Dr.Doom Nouriel Roubini is uitermate negatief over de PIIGS landen.

Hij is volledig negatief over de kansen van Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje in de eurozone.

Roubini: “in een paar dagen tijd zou er wel eens geen eurozone meer kunnen zijn om ons zorgen over te maken.”

“Griekenland krijgt het echt niet voor elkaar om 10 procent van de overheidsbegroting te bezuinigen. Het lukt ze niet. Griekenland blijft in een negatieve spiraal van meer schulden en niet te betalen rente. Als het wel zou lukken dan zouden de economische effecten overigens ook desastreus zijn.”

De hulp die Griekenland nodig heeft om zich te ontdoen van de enorme schuldenlast, kan oplopen tot 135 miljard euro in de komende drie jaar. Dat zeiden Duitse parlementsleden woensdag na een onderhoud met de topman van het Internationale Monetair Fonds.(IMF)

De leiders van de eurolanden, de EU-lidstaten die de euro hanteren als munt, komen op 10 mei bijeen om de knoop door te hakken.

De eurolanden zijn bereid het noodlijdende Griekenland 30 miljard te lenen tegen een rente van ongeveer vijf procent, en het IMF wil daar 15 miljard bij doen.

Voorzitter Barroso van de Europese commissie zei woensdag dat de leden van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank vastberaden zijn om de stabiliteit van de euro te waarborgen. Hij voegde eraan toe dat een herstructurering van de schuldenlast van Griekenland niet aan de orde is.

Griekenland heeft de grootste moeite met de voorwaarden die de Europese Unie en het IMF stellen aan de financiële hulp. Volgens de Griekse minister Loverdos van arbeid kan zijn land niet akkoord gaan met de voorgestelde bezuinigingen en het snijden in de lonen.

Tot zover de media.

Krijgt Roubini gelijk?

Want de hulp die Griekenland nodig heeft om zich te ontdoen van de enorme schuldenlast zou 135 miljard euro bedragen. Maar dan hebben ze (Europese Unie en IMF) het niet over het verstrekken van de lening, want dat zou de schuldenlast van Griekenland doen toenemen.

Is hier dan sprake van “een gulle gift” of van een herstructurering van de schuldenlast die volgens voorzitter Barroso van de Europese commissie niet aan de orde is?

Franse- en Duitse banken hebben gezamenlijk ongeveer 120 miljard euro aan Griekenland geleend.

Ook het ING heeft voor 11 miljard euro “waardeloze” Griekse schatkistpapieren in portefeuille.

Griekenland blijkt dus ook niet bereid te zijn om akkoord te gaan met de voorgestelde bezuinigingen en het snijden in de lonen. Dit zou erop kunnen wijzen dat Griekenland aanstuurt op een herstructurering van haar schuldenlast. (Of eventueel faillissement.)

Dit houdt normaal gesproken in dat de schuldeisers, in dit geval bijvoorbeeld de Franse- en Duitse banken en het ING van de Griekse overheid te horen krijgen dat ze een klein gedeelte van de lening terugbetaald krijgen of anders helemaal niets.

Dit kan tot gevolg hebben dat diverse banken door deze maatregel op de rand van het faillissement gebracht worden, waardoor dus de overheden van die landen zich genoodzaakt zien om die banken financieel (zoals al eerder gebeurd is) te steunen.

Al met al hebben politici het voor elkaar gekregen om zichzelf en wat erger is “de gewone burger” schaakmat te zetten.

Welke oplossing ook gekozen wordt maakt niets uit, want de uiteindelijke gedupeerde is en blijft “de burger”.

Want ook hier geldt: dat in elk collectivistisch systeem de goede (de zogenaamde sterke schouders) onder de kwaden (iedereen die geen sterke schouders schijnt te hebben) zullen lijden.

En dan te bedenken dat Griekenland nog maar het begin is, want vele landen zullen volgen.

En zo lang politici, om wat voor reden dan ook, geld uit de economie blijven trekken en het normaal vinden om meer uit te geven dan er binnenkomt, zullen dit soort voorvallen eerder regel dan uitzondering zijn en het resultaat zal zijn dat de economie volledig ontregeld wordt.

25 REACTIES

 1. Van mij mag het hele systeem vandaag nog in elkaar zakken. De AEX was gisteren daar ook al goed mee bezig, met als een van de koplopers ING.

  Leuke naam trouwens, dr. Doom, dr. Doom Nouriel Roubini

 2. Het aardige is dat, wat er ook precies gebeurt, wat er met Griekenland gaat gebeuren zet een precedent voor andere PIIGS en andere probleembetalers.

