Door het belang en urgentie van het Griekse drama worden we wel erg veel verleid om er over te schrijven. Maar misschien kunnen we nog wat redden? Bvb door geen 5 miljard van de NL-belastingbetaler te vergokken?

Van de totale 110 miljard euro heeft Jan Kees de Jager al 5 miljard toegezegd uit de Nederlandse pot. U weet wel, Nederland is dat landje aan de Noordzee dat zelf nu al 30 miljard te kort komt! Maar ja, Jan Kees kan toch niet nee zeggen als de EU het hem opdraagt!

De NOS zegt vanochtend dat het NL-Parlement het nog moet goedkeuren en dat ze daar a.s. vrijdag over gaan praten. En dat terwijl vrijdag ook “..een top plaats vindt van de zestien eurolanden.
Die is er “om aan te geven dat dit om een heel vergaande beslissing gaat. Een unieke beslissing in de geschiedenis van Europa”. En dat geeft sterk de indruk dat inderdaad het NL-Parlement voor spek en bonen gaat vergaderen. Velen van die jongens en meisjes hebben toch al het idee dat het hier om een voor Nederland winstgevend project gaat. Zielig, als het de burger niet zoveel geld kostte!

De NOS citeert ook de Duitse minister van financiën: “. “De Duitse minister van Financiën zegt dat het een duivels dilemma is: ‘Als we Griekenland laten zakken, dan zakt de euro mee. Of we tasten in de buidel, proberen Griekenland er bovenop te helpen, waardoor we de euro in stand houden’.”

Als we Griekenland laten zakken…:??
1. Wie is die “we”? Zijn dat mensen die vrijwillig betalen? Of productieve mensen die gedwongen worden hun geld af te geven? Ik vrees die laatste! Slaven van de politici!
2. “…dan zakt de euro mee…” En wat dan nog? Kan iemand me vertellen wat dat betekent? Wordt de euro dan minder waard? Ten opzichte van wat? Of wordt de euro sterker omdat “we” die 110 miljard er niet bij hoeven te drukken?
3. Welk nadeel ervaren “we” als de Grieken uit de euro moeten en drachmes gaan gebruiken?
4. Als de “euro zakt” is dat dan goed voor de export? Voor de economie?

En als Griekenland nu door de EU-burgers wel wordt gered, is dan de wereld gered? Of komt dan de rest van de PIIGS landen om de volgende hulp?
Als dat zou gebeuren, dan blijven “we” natuurlijk solidair?? Of zouden we dan maar uit de EU gaan?

12 REACTIES

 1. Ik wil niet teveel zeggen…maaaarrrrr..ehh…de nota uit Afghanistan komt er ook nog aan .

  En dat was ?….eh…minimaal 1,4 mjd , en nog geen verdere garanties op latere stijgingen.

  o.a. aanschaf van nieuw materieel .

  Begeleiding / medische zorg veteranen e.d..

  Bedankt Jan Peter en Wouter en VVD ertjes en Evangelische griezels ( en de rest v/d roedel ).

 2. Ik ben benieuwd wanneer die Euro Crash meter hier rechts op de pagina omhoog springt!

 3. Goed om te zien hoe de vlucht naar goud aanhoudt, weer een nieuw record vandaag in euro’s (en talloze andere overheidsvaluta).

 4. Iemand mutsje Halsema gezien in Buitenhof? Die vond het maar goed, en het kon nog wel eens winstgevend worden ook nog. Tuurlijk was er wel een beetje risico, maar zeg nou zelf, Griekenland kan nu lenen tegen 5%, terwijl ze anders 15% op de kapitaalmarkt zou moeten betalen. Dan is dit toch veel mooier voor die Grieken? Hoe dat winstgevend moet worden lichtte ze maar niet toe, en Arnold Heertje, haar opponent, liet het maar zo…

  Waarom denkt deze tutmuts dat de kapitaalmarkt 15% vraagt? Rekenen valt niet mee voor politici, dat blijkt maar weer. En dan werd ze elders door een lichtelijk verkikkerd columnistje ook nog als niet onaantrekkelijk en een kundig econoom omschreven. Tja. Alleen het verkiezingsprogramma van haar bruine partij toont al aan dat ze dat laatste beslist niet is. En het eerste? Als je van slangen houdt, misschien…

 5. Kan iemand mij uitleggen wat er zo erg is aan een sterke munt? Ik las ergens dat Nederland niet uit de euro kan want dan werd de gulden veel te sterk.

  Zo’n “probleem” is toch in 1 klap op te lossen door wat bij te drukken en daar willekeurige dingen in het buitenland van te kopen? Ontwikkelingshulp ofzo? Of nog beter: al dat verbraste goud terugkopen. In ieder geval lijkt me een sterke munt niet iets om je zorgen over te maken. Iemand enig idee?

  Oscar [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Joep [6]:

  Geld bijdrukken is niet bepaald slim.

  Een sterke munt is op termijn helemaal geen probleem. Wel is de kans groot dat in het begin veel mensen uit landen met een ‘wegglijdende munt’ niet op grote schaal goederen uit een land met een sterke importeren. Maar dat is een tijdelijk ongemak. Een sterke en stabiele munt is uiteindelijk zeer gewild.

  Joep [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Oscar [8]: Ik dacht ook al dat een sterke munt alleen maar prima was, alleen niet iedereen is het daar mee eens geloof ik (“die rot-chinezen”, “daar gaat onze export” e.d.).

  Daarom vraag ik me af of “dan druk je toch wat bij en koop je wat in het buitenland”-argument valide is om aan te tonen dat een (door de tegen-debater gewenste) zwakkere munt supereenvoudig is te realiseren. (Dat import duurder wordt en de inflatie dus omhoog gaat begrijp ik, maar dat is nu eenmaal inherent aan een zwakkere munt).

 8. @Oscar [10]: Yep. Niks nieuws, helaas. Aan deze kant van de grote plas zijn klassiek liberale geluiden al zeer lang niet meer gehoord, althans niet met de intentie om deze in praktijk te brengen. Aan de andere kant van diezelfde plas is men nu bezig de ‘achterstand’ razendsnel in te halen…

 9. Het toneelstukje vrijdag in de kamer is er weer een voor de bühne. De EUSSR puppets van de PvdA, CDA, VVD, CU, Christenunie en GL stemmen in ieder geval al voor.
  Als ze dit trouwens niet zouden doen geven ze daarmee impliciet hun blunders van hun uit het verleden genomen beslissingen aan en dat doen politici nooit.

  Grootbanken met griekse obli’s moeten tenslotte weer gebailout worden door de belastingbetaler.
  Net zo goed als grote multinationals hoe troep moeten kunnen blijven afzetten door de consumptieslaven in Griekenland van nieuw gestolen belastinggeld te voorzien van de productieslaven in Nederland en Duitsland.

  Ik hoop oprecht dat de pleuris uitbreekt in Griekenland. Los van die luie ambtenaren lopen er natuurlijk ook genoeg Grieken rond die wel hard gewerkt hebben en verantwoordelijk met hun centen zijn omgegaan. Nu moeten die betalen voor politici die een gat in hun hand hebben en banken die zich misdadig gedragen hebben.
  Ik hen wel een zwak voor die belastingontwijkende mentaliteit van de gemiddelde Griek. Het is jammer dat de europeese burgers zich weer eens door de (door het grootkapitaal gestuurde) massamedia tegen elkaar laten uitspelen.

Comments are closed.