Citaat van de website antwoordvoorbedrijven.nl:

Melk- en zuivelproducenten kunnen een financiële bijdrage ontvangen. De tegemoetkoming is bedoeld als algemene steun aan de melkveesector vanwege de lage melkprijs in de zuivelsector in 2009. Deze subsidie geldt voor het jaar 2009 en komt voort uit Europese regelgeving…

… U krijgt de bijdrage automatisch uitbetaald via de Dienst Regelingen.

Europa versus de markt

Als de marktprijs te laag is, betekent dit zeer waarschijnlijk dat er onvoldoende vraag is in verhouding tot het aanbod. Dan kun je wel doorgaan met produceren maar echt rendabel zal dat niet zijn.

Europa heeft echter besloten deze onrendabele productie te subsidiëren. In tijden dat het financiële water de overheid aan de lippen staat, blijkt er nog steeds ruimte om niet renderende bedrijven kunstmatig in leven te houden.

Zuivel anders bekeken

In de jaren 70 moest iedereen ook aan de melk. Joris Driepinter leerde ons dat je drie glazen per dag moest drinken. Tegenwoordig propageert de staat dat ons lichaam schreeuwt om zuivel.

Onlangs sprak ik met iemand die orthomoleculair onderlegd is. Hij gaf aan dat koemelk voor kalveren is, niet voor mensen.

De verwerking van de dierlijke eiwitten in ons menselijke lichaam, zo vervolgde hij, onttrekt juist calcium aan onze botten. Tot slot voegde hij er aan toe dat volgens de Oosterse geneeskunde de consumptie van zuivel kuddegedrag bevordert. Mensen worden letterlijk trager en volgzamer. Het worden zelf een soort koeien.

Interessant.

Hoe dan ook: economisch gezien, is de overheidssubsidie van onrendabele zuivelproductie onverantwoord. Het geld wat hieraan wordt besteed, wordt weggetrokken bij andere activiteiten die wellicht wel rendabel zijn en waar wel vraag naar is.

Stem:

1. Ik ben graag bereid om mee te betalen aan de overproductie van zuivel;

2. Onrendabele bedrijven dienen hun productie aan te passen;

3. Geen mening, ik drink elke dag drie glazen melk.

Sen Huwa

6 REACTIES

 1. Wat zal het afschaffen van subsidies, restituties, ontwikkelingshulp, etc. een zegen voor de mensheid zijn.
  Maar hoe heeft het ooit zover kunnen komen?

 2. Tja, zo gaat dat.
  Wat ik nooit begrepen heb, mijn ouders hadden een klein garagebedrijf vroeger.
  Zij hebben hele zware jaren gekend die ze amper overleefden. Geen mens uit Den Haag die kwam vragen of ze hulp moesten hebben. Geen fonds waartoe ze zich konden wenden. Het was zwemmen of verzuipen.
  Ga je failliet? Moet je met iets komen wat wel verkoopt.
  En in mijn ogen is dat zo het moet zijn, helaas voor de zuivelboeren maar that’s life.

  Over zuivel en gezondheid: iedereen zou het boek The China Study verplicht op school onderwezen moeten krijgen. Dan lees je wat voor ellende dierlijke eiwitten in ons lichaam teweegbrengen en ga je er met een grote boog omheen.

  Wij worden zo voorgelogen op een heleboel fronten maar zeker ook waar het onze voeding aangaat. We eten ons letterlijk ziek in dierlijke eiwitten maar hé wat zou het. De ziektekosten gaan enkel in 1 rechte lijn omhoog maar who cares? De pharmaceut verdient lekker, de zuivelboer kan gewoon doorgaan.
  Hoe dom zijn we met elkaar?

  Dus het moge duidelijk zijn, voor mij geldt keuze nummertje 2.

 3. De zuivelprijzen worden helaas niet door de markt bepaald, maar is een onderonsje tussen de grote multinationals. De melkprijzen zoals ze nu wereldwijd worden betaald zijn geen afspiegeling van wat de prijzen zouden moeten zijn! De wereldmarkt is een markt die wordt bepaald door de Unilevers en Nutreco’s van deze wereld.

  Wat je ook van zuivel vind, de prijs die nu wordt betaald voor melk is een regelrechte schande…

  Uil…

 4. Keuze 2 uiteraard.
  Alleen subsidie als die tijdelijk is om te overbruggen naar een aangepast bedrijf.

Comments are closed.