  In analyses kwam ik al namen tegen van Baltische staten (waar hypotheekhouders schulden in Euro’s Yen en andere buitenlandse valuta kunnen hebben) en Frankrijk. Bailout van banken en staten wordt onbetaalbaar, tenzij alle fondsen voor pensioenen, uitkeringen en onderwijs worden aangewend om de failliete boedel nog even overeind te houden. Daar lijkt men op aan te gaan sturen.

  Als het financiele systeem omvalt dan is de EU in feite ook dood. Dan hang ik de vlag uit. Wie weet kan er dan iets positievers voor in de plaats komen, zoals een echte vrijhandelszone.
  P.E. Middelkamp [3] reageerde op deze reactie.
  flap [12] reageerde op deze reactie.

 3. @P.E. Middelkamp [3]: Misschien heeft u gelijk. Maar ik denk dat het ook aannemelijk is dat, als de economische unie met donderend geraas ineenstort, de politieke eenheid sneuvelt in het geraas. Zó diep gaat de politieke liefde niet, lijkt me.

  Maar dan nog…. misschien kunnen we anders stemmen dit jaar. Op partijen die wat minder Europees gezind zijn. Dus niet Christen Democratisch of Socialistisch, want die zijn sterk verweven met de overige europese jongens. Een groene partij (bijv Groen Links) is ook niks, want die zitten ook overal.
  Maar wat dan…

  konijn007 [13] reageerde op deze reactie.

 4. Het Griekse debacle is voor “onze” banken nog niet het grootste probleem. Ik heb eens in een stukje van de heer Albert Spits gelezen dat de Nederlandse banken er tot over hun oren inzitten in Oost Europa. > €500 miljard, als ik me niet vergis.
  Voor ons, de burgers, komen de problemen niet uit Griekenland maar uit voormalig Oostblok.

  Ron A te A [6] reageerde op deze reactie.

 5. @A [5]:
  Een belangrijk verschil tussen Griekenland en het oostblok is dat oostblokkers keihard werken en de Grieken op hun 40e met pensioen gaan.

  Een 50-jarige Pool staat rustig nog om 4 uur ’s morgens op om tot 10 uur ’s avonds centjes te verdienen. Een 50-jarige Griek komt alleen zijn bed uit voor een glaasje Ouzo en de pensioen-cheque.

  Het verschil in productiviteit is een factor 1.000.

  Een 50-jarige Nederlander droomt in de praktijk overigens ook steeds meer van de constructie WAO tot AOW.
  A [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Ron A te A [6]: Ron, daar heb je zeker een punt. Oost Europeanen werken veel harder dan de Grieken.

  Maar met je gelijk zie ik meteen het volgende pijnpunt: wij Nederlanders werken alleen nog als we tijd hebben. Wij plannen ons werk tussen vakanties, ouderschapsverlof, ATV/ADV dagen en 36 urige werkweken.
  Bij ons treedt, net als bij de Grieken, ook al jaren “arbeids-inflatie” of misschien beter “productiviteits-inflatie” op.
  En dat gaan wij op de middellange termijn voelen, denk ik, als de problemen groter worden. Zo’n nijver volkje zijn wij niet meer, helaas.

 7. Meteen de stekker eruit vwb de Duitsers en daaraan gekoppeld de Nederlanders en doorstarten met een nieuwe munt.
  Begrijp me goed; ook ik kan de gevolgen moeilijk overzien van een dergelijke stap. Banken zullen klappen en overheden zullen met gigaschulden overladen worden. Ook (vooral?) hier omdat we zo dom zijn geweest export naar dit soort consumptielanden mogelijk te maken door ze gelijkertijd vol te stoppen met leningen om die export te financieren.
  We zult moeten beginnen vanaf 0 maar we hebben gelukkig nog wat industrie met toegevoegde waarde over.
  Die consumptielanden staan er nog veel slechter voor omdat ze in feite vaak niks hebben dan een gigantische overheid en een grote toeristenindustrie. Dat laatste lijkt me nou niet echt een industrie die je snel uit een recessie gaat trekken

  Maar wat voor keuze hebben we; na Griekenland staan de volgende PIIGS landen alweer te trappelen voor goedkoop krediet (onder marktpercentages!) en het is een groot zwart gat dat alleen maar door monetariseren te dichten is dus de gehele munt, spaartegoeden en pensioenen de nek om zal draaien. Doorgaan op de huidige weg is geen optie.
  Elke dag dat we langer wachten zal het schulden- en afbetalingsprobleem groter groeien.

  Dr Doom is volgens mij trouwens Marc Faber.

  A [9] reageerde op deze reactie.
  flap [12] reageerde op deze reactie.

