Goud heeft toch meer waarde dan papier of overheidsbeloftes.

Vandaar dat we niet erg verrast zijn als de waarde van de euro daalt t.o.v. goud! Daarom is ook een deel van je spaargeld beleggen in goud wel verstandig. Een bericht van de “Kritische Belegger” zegt:

Terwijl het Griekse drama steeds grotere proporties aanneemt, blijft de euro in vergelijking met de overige munten enigszins onder druk, maar waar blijkbaar niemand het over heeft is dat goud deze morgen op een nieuwe ATH (All Time High)  noteert in euro. Per ounce betaalt u inmiddels meer dan 900 EUR (Maple Leafs, Eagles,…), en voor een kilo goud moet er +28000 EUR betaald worden.

Het ziet er niet naar uit dat de stijging al zijn uiterste top bereikt heeft.
En zolang overheden geld bij blijven drukken zal de waarde van papiergeld blijven dalen.

Zie De Kritische Belegger:
en
Dat overheden het grootste risico vormen, geven zelfs het IMF en Maria van der Hoeven toe!!
Zie het Parool.

48 REACTIES

  1. Dat we moeilijke tijden tegemoet staan lijkt me waarschijnlijk.
    Voor een hoop mensen, in minder comfortabele landen, is het al een moeilijke tijd trouwens.

    Maar; when the going gets tough, the tough get going. Voor zelfmoord moet de situatie wel erg hopeloos zijn. Het instorten van de cyberwereld, die nog maar een aantal jaren bestaat, is volgens mij best te overleven.

    Fysiek goud en zilver zijn wel degelijk meer dan bits en bytes: je kunt het vast houden en ruilen tegen iets anders.

  2. @Oscar [30]:

    Normaal gesproken zou ik me ingraven en een wapen pakken, maar ik denk dat de crisis die ons staat te wachten van een omvang is en een impact zal hebben die onze voorstelling te boven gaat. Ik zou heel graag willen dat goud, voedsel in blik, waterzuiveringsinstallatie, wapens en een grote dosis moed me zouden kunnen redden, maar volgens mij zitten we als ratten in een zinkende onderzeeër en dan is bidden en je overgeven volgens mij het enige wat rest…

    Oscar [35] reageerde op deze reactie.

  3. @IIS [33]: Ja, de toekomst gaat ons voorstellings vermogen natuurlijk te boven. Maar als het niet een cataclysmische apocalyps wordt dan is het wel vervelend voor je als je enige voorbereiding ciaankali was.
    Zet het trouwens niet te dicht bij de aspirine!

    IIS [39] reageerde op deze reactie.

  4. @IIS [32]:

    Tijdens WO II kwam ongeveer 2,5% van de Nederlandse bevolking om het leven. Stel dat de komende crisis qua dodental twintig keer zo erg is als WO II in NL, dan overleeft 50% van de bevolking. Stel het is 30 keer zo erg. Dan overleeft altijd nog een kwart van de bevolking. Ik ben benieuwd hoeveel van die kwart tot de categorie vijf behoren.

  5. @.M [16]: Dus wat koop jij wel en vooral WAAROM?

    Momenteel vind ik de markt te onrustig. Ik heb mijn (vrije) geld dus in kortlopende (om renteval te compenseren) securities en eveneens kortlopende staatsobligaties. Beide zonder herfinancierings verplichting!

    Mooie is dat bij rentestijging de eerste stijgt en de tweede daalt. En visa versa. Ik ben dus beschermd tegen rentegedrag van overheden.

    Ik zie dit als een parkeerplaats tot ik meer gevoel heb waar de markt heen gaat.

  6. @Armin [36]:

    Metaal is meer waard dan papier. Zo simpel is het. Ik bedoel echt metaal, niet metaal op papier. Wie in 1922 een kistje met 100.000 goudmark (5.000 munten van 20) had begraven zou anno 2010 nabestaanden hebben die goederen ter waarde van 1 miljoen euro in hun bezit zouden hebben terwijl de nabestaanden van degene die in 1922 100.000 mark in bankbiljetten had begraven het met hoogstens enkele tientjes zouden moeten doen.

    Ik ga op voorhand er nog niet van uit dat de aarde binnen enkele jaren veranderd is in een ruïne met minder dan een miljoen bewoners waar in het gebied dat vroeger Nederland heette enkel nog een paar duizend, aan leukemie lijdende, zwakzinnigen rondlopen die elkaar met broze, maar scherp geslepen, dijbenen te lijf gaan om een perkje zwaar verontreinigde brandnetels en een portie mensenvlees te kunnen bemachtigen.

    Ik ben een stuk optimistischer.

