die hij uitzuigt een bloedvergiftiging oploopt.”

  Prachtig. 🙂

  De uitspraak, niet het gedrag.

 8. goed samengevat.
  heb de tv uitgedaan na dat gekizzebis over niets een tijdje aangehoord te hebben.

  Geen niveau, geen inzicht, geen plannen.

 9. Zoals gewoonlijk: “het VOLK heeft gesproken…” en “een zege voor de democratie…” blabla…

  Tja, wat voor zege, of is het een schaamteloze vertoning? Krijgt ons land nog wel een fatsoenlijk bestuur zoals Reiny terecht eerder op dit forum stelde? Wat dat betreft hou ik mijn hart vast voor de komende kamerverkiezingen. Het debat van afgelopen nacht was in mijn ogen eerder een schertsvertoning.
  Ach, we hebben altijd nog Twitter moeten de dames en heren politici hebben gedacht in de hoop om de kloof tussen de politiek en kiezer (lees: volk) te dichten. Pure propaganda, maar in feite de diepgang van een soepbord…

  Gaat u nog stemmen??

Comments are closed.