 8. @GB [8]: “We zullen moeten beginnen vanaf 0 maar we hebben gelukkig nog wat industrie met toegevoegde waarde over”

  GB,
  Volgens mij heeft er de afgelopen jaren een grote verschuiving plaatsgevonden van industrie naar dienstverlening.
  Milieueisen, ARBOtoestanden enz….: het was veeeel interessanter om, vanaf een bepaalde grootte, naar OostEuropa of het Verre Oosten te verhuizen met je productiefaciliteiten.
  Philips-> weg, AKZO ->weg, Corus -> bijna weg, Unilever -> weet ik niet zeker of ze nog het gros hier produceren. Alle zware industrie zit niet meer in NL.

  Core business in NL, zo komt het mij voor: Het ene dienstverlenende bedrijf levert diensten aan het andere dienstverlenende bedrijf.
  Echte industrie, het zware werk, is uit Nederland gebannen/gepest over de laatste 15-20 jaar.
  Industrie was vies en low-end. Wij wilden een transport natie (gateway to Europe) en een kennis economie zijn. Bij dat schone imago paste geen industrie, met Arbeiders (oh gruwel) in overalls, vieze handen.
  Doodzonde.

  P.E. Middelkamp [10] reageerde op deze reactie.
  Armin [11] reageerde op deze reactie.

 9. @A [9]: Hoe anders ging dat met de bio-industrie! Nederland als dichtsbevolkte land ging miljoenen varkens opfokken ten koste van enorme milieuschade en dierenleed. De slacht met afval moest hier ook worden verwerkt. Kant en klaar verpakt ging het karbonaadje vervolgens naar Italië.
  Zo gaat het met pluim- en melkvee. Intensief tot ze er bij neervallen. Met een minimum aan bezetting en werkgelegenheid werden we snel gekke henkie van Europa, het afvalputje of het dichtstbevolkte stukje, waarvan de helft ook nog beneden de zeespiegel.

 10. @A [9]: En ironische is dat ons transportnet inmiddels ook helemaal verstopt zit. Niet enkel de auto, maar ook het spoor wordt kapotgetrokken door de ene kant de overheid die er geld uit wil halen, en de andere kant van politici die elke andere investering tegenhouden.

  En hoe lang duurde het voordat Roterdam havencapaciteit mocht uitbreiden …

  En qua kenniseconomie stelt Nederland niets meer voor qua groei. Philips is al 20 jaar ook de R&D aan het afbouwen, de Shell R&D labs zijn al enige jaren niet meer. En het MKB in Nederland weet niet eens wat innovatie is, want klaagt vooral dat men geen subsidie krijgt.

  De enige grote grote peilers die constant blijven en/of groeien zijn AKSO en ASML, maar alleen daarop kan Nederland niet functioneren. Zeker omdat qua onderwijs te weinig focus is op beta’s en toptalent en te veel op de mensen die niet kunnen meekomen en zachte studies.

  En qua immigratie is de enige groep die we wel met success met regels en beperkingen tegenhouden juist de kennisstudent en kennismigrant. Hoe dom kun je zijn …

  Laaste druppel een belastingstelsel dat de op ena hoogste marginale tarieven ter wereld kent, ene en hongerige middenklasse meute dat die tarieven wil verhogen om de eigen verworven rechten nog een paar jaar langer overeind te kunnen houden.

  Dus geen industrie (wat ik aners dan sommige sprekers niet zo’n probleem vindt), maar ook geen sterke focus op transport en R&D.

  Nederland is nog wel groot in bepaalde multinationals die welliswaar de productie en R&D hier niet doen, maar wel het geld naar hier laten komen. Maar ja, hoe lang kan Nederland daar op voortborduren.

 11. @Bon Vivant [2]: De hypotheek in een andere valuta was ook populair in IJsland.

  Was een prima systeem.. totdat de munt crast. (daar weten ze ondertussen ook alles van daar)

  @GB [8]:
  De Duitsers gaan wijzer zijn dan uit de euro stappen en dan hun munt eenheid aan die van Nederland koppelen.
  Nederland doet het ook prima op de lijst van landen die meer schulden maken dan aflossen.

 12. @flap [14]: Flap, ik begin ook geintrigeerd te raken…..

  Hij heeft in ieder geval de ballen (als u mij niet kwalijk neemt) om het uit de Euro te stappen bespreekbaar te maken én heeft ervoor gezorgd dat er in ieder geval nog gestémd gaat worden voor de lening aan de Grieken. In plaats van een hamerstuk.

  En dat is meer dan er van de rest van de plucheklevers gezegd kan worden.

