Althans zo lijkt de opdracht te luiden voor de gemeente- en rijksambtenaren aan de hand van twee voorbeelden die ik vandaag in de media tegenkwam.

Gemeenten verhogen toeristenbelasting!

Die een nachtje in een hotel doorbrengt, moet in veel gemeenten toeristenbelasting betalen. De hoogte van dat bedrag verschilt per gemeente en behoorlijk.

De toeristenbelasting valt dit jaar in 169 gemeenten hoger uit.

De reden van de verschillen is dat elke gemeente zelf kan bepalen hoe hoog de heffingen zijn.

“De ene gemeente berekent een percentage over de hotelkamerprijs, terwijl anderen een vast bedrag per overnachting of per hotelster rekenen”.

De belasting wordt geheven door de gemeenten. Deze extra inkomstenbron wordt geïnd van de hoteleigenaar. Die berekenen de belasting weer door aan de toeristen.

“Terwijl hotels er met scherpe prijzen in deze economisch gezien zware tijden alles aan doen om de bezettingsgraad nog enigszins op niveau te houden, verhogen gemeenten massaal de toeristenbelasting.

Volgens een directeur van een hotel in de buurt van Schiphol, waar de hoogste toeristenbelasting door de gemeente wordt geheven, zou het beter zijn om deze belasting helemaal af te schaffen, zodat de bezettingsgraad weer kan toenemen.

Tol voor trucks en auto’s!

De overheid heeft transporteurs in het vizier als melkkoe. Een invoering van een aparte kilometerheffing voor vrachtwagens zou de schatkist netto 600 miljoen euro opleveren.

Dit is een van de opties die topambtenaren morgen presenteren in het kader van de komende miljarden bezuinigingen, zo melden bronnen rond het Binnenhof.

Een spitsheffing rond grote steden zouden automobilisten nog eens enkele honderden miljoenen uit de zak kloppen. Daarbij gaat tegelijkertijd het mes in op stapel staande wegenprojecten.

Voor de nieuwe trucktol neemt de ambtelijke werkgroep mobiliteit en water een voorbeeld aan Duitsland, waar vrachtwagens al jaren via een satelliet kastje tol betalen per afgelegde kilometer. De werkgroep erkent dat een truckheffing nauwelijks leidt tot minder verkeer, maar het levert jaarlijks wel 600 miljoen euro op.

Tot zover de media.

Het behoeft natuurlijk geen betoog dat als de truckheffing erdoor gedrukt wordt, deze door de transporteurs aan hun klanten wordt doorberekend. Uiteindelijk is het, zoals met elke belasting, sociale verzekeringen, en anderen door de overheid opgelegde taken aan het bedrijfsleven, de consument die betaalt.

Waar de transporteurs uit concurrentie overwegingen de tolheffing niet kunnen doorberekenen daar zal het voortbestaan van deze transporteurs in het geding zijn.

Ook is door deze voorgestelde maatregel duidelijk, wat ambtenaren en politici onder bezuinigen verstaan. Namelijk de lasten voor de burger verhogen.

Hierbij moet nog benadrukt worden dat de overheid in haar berekeningen met betrekking tot de inflatie zo slim is geweest om alle belastingen buiten beschouwing te laten.

Dus hoe hoog de belasting of sociale verzekeringen ook is, het percentage van de inflatie zal hierdoor niet beïnvloed worden, maar de mensen zien hun koopkracht alleen maar afnemen.

Om de economie weer aan te zwengelen is juist een toename van de koopkracht van de mensen noodzakelijk. Maar ambtenaren en politici, die waarschijnlijk alleen de theorie van John Maynard Keynes kennen, gaan er nog steeds vanuit dat de overheid de motor van het economisch handelen moet zijn.

Of is het hun bedoeling om langzamerhand de hele economie naar de filistijnen te helpen?

Ik ben benieuwd of de commissies die in opdracht van het kabinet naar bezuinigingen zoeken, met het voorstel zullen komen om het ambtenarenapparaat (kosten plusminus 45 miljard euro) drastisch te verminderen.

Maar zoals eerder vermeld, zullen ambtenaren en politici hun zelf gecreëerde posities niet willen afstaan, maar zullen echter de economie nog verder uithollen door de belastingen en allerhande sociale premies te verhogen.

Wanneer gaan de ogen van de zogenaamde “nuchtere” stemmers open?

17 REACTIES

 1. Het maakt denk ik niet uit wat de stemmers stemmen en of deze wel of niet nuchter zijn. Doe maar oogjes dicht en snaveltjes toe.

  Interessanter vind ik de dubbele agenda die er al jaren lijkt te zijn en wordt uitgevoerd ongeacht de verkiezingsuitslag. Wat men ook belooft tijdens de verkiezingen, zodra de stembureaus sluiten gaan de beloften overboord en mogen de partijen overleggen hoe snel men zich aan deze -verborgen- agenda gaat conformeren.

  Afgezien van wat accentverschillen in beleid lijkt de politieke agenda van de laatste 40 jaar behoorlijk consequent. Het is net als bij IJssalon Marx; elke smaak mag zo lang je maar ijs van Marx eet.

