maandag, 5 april 2010
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Ingezonden: Het wordt hier zo lekker veilig

Dit is een ingezonden bijdrage bedoeld ter discussie. Vrijspreker.nl
staat niet per se achter de meningen die erin verkondigd worden.

Voor artsen, ambulancebroeders en leerkrachten is er een speciale meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor woningcorporaties ontbreekt zo’n protocol. En dat terwijl juist huismeesters en klusjesmannen veel bij mensen thuis komen. Woningcorporatie Elan Wonen uit Haarlem traint huismeesters en klusjesmannen nu, in het belang van onze kinderen in het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Huismeester Gerrie Klein Severt laat onder andere in het NOS journaal horen dat hij er nu verstand van heeft! Hij let scherper op signalen dan voorheen. Als hij in de zomer een kind ziet met een trui aan, hooggesloten. Of een kind met schuchter gedrag. Dat is toch opvallend. Sinds de cursus loopt hij anders door de wijk. Hij heeft nu een fingerspitzengefuhl..

Het is ook niet zo moeilijk om huiselijk geweld te signaleren. Als mensen onvriendelijk doen tegen elkaar, elkaar niet laten uitspreken, dat zijn toch duidelijke signalen voor Gerrie. Dat onthoudt hij en als dat dan de volgende keer dat hij zo’n woning ingaat niet is veranderd, ja, dat zou je daar toch iets mee kunnen doen…Door de training durft hij nu ook te melden. De stap is niet meer zo klein.

Gerrie heeft het er maar druk mee, sinds november vorig jaar. Zijn baan zal nu een stuk aantrekkelijker zijn dan eerst. Hij is nu wichtig. Ruim dertig andere woningcorporaties hebben zich bij dit belangrijke initiatief aangesloten. En het heeft effect. Binnen drie maanden tijd zijn er vijf meldingen gedaan.

Eind 2010 moeten álle beroepskrachten in onder meer het onderwijs, de gezondheidszorg en justitie, werken met een meldcode. Dat staat in de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, waarvoor de ministers Rouvoet en Hirsch Ballin en staatssecretaris Bussemaker hebben gepleit. Daar worden nu de klusjesmannen en huismeesters aan toegevoegd.
Nu nog de postbodes, de meteropnemers, de collectanten, krantenbezorgers, loodgieters, ramenwassers, schoorsteenvegers, vuilophalers, witgoed installatie bedrijven, dakbedekkers, schilders, elektriciens, tapijtleggers en binnenkort wordt er geen kind meer mishandeld!

Wat een veilig gevoel. Vind wel dat ze allemaal van die glimmende zwarte laarzen aan moeten. Voor de herkenbaarheid. Dan voelen we ons nog veiliger.

Ingezonden door Eugenie van Ruitenbeek
—————————————————————
nos.nl

is.gd/bd8IG

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Cultuur, Ingezonden, Overheid, Vrijheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Sen Huwa schreef op : 1
  Sen Huwa

  Goed stuk.

 2. Nico de Geit schreef op : 2

  Over mishandeling gesproken: Kinderen gaan in Nederland verplicht naar school tot hun achttiende. Wel eens gehoord hoe leraren kinderen de grond intrappen? “jij kan niks, jij bent niks, hier heb je een één, een drie, jij zit in een te hoog niveau,” enz.

  Als ouders zoiets doen heet dat mishandeling.

  De schoolarts: heb je hoofdpijn? Daar zijn medicijnen voor, graag verplicht innemen. Zo heeft hij of zij dat geleerd op school waar de farmaceutische industrie blijkbaar een dikke vinger in de pap heeft.

  Ik hoorde van een jongetje dat adhd-medicijnen moet slikken terwijl er niets mis met hem is. Mishandeling?

  “I’m from the government, I’m here to help”

 3. Nico de Geit schreef op : 3

  Zou het geen idee zijn camera’s op te hangen in ieder huis voor de veiligheid? U heeft toch niets te verbergen?

  Ook handig tegen pedofielen en terroristen, wie kan daar nu tegen zijn?

 4. Johnny schreef op : 4

  Hoe zit het met mishandeling door de overheid? Ik heb er zelf ervaring mee. Het heeft me inmiddels al meer dan een jaar mijn levensvreugde vergalt. Kan ik daar ergens aangifte van doen?

  Devidas [5] reageerde op deze reactie.

 5. Devidas schreef op : 5

  @Johnny [4]:
  Eén jaar pas?

 6. Paul Martens schreef op : 6
  Martens Paul

  Enerzijds steeds meer geld van ons gestolen (belastingen) onder het mom van “veiligheid”. Anderzijds steeds meer zelf doen en regelen? Vreemd…

  En als je het dan echt eens zelf regelt, door eens iemand die zich asociaal gedraagt (letterlijk) in de kraag te vatten, dan zijn de rapen gaar. Dan wordt het zogenaamde slachtoffer beschermd en heb jij, als particulier handhaver bij gebrek aan de “officiële” handhavers, een levensgroot juridisch probleem.

 7. Soline schreef op : 7

  Dit initiatief toont ook weer aan dat de mensen nog steeds (of weer) klassistisch denken. Het is discriminerend. De bekende groepen worden er weer op deze manier uitgelicht. De allochtonen, de bijstandsgezinnen en de alleenstaande ouders. Die wonen immers doorgaans in de (goedkopere) huurwoningen.
  Maar tegelijkertijd kunnen we hiermee ook het advies- en meldpunt voor kindermishandeling laten zien dat er altijd zicht is op kinderen, ook al claimt deze instantie dat in sommige gevallen dit niet het geval is. Jonge mensen (te denken valt aan thuiszitters of thuisonderwijs studenten) worden altijd opgemerkt, juist als zij thuis zijn. Door de postbode, de elektricien enzovoort. Dat er geen zicht is op kinderen is dan ook een grote misvatting.

  Het klimaat wordt almaar repressiever. Het is duidelijk dat het vertrouwen in ouders schrikbarend is afgenomen. En op basis waarvan? Een aantal verschrikkelijke moorden op kinderen die breed worden uitgemeten in de media, zodat we moeten geloven dat alle ouders in feite hiertoe in staat zijn. Niet alleen wordt er altijd gedacht dat kinderen van nature slecht zijn, van hun ouders wordt nu hetzelfde gedacht.

  Eugenie, you go girl!