  In ieder geval verfrissend en dapper. Nou maar hopen dat hij de verkiezingen haalt….. levend.

 13. De stekker eruit trekken bij Griekenland is goedkoper. Maar ook hier weer geldt:Er wordt goed geld naar kwaad geld gegooid. We weten wat dat betekent. Het politieke euro-systeem stort in elkaar. De landen rond de Middelandse Zee hebben een totaal andere cultuur dan de Noordelijke Landen en dat niet alleen.
  60 jaar socialistische experimenten in Europa heeft datzelfde Europa op de knieen gebracht. Eerder ging de USSR al ten onder.De EU is het volgende slachtoffer.

 14. Een positief aspect van het euro-debakel is wel dat niemand nog het lef heeft om te beginnen over Turkije in de EU. Dat probleem is definitief opgelost. Ik ga er ook vanuit dat Griekenland slechts het begin is en dat Euroland in zijn huidige omvang mogelijk niet gehandhaafd kan blijven. Dat biedt de mogelijkheid om de marxistische EU te ontmantelen (parlement, commissie, ‘grondwet’) en te vervangen door het ‘Europa van de Vaderlanden’ van de Gaulle. Dwz autonome staten maar wel met een groot aantal vrijwillige samenwerkingsverbanden. Overigens blijf ik pleiten voor een muntunie tussen landen die daar wel aan toe zijn: BRD, F, Benelux, Oostenrijk, Scandinavische landen.

  Spy-Nose NI [18] reageerde op deze reactie.

 15. @Ron Paul Fan [17]:
  Tijdlang gemist, Ron Paul Fan! Hoe gaat het ermee en met de 9/11 truth?

  Charles de G. had overigens een heel eigen idee over dat “Europe des patries”. Hij vond, dat Europa zich moest verdedigen tegen Angelsaksische invloeden en bepleitte een Europa van de Atlantische Oceaan tot de Oeral, zonder Engeland. Hij vond in Adenauer een vurig medestander en liet, om zijn politiek kracht bij te zetten, Frankrijk uit de NATO stappen.
  Zijn politiek streven draaide om Frans-Duitse samenwerking teneinde de rest van Europa te kunnen controleren.

  Overigens ben ik van mening, dat Frankrijk -in tegenstelling tot Duitsland- geen betrouwbare economische partner is en dus eigenlijk niet zonder meer thuishoort in een muntunie met NL.

 16. Ik neem Frankrijk ook het minst serieus van het hele stel maar ik denk dat we toch niet om ze heen kunnen.

  Wat dat ‘controleren’ betreft, heb ik er geen probleem mee dat die 2 voor continentale stabiliteit zorgen. Dat ging zeer redelijk totdat er allerlei landjes bijkwamen van de twee garnituur. Dat gaat zich nu wreken.

  Spy-Nose [20] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Paul Fan [19]:

  Het gevolg van de Franse invloed op de Europese monetaire politiek wordt in onderstaande quote uit een WSJ-artikel van de Britse econoom Bernard Connolly uit 1997 tot uitdrukking gebracht:

  “Kohls compromise won’t satisfy French demands

  So whereas in the first three years of the European Monetary Institute’s existence its council had been a Bundesbank fief, for the past six months it has become a forum in which national central banks fight over national positions at least partly determined by national governments. This left the Bundesbank chief disheartened.

  France’s insistence on political control of the ECB and on the immediate EMU entry of the southern countries indicated that it intended to carry on playing the games of coalition-building, jostling for national advantage, and double-dealing that had characterized all players in the ERM, as well as other areas of EU life. If that happened, EMU would not unite France and Germany in common cause but instead create a deep rift between a French-led politics-driven bloc and a Bundesbank-led club of central-bank philosopher-kings.”

  http://www.internetional.se/emucon.html

 18. Hieronder een reactie van mij van vorig jaar die steeds actueler wordt…

  (Je voorbeeld gaat niet op.) De commerciele bank leent immers op het onderpand geen 1,000. uit maar 9x zoveel, en zal dus gerelateerd aan het onderpand 9x zoveel rente verdienen. Deze exponentionele ontrekking aan de geld circulatie maakt het systeem terminaal.

  Nu zijn het de (quasi) private centrale banken die door de rente component in een win win situatie verkeren. Men drukt geld voor niets om vervolgens (ONS) geld uit te lenen aan overheden, en een netwerk van commerciele banken tegen rente notabene!
  Of ben je van gedachte dat de triljoenen die uitgeleend worden door centrale banken tegen rente ooit weer terug betaald kunen worden. ONMOGELIJK!! omdat de rente die erover betaald moet worden niet eens bestaat en dus ontrokken zal moeten worden aan de echte economie en geld circulatie. Het is een stoelendans geleid door de centrale banken en wanneer de muziek stopt zal er altijd iemand blijven staan! In de meeste gevallen zijn dit de ondernemers en gewone mensen totdat het systeem in een eindfase beland is en ook het netwerk van commerciele banken begint te wankelen, en daarna zijn de overheden aan de beurt.

