Er is een hoop te doen over het vermeende goudbezit van het IMF. Er zijn veel onbeantwoorde vragen over de werkelijke status van dit goud, en meer specifiek, of dit goud niets meer is dan creatief boekhouden.

In plaats van het bezitten van goud is het namelijk goed mogelijk dat het IMF slechts een claim heeft op de ‘Goud en Goudvorderingen’ die zijn ‘betaald’ aan het IMF als inschrijfgeld door de bij het IMF aangesloten landen. Met andere woorden, landen hebben via hun centrale banken het IMF een claim gegeven op de goudreserves in hun kluizen, voor zover deze er zijn, en op het goud dat zij uit hun kluizen hebben gehaald en uitgeleend hebben aan de grote goudbanken als onderdeel van het ‘programma om de goudprijs te manipuleren‘, hetgeen door GATA pijnlijk duidelijk is gemaakt tijdens haar meer dan tien jaar lange bestaan.

Bezit het IMF nu werkelijk goud? Of heeft het enkel claims op goud, waarvan een deel of zelfs alles uit de centrale banken hun kluizen is gehaald en uitgeleend?

Het IMF hult zich in stilzwijgen. Het hoopt, net als alle centrale banken, door te kunnen gaan met verstoppertje te spelen en iedere verantwoording richting het publiek te vermijden. Chris Powell, mede-oprichter van GATA zegt hierover: “Het protocol is dat het IMF zichzelf nooit in een positie zou brengen waaruit zou blijken dat het geen goud heeft, dat het enkel een uiterst dubieuze claim heeft op de goudreserves van haar leden of dat haar vermeende goudtransacties slechts boekhoudtrucjes zijn die enkel het doel hebben om de goudmarkt te manipuleren.

Dus in plaats van op eerlijke antwoorden van het IMF te vertrouwen, moeten we vertrouwen op kleine stukjes bewijs die naar boven komen drijven, die we vervolgens kunnen gebruiken om tot logische conclusies te komen. Met andere woorden, ook al mag het IMF er een hekel aan hebben om het toe te geven, 1+1 is nog steeds 2.

Het was daarom ook verrassend om belangrijk, anekdotisch bewijs te zien over IMF haar boekhoudpraktijken in de Wall Street Journal van vandaag. In een artikel genaamd “Wie betaalt de Griekse reddingsactie van het IMF?” the Wall Street Journal maakte enkele waardevolle en onthullende opmerkingen over de manier waarop het IMF gelden classificeert die haar zogenaamd zijn ‘gegeven’ door haar leden. De krant zei het volgende:

“Het IMF is te vergelijken met een wereldwijde kredietunie. De leden verstrekken het geld.

De bestuurders van het IMF lenen het uit.

Ieder lid heeft een quotum, wat hetzelfde is als een financieel belang in het IMF, uitgedrukt als een percentage, en draagt naar rato bij. Het quotum van de VS is 17,09%, gevolgd door Japan met 6,12%, Duitsland met 5,98% en zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk met beide 4,94%.

Betekent dit dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor 17% van het IMF haar gedeelte van het Griekse reddingspakket? Niet bepaald.

Allereerst is het zo dat, ondanks dat alle landen op papier verantwoordelijk zijn voor het investeren in IMF haar leningenpot, niet alle landen valuta hebben die potentiële kredietnemers kunnen gebruiken. (denk bijvoorbeeld aan Zimbabwaanse dollars of Venezolaanse pesos.)

Het IMF zegt dit niet zo expliciet. In plaats daarvan gebruikt het het concept “bruikbare middelen”, wat betekent dat het enkel geld gebruikt uit financieel gezonde landen. Ongeveer 21% van de quotums bijdragen aan het IMF waren per januari 2010 “onbruikbaar”, volgens het IMF.

Omdat de VS, Japan en grote Europese landen in het ‘bruikbare’ kamp zitten, financieren zij een groter percentage van de totale IMF-fondsen dan hun quotums zouden impliceren. Om bepaalde redenen is het echter moeilijk om de precieze percentages te bepalen. Het IMF maakt gebruik van fondsen die haar zijn toegezegd maar die nog steeds in bezit zijn van nationale centrale banken.” [vet toegevoegd]

Vervang nu het woord ‘fondsen’ in de bovenste zin met ‘goud’.

Indien landen niet eens nationale valuta, die zij uit het niets kunnen creëren, overdragen aan het IMF, gaan zij dan echt fysiek goud overdragen aan het IMF? Goud dat zij nu enkel nog hebben toegezegd.

Ik denk dat we daarom veilig kunnen concluderen waarom het IMF platweg weigert enkele simpele doch concrete vragen van journalist Vince Veneziani van Business Insider over de staat van haar goudreserves te beantwoorden.

Dus ik zeg, negeer IMF haar eigen praatjes. Het is niets meer dan anti-goud propaganda van een papieren tijger.

