Pamela Hemelrijk verdedigde de stelling dat er in de Nederlandse politieke elite ongeveer twee of drieduizend personen zijn die de dienst uitmaken en elkaar de bal toespelen. Daarvoor gebruiken ze een aantal middelen die bij elkaar behoorlijk effectief zijn. Of de getallen juist zijn, zou een objectief gedegen onderzoek kunnen uitwijzen. Zonder dat kunnen we echter wel een groot aantal aanwijzingen zien die deze stelling bewijzen.

Probeer maar eens de politici die de dienst uitmaken op een lijst te zetten.

150 + 100 Kamerleden = bestuurders politieke partijen
Regering met hun medewerkers.
Hoofden van departementen en topambtenaren, (gewone ambtenaren zijn slechts meelopers)

Ambassadeurs, burgemeesters, en directies van overheidsinstellingen
En nog wat in dergelijke categorieën

Dan kom je met 3000 een heel eind.

Het klein houden van die club wordt in eerste instantie bestuurd vanuit de politieke partijen en hun uitvoerders in het parlement.
De mensen waarop de kiezer mag stemmen, worden vooral bepaald door het partijbestuur!

Vandaar dat politici na hun zittingstermijn (en heel vaak al gedurende de termijn) een mooi invloedrijk en goed betaalde baan krijgen.

Let maar eens op waar over enige tijd de politici zitten die nu gesteld hebben niet meer verkiesbaar te zijn.
En eveneens, let eens op de samenstelling van de komende overheid. Gegarandeerd zult u daar veel bekende namen van oude getrouwen tegenkomen.

Als eerste hebben die gezorgd dat ze belastinggeld krijgen om hun organisatie te helpen, onder andere voor reclames bij komende verkiezingen.
Een hoeveelheid geld waarover nieuwkomers niet kunnen beschikken en dus in het nadeel zijn. Zij betalen wel mee aan hun concurrenten.

Een volgende stap is het moeilijk maken voor nieuwe mensen/partijen om aan de verkiezingen mee te doen. Dat kan door steeds meer handtekeningen in elk kiesdistrict te eisen, en steeds hoger entreebedragen te eisen. Beide punten zijn voor grotere gevestigde partijen helemaal geen probleem, maar als u bereid bent om in het parlement te gaan zitten als persoon, of kleine groep, hebt u een enorme klus.

Omdat dat niet voldoende dreigt te zijn omdat er toch steeds nieuwe partijen ontstaan, is de volgende stap het verhogen van de kiesdrempel. Het minimum aantal stemmen of zetels dat behaald moet worden, wordt verhoogd. Haal je dat niet, dan mag je helemaal niet meedoen.

Daarom heeft de politicus Gerd Leers, die weg moest als burgemeester van Maastricht, en nu waarschijnlijk een baan binnen het CDA krijgt, al voorgesteld om de kiesdrempel te verhogen. Nieuwe kleine partijen krijgen het dan moeilijker en het CDA kan meer zetels verwerven. Goed bedacht, met het verhaal de versnippering tegen te gaan.

En de kiezer? Die gelooft het allemaal wel en leeft in de gelukzalige onwetendheid dat hij bepaalt hoe dit land wordt bestuurd!

11 REACTIES

 1. Al wat met het CDA te maken heeft deugt niet, zij zijn bang dat zij concurrentie krijgen. Zij hebben al jaren geparasiteerd op de goed gelovigheid van de mensen, maar de kruk gaat net zolang te water tot hij breekt en die tijd lijkt aangekomen te zijn! Zolang de katjes muizen mouwen ze niet!

 2. Een kleine kliek is het zeker, Nederland is een één-partijstaat, sedert de uitvinding van de coalitie-vorming. http://www.autouniv.nl/doc/artikel_grasmusuni.html

  Onder het mom van het dreigement dat dit land “onbestuurbaar” gaat worden wegens versnippering en allerlei kleine belangengroepjes, is plotseling de kiesdrempel weer actueel. Echter men bedoelt met “onbestuurbaar” iets anders: “oncontroleerbaar”. Om het land onder controle te houden (met als zetbaasjes de lieden op het Haagse pluche)wordt dit soort nieuwlichterij door een gesjeesde burgemeester gepropageerd.