 2. Laat is het wel maar beter laat dan nooit.

  misschien als mensen massaal wilders stemmen dat die direct of indirect het gevolg is van een bezuiniging van 22,5 Miljard.
  Meer dan de helft van de ambtenarij heeft toegezegd op te stappen als de Pvv in de regering Zou komen.

  Dus deze keer wel een reden om te gaan stemmen zou je zeggen haha.

  Maar goed even Wiki op de beste man Keynes en je ziet wel waar de staat zijn mentaliteit vandaan heeft

  Tony [5] reageerde op deze reactie.

 3. Gisteren dit bij de Telegraaf gedropt (en geplaatst; inmiddels staan daar 1360 meest verontwaardigde reacties):

  1984 is geweest en de NewSpeak is een feit.

  Sinds wanneer zijn ‘bezuinigingen’ synoniem met ‘lastenverzwaringen’? Als ik geld te kort kom kan ik niet mijn baas chanteren om mijn inkomen te verhogen.

  Waarom kan de staat dat wel? Juist!

  Bezuinigen betekent: uitgaven verminderen. En het eerste dat moet wijken zijn dan de hobbies. Daar heeft de staat er zat van, dus da’s snel verdiend. Dan alle onnutte ambtenaren eruit. etc.

  De burger heeft het al zwaar genoeg.

 4. @K.Lavrijsen [1]: Zo denk ik er dus ook over, het is gewoon te laat. Het enigste wat er nu voor een omkeer kan zorgen is het volk. Alleen zal dit volk niet opstaan, althans dat is mijn visie erop. Het achterlijke volk die Cohen net als Obama de hemel in prijs, terwijl Amsterdam er niet beter op is geworden. Zal 9 juni gewoon weer als een stel achterlijke domme schapen gaan stemmen,op hun politieke schijn partij.

  Gaat het er dan toch echt naar uitzien dat de wel denkende Nederlander toch verplicht is te emigreren voor het aankomende onheil? Of zal het volk van Nederland toch een keer massaal samen komen om verzet te bieden tegen deze dictatuur?

  Tony [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Fugy [6]:

  Het grote deel van het Nederlandse volk laat zich door het zalvende glijmiddel genaamd Cohen hypnotiseren.

  Het grote deel van het Nederlandse volk is nog te hypnotiseren met een mooi, glimmend stukje ijzer.

  Lemmingen.

 6. de economie gaat naar de filistijnen daar is geen houden meer aan, alle beslissingen die overheden tot nu toe namen hebben alleen vertragend gewerkt meer niet.

  maar wat valt er dan te concluderen ? is het werkelijk de bedoeling (een voorop gezet plan) dat dit economisch stelsel te gronde gaat ?

  of komt het door pure onkunde en hebzucht van de/onze machthebbers ?

 7. Wat een heerlijke onderneming zou je hebben als je zo kon draaien als de overheid. Onder dwang meer en meer geld afpersen als je weer eens wat te veel aan allerlei dure speeltjes, clubjes, vrienden en aan jezelf hebt uitgegeven. Bij iedere uitgave die een ondernemer doet moet hij zich constant verantwoorden, waarom hoeven overheden dit niet? De overheid is één groot rad(t) van fortuin!

 8. O ja, de “ambtenaren” moeten 35 miljard “vinden”, een groepje Nederlanders wat hier echter bij uitstek NIET VOOR GESCHIKT IS!

  Maak je borst maar nat, het einde van deze waanzin is nog lang niet in zicht : een ander plan is het verhogen van het eigen risico voor de gezondheidszorg naar een wereldvreemd waanzinbedrag van € 775 en (uiteraard) het simpelweg verhogen van boetes. In de zwaar gestoorde overheids- en ambtenareninteelkringen zijn dit “bezuinigingen”. En wij domme burgers maar denken dat “bezuinigen” is minder geld uitgeven aan dingen waar niet zo veel draagvlak (meer) voor is zoals vele subsidies en ontwikkelingshulp.

  GB [12] reageerde op deze reactie.

 9. Nog een (geplaatste) bijdrage mijnerzijds op De Telegraaf:

  Dit soort ‘studies’ moet je ook niet door ambtenaren laten doen. Alle ‘voorstellen’ die tot nu toe de publiciteit gehaald hebben behelzen lastenverzwaringen, en dat is toch echt iets anders dan besparen. Besparen is uitgaven beperken, maar de staat is al zo gewend om in andermans zakken te graaien als ze iets nodig heeft dat zij er niet eens meer bij stilstaat dat zij (onvrijwillig) betaald wordt om DIENAAR te zijn, niet BAAS!

  GB [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Eric [10]:

  *O ja, de “ambtenaren” moeten 35 miljard “vinden”, een groepje Nederlanders wat hier echter bij uitstek NIET VOOR GESCHIKT IS!*

  Je haalt me de woorden uit de mond. Als je eens over de maatregelen heenkijkt wordt er praktisch nergens gerept over inkrimping van het ambtenarenbestand.
  Dat kan natuurlijk ook niet jezelf wegbezuinigen! Je kan beter bij bv de transportsector de duimschroeven fors aandraaien.

