Steeds meer verbaas ik mij over de reclames die op de radio uitgezonden worden. Dat reclame werkt, moge duidelijk zijn aan de miljardenindustrie die het geworden is. Dat iemand reclame gebruikt om zijn producten en/of diensten aan te prijzen is mij ook duidelijk. MAARRRRR….. (er is altijd een “maar”):

Die reclames die direct of indirect door de overheid gemaakt zijn vind ik volslagen idioot en onwerkelijk. Ik mag aan het begin van dit artikeltje het standpunt toch wel aannemen, dat er bij u, geachte lezer(es), een duidelijk besef is, dat onze overheden steeds meer geld uit uw portemonnee stelen? In de vorm van talloze soorten belasting, verplichte deelnames aan verzekeringen en noem maar op.

Afgezien van de discussie of dat stelen van uw inkomsten moreel verdedigbaar is of niet, vraag ik mij het volgende af: waarom krijgen wij steeds minder terug, terwijl we steeds meer moeten betalen?

Dit stoort mij al enorm bij bijvoorbeeld “mijn” staatsbank Fortis. Elk jaar worden de kosten hoger, terwijl ik steeds meer zelf doe (o.a. Online Banking) en voor normale diensten, zoals het omwisselen van vreemde valuta, doorverwezen wordt naar een GWK kantoor dat minstens op 45 km afstand van mijn woonplaats (en nog iets verder van “mijn” Fortis kantoor) gelegen is.

En vanmorgen werd ik weer op twee vreemde radio-reclames geattendeerd. Ik heb ze al vaker gehoord, maar nu motiveerden ze mij om dit stukje te schrijven.

Reclamespotje 1

De ene ging over het verbaal geweld tegen ambtenaren. Het spotje bevatte een toneelstukje waarin te horen was hoe iemand aan een ambtenarenbalie de ambtenaar verbaal zat te bedreigen. Zelfs tot “ik weet waar je woont, ik maak je dood”. Doel van het radiospotje is om ons, schaapachtige burgertjes, actiever te maken in het voorkomen van geweld door in dit geval de dader te kalmeren. U kent ook vast het vergelijkbare spotje over wat je moet doen als je fysiek geweld op straat ziet. Iets met: laat het slachtoffer niet alleen, bel hulplijnen en nog meer van die brave nonsens.

Welnu, ik ben helemaal niet te bang uitgevallen om in dergelijke situaties in te springen. Sterker nog, wanneer ik dergelijk onrecht zou zien, zouden mijn handen al flink gaan jeuken. Maar wanneer je “eigen rechter” gaat spelen door eigenhandig bijvoorbeeld die bontkraagmarokkaantjes eens aan te pakken als ze iemand lopen te jennen, heb je meteen de wet tegen je.

En het meest storend vind ik, dat wij al jarenlang elk jaar steeds meer aan de overheden betalen, vaak JUIST gepropageerd met ons dat gevoel van veiligheid aan te praten, terwijl er aan overheidszijde op politie wordt bezuinigd en WIJ ZELF actiever moeten zijn wanneer we geweld zien/meemaken.

Is dat niet heel erg vreemd? “Betaal mij maar meer, zodat ik het u steeds meer zelf kan laten opknappen” ?

Reclamespotje 2

Het tweede dat me kriegel maakt, is dat spotje over een “Noord-Afrikaanse” dame die de leraar van haar zoontje niet begrijpt. U kent het vast wel…

Leraar: “Wij maken ons zorgen over uw zoontje.”

Noord-Afrikaanse vrouw: “Wij zelf zorgen voor …” (ben de naam van dat joch even kwijt).

Leraar: “Hij doet het goed, maar kan met wiskunde niet meekomen.”

Noord-Afrikaanse vrouw: “Weet u, hij met schoolreisje meekomen.”

Of zoiets. In ieder geval is het de bedoeling, dat u in uw vrije tijd “nieuwe Nederlanders” (of immigranten die hier al jaren zijn maar te lui en te laks zijn geweest om onze taal en gebruiken te leren) onze taal gaat leren. Dus ter verduidelijking: u werkt uzelf uit de naad om linkse hobbies als “immigrantjes verwennen” te kunnen financieren, daarnaast moet u uw vrije tijd ook nog eens aan diezelfde linkse hobbies gaan geven? En de opvoeding van uw eigen kinderen meteen maar via deels gesubsidieerde voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang door de overheidpropagerende leerkrachten laten regelen? Zodat uw eigen kinderen stiekem opgevoed worden om later nóg gemakkelijker te plooien zijn om de linkse hobbies te ondersteunen?

