Vandaag maakte de EU een plan bekend om 50 miljard euro uit de Europese markt te zuigen.
Pogingen om de burgers rechtstreeks te belasten, zijn nog steeds te moeilijk om door te voeren. Daarom beginnen ze nu met een poging om de banken te belasten.

In feite worden daardoor de kosten van die banken gewoon hoger, en dat zult u dus toch moeten betalen.

EU0bserver publiceert EU suggests €50 billion bank tax idea

Daar durven ze dan nog bij te zeggen dat ze dat geld willen gebruiken voor EU-overheden die een slecht beleid hebben gevoerd en daardoor in de problemen gekomen zijn. (€50 billion a year for EU governments, whose public finances have been left in tatters following the recent financial crisis.)

Maar erger nog, ze hebben nog meer leuke plannen zoals banken die failliet dreigen te gaan financieren (??Staatsbanken ??) maar ook is het leuk voor “klimaatprojecten en ontwikkelingsprojecten. (…could be used to fund future bank bail-outs, climate change and development goals…)

En verder moet iedereen zijn mond houden want de Duits-Franse as is het er in grote lijnen al mee eens. (with Germany and France broadly in support of the plans.)

En ondertussen koken de problemen in Griekenland, IJsland, Portugal, Ierland, Italië, Spanje, en andere door naar hun volgend overkookpunt.

Hoe komen we uit die EU?

Als er een “one-issue partij” was met alleen dit doel, zou ik bijna gaan stemmen !! !!

13 REACTIES

 1. De gekte regeert. EU is een onding en we moeten maar eens snel hieruit stappen, voordat we meegetrokken worden in de waanzin. Nog even en we zijn alleen nog maar slaven, onderworpen aan de waanzin en bedilzucht van een corrupt systeem.

 2. Het erge is (maar misschien wel een kans voor ons) is dat hier duidelijk uit blijkt dat de belastingheffing zelf het doel is, en niet een ‘noodzaak ter financiering van belangrijke zaken’.

  Eerst wordt de belasting bedacht, en pas dan gaat men fantaseren waarvoor dat geld eventueel allemaal te gebruiken zou zijn (could be used…).

  Vraag: Hoe kunnen we een breder publiek laten inzien dat hier gewoon openlijk wordt uitgedragen dat roof van de productieven in de maatschappij het primaire doel is van belastingheffing?

 3. die ‘maar’ 50 miljard extra belasting= kosten voor de banken, betekent:
  a. dat de beurswaarde van de banken (uitgedrukt in koers/winst verhouding) met 600 miljard omlaag gaat, leuk voor de pensieonfondsen.
  b. als banken 50 miljard minder hebben, kunnen ze met de huidige hefboom, jaarlijks met een factor 20 minder uitlenen, oftewel weer minder kredietmogelijkheden van 1 triljard per jaar (ook aan behoeftige overheden!)
  Tel uit je EU winst!

 4. Belasting op zich is natuurlijk al van de zotte, maar EU belastingen vind ik nog kwalijker.
  We worden belast door ongekozen heersers, dat gedrocht van een EU commissie met 27 aangewezen (veelal socialistische) bureaucraten. Er is geen enkele mogenlijkheid voor de betalers (wij) om de dieven ter orde te roepen.
  We kunnen ze niet wegstemmen, we kunnen helemaal niets, behalve uitgemolken worden dan.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Raked [4]:

  “….we kunnen helemaal niets…. ”

  Niet zo somber! Mensen kunnen soms nadenken en hun verstand ook gebruiken.
  Hierboven staan al 4 reacties van personen die door hebben wat de politici aan het doen zijn.

  Veel te weinig om in de bestaande collectiviteit nu al grote resultaten te bereiken.
  Maar de mensen die kunnen en willen nadenken, kunnen doorgaan met wegen te zoeken voor een betere, vrijere, wereld.

  En als eerste stap is het voorlichten van meer mensen en hen bewust maken van de feiten.
  Wijs ze maar op de Vrijspreker!!!

  Als we dat met steeds meer personen gaan doen, zullen we zeker succes scoren!

 6. denk er toch al over alles bij de bank weg te halen, kunnen ze geen kosten rekenen ook.

 7. We moeten weer een vrij land worden . Weg met het koningshuis & hun speculanten. Dat scheeld al heel wat miljoenen.
  We hebben al 1 munt, we hebben al 1 EU 1 (rijk) . krijg een beetje het gevoel de we duitse praktijken krijgen. Veel NL’s willen helemaal geen EU of Euro muntstuk. De oranjes weten wel hoe ze het volk in hun harnas jagen. .Tijd voor een revolutie.