  7. Het beste is te middelen, dus elk maand of elke 2 maanden een portie goud en/of zilver kopen. En niks papier!
    Middelen zoals je met aandelen zou doen en niet kijken of goud wat goedkoper of wat duurder is, want dan grijp je er misschien net naast als je wacht op nog goedkoper.
    Heb je een paar gouden tanden of een brug, wees er zuinig op! 😉

  8. @IIS [39]: Hoe wist jij dat ik inderdaad precies drie liter jenever in de voorraadkast heb staan? En nog een halfvolle in de koelkast…

    Ik zag dat meer als toekomstig ruilmiddel maar nou je het zegt; dan hoef ik dus geen cyaankalie te gaan zoeken. Weer een zorg minder. Want je hebt natuurlijk niet helemaal ongelijk; als er geen leefbare uitweg meer is dan is snel uitstappen wellicht de beste oplossing. Dat het maar niet zover mag komen. Daar drink ik nog even een slokje op voor het slapen gaan!

    Goud en zilver zijn trouwens flink gestegen in euros vandaag. De euro ligt onder vuur. Ik geef hem nog een paar maanden. Dan zien we wel weer verder. In Griekenland nog geen kannibalen voor zover ik weet. Wel een hoop sociale onrust.Groeten, L.
    IIS [43] reageerde op deze reactie.

  9. @leonard [42]:

    Herinner je de dagen van weleer, weet je nog, toen iedereen riep “koop een huis, een huis is de beste investering”, nu roept iedereen hetzelfde over goud. Realiseer je dat de prijzen van goud/commodities (nu) door speculanten wordt opgedreven. Natuurlijk niet alleen door speculanten, maar wel vooral door speculanten, pensioenfondsen zitten er ook vuistdiep in, net als toentertijd in rommelhypotheken en ik vraag me af of het hier om de volgende bull trap gaat waar men weer blindelings intrapt? Ik zie een enorme zeepbel groeien in commodities en dat kan m.i. maar één ding betekenen, namelijk een nieuwe slachtpartij op de financiële markten en of goud dit keer gespaard blijft is de vraag??
    Men is bang de boot te missen, maar in feite heeft men reeds de boot gemist en zal nu in paniek willen meedoen en net als men kiest om mee te doen zal er onherroepelijk een correctie komen op commodities. De speculanten zullen vroegtijdig uit de markt stappen en zal de zeepbel knappen, in de val van de beurzen zullen mensen meegesleurd worden die te laat zijn ingestapt en het spel van speculeren niet begrijpen. Goud is nu niet meer dan ijzer, koper of andere commodities. Had je goud gekocht aan het begin van de hausse, dan had je je nu geen zorgen hoeven maken, maar nu instappen en geen zorgen maken en rustig kunnen scoren op goud, ik betwijfel het. Wil je speculeren met goud doe het dan zoals de egeltjes het doen, heel voorzichtig.
    Oscar [44] reageerde op deze reactie.

  10. @Oscar [44]:

    Ik kijk op dit moment naar goud en andere commodities hoe ermee wordt/is gespeculeerd, niet naar wat was, maar wat is. En daarom vraag ik me ook af wat de goudprijs bij de volgende correctie gaat doen en of er lucht in de prijs zit, ja of de nee.

    Ik ben absoluut niet tegen edelmetaal, begrijp me daarom niet verkeerd. Maar de overheden en speculanten spelen die onder één hoedje en is de overheid ooit van plan in te grijpen? Dat is bij mij de zorg over edelmetalen. Onder normale en gezonde omstandigheden zou ik onmiddellijk volledig in goud zijn gestapt, zonder nadenken. Maar met de huidige macht van de elite ben ik zeer huiverig….Het is een smerige speculatieve wereld geworden en voor men het weet is men een slachtoffer.

  11. @Oscar [44]: Als je het op kleine schaal doet, kwan het geen kwaad, maar heeft het ook geen zin.

    Doe je het op grote schaal, loop je echter groot risico.

    Immers, ik zei:

    “Goud is nu niet meer dan ijzer, koper of andere commodities.”

    Goud van nu is anders dan goud van de afgelopen 5000 jaar. Misschien dat het zich weer gaat gedragen zoals vroeger, maar de laatste 10 jaar met de enorme stijgingen waren atypisch.

    Ikzelf denk dat goud nooit meer zal zijn asl vroeger, omdat nu voor het eerst in de menselijke geschiedenis goud nuttig is. Sterker nog 81% van de handel in goud is industrieel en sieraden. Dat bepaald dus ook de lange termijn koers. Anders dan de afgelopen 5000 jaar.

    En zoals anderen al opmerkte, is er nu veel speculatief en vluchtgedrag richting goud. Leuk, maar als de koers zakt en je bent er niet op tijd uit, wordt het huilen …

    Oscar [47] reageerde op deze reactie.

  12. @Oscar [47]: Klopt, doch wie vermogen aanhoud in cash, snapt het concept van geld niet.

    De vergelijking zou moetenz ijn aandelen, vs goed vs olie vs olbligaties vs etc.

    En dan is het punt, dat goud momenteel de kenmerken van een bubble heeft. En bij alle bubbles kun je heel veel geld verdienen … mits je maar vroeg genoeg instapt en vroeg genoeg eruit stapt. Wie te laat instapt verdient niets en wie te laat uitstapt verliest zelfs …

    Goud gedraagd zich nu niet als de stabiele haven die het was, maar meer als een soort herverpakte subprime hypotheek-obligatie.

Comments are closed.