  Het meest walgelijke voorstel kwam deze week nog wel van de CU nl de verkeersboetes afhankelijk maken van je inkomen.
  Fokking discriminatie is het en niks minder; de hardwerkende burger als untermensch!!

  Even een tip aan de CU voor meer efficiency rondom deze maatregel; verplicht iedereen die meer dan modaal verdient tot het dragen van een gele ster op zijn jas. De diender kan dan meteen zien of ie de hoge of de lage boete moet uitschrijven.

  Eric [14] reageerde op deze reactie.

 11. @GB [12]:

  Quote”Even een tip aan de CU voor meer efficiency rondom deze maatregel; verplicht iedereen die meer dan modaal verdient tot het dragen van een gele ster op zijn jas. De diender kan dan meteen zien of ie de hoge of de lage boete moet uitschrijven.”

  Oh, daar wordt binnenkort in voorzien hoor, dan wordt ons (uiteraard voor ons eigen bestwil) een chip ingeplant welke al deze relevante informatie zal bevatten. Even scannen en alles is zichtbaar. Ook dit zal niet “zomaar” gedaan worden, net zo min als het vragen om identiteitspapieren! De uiterst grove misbruik van de wet identificatieplicht zijn we dan even vergeten.

  Burgers chippen is ook tegen “criminaliteit en terrorisme” uiteraard ; helaas vormt de overheid de allergrootste groep misdadigers en terroristen met de allergrootste impact op ons leven, waar elke soort van traditionele misdaad bij verbleekt!

  Wetten om ons geld “wettelijk” af te pakken en als dat niet snel genoeg gaat dan wordt de wet even snel “aangepast”, evenals bij het met voeten treden van onze privacy. Jammer dat van de ene op de andere dag ingestelde snelheidslimieten die hun doel niet bereiken niet zo weer teruggedraaid kunnen worden. Nee, want voor het flitsen en de misdadige trajectcontrole is ze wel degelijk bijzonder interessant. Dan het lef hebben om ons voor een bekeuring voor een flutovertreding € 6 te berekenen terwijl we de hele burgers-rip-off-organisatie van politie-klpd-cjib-bvom-cvom en alle geschifte rechters al betalen!!

  Hardwerkende burgers worden keer op keer expres afgewezen voor rijbewijs examens om de € 400.000 + salarissen bij dat corrupte CBR te betalen. De grens voor de ronduit misdadige EMG als je wat te hard rijdt wordt steeds verlaagd. 100 rijden op een verlaten weg binnen de bebouwde kom waar de snelheidslimiet juist verlaagd is van 70 naar 50 kan je nu dus zo’n € 1200 euro plus 3 vrije dagen kosten!

  Statistieken van ongevallen worden gefabriceerd om dit kwalijke burgers plukken en onderdrukken te rechtvaardigen!

  De Nederlandse politici en bestuurders mogen gerekend worden tot de allerlaagst bij de grondse ter wereld!!

  De handenwrijfende sadistische beulen zitten in het college van procureurs generaal, welk al deze misdaden tegen de burgers zit te bekokstoven!!

  Waar een van de kleinste landen van de wereld toch het grootst in kan zijn!

  Bah, ik ga dit land zowat dagelijks meer haten !!

  GB [16] reageerde op deze reactie.

 12. @R. Hartman (NI) [11]:

  Het zou politici zoals Rutte of Wilders sieren als ze deze bezuinigings(?)plannen rechtstreeks naar de prullenbak verwijzen. Waarom zou je deze onderzoeken serieus moeten nemen?

  Waarom zou je überhaupt aan de overheid gelieerde onderzoeksbureaus serieus moeten nemen om je beleid aan op te hangen.
  Ik las onlangs op de telegraaf dat die topman van het CPB een oud communist is en momenteel zeer warme banden onderhoudt met de PvdA.
  Ook de forse miskleun omtrent de begroting voor 2009 op prinsjesdag was volgens mij puur politiek opportunisme.

 13. @Eric [14]:

  Over dat chippen heb ik altijd mijn schouders opgehaald maar zo langzamerhand ga je het toch als een reeël iets zien. Vooral het langzaam maar gestaag opschuiven naar een cashloos,volledig digitaliseerd (en dus volledige gecontroleerd) geldsysteem baart mij zorgen. Dit alles zou de overheid volledige macht verschaffen.

  Dat verhaal van het CBR geloof ik meteen. Je kunt gerust spreken over een compleet doorgeschoten verkeersveleigheidsbeleid. Meestal dienen dit soort overdreven veiligheidsmaatregelen maar één doel; verrijking van de instanties daarboven.

 14. @R. Hartman (NI) [13]:

  Een andere manier om het te zeggen, zou zijn dat ambtenaren in dat geval dus zouden moeten solliciteren op een echte baan, waar men afgerekend zou worden op prestaties. Dat ze dus, met andere woorden, productief zouden moeten zijn.

  Het antwoord op de vraag of ze het menen zit in bovenstaande al opgesloten natuurlijk.

Comments are closed.