Koninginnedag kan wel aardig zijn als folklore voor kinderfeestjes. Maar als “feestdag” moet er toch een reden zijn om feest te vieren. En die reden zie ik nog niet alleen maar zitten in een koningin die haar verjaardag viert of dertig jaar geleden koningin geworden is. Daar hoort meer bij. Minstens een tevredenheid over wat er in die dertig jaar is gebeurd. En is die tevredenheid er? En de tevredenheid over die gebeurtenissen is ver zoek. Laten we maar bedenken wat er  gebeurd is.

Dertig jaar geleden op 30 april werd Beatrix koningin en legde ze de eed op de grondwet af:

“Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van de Staat met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van alle mijne onderdanen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de algemene en bijzondere welvaart alle middelen zal aanwenden, welke de wetten te mijner beschikking stellen, zoals een goed koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.”
Ze spreekt deze historische woorden duidelijk en met grote zelfverzekerdheid uit.

Wat gebeurde er daarna:

“Onafhankelijkheid en het grondgebied van de Staat met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren;”

Van die onafhankelijkheid is ondertussen na 30 jaar niet zo erg veel meer van over. Of het gros van het volk dat zo voelt, is niet zo belangrijk. Het gaat er om wat de feiten zijn.
Ondertussen heeft heeft Beatrix namelijk de soevereiniteit van Nederland voor een groot deel overgedragen aan de EU door het Verraad van Lissabon. Vanaf dat moment wordt de dienst voor Nederland voor een steeds groter deel uitgemaakt door “Brussel”. Het gros van de besluiten worden daar genomen, en Nederland mag tegensputteren, zolang de besluiten maar worden opgevolgd.
Zoals bvb deze week speelt met het betalen van miljarden Nederlands belastinggeld aan de EU en aan Griekenland.

Beatrix heeft ook geen enkele poging getoond om zich tegen dit verraad te verzetten zoals Vaclav Klaus van Tsjechië wel geprobeerd heeft.
Die nationale onafhankelijkheid is beslist geen reden om feest te vieren.

… dat ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van alle mijne onderdanen zal beschermen….”

Ook die vrijheid en rechten zijn in de afgelopen 30 jaar constant verder uitgehold. Er is nu praktisch niets meer dat iemand zelfstandig vrij mag doen zonder dat de overheid orders geeft, of er zich mee bemoeit.

Die bemoeienis begint al bij de geboorte en strekt zich dan uit over je opvoeding, gezondheid, opleiding, werk, ontspanning, pensioen, en zelfs na je dood moet je nog betalen. (Als er dan nog wat over is.)
Van alles wat je verdient, wordt je gedwongen de helft af te geven. De rest mag je een beetje vrij besteden aan zaken die aan de voorschriften voldoen, als je tenminste wel bij elke besteding negentien procent extra aan de overheid betaalt. Plus nog wat heffingen, accijnzen en dergelijke.
Als je aangevallen wordt, moet je voorzichtig zijn met jezelf te verdedigen, want de rechter zou je kunnen veroordelen.
Wees ook voorzichtig met het uiten van je mening want voor dat je het weet heb je iemand beledigd en straft de rechter je.

Neen, de bereikte persoonlijke vrijheid in dit land is ook geen reden om feest te vieren!

18 REACTIES

  1. Ik heb gisteren een ferme uitspraak gedaan en zo te zien klopt het ook nog.
    Mevrouw aan de kassa:
    Wilt u de cigaretten in een moeie koninginnendag verpakking?
    Ik: nee dank je mevrouw ik vier niks met koninginnendag
    Mevrouw aan de kassa:
    Ow niet zo koningshuis gezind?
    Ik:
    Laat ik het zo stellen, de enige dag van de koningin die ik vier is haar aftreden.

