De ongelooflijke vindingrijkheid van de staat bij het bedenken van gebakken lucht producten verbaast mij iedere keer weer.

Nu heeft de staat beslist dat nieuwe werknemers bij financiële instellingen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten overleggen, de opdrachtgevers uit die sector zijn verplicht zulks van de werknemers te eisen.

Hiermee heeft de staat weer een “product” bedacht dat niemand wil, de werkgevers niet en de werknemers ook niet maar toch moet men er €30,50 voor neerleggen en je kunt er niet buiten want de staat dreigt de werkgevers met forse boetes.

En zo creëert de overheid een markt voor haar onzinproducten.

Naast een nieuwe inkomstenbron voor de staat is dit weer een mooi projectje waar hordes overtollige overheidsklerken prettig mee bezig kunnen worden gehouden en waarmee weer eens wat overbodige instanties uit de grond kunnen worden gestampt waar allerlei partijlievelingen op lucratieve managersbaantjes kunnen worden gezet.

Het gaat zo: “U vraagt een VOG aan bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar u staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze afdeling stuurt uw aanvraag door naar [en daar komt-ie hoor!] het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) dat het onderzoek verricht namens de Minister van Justitie.”

En zo houdt men elkaar prettig bezig met het verplaatsen van gebakken lucht van de en kant van de zaal naar de andere.

De staat pretendeert hiermee te willen voorkomen dat er misdadige types bij banken en verzekeraars aan de slag gaan maar het verbazingwekkende is dat de staat zelf er niet vies van is om zaken te doen met dit soort criminelen.

Zo heeft de huidige minister van Belastingheffing openlijk gestolen vertrouwelijke gegevens van corrupte ICT-ers gekocht die deze gegevens bij de banken waar zijn in vertrouwen waren binnengehaald hebben gestolen.

Ordinaire heling dus, zodat minster de Jager heler is en daarom nooit een positieve VOG zou mogen krijgen.

15 REACTIES

 1. Moeten mensen nu ook een VOG hebben als ze in de supermarkt inkopen doen? Er ligt daar namelijk heel wat spul dat ze kunnen stelen!

 2. Beangstigend dat je die verklaring straks mogelijk overal nodig hebt.

 3. als ze die bank info aan een concurerende bank hadden doorverkocht was het dan wel een strafbaar feit?

 4. Haha, wat een hypocrieten.
  De grootste rovers en criminelen zitten daar waar dit bedacht is.

 5. Die VOG eis is er al een tijdje, en niet alleen voor nieuwe medewerkers. Iedereen die na 1 januari 2008 in dienst is getreden van een financiële instelling dient een PES (Pre Employment Screening) te laten doen, waar de VOG onderdeel van is.

  Op 1 oktober 2008 diende iedereen gescreend te zijn, nieuwe contracten konden vanaf september 2008 pas na screening ingaan. Officieel geldt dit alleen ‘integriteitsgevoelige’ functies, maar voor het gemak bestempelen financiële instellingen alle functies maar als ‘integriteitsgevoelig’ (da’s in ieder geval veilig) en daarmee is het dus een algemene verplichting.

  De PES bestaat uit de volgende onderwerpen:
  – Controle identiteitsdocument
  – Adresverificatie
  – Controle diploma´s en certificaten
  – Integriteitsverklaring
  – Controle CV op hiaten
  – Controle arbeidsverleden
  – Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  – Raadplegen insolventieregister
  – PES-verklaring
  Wladimir van Kiel [6] reageerde op deze reactie.

 6. Als je leest welke controles er gedaan worden weet je ook meteen wat ze geregistreerd hebben. Hoezo privacy?

 7. Dit valt niet meer te “begrippen” met gezond verstand. Hoelang nog voor dit in belgenland ook zijn intrede vindt? Domme kaaskoppen of oliedomme belgen, we zijn in hetzelfde schuitje ziek.

 8. @Wladimir van Kiel [6]: Geen idee. Ik vermoed echter dat het er misschien mee te maken heeft dat vroegâh niet iedereen als potentiële crimineel werd beschouwd, en dat men misschien ook nog vertrouwen had in de gemiddelde manager.

  Best wel eng ook, zo maar iemand vertrouwen. Behalve als je burger bent, natuurlijk, dan wordt verwacht dat je alle politici en ambtenaren vertrouwt met je meest persoonlijke gegevens, zonder dat zij zich hoeven te verantwoorden over ook maar enige kwalificatie van geschiktheid te beschikken.

  Zo herinner ik me nog een verpleegster-met-ooievaar op Verkeer en Waterstaat, een schooljuf op Onderwijs die later ook wel Economie kon bestieren en nog zo wat incompetenten die het Binnenhof dagelijks bevolken en hun uiterste best doen dit land naar de filistijnen te helpen.

  Maar daar moet je dus vertrouwen in hebben; bij tegenstand wordt je mishandeld, ontvoerd en gegijzeld, waarbij meteen je toekomstperspectieven naar god zijn (strafblad en zo).

  De overheid: uw vertrouwen waard… (quod non).

 9. R. Hartman,

  Zeer juist !!! zo ken ik ook een paar zieligaards die de wetstraat bevolkten. Ene zekere T… werd staatssecretaris met een diploma- U GELOOFT HET OF NIET- van lager secundair onderwijs. Half Belgie lag plat van het lachen van echte screening op zijn belgisch. De overheid: DEUS EX MACHINA

 10. je droomt wel eens meewarig weg bij de gedachte alleen door gewone rovers bestolen te worden. Maar helaas, de werkelijkheid: dieven waarbij je verklaringen van morele correctheid moet kopen. Daar krijg ik breinkortsluiting van.
  Dieven en moordenaars die je de hele tijd van moreel advies voorzagen was al erg, maar dat je ze nu ook nog om morele verklaringen van goed gedrag over jezelf moet gaan smeken om niet met geweld te worden verboden de kost te verdienen, is weer een stap verder in absurditeit.

 11. Heeft Jan Kees de Jager zo’n VOG verklaring?
  Hij is toch die man in de regering die zaken doet met misdadigers?
  Hij koopt toch gestolen spullen?
  Dat is toch heling?

  Hij is zelfs minister in de regering die VOG’s gaat eisen van ANDEREN.

  Politieke moraal: Kijk niet naar mijn daden, luister alleen naar mijn woorden.

 12. …”de staat dreigt werkgevers met forse boetes”.

  De overheid kan oh zo makkelijk dreigen met boetes, dwangsommen, onteigening of vrijheidsberoving, ze kunnen mensen tergen en leegtrekken of opjagen als wild tot het bittere eind, mits je je als burger onderwerpt en niet verzet tegen de regels en wetten van de overheid. En dan te bedenken dat veel mensen dit ook nog heel normaal vinden en zich ook nog kunnen verplaatsen in de manier van werken door de overheid.

  Ik ben heel nieuwsgierig naar de verhalen (het leed) van vrije en hardwerkende burgers die door boetes, dwangsommen, onteigening enz. van de overheid letterlijk het graf zijn ingejaagd.
  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 13. “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”.
  Gelijk invoeren voor alle ambtenaren, politici en andere subsidiesponzen, die PES, VOG en alle andere behandelingen die voor anderen gelden.

Comments are closed.