De Griekse overheid gaat nu voor harde bezuinigingen, maar het is te weinig en te laat. Het resultaat van deze maatregelen is dat de situatie niet heel snel erger wordt, maar langzaam aan. Maar een verbetering zal het zeker niet zijn.
De doelstelling zoals nu gesteld leidt uiteindelijk tot een financieringstekort van drie procent. Als de economische groei net zo hoog is als het financieringstekort dan blijft de staatsschuldquote gelijk. Maar de Grieken mogen van geluk spreken als ze de komende jaren een groei van twee procent halen. En dat betekent dat de schuld sneller gaat groeien dan het inkomen. Er is dus nog lang geen verbetering in zicht.
De voorspellingen zeggen dat de Griekse economie in het najaar weer gaat groeien. Maar dit lijkt me erg optimistisch. Een deel van de ‘bezuinigingen’ bestaat namelijk uit lastenverzwaringen. En die lastenverzwaringen zullen de economie afremmen. Het is maar zeer de vraag of de economie weer aan gaat trekken.
Een groot gevaar is in mijn ogen dat arbeiders en ondernemers wegtrekken. De komende jaren zal de situatie in Griekenland niet al te best zijn. Als je de kwaliteiten hebt om elders een beter leven op te bouwen, waarom zou je dan blijven. Een dergelijke brain drain kan flinke effecten hebben. Er hoeven niet veel mensen weg te trekken om een groot effect te hebben. Ten eerste werkt maar de helft van de mensen. Elke werkende onderhoudt dus iemand anders. Als een arbeider wegtrekt dan moet die niet-actieve wel verzorgd worden. Verder zijn het vaak de getalenteerde mensen die wegtrekken. Een getalenteerde programmeur is een verlies omdat hij ook veel anderen van werk voorziet. Hij moet immers ook eten en naar de kapper.
De ondernemers zullen ook niet graag de hoofdprijs betalen. Waarom je bedrijf niet elders opzetten als de lasten in Griekenland te hoog worden? Dit effect zie je op een aantal manieren terugkomen. Een bedrijf dat wil uitbreiden zal kijken of deze productie niet in het buitenland te realiseren valt. Verder is het natuurlijk ook mogelijk dat een bedrijf helemaal verhuist naar het buitenland. Binnen de EU is er toch vrije handel, dus waarom niet net over de grens gaan zitten. Verder zullen bedrijven van buiten niet snel investeren in Griekenland. Dit alles bij elkaar telt flink op. De werkgelegenheid kan daardoor flink omlaag gaan.
Een andere dreiging is een toename van faillissementen en bedrijven die besluiten om in te krimpen. Door de hogere lasten zullen de exporterende bedrijven te maken krijgen met hogere kosten. Deze bedrijven kunnen het niet overleven of zien hun afzet dalen.
Om op een Westers welvaartsniveau te blijven zal Griekenland het bedrijfsleven iets moeten bieden. Getalenteerde en gemotiveerde medewerkers zijn in ieder geval noodzakelijk. En daarnaast moet er een gunstig fiscaal klimaat zijn en een lage regeldruk. En vooral moeten Ondernemerschap en innovatie van uitstekende kwaliteit zijn om in de huidige concurrentiestrijd overeind te blijven. En volgens mij gaat Griekenland falen op al die vlakken.
Het hoofdstuk Griekenland is nog niet uit. Dit verhaal krijgt nog een staartje. Mij is nog niet duidelijk hoe de productie van Griekenland op peil kan blijven. De schuldenlast is alleen te betalen als de economie blijft draaien. Hapert de economie dan zijn er onvoldoende inkomsten en verslechtert de situatie verder. In het huidige plan moet de economie van Griekenland met drie procent per jaar groeien om de situatie niet te laten verslechteren. Ik zie dat niet gebeuren, u wel?.