Hierop aansluitend, laat u zich niet bang maken en verleiden om uw fysieke goud te verkopen en laat het IMF haar propaganda u niet stoppen om meer edelmetaal bij te kopen. Zolang de staatsschuldcrisis aanhoudt en de gigantische verliezen die bankiers zullen lijden op hun waardeloze staatsobligaties groter worden, is goud meer dan ooit nodig.

James Turk, 5 mei 2010

*****************************************************************************************************

Dit artikel heb ik vertaald omdat het inzicht geeft in de wijze waarop het IMF en de centrale banken proberen ons het rad voor de ogen te draaien. De originele link is hier te vinden.

James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver <http://goldmoney.com/>. Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar <www.dollarcollapse.com> en uitgever van de Free Gold Money Report <http://www.fgmr.com>.

26 REACTIES

 1. Tja, het zijn allemaal boeven. Alles wordt gedaan om de (fictieve) status quo te handhaven. Het idee dat we zo’n welvaart hebben, vooral in het Westen. Al 20 jaar is de sky the limit.

  En nu is de situatie dermate onhoudbaar geworden dat er scheuren komen in dit beeld. Kijk naar de beurzen en koersen: paniek, paniek, paniek.

  Ik vind het prettig dat er steeds meer berichten in de media komen waaruit blijkt dat IMF, de Fed en andere Centrale Banken, BIS, commerciele banken enz. de boel belazerd hebben en dat enthousiast volhouden.

  De US Senator Ron Paul is bezig om de FED te laten auditen en in Europa komen steeds meer berichten omhoog die hetzelfde willen. Allerhande columnisten (incl. op Vrijspreker) schrijven hierover.
  Mensen willen gefundeerde, eerlijke informatie waarop zij hun beslissingen kunnen baseren. Dan kún je ook gefundeerde beslissingen nemen. Dat kan nu niet, dus zie je dat bijv een huizenmarkt op slot zit etc.

  Dus: complimenten voor dit artikel en verspreid dit “gospel”. Power to the people!!!

 2. Volgens mij is het IMF zoiets de wereld centrale bank sinds het SPR’s uit is gaan geven in 2009.
  Ze hebben in ieder geval 200 ton goud aan India verkocht, ik neem aan dat die Indiërs, met een gigantische interne goudmarkt, slim genoeg zijn om fysiek te eisen.

  Persoonlijk vind ik de actie’s van GATA heel interessant, maar ik twijfel aan een deel van hun claims. Op zich is het heel normaal dat in een futures markt meer papier als fysiek word verhandelt, de hoeveelheid verschilt per markt maar bv ook olie wordt snel 10 keer meer op papier verhandelt. Daarnaast wordt er ook vaak gehedged met een short als een bank long gaat of andersom. Dit maakt het moeilijk het verschil tussen normaal markt gedrag en een ponzi te zien.

  Ik durf niet te zeggen dat de goudprijs bewust omlaag geduwd wordt, maar als het zo is dan heb ik voor 1 keer geprofiteerd van de markt manipulatie. Er zijn genoeg fundamentele redenen waardoor ik denk dat de goudprijs nog heel wat te stijgen heeft.

  Zacharias [4] reageerde op deze reactie.
  A [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Ewt [3]: De goudmanipulatie is sinds kort bij SEC bekend. Andrew Macquire was klokkenluider.
  Gebeurt al jaaaren en daardoor blijft de goudprijs binnen een bepaalde bandbreedte. Maar de geest is nu wel uit de fles mbt goud. Nu de zilvermanipulatie nog…… One down, one to go.

  Zie RTLZ.nl, Colums, Willem Middelkoop (goudmanipulatie ontmaskersd en vlucht naar goud in 2e versnelling)

  Ewt [6] reageerde op deze reactie.

 4. @A [5]: Ik ken het verhaal van Andrew Macquire, en heb onder andere alle radio shows van Eric King geluisterd. En zoals ik dus zeg ik twijfel aan een gedeelte van de GATA claims. Een redelijk goed tegenargument van Michael Hampton op de Frisby Bulls en Bears show:
  http://www.podbean.com/podcast-download?b=2516&f=http://commoditywatch.podbean.com/mf/web/e9qqk2/goldflightbubb.mp3

  @Zacharias [4]: Ik heb niks gezegd over de goudvoorraden van het IMF, een organisatie waar ik geen goed woord voor over heb, maar geheimzinnigheid alleen is geen bewijs dat er een ponzi of markt manipulatie gaande is. Aangezien het IMF een groot deel van hun geld krijgt uit het verkopen van, het aan hun toegewezen, goud zou ik me zelfs kunnen voorstellen dat ze voordeel hebben bij een hoge prijs.