  Rente is een uitvinding van de bankiers en/of andere partijen die over teveel geld beschikken. Wij zijn gecondioneerd dat rente heel normaal is. Het vergt een open mind om zaken die wij als normaal zijn gaan beschouwen te veranderen. Als ik tegen iemand zeg dat de noorpool eigenlijk de zuidpool is wordt ik meteen voor gek verklaard zonder dat die persoon er daadwerkelijk over na gaat denken en zijn eigen research doet. Rente is diefstal van een economie en van de geld circulatie en zal ten allen tijde het systeem terminaal van karakter maken.
  Of het nu centrale banken zijn of overheden, of wie dan ook die de creatie van geld mag verzorgen, zodra er rente gerekend mag worden over nieuw geld dat in circulatie wordt gebracht zal er niets gaan veranderen.

  http://endtheecb.ning.com/video/mathematically-perfected

 19. Part of my open letter to Iceland from Dec. 2009

  The European Union is falling apart. It will not last. Why? Because its principal purpose is to impose a terminal monetary system.

  The majority of Europeans have opposed the European Union from day one. They don´t want control and regulations from Brussel. The European Union is in far worse “economic” condition than most other countries in the world.

  The “European Union” is an assented conglomeration of lying member states, escalating debt, shrinking “economies”, high unemployment and civil unrest everywhere. There is no unity, and there will never be.

  Joining the EU should not even be on Iceland´s agenda. Worse, a pretended loan from the IMF is plain SUICIDE; it would condemn Iceland to not only slavery, but to the same terminal multiplication of artificial indebtedness which is the fundamental cause of the present, global monetary failure.

  http://endtheecb.ning.com/forum/topics/open-letter-to-the-people-of

 20. Nouriel Roubini is maar deels te vertrouwen. Hij is een econoom. Niemand houd rekening met de komende olie crisis en dat duurzame energie duurzame welvaart zal betekenen, mogelijk zonder economische druk.

 21. Eerste woorden van de Jager : Griekenland krijg geen cent van ons . Het volgende : 5 miljard , en wij krijgen het zeker terug betaald . Daarna het grote nieuws van de 750 miljard bailout . De Jager ging hierin mee . Het is al jaren duidelijk dat Ned wordt geregeerd door lieden die over weinig kennis beschikken waar voor zij ministers zijn geworden . Mogelijk hebben zij wel de kennis maar voeren zij een andere agenda . Het agenda dat is ingezet sinds 9/11 2001 . Als wij alle maatregelen die sinds 9/11 zijn ingevoerd onder de loep nemen dan kunnen wij niets anders concluderen dat er wel degelijk sprake is van een groots opgezet plan . Het een heeft te maken met het ander . Met name het CDA van Jan Peter Balkenende hebben sinds hun regeringsdeelname meegewerkt aan het grote plan . Kijk maar eens naar alle vrijheidsbeperkende en controlerende maatregelen die door mn het CDA door de kamer zijn heengejast . Het zijn voornamelijk CDA-ers die de belangrijkste ministersposten bezetten die dat mogelijk hebben gemaakt . Het is een groot complot tegen het volk . Balkenende , Wellink en noem maar op . De DNB met Wellink aan het hoofd . Wellink met zijn meerdere petten . Het is stil rond de figuur Wellink . In tijden van een groot crisis zou je toch verwachten dat je zo’n man dagelijks op tv ziet . Toeval ? En dan nog Balkenende , die opnieuw lijsttrekker is van het CDA . Wellicht op verzoek van de Bilderbergers . Het wordt tijd de straat op te gaan voordat wij van onze pensioengelden worden beroofd . Met Brinkman , CDAer , aan het hoofd vrees ik voor mijn pensioengeld , want verdampen zal ie . Pensioenfondsen hebben al tientallen miljarden verlies geleden . Ik snap dan ook niet waarom mensen nog op het CDA en de VVD stemmen . PvdA wordt vaak versleten voor een socialistisch partij . Welnu , EU is hard op weg socialistisch te worden dus waarom niet meteen op de SP stemmen . De SP mag dan wel een socialistiche tintje hebben maar dan wel eentje dat minder totalitair is . Want de EU zal zeker totalitair geregeerd worden .

Comments are closed.