Dat   driedimensionale  televisie tot de mogelijkheden zal gaan behoren  , zal ongetwijfeld  het  hart van de afdeling  “pers en propaganda” van het Nederlandse leger sneller doen kloppen.

Kon  tot dusver slechts   tweedimensionaal verslag  worden gedaan over soldaten die  de oorlog heel ingaan en er driekwart of half uitkomen,   de invoering van de derde  dimensie opent hier de deur tot betere  en meer heldere voorlichting.

Iedere tank in Uruzgan   zal ongetwijfeld van een driedimensionale  camera  en stereo-opnameapparatuur  worden voorzien, opdat opblazingen en ontploffingen waar onze jongens in Uruzgan mede  geconfronteerd worden, nog dezelfde    avond in onze huiskamers  sensatie en medeleven kunnen veroorzaken.

Een   driedimensionaal uit elkaar spattend persoon of onderdeel van een persoon    illustreert  immers veel beter dan een tweedimensionaal  vertolkte gebeurtenis ,  hoe de jongens hun al dan niet postuum  toegekende oorkonden en medailles waarlijk verdiend hebben.

En ook zij  die nog nimmer  geconfronteerd werden met het ”Trommelfeuer der Granaten”  , kunnen  nu  hardop  zeggen “ Und doch sind wir Soldaten!”, wanneer  zij   via  het beeldscherm  met hun  familie de opwindende oorlogstaferelen aanschouwen!

Hugo van Reijen

6 REACTIES

 1. Mooi stuk, 3D bied inderdaad wel mogelijkheden voor propaganda.

  Serieus, opzich zijn actie-films in 3D natuurlijk wel vet. Street Fighter lijkt me tof in 3D!

  ’t is jammer dat de PS3 nog niet snel genoeg is hiervoor, ik wil Mortal Kombat in 3d! 😀

 2. @opa-1 [3]: Dan moet je maar eens gaan kijken bij Ars Electronica en andere evenementen.
  Quadrafonie is al lang voorbijgestreefd naar octofonie en meer.
  Games hebben al jaren een AC3 stream met geluid over 5 kanalen (dolby surround).

  Virtuele utopia is geluid van overal en beeld in een hologram.
  Zelfs de stappen daarnaartoe, zoals het artikel aangeeft, openen heel wat deuren.

 3. Elke militair die naar oorlogsgebied gaat, kan weten hoe de vork aan de steel zit. Een beetje onderzoek en je gaat er eenvoudig niet heen.
  Ga je toch en raak je gewond of ga je er dood, sneuvelen is een idiote uitdrukking, dan heb je dat aan jezelf te danken. De tijd dat Bea nog enige geloofwaardigheid verdiende is reeds lang voorbij, net al voor de paus, obama, of om het even welke opstrijker dan ook.

  hugo van reijen [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Johnny [5]:
  Inderdaad, iedereen moet zelf maar bepalen of hij wel dan niet gaat.
  Maar wat eigenaardig is , is dat de overheid mensen aanmoedigt om te gaan, terwijl tezelfdertijd de overheid zware straffen hanteert tegen mensen die bijvoorbeeld zaken willen consumeren, die veel minder levensbedreigend zijn dan de deelneming aan een oorlog.
  Hoe komt dat ?
  Hugo van Reijen

Comments are closed.