Deze kreet werd nog maar een paar weken geleden door de Nederlandse overheid en politici aan de burgers beloofd.
Maar na enkele vergaderingen in de EU-top, verstomden die beloftes al snel en trad er zelfs een stilte op. De Vrijspreker heeft al vanaf het begin van dit Griekse drama er voor gewaarschuwd dat het resultaat echt wel ten koste van de burgers zou uitkomen. We zien dat nu in versneld tempo werkelijkheid worden.

Vanmiddag (op zondag als het volk bezig is met marathons en voetballen) hebben de EU-euro-opperhoofden besloten om (om te beginnen!) aan Griekenland 30 miljard euro te “lenen”. Ieder land zal volgens de NOS bijdragen “naar rato”.
Vraag 1: Naar welke rato? Naar inwoners, BNP, of ieder 1/16 deel? Voor risico van de Nederlandse belastingbetaler weer 2 miljard? Gaan al die politiekelingen hun bezuinigingsbeloftes nu met 2 miljard verhogen? Of vertellen ze aan de kiezer dat dat niet nodig is omdat Griekenland dit immers met rente gaat terugbetalen? En gaan ze dan de belastingdruk verlagen met 100 miljoen euro?

Vraag 2: Hoe kan een land dat al 30 miljard te kort heeft, nog een veel geld aan die Grieken ter beschikking stellen?
Vraag 3: Betekent dit dat “wij” dadelijk ook solidair zijn als al die andere PIIGS landen geholpen willen worden? En die komen!!
Vraag 4: Het is toch bekend dat de Grieken dit jaar 50 miljard te kort komen. Wie zorgt als de ergste druk van de ketel is voor de rest?

Het hele proces wordt nog omgeven door zakken vol poetsdoeken voor het bloeden en voor het ondoorzichtig maken. Zoals dat Griekenland het geld pas krijgt, als ze er om vragen. Zoals dat ook het IMF geld geeft (leent? schenkt? ) maar nog niet heeft bepaald wanneer en hoeveel.

Nog moeilijker is te doorzien wat de bijkomende consequenties zijn. Er wordt al “gepolitiekt” over aanpassingen van het Verraad van Lissabon. En ik voorspel dat ook dat gaat gebeuren, en dat u ook daarin geen fluit te vertellen hebt.
Angela heeft al duidelijk gemaakt dat Duitsland dat gaat eisen, en dat de andere opperhoofden wel mee MOETEN.
(“I have my thoughts. I don´t think we can avoid treaty changes. If we see that the treaty is not sufficient then we cannot say that we won´t do anything for 10 years. Europe cannot lock itself (“einmauern” in German) in its castle,” Angela Merkel said on Friday.)

Blijft de kernvraag: “Hoe komen we uit die EU?

36 REACTIES

 1. Ook de Grieken denken trouwens dat ‘bezuinigen’ het verhogen van lasten is. Adverteerders moeten nu naast de 21% BTW een crisis-opslag van 20% gaan betalen. Er komt dus 41% belasting boven op de kale advertentiekosten (info afkomstig uit een vanmiddag binnengekomen mail).

  Gevolg laat zich raden: er wordt straks zoveel minder geadverteerd dat niet alleen de opbrengsten uit BTW+crisis-opslag lager zullen zijn dan de BTW inkomsten nu, maar dat de media waarin geadverteerd wordt door teruglopende inkomsten failliet zullen gaan, met de daaruit voortkomende werkloosheid. De schuld zal dus alleen maar verder toenemen.

  Deze kleptocraten zorgen uitstekend voor zichzelf, maar brengen ieder ander aan de bedelstaf.

 2. Tenminste tot de verkiezingen in Nordrhein Westfalen gaat niemand voor Griekenland betalen. De gemaakte contrakten zijn alleen maculatuur.

  De bedoeling is, dat de speculanten voor een bepaald tijdje (t/m mei 2010) rustig gehouden worden. Als de verkiezingen in Duitsland voorbij zijn, dan is het ook met de rust vorbij. Het eerste wat gaat gebeuren:

  Belasting omhoog (btw. etc.)
  Korting van pensionen (werkers, niet ambtenaaren)
  Korting van uitkeeering (Hartz IV)
  Wegentoll (PKW-Maut, ook voor buitenlanders)
  CO2-Belasting (met een bepaalt contingent voor elk mens)

  En dan woord Griekenland van de heele EU geholpen, ook van Nederland.

  Dit zijn de planningen voor Duitsland. Om dat Duitland “nog” de toon in Europa angeeft, komen deeze regels ook voor andere Europeise landen, zoals Nederland, Oosterrijk, Frankrijk ezv.

  Wij hebben de “wandelnde Pak” (Angela Merkel) al deze regelingen te bedanken, want zij is alleen een marionet van “USrael”.

  En Jullie Balkenende is geen kruimeltje vuil beter.

  Groetjes Ralle

 3. Logisch dat wij geld uitlenen waarvoor we eerst zelf ons handje bij de ESCB moeten gaan ophouden… Als ik het goed heb is rente over schulden op onderwijs na de hoogste uitgaven post van NL…

  En het geld dat we lenen en doorzetten bestaat uberhaupt niet eens! Gevolg is dat straks Griekenland helemaal door het plafond gaat qua uitgaven en dat de grote multinationals als een stelletje aasgieren de boedel voor een appel/ei opkopen.

 4. @Dani [33]:

  Natuurlijk is er niets mis met hulp aan Griekenland. Laten we het als goed bedoelde ontwikkelingshulp beschouwen.

  “Goed bedoelde ontwikkelingshulp” is ook verkeerd.

  Ook wij moeten het lenen……

  Ten eerste “moeten” wij helemaal niets.
  Ten tweede doen “wij” sowieso niets. ZIJ doen het, of WIJ het leuk vinden of niet. Zoals het een oligarchie betaamt.

  Oscar [36] reageerde op deze reactie.

 5. @Tony [35]:

  Precies. Niet ‘wij’. De Nederlandse bestuurders pakken geld van de Nederlandse burgers af om de Griekse bestuurders voor hun wanbestuur te belonen. Er is geen sprake van solidariteit. Er is geen sprake van ontwikkelingshulp. Er is geen sprake van Nederland dat Griekenland steunt.

  Het enige waar sprake van is, is dat corrupte Nederlandse politici met geld dat zij van de Nederlandse bevolking hebben afgeperst corrupte Griekse politici steunen, zodat zij de Griekse bevolking beter kunnen afpersen en de Griekse ambtenaren vroeg met pensioen kunnen blijven gaan. Dát is er aan de hand. Maar als je daar op wijst dan krijg je te horen dat je wel een heel cynische voorstelling van zaken hebt.

Comments are closed.