    Mevrouw keek nogal verbaasd op maar toch wel enigzins nieuwsgierig, waarom zou iemand zoiets denken?
    Hopenlijk was dit voor haar een trigger om er eens over na te denken wat we nu eigenlijk vieren.
    Tuurlijk als folklore is het een leuk feest en ieder excuus om met z’n alle de stad in te gaan en losbandig te drinken en vrijen is een goeie in mijn boekje. Maar toch smaakt oranje enorm bitter.
    En dat kan je op deze dag drinken en proeven

  2. Ons (illegale) regeringshoofd/staatshoofd heeft de in 1980 afgelegde eed woord voor woord verbroken. Dat was hier al eerder vastgesteld.

    Hoe iemand zomaar een eed af kan leggen die op geen enkele manier legitiem in die positie is gebracht (verkozen), is een raadselachtig grondwettelijk verschijnsel.

    Nog raadselachtiger wordt het, als je na 30 jaar moet vaststellen, dat die (illegale) eed op de grondwet (1848)wordt gebroken door een (ongekozen) persoon die wetten ondertekent naar believen.

    Het krakende systeem met als smeerolie een rammelende wetgeving, van illegitieme handtekeningen voorzien, noemen we hier de “constitutionele monarchie”.

    Deze staatsvorm wordt verkocht als “democratisch”, waarbij de langzaam tot centrale planeconomie op marxistisch/stalinistische grondslag verwordende overheid de alles bepalende factor binnen de samenleving is geworden.

    De definitie van fascisme van iemand die het kon weten: “de fusie van staat en corporatisme”.

    We zijn niet “bekocht” maar wij hebben ons moedwillig met huid en haar laten verkopen, door de geschiedenis te zien als een aardige wetenswaardigheid, maar verder een gepasseerd station, waar verder “niks meer aan te doen is”. Ieder uur van de dag wordt geschiedenis geschreven, maar de pen hebben we ons laten afpakken, waarna we op eigen kosten de inkt moeten leveren om de schrijvers verder te laten liegen en bedriegen.

    Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

  3. Kijk, als de vorstin nou koningin zou zijn geweest van een welvarende nachtwakerstaat omringt door socialistische republieken en zij die nachtwakerstaat zou verdedigen dan zou ik wél warm lopen voor koninginnedag. Ook al ben ik een anarchist.

  4. @Zacharias [7]:
    huzaa huzaa.
    hoe vrij is die eigenlijk?
    Mag ik zelf bier tappen aan de straat? NEE!
    Mag ik peuken verkopen die ik zelf gedraaid heb… NEE!
    Hoe vrij ze het ook noemen en hij in wezen ook is in vergelijking.
    Toch moet je aan bepaalde regels voldoen.
    Dus echt vrij??

    Maargoed, moet de eerste persoon nog tegenkomen die een anti-koningshuis beeldje of iets verkoopt op de vrijmarkt in de stad waar de koningin aanwezig is… dat lijkt me een viering waardig op koninginnendag

  5. @Zacharias [7]:
    In veel plaatsen wordt door die boevenclub van de belastingdienst gecontroleerd dat de verkopers niet commercieel bezig zijn. Dus hoe vrij is vrij?

  6. @flap [6]:

    “…met een willekeurig persoon is de kans groot dat die er hetzelfde over denkt….”

    Een goed punt om over na te denken.
    Eigenlijk is dit toch erg!
    In ieder geval kan iedereen werken aan het uitbreiden van de vrijheidsfilosofie. En onderwijl zoeken naar mogelijke acties.
    Ontmoet op het Libertarisch Seminar op 14 mei gelijkgezinden. Wie weet wat er uitkomt (behalve de leerzame stof!)

    Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

  7. @flap [6]: Ja, het is frappant als je het gesprek aangaat, hoe vaak je krijgt bevestigd, dat de feitelijke tegenstanders van dit soort dictatuur in twee groepen is verdeeld.
    Groep 1: Absurd, afschaffen dat gedoe en strafrechterlijk vervolgen;
    Groep 2: Absurd, maar hóe kom je ervan af;
    De oranjegekleurde enquetes geven aan dat 16% van de Nederlanders voor een Republiek is. Dat zijn dus (incl. zuigelingen en 90-jarigen) dik 2,5 miljoen mensen. Waarschijnlijk denkt 95% van die groep: maar hoe komen we ervan af.
    Zo lijkt het met alles te gaan, maar we moeten ons ook realiseren dat de lieden (incl. kinderen en bejaarden) die met vlaggetjes gaan wapperen nog niet in een promillage van de bevolking is uit te drukken.