Vragen, vragen…

Gaat dit allemaal niet een beetje te ver? Betalen we, helaas en gedwongen, niet al een véél te groot deel van ons inkomen om dit soort gevallen te financieren, omdat de overheid dergelijke taken op zich heeft genomen? Is het niet vreemd, dat diezelfde overheid meer geld kost, groeit en tegelijkertijd ONS het vuile werk wil laten opknappen? Juist dat vuile werk, waarvoor ze ons heeft laten betalen?

Enne… wie, denkt u, heeft die spotjes uiteindelijk gefinancierd?

20 REACTIES

 1. Ik heb jaren geleden de radio de deur uitgedaan en het bevalt mij tot nu toe uitstekend. In elk geval heb ik geen last van mallotige propaganda welke door/namens mallotige ambtenaren is bedacht.

  Er van uitgaande dat reclame werkt (wat ik maar ten dele geloof) zal voor dit soort mallotige spotjes ook wel een publiek bestaan. Of anders wel een halfgare paarsebroekenwinkel die het geld graag aanneemt en de spotjes niet eens test bij de beoogde doelgroep.

 2. Er is niets mis met reclame..

  Dit is dan ook geen reclame, maar propaganda.
  Heel groot verschil.
  Bij reclame wordt u vanuit een luie stoel geprikkeld om zelf actie te ondernemen om iets te kopen.
  Een positieve beweging dus.
  Bij propaganda wordt er prikkeling gegeven om iets niet of wel te doen vanuit een negatieve gevoelsbeweging met meestal negatieve consequenties.
  U wordt geacht hieraan te voldoen.

 3. Aangezien ik een zware maar dan ook heule zware allergie heb tegen alles wat tussen tv- en/of radioprogramma’s te zien of te horen is weet ik niet waar dit over gaat.

  We kijken bijzonder weinig tv en luisteren nóg minder radio maar áls, dan gaat het acuut op een andere zender of uit zodra er een programmaonderbreking is.
  Ik wil het niet zien en niet horen.
  Weiger me vrijwillig te laten hersenspoelen.

  Maar propaganda, dat valt niet te ontkennen. En is het niet de NL regering die zich er schuldig aan maakt dan wel Brussel.

 4. Dat is helemaal de tactiek van de overheden. Eerst worden
  er [zeer tegen de zin van de bevolking] hordes lieden van
  allerlei komaf N’land binnen gesluisd. Vervolgens worden deze
  mensen op de bevolking losgelaten. Over de vele stadswijken
  die daar flink ondervinding mee hebben hoeven we niet in te
  gaan, dat is een ieder bekend.
  ’n Paar feiten, ’n gezellige handwerkclub voor dames, die van
  de ene op de andere dag geconfronteerd worden met een
  paar gesluierde Iraakse vrouwen.Gestuurd door de gemeente
  zonder enig vooroverleg. Red je er maar mee.
  “n Groep mannen die gezamenlijk ’n volkstuincomplex onder
  houden, zeer plezierig en telen hun kropjes sla met veel plezier.
  Van de ene op de andere dag staan daar twee geen woord
  Nederland sprekende allochtonen.Gestuurd door de gemeente
  red je er maar mee.
  In de bovenstaande gevallen werd gezegd toen er geklaagd
  werd over deze overvalpraktijken. Jullie zijn RACISTEN !

 5. @Polity [5]: Ja, ook een prachtig voorbeeld. Gelukkig woon ik zelf in een Zeeuwse wijk, waar mensen nog gewoon “goedendag” zeggen op straat en waar je met wildvreemden nog wél een praatje kunt maken. Maar ik kan me best voorstellen, dat je in de grote steden vreemd opkijkt van die aardige aandacht. Belachelijk dat ze de burger middels deze spotjes weer moeten leren dat mensen ook aardig kunnen zijn. Waar is het fout gegaan? Door WIE is het fout gegaan?

  Gek eigenlijk dat we geen spotjes zien van die kleine (vaak licht getinte) kl**tzakjes die in steden de boel treiteren. Een spotje met “dit zijn onaardige mensen, wat mag u daar mee doen?”

  LvM [10] reageerde op deze reactie.