  Kan je me trouwens een voorbeeld geven van een overheidsorganisatie die volledig open en eerlijk is? Ik heb bv nog steeds geen reactie gekregen van mijn gemeente op mijn petitie waarin ik de gemeente verantwoordelijk heb gesteld voor het correct gebruik van mijn vingerafdruk. Wil dat nu zeggen dat mijn vingerafdruk wordt doorverkocht of geven ze er gewoon niks om wat ik vraag of zeg?

  A [7] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [22] reageerde op deze reactie.

 5. @Ewt [6]: Dan ga ik vanavond eens luisteren naar jouw Michael Hampton-link! Ben benieuwd en nieuwsgierig. Dank je wel.

 6. @Hans [9]:

  Ik heb er een rekening geopend en ben nu bezig met verificatie-proces. Dit duurt wat lang, maar zijn zij verplicht te doen.

  Ik heb een goed gevoel bij Goldmoney. Peter Schiff is er ook positief over. De oprichter, James Turk, is libertariër, visionair en al jarenlang goldbug.

  Het nadeel van fysiek goud aanhouden:
  – je moet het zelf bewaren (goldmoney heeft hier professionele partijen voor ingeschakeld)
  – je kunt er niet mee betalen. Met goldmoney’s goldgrams kun je digitaal betalen, iets dat ik in de nabije toekomst ook wil gaan doen met libertarische relaties. Een ideale manier om te proberen het eurosysteem te omzeilen.

  Overigens heb ik ook fysiek goud, want er kleven natuurlijk ook voordelen aan.

  Oscar [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Oscar [8]:

  Het Nederlandse, Duitse en laatst door de Indiers aangekochte goud ligt bijna allemaal al tig jaar in de VS (als het er al ligt). Wat dat betreft begreep ik de ophef na de aankoop van die 200 ton door India niet. Het IMF had het al nooit fysiek in bezit gehad. En er is zeker geen vliegtuig met fysiek goud van de VS naar India gevlogen.

  Misschien wel een vliegtuig met daarin een tegoedbon.

  Of om met De Jager te spreken: met daarin een “keiharde garantie”!
  Paul Martens [14] reageerde op deze reactie.
  Armin [16] reageerde op deze reactie.

 8. Wat ik me ook afvraag is of het goud nu ook echt goud is en geen wolfraam (aangezien de soortelijke dichheid 0.04 % procent scheelt). Net als die 200 ton goud dat India kocht (in 2008 als ik het me goed herinner, hebben ze een baartje geboord..oeps..tis gewoon wolfraam). link is offline…
  Stel je nou toch eens voor dat het wolfraam is en de prijs van het goud zit op 2000USD per ounce terwijl wolfraam nog steeds 10USD doet per ounce..Dat zou pas een bubbel zijn want ik zie dat veel mensen nu hun geld massaal in goud zitten te stoppen..
  Trouwens de wereld bank en IMF zijn 2 aparte (althans dat willen ze ons doen geloven) instituten.

 9. @Katjong [11]: Precies in die zin is dit artikel een heeeelleeee omslachtige manier om te zeggen: natuurlijk heeft het IMF geen eigen kluizen. Daar is geen mysterie of stilzwijgen over. Dat is nooit anders geweest en beweerd.

  Er zijn maar een paar plaatsen waar het fysieke goud ligt en vrijwel alle monetaire goudhandel gaat via overdracht van de eigendomsrechten.

  In die zin vind ik ook dit artikel een zeurartikel, want ook in libertarie zal het in de meeste gevallen zo gaan indien je met goud zal betalen. Jij hebt je goud bij de bank en betaald een ander via een overdrachtsbriefje.

  Zo is briefgeld bovendien ook begonnen …

  Katjong [18] reageerde op deze reactie.
  beek [23] reageerde op deze reactie.

 10. @Oscar [12]:

  Niet één bank verhuurt nog kluisjes.
  Heb laatst diverse banken gebeld.
  De SNS contacteerde alle huurders van kluisjes dat deze opgeheven werden.
  De kluisjes zelf kun je nu kopen bij handelaren in tweedehands bouwmaterialen.

 11. @Paul Martens [14]:

  ik heb begrepen dat jou naamgenoot Ron bezig is de FED aan te melden in Tiel, maar dat er een paar honderd afgevaardigden in zijn weg staan

 12. @Armin [20]:

  “Als je de vraag stelt of het IMF daadwerkelijk over haar goud kan beschikken, denk ik dat het antwoord gewoon ‘ja’ is.”

  Akkoord.

  “Het is volstrekt duidelijk hoeveel goud men heeft en waar het ligt.”

  Het verhaal van GATA lijkt me voldoende grond om hieraan op z’n minst te twijfelen.

 13. @Ewt [6]:

  Ik heb bv nog steeds geen reactie gekregen van mijn gemeente op mijn petitie waarin ik de gemeente verantwoordelijk heb gesteld voor het correct gebruik van mijn vingerafdruk. Wil dat nu zeggen dat mijn vingerafdruk wordt doorverkocht of