  8. @Hub Jongen [10]:

    Ik zie net in een NOS bericht:
    “Waardering Beatrix:
    De waardering voor de wijze waarop koningin Beatrix haar ambt vervult, is door de jaren heen stabiel gebleven. Ook in 2010 is driekwart van de Nederlanders tevreden over koningin Beatrix. Eenvijfde is zelfs zeer tevreden en slechts 4 procent is ontevreden.”

    Hoe denk je daar over?

    Tony [13] reageerde op deze reactie.
    P.E. Middelkamp [14] reageerde op deze reactie.
    flap [15] reageerde op deze reactie.

  9. @Hub Jongen [12]: Een staatsomroep die met genuanceerde cijfers omtrent gangbare meningen komt, moet nog worden opgericht.

    NIEMAND (behalve de verhevene zelve)kan namelijk weten hoe die mevrouw het doet; dat MOGEN wij namelijk niet weten. Bovendien kan de koning door zijn onschendbaarheid zich niet verdedigen, waarbij de minister “inspringt”

    Dus iedere enquete met deze vraag is waardeloos. Dezelfde vraag moet over de “verantwoordelijke” minister gaan. En dan ben ik eens benieuwd hoever die 4% aanzwelt.

  10. @Hub Jongen [12]: Wat de vraagstelling al doet vermoeden.. Het gaat niet over de noodzak van een ambt maar over het vervullen daarvan. Daarnaast is de gemiddelde Nederlander ervan overtuigd dat Bea en haar gezin een vooral ceremoniele functie vervuld, terwijl niemand weet wat en hoeveel ze precies in de melk te brokkelen heeft.

    Ben benieuwd wat de uitkomsten zijn als er 1 vraag bij wordt gesteld.: Het koningshuis kost u gemiddeld Euro. zoveel.. Hoe blij bent u nu nog met het koningshuis?

    Spy-Nose [16] reageerde op deze reactie.

  11. Mijn hemel, wat een ophef over Koninginnedag! Ik vier(de) het (gisteren) traditioneel. Al was het maar omdat het een legitieme reden is om je met al die vrienden en bekenden die je al tijden niet meer hebt gezien ongekend vol te gooien 🙂

    Verder: als libertatier ben ik meer dan bereid om een vrijwillige duit in het zakje te doen om het koningshuis in stand te houden. Al was het maar voor het romantische ervan. Het koningshuis kost een Nederlands gezin nu gemiddeld 1 euro.

    Zet dat eens af tegen 150 losers in de 2e kamer die allen minimaal een ton verdienen en de echte rampspoed over ons land afroepen met hun debiele en verwoestende wetjes. De koningin zet slechts een poot en heeft alleen een symbolische waarde, alle grondwettelijke shit hierboven ten spijt.

    Of kent iemand een geval (wet) die de koningin weigerde te ondertekenen?

    P.E. Middelkamp [18] reageerde op deze reactie.

  12. @Ron A te A [17]: Ja, weigerde die mevrouw maar eens een keer een “debiel en verwoestend wetje” te tekenen, dit om te laten zien dat ze het goed voor heeft met haar “onderdanen”.

    Of dat zij zelf eens komt met een concept-wetsvoorstel waarbij de uitkering wordt gehalveerd en vervolgens wordt belast volgens dezelfde tariefstelling als haar “onderdanen”.

    Overigens gaat het niet zo zeer om de kosten als wel om de vreemde kronkel waarop alles is gebaseerd: de “grondwet” met zware paragrafen ten behoeve van “de koning”.

    Een duit in een zakje doen is ieders beslissing; echter ik wil zelf bepalen in welke zakjes ik mijn zuurverdiende duiten wens te deponeren. Nu kan ik dat niet.

Comments are closed.