Dit artikel is eerder geplaatst op de vrije economie
Volledig mee eens. Verbazingwekkend ook hoe de Nederlandse “lening” van €1,8 naar €5,5 mio is gegroeid. En dat alles besloten door een DEMISSIONAIR kabinet!!!
Zoals Albert Spits al schreef in zijn artikel de opkomst en ondergang van de euro (hier op vrijspreker.nl) en uw artikel, meneer Meijer, dan ontlopen de zienswijzes elkaar niet veel!
Als 30 miljard niet genoeg is, is dan de huidige 110 miljard wel voldoende?
KlaasDenHelder [3] reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen [2]:
Het gaat om een 110 miljard lening op voorwaarde dat er voor 30 miljard wordt bezuinigd.
En .. en dus
Klaas
Ik bedoel inderdaad dat 30 miljard bezuinigen niet genoeg is. Het bedrag dat er geleend wordt is alleen maar uitstel van executie. Die 110 miljard stelt de afrekening twee tot drie jaar uit. Aan het einde van die periode is als alles goed gaat de staatsschuld opgelopen tot 150 procent. En hoe dan verder?
Het antwoord is natuurlijk kinderlijk eenvoudig maar misschien weinig populair, de griekse overheid moet keihard bezuinigen, dereguleren, de belastingen verlagen en de vrije markt z’n werk laten.
En misschien moet de griekse overheid een regeling gaan treffen met de schuldeisers, meer van ons geld er tegen aansmijten is duidelijk geen oplossing. Ik heb geen griekse belangen dus ik zie niet in waarom ik moet dokken voor ieman die zo dom geweest is om wel griekse belangen te hebben.
KlaasDenHelder [6] reageerde op deze reactie.
Andre [7] reageerde op deze reactie.
@ffi [5]:
>>Ik heb geen griekse belangen dus ik zie niet in waarom ik moet dokken voor ieman die zo dom geweest is om wel griekse belangen te hebben.
Dat is het mooie van socialisme. Je hoeft het niet te snappen zolang je maar gewoon betaald.
>>En misschien moet de griekse overheid een regeling gaan treffen met de schuldeisers, meer van ons geld er tegen aansmijten is duidelijk geen oplossing
Misschien niet, maar het is wel lekkerder uitgeven dan je eigen geld.
Wat zou jij doen als je de grieken was en ze kwamen zakken met geld brengen?
@ffi [5]:
“de griekse overheid moet keihard bezuinigen, dereguleren, de belastingen verlagen en de vrije markt z’n werk laten.”
Voor zover de huidige regering dat doet en/of anderen daarin geloven, zal dat de nek worden omgedraaid door de volgende regering, de huidige regering zal weg worden
gestemd.
Het basieke probleem is dat er in feite geen sancties zijn voor het niet nakomen van afspraken door souvereine staten, dus waarom zou je dat dan doen ?
ffi [9] reageerde op deze reactie.
Er zal geen cent ooit terugkomen van dat uitgeleende kapitaal.
De EU houdt iets in stand dat gedoemd is te mislukken. Alle Middelandse Zee landen hebben 60 jaar potverteerd en zijn inmens corrupt. Dat was in de VOC tijd al zo en dat is nooit veranderd.Socialisme is potverteren en op de pof leven.
Nederland wordt mee in het moeras getrokken. Zo snel mogelijk de EU verlaten en de florijn weer invoeren.
@Andre [7]:
Ik zeg toch niet dat we de grieken moeten helpen? Ze moeten het zelf uitzoeken met hun schuldeisers.
Andre [10] reageerde op deze reactie.
@ffi [9]:
Ik zeg toch niet dat jij zegt dat “we” de grieken moeten helpen ? Natuurlijk zouden ze het zelf uit moeten zoeken, maar dankzij hun deelname in de euro is er een eenvoudige manier om andere deelnemende landen aan die natte droom van vetnekken zoals De Jager c.s. te chanteren.
Bail-out van de Grieken (of welke EU-provincie dan ook) is uitdrukkelijk verboden door de EU wetgeving:
Comments are closed.