  Als dit opzetje lukt, dan is de heilstaat weer een stapje dichterbij. Niet alleen macht corrumpeert, angst doet dat ook.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. Ik mis in het lijstje de families van Amsberg en Zur Lippe. Loyaliteit aan deze uitkeringstrekkers lijkt de hoesteen te zijn van het hele systeem.

  Dat Pim Fortuyn hier kritiek op had en hervormingen wilde is denk ik de echte reden voor de moord op hem. Volkert van der Graaf heeft het vuile werk opgeknapt. Maar ik geloof niet dat hij werkelijk als nuttige idioot heeft gediend. Welke beloning wacht hem als hij binnenkort uit de gevangenis komt?

  P.E. Middelkamp [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Bon Vivant [3]: Dat denk ik ook en wel eens vergeleken met een driehoeksverhouding.
  Monarchie -> Regering -> Parlement
  De monarchie fungeert in dit systeem als “zetbaas” van een corporatistische elite, waarvan er een paar knechten bij de Nederlandsche Bank zijn betrokken.
  Alle lijnen komen samen bij het Hoofd van de Regering en die is toevallig na een welgemikt schot uit een bepaalde baarmoeder gerold.
  Nederland is een mal samenraapsel van verwrongen tradities, geconsumeerd door een dociel volk van sportliefhebbende TV kijkers. Althans (nu nog) een meerderheid, toch.

 5. @P.E. Middelkamp [2]:

  Het klopt wat je zegt.
  En zelfs “Onder het mom van het dreigement dat dit land “onbestuurbaar” gaat worden ……” gaat er van uit dat iedereen wel slikt dat ZIJ (KLIEK) HET LAND MOETEN BESTUREN.

  Luister maar naar een willekeurige politicus. Allemaal vol beloftes wat zij gaan DOEN. En dat zijn zelden verminderingen en nooit radicale afschaffingen.

 6. Ik zeg Illuminati, Bilderberg groep, CFR, Bohemian Grove etc

  New World Order!

 7. Volkert van der Graaf moet hoognodig een bezoek brengen aan het graf van Chris. Misschien dat hij dan op andere gedachten komt.

 8. Vergeet die Vrijmetselaars niet!!.
  Zij zitten als een onzichtbaar kankergezwel en spinnenweb vertakt – via stromannetjes op belangrijke posities binnen overheden en bedrijven – in iedere laag van de samenleving!.

  Leden van “Het huis van Oranje” zijn hier vorig ook lid van geweest van deze organisatie:

  zkh Prins Bernard
  – Oprichter van de Bilderberg groep
  – Lid van de Order van de Ridders van Malta

  zkh Beatrix ..
  – Actief lid van de Bilderberg groep

  Alle openbare publieke functionarissen zijn voor hen slechts vervangbare speelpoppetjes. De ware machthebbers leven in de duistere schaduw van deze samenleving en trekken achter de schermen aan de machts-touwtjes… AL EEUWEN LANG!!!

 9. Het hele stelsel van vertegenwoordiging is mank. Ik weet niet bij welke opkomst verkiezingen geldig zijn, maar stel 51%. Van de totale bevolking is ongeveer 73% stemgerechtigd. Voor een meerderheid in de 2e kamer is 51% nodig. Door kadaverdiscipline binnen partijen kan ook een kleine meerderheid binnen een partij het partijstandpunt bepalen. Dus weer 51%. In het extreme geval bepaald dus 73% x 51% x51% x 51% het beleid. Uitkomst hiervan: 9,7%. Als 90% van alle inwoners (baby’s inbegrepen) tegen is, kan beleid toch theoretisch omgezet worden in plannen…… Ik dacht altijd dat democratie de dictatuur van de meerderheid was, maar het is dus toch anders……..(Jongens, ik kom niet zoveel op dit forum, dus kleine kans dat ik meega in de discussie).

 10. Het is ongelooflijk hoe weinig mensen deze echte waarheid kennen
  Ik denk max 1% !!!
  Wij zijn de klokkenluiders van de Notredame van Parijs(hij die de franse revolutie inluide+-1798)
  Wij moeten blijven hameren op een GEWELDLOSE manier(Ghandi princiepe)

Comments are closed.