 6. Het heeft alles te maken met hoe politiek werkt

  Eerst overtuigen ze je ervan dat als een bepaalde belasting betaald de overheid bepaalde zaken zal gaan regelen.

  Heel vroeger werkte dit nog wel een beetje maar gaandeweg zijn ze die taken weer gaan afstoten.

  Het geld dat ze daarvoor ontvangen betalen ze vervolgens niet terug want daarvoor hebben ze andere ideeen.

  Daardoor is al snel de link tussen belasting en activiteiten verloren gegaan.

  Alles gaat in de pot algemene middelen en daaruit wordt weer alles betaald.

  —–

  Een ander aspect is een kentering in de manier waarop de overheid oplossingen zoekt.

  Vroeger (>40jaar geleden) werd gekeken wat een oplossing kost, een belasting verzonnen voor dat bedrag en werd dadwerkelijk getracht het probleem op te lossen

  Tegenwoordig is de overheid slimmer. Ze gaan ongewenst gedrag beprijzen. Maak het maar duurder en het heeft 2 effecten. Wij krijgen meer binnen en hoeven er niks voor te doen
  Vervolgens zijn ze dan ook zo slim om het tarief net niet hoog genoeg te maken om het probleem ook daadwerkelijk op te lossen.

  Overigens zijn het ook geen echte oplossingen. Wat is namelijk het gevolg als inderdaad iedereen stopt met roken, of de auto laat staan omdat ze het niet meer kunnen betalen?!

  Klaas

 7. Nieuwe NL’ers? Bij de slager mag het van mij gerust een onsje meer zijn, meer met de propaganda machine van de overheid mag het van mij kilo’s minder. Degene die zich wereldvreemd gedragen blijven voor mij altijd nog buitenlanders, ze mogen wat mij betreft dit land verlaten en hun weg terug vervolgen naar de buurten waar ze misschien ooit door de eigen bevolking zijn uitgedonderd…Inpakken en opzouten, ik heb in ieder geval mijn tolerantiegrens bereikt en wens niet langer te buigen of begrip te hebben voor vreemden met opdringerige geloven of culturen….Ze mogen het woord buitenlanders ombuigen naar nieuwe NL’ers, maar zolang buitenlanders dit zelf niet oppikken, dan zou ik zeggen “fuck off”

 8. Radio ??? is dat niet zo’n kastje waar de hele dag zo’n staatsomroeper uit loopt te tetteren dat alles ok is. Dan nog maar niet te spreken over de reklame / propaganda , dat zijn in mijn ogen onwenselijke gedragingen. Het bewust manipuleren van bevolking om zo je troep te verkopen verdient zeker geen prijs.

  Radio is bovendien zo 1950.

 9. @Paul Martens [6]:

  Gek eigenlijk dat we geen spotjes zien van die kleine (vaak licht getinte) kl**tzakjes die in steden de boel treiteren. Een spotje met “dit zijn onaardige mensen, wat mag u daar mee doen?”

  Laat me herinneren aan dit spotje:

  http://www.youtube.com/watch?v=1bfFvoF85jg&feature=player_embedded

  Keurig in pak nog wel.
  De overheid loopt op eieren om de moslimbevolking niet te “kwetsen”. Vieze racisten :-P.
  Paul Martens [12] reageerde op deze reactie.
  Oscar [14] reageerde op deze reactie.

 10. @LvM [10]: Ha, die kende ik nog niet (ik kijk dan ook zelden TV). Inderdaad te gek voor woorden: enerzijds worden hier de Amsterdammers als groep gediscrimineerd in de vorm van deze blanke man. Anderzijds durven ze inderdaad geen voorbeeld te laten zien van juist die moslimgroeperingen die rellen schoppen bij dienstverlenende instanties.

  @Devidas [11]: Sorry dat je met je neus op de feiten gedrukt voor middels dit artikeltje. 😉 Ik hoop dat er naast jou nog een paar miljoen mensen gaan beseffen wat jij in je reactie schrijft.

  LvM [13] reageerde op deze reactie.
  LvM [13] reageerde op deze reactie.
  LvM [13] reageerde op deze reactie.
  LvM [13] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman (NI) [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Paul Martens [12]: Radio is niet visueel, maar ik durf te wedden dat de ‘bedreiger’ een Nederlandse Blanke Man is, net als in het spotje van de gemeente Amsterdam, waar LvM naar linkte en dat ik wel kende. Een bedrieger, dus.

