Hieronder een NOS bericht van vandaag, zonder commentaar. Met uitzondering van het vet benadrukken van enkele zinnen die schreeuwen om een kritische analyse.  Graag uw mening bij de reacties! (Ook het plaatje is gepikt van de NOS)

G20: wereldeconomie herstelt snel

De wereldeconomie herstelt sneller dan verwacht van de diepe recessie, vooral dankzij de maatregelen van de regeringen om de economie weer op gang te krijgen.

Dat staat in een verklaring van een vergadering van de G20, de groep van twintig rijke landen.

De ministers van Financiën en centrale bankpresidenten waarschuwen wel dat het herstel niet overal even sterk is en dat in veel landen de werkloosheid nog hoog is. Als de overheidsfinanciën het toestaan, moeten landen voorlopig dan ook doorgaan met het stimuleren van de economie.

Volgend jaar moeten er strengere eisen voor de banken komen, zegt de G20. En het IMF moet onderzoeken hoe de financiële secor kan bijdragen aan het herstel van de economie.

Toehoorder

De G20 nam na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 het voortouw om de wereldeconomie voor erger te behoeden.

Het gezelschap, waarin ook opkomende landen als China, India en Brazilië zitten, heeft door zijn optreden tijdens de economische crisis de G7 verstoten als belangrijkste overlegorgaan over de wereldeconomie. Nederland is officiëel geen lid van de G20, maar zit wel als toehoorder bij de bijeenkomsten.

De G20 vergaderde voorafgaand aan de halfjaarlijkse IMF-bijeenkomst in Washington.

11 REACTIES

 1. “dankzij de maatregelen van de regeringen”
  hiermee bedoelt men het gooien van talloze miljarden ten koste van tegenwoordige en toekomstige belastingbetalers in bodemloze putten van bedrijven die eigenlijk failliet hadden moeten gaan.
  Dit heeft natuurlijk effect, ja, maar deze zijn fundamenteel zwak en gaan dadelijk zonder overheidsteun alsnog failliet.

  “het herstel niet overal even sterk is”
  De VS draait zichzelf een rad door de ogen; dat mensen meer consumptief uitgeven komt omdat ze gestopt zijn met hun hypotheken te betalen. Die rekening komt nog.
  China groeit nog als kool, Europa zakt in elkaar.

  “Volgend jaar moeten er strengere eisen voor de banken komen”
  Als overheden banken blijven bail-outen moeten er inderdaad strengere eisen komen. Als men het marktmechansime zijn gang laat gaan, staat er vanzelf wel een bank op die spaargeld goed beheerd en die de financiele speculatie poot niet de boel laat gijzelen. De ’too big to fail’ : laat ze maar failen.

  “De G20 nam na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 het voortouw om de wereldeconomie voor erger te behoeden”
  Dit moet zijn, …het voortouw om de noodzakelijke sanering uit te stellen en de de problemen naar de toekomst te schuiven zodat ze straks dubbel zo hard terugkeren.

  “maar zit wel als toehoorder”
  Dat is ontzettend fijn, mijn hart vult zich met trots. Nederland mag bij de grote jongens ziten! En we hoeven er maar zo weinig voor te doen! Ik zie dit vooral als een aanmoediging om met gulle hand aan Griekenland te geven, wij zijn immers rijk en welvarend genoeg. Ik stel voor dat we 1/5 van de 10% marktrente vragen, de markt is immers zovaak fout, zo is gebleken.

 2. De NOS als gecontroleerde staatsomroep wordt door dezelfde machtselite aangestuurd die ook regeringen aansturen. “Onze” regering zit er als toehoorder bij om instructies te ontvangen en deze naadloos uit te voeren. Het feit dat dit soort berichten nu naar buiten komt, belooft echter weinig goeds. Men heeft de fietspomp weer ter hand genomen om de nog kleine zeepbel verder op te pompen.
  Boom-bust, het is nooit anders geweest.
  Wij dienen voorlopig aan te nemen dat het weer wat beter gaat, zodat landen als Griekenland dankbaar onze steun kunnen accepteren. Waar twee jaar gelden de hypotheekmarkt implodeerde, zal over een tijd hetzelfde gebeuren met de hypotheekverstekking aan de PIIGS landen. Hele staten worden verpand aan banken-kartels en op het moment dat het zogenaamd “fout” gaat, worden de leningen verhaald op de belastingbetaler van de donorstaten, waarbij het bankenkartel al hetgeen is verpand alsnog te gelde maakt.
  Het wordt de zoveelste slag voor de echte machtselite, het gaat alleen meer en meer “in het groot”.

 3. Goed voorbeeld van onmacht. De G20 / regering kan niets doen om te herstellen. Een sloopregeling hier, wat regelgeving minder voor bouw projecten en een subsidie of vier. Om dan weer ogenschijnlijk de lasten van het volk verhogen omdat de berekening niet meer klopt.