 8. Erg slim van de eurocraten. De publieke opinie is zwaar negatief over de bankenwereld. Als je die “graaiers” een belasting oplegt ben je een toffe peer in de ogen van veel burgers.
  Ze denken helaas niet verder na want zoals het artikel al aangeeft zal dit door de banken weer omgeslagen worden over de burger.
  Voor een groot gedeelte krijgen de banken dit geld via een achterdeur weer terug van de overheid.
  Leuk een-tweetje of noem het maar balletje-balletje waarbij de fraudeur (bank) en de toevallige participant (overheid)uit het publiek de argeloze toeristen een poot uit trekken.

  Ik zag vandaag dat ik op een spaarekening van de RABO nog 1,6% rente mag ontvangen. Tel daar de 1.2 % er vanaf die de overheid steelt en je houdt niks over. Wat voor nut heeft het (buiten wat veiligheidsargumenten) om het bij die criminelen te laten staan?
  Als veel mensen hun centen afhalen is die bankentaks zo van de baan lijkt mij.
  In Griekenland worden de spaarrekeningen blijkbaar al massaal geplunderd door de burgers. Het moet hier dus eerst nog wat nijpender worden voordat wij dat goede initiatief overnemen. Eigenlijk schitterend; al dat geld (en de controle erop) dat voor de overheid in het “niets” verdwijnt. Een nachtmerrie voor de overheden!

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 9. Een van de grote problemen met belastingen is ook dat overheden er afhankelijk van worden omdat ze het zelfden tot nooit oormerken. (En als ze dat wel doen, dan nog is er een grote kans op afhankelijkheid.)

  het artikel stelt dat de belasting zal zijn op “bank leverage” en “risk-taking”. Dat laatste wordt niet gekwanitifeert, maar dat eeste is duidelijk: men heft belasting op de hefboom, de verhoeding dus geld in kas en geld uitgeleend. Dus hoe meer een bank de hefboom gebruikt hoe meer belasting.

  Net als met autobelastingen, indien men werkelijk het gedrag gaat aanpassen, komen overheden dus in de problemen. Ofwel, overheden worden afhankelijk van banken die een grote hefboom gaan gebruiken en veel risico gaan nemen. Hoe meer risico en hefboom, hoe meer geld te besteden.
  En omdat hefboomgeld in feite geld geschapen is uit ‘niets’ kost het de banken ook niet veel. Men kan de belasting compenseren door gewoon nog meer hefboom te gebruiken.

  Op lange termijn zal deze belasting dus niet onmogelijk het omgekeerde bewerkstelligen.

  Meest enge echter wel zijn de EU plannen op belasting op “global financial transactions” … Ik heb na lang zoeken nogs teeds niet kunnen uitvinden wat men bedoeld. Enkel multinationals of ook gewoon de burger zoals ik die geld overboekt van mijn US naar NL rekening?
  Alle varianten zijn uiteraard slecht, maar hoe ingrijpender, hoe meer men handelen effectief ontmoedigd. Immers handel gaat vrijwel altijd samen met gelduitwissel.

 10. @GB [8]:

  “In Griekenland worden de spaarrekeningen blijkbaar al massaal geplunderd door de burgers.

  Dit lijkt in “onze Hollandse degelijkheid” zwaar overdreven.
  Maar met de kort geleden crisis, en nationalisatie van de Nederlandse banken is het helemaal geen gek idee.

  Misschien is het goed onze lezers te waarschuwen dat het verstandig is om echt wat geld van de bank af te halen en te zorgen dat je voor een paar weken cash in je huis, direct ter beschikking hebt.

  Dat kan nooit kwaad, en het “kost” je praktisch niets.
  Het is zelfs onverstandig om helemaal geen rekening te houden met een mogelijke crash.
  Die misschien komt op zeer korte termijn!

 11. Daar zijn balkenende en zijn gesjeesde kabinet toch ook voorstander van .de totale overgaven aan een nog groter graaiers gilden dan in den haag zit .
  men luisterd niet naar de burgers .

 12. Griekenland wordt door corrupte linkse politici die hun land jaren lang hebben geplunderd naar de knoppen geholpen, maar dit wordt allemaal door onze linkse pro-Europa vrienden met de mantel der liefde bedekt en niet als een tragedie gezien…Ik ben echt voor internationale samenwerking, prima om de Griekse bevolking (niet de linkse elite daar!) te helpen, enz., enz. Wie zegt dat Nederland niet in een situatie kan komen waarin voor hulp bij andere EU-landen moet worden aangeklopt? Ook wij moeten het lenen.

Comments are closed.