  Helemaal schofterig als je bedenkt dat dat spotje gemaakt is n.a.v. wangedrag van Noord-Afrikaanse (niet Noord-Europese, Paul, hoewel er daar tegenwoordig – Malmö bv. – ook zat rondlopen) kl**tzakjes.

  Maar ja, Amsterdam, de stad van de gedroomde premier Cohen. Straks dus ook in een theater bij u in de buurt…

  Gelukkig doe ik al jaren geen radio of tv meer aan; tv hooguit nog voor een speelfilm om het verstand even op nul te zetten, en zelfs dan ben ik nog selectief (en moet je oppassen niet alsnog een propagandafilm als bv. Slum Dog Millionaire voor je kiezen te krijgen, of The Age of Stupid).

  Overigens vermoed ik dat LvM met HashCash in botsing is gekomen. In dat geval: Sorry LvM, hebben we geen invloed op. Lazarus is je vriend (werkt alleen niet op sommige Linux-varianten).
  Paul Martens [15] reageerde op deze reactie.
  Paul Martens [19] reageerde op deze reactie.

 12. @LvM [10]:

  De boosdoeners zijn volgens dit spotje de Amsterdammers van Europese afkomst van voor in de 40 met een pak aan.

  Normaal gesproken zijn spotjes, zeker met betrekking op Amsterdam, vol met niet-westerse allochtonen.

  Straks worden voor spotjes waarin men wil waarschuwen voor loverboys nog autochtone nerds met een slotjesbeugel en -6/-6,5 bril gecast.

 13. @R. Hartman (NI) [13]: Ja, sorry. Stomme fout. Natuurlijk moest dat Noord-Afrikaans zijn. Je artikeltjes doorlezen op tikfouten en niet op inhoud schiet zo niet echt op. Bedankt voor het seintje, ik ga even kijken of ik het artikel nog kan editen. (ja, edit okay)

 14. Which reminds me of die politiek incorrecte mop die ik vandaag hoorde, dus die wil ik wel even kwijt.

  Staat een Antilliaan in de disco met een T-shirt met daarop gedrukt “Marokkanen hebben drie problemen”.

  Die gast staat wat te dansen, komt er een Marokkaan op hem af en zegt “hé dat T-shirt dat bevalt me niet, uitdoen dat ding en snel wat” waarop die Antilliaan zegt “Kijk, dat is jullie eerste probleem, jullie praatjesmakers zijn veel te snel opgefokt”.

  Waarop die Marokkaan zegt “als je dat shirt niet héél snel uitdoet, dan heb je straks een groot probleem als je naar buiten gaat; we zullen je opwachten”. “Kijk”, zegt die Antilliaan, “dat is jullie tweede probleem, alleen zijn jullie niet mans genoeg, jullie moeten altijd je vriendjes er bij halen”.

  Marokkaan loopt kwaad weg, Antilliaan doet T-shirt niet uit, gaat even later naar buiten, staan daar een Marokkaan of tien met getrokken messen op hem te wachten.

  Zegt die Antilliaan “Kijk dat is jullie derde probleem, jullie komen met messen naar een schietpartij”.

  Oscar [17] reageerde op deze reactie.

 15. @Vlad Tepes [18]: Precies!!! Was dat verbod op wapens er niet geweest, had het slachtoffer dan wel belaagd geweest?

  Ik weet het ook niet hoor, want dit is puur giswerk, voor iedereen die er een mening op na houdt.
  Maar iemand met zelf een wapen op zak, loopt volgens mij al veel zelfverzekerder over straat. Die lichaamstaal houdt gelegenheidskl@@tzakjes al wel tegen, denk ik.

  En ja, tegen écht criminelen moet je andere dingen regelen. Maar dat is nu ook al zo, in het huidige systeem.

  @R. Hartman (NI) [13]: Aan reactie 17 te zien, waarop LvM probeert te reageren, loopt het nog niet lekker bij LvM. Ik zie zijn reactie op dit topic nergens in WordPress, wel enkele reacties op andere topics. Vreemd…

  LvM [20] reageerde op deze reactie.

 16. @Paul Martens [19]:

  Ik krijg in dit topic soms een verder wit scherm met de mededeling dat mijn reactie verwijderd is door WordPress Hashcache, na het duwen op de “Verzend reactie” button. In andere topics heb ik er gelukkig geen last van. ’t Zal wel.

Comments are closed.