  Men haalt geld uit uw zakken en verwacht dat u meer gaat besteden. Het enige wat ze kunnen proberen is u daar vertrouwen in geven of u dwingen tot een lening. Als een markt op slot zit moet daar een luchtspiegeling voor in de plaats komen.

  Onmacht.

 4. Meer en meer mensen lezen door dit soort huichelachtige en tegenstrijdige berichten heen. Dan weer beweren de IMF, Wereldbank, EU, G20, UN en andere praatclubjes dat we nog meer schulden moeten maken om ‘de vraag’ te stimuleren, dan weer moeten we oppassen niet ’teveel schulden’ te maken. Ze zitten intellectueel zo met zichzelf in de knoei momenteel.

  De wijze waarop de overheid en haar machtige corporatistische vrienden ons proberen te belazeren, heeft daarom ook haar laatste uur ingeslagen. Iedereen kan meer dan ooit zelf op zoek naar feiten en naar de juiste filosofie. Als de intellectuele en vrije voorhoede eenmaal om is, volgt de massa vanzelf.

  Het seminar op 14 mei bijwonen draagt hieraan bij, http://www.libertarischseminar.nl

 5. ik geloof dat die nieuwe regulering van de financieele industruie er hier ter lande al toe geleid heeft dat als je in die industrie wilt werken, je een bewijs van goed gedrag moet halen bij een dief en afperser met uniform.

  “ik heb hier een verklaring van de overheid, waarin staat dat ik vestandig met geld kan omgaan” haha

 6. Wat ik lees is slechts ‘Bladiebladiebladiebla’ enzo.
  Zal aan m’n putter liggen, die geeft het denk ik niet goed weer.

 7. De NOS is het propagandakanaal ven de regering en in het bijzonder van links Nederland. De geldcrisis is ontstaan door fractioneel bankieren waaraan zowel links als rechts hebben meegedaan. In de jaren van Jimmy Carter is de Community Reinvestment Act van kracht geworden. Deze wet liet het toe ongebreideld geld uit te lenen aan mensen die het NOOIT konden terug betalen. De hele Amerikaanse huizenmarkt werd daardoor een zeepbel. En zeepbellen knappen nu eenmaal een keer. Wat deze G20 gedaan hebben is proberen de zeepbel onder controle te brengen door belastinggeld er tegenaan te gooien. Het is niets anders dan symptoom bestrijding. Onze VOC HEEREN XVII zouden zeggen : Goed geld naar kwaad geld gooien. M.a.w. het kwaad woekert voort. Wat de G20 ook gedaan heeft is de geldpers laten draaien. Dus : Geld creeeren uit het niets waar geen ENKELE arbeid tegenover staat. De G20 is, wellicht ongewild, een club van opportunisten en boeven.

  Fugy [9] reageerde op deze reactie.

 8. De economie herstelt zich helemaal niet want ik zit zelf in de consumenten handel en zie dat de reserves van mijn klaneten op zijn en er nu pas echt grote gaten in het winkelaanbod gaan vallen.

  Het was allemaal wel te verwachten maar nu zie ik vele dagen van de week lege winkelstraten voor me.De gezichten vertellen me meer dan de woorden die ze uitspreken.

  Iedere winkelier zit naar buiten te turen waar de klanten blijven en of de buurman zijn boel al in de uitverkoop zet met een bordje tehuur van de makelaar erbij.

  Het gaat snel en steeds sneller.Velen zullen de zomervakantie niet gaan halen.

 9. De wereldeconomie kan zich in de ogen van G20 leden dan wel aan het herstellen zijn, maar de gevolgen van de enorme schade die onder toeziend oog van alle bestuurders ontstaan zijn is gigantisch en rust nog jaren op de schouders van de volgende generatie. De schade die de recessie voor de gewone man betekend is ongekend hoog. Daarnaast hebben bestuurders uiteindelijk het kapitaal om de banken en bedrijven te redden wel uit de beurs van de hard werkende burgers gehaald. Zelf leveren ze niets anders in dan grote woorden en willen alle eer bij voorbaat al naar zichzelf toe trekken. Ze moeten zich schamen en spijt betuigen dat ze niet beter opgelet hadden en deze financiële ramp voorkomen hadden.
  Nu willen ze dat wij nog meer geld in de economie pompen, of te wel geld van de burgers vragen om de schulden van anderen af te lossen. Nare mensen die de staatsschuld steeds hoger willen maken zodat wij steeds meer rente moeten ophoesten en ons land steeds zwakker gaat worden en de werkeloosheid steeds groter. Ook willen ze de banken volgend jaar pas aanspreken, terwijl ze wel weten dat ze de banken in het verleden aan hadden moeten spreken op hun wangedrag van bonussen en salarissen en grote risico’s nemen. G20 is misschien aardig om bij te mogen zitten voor politicus, maar voor de rest hebben wij als burgers niets aan deze club. Ja nog meer ellende op onze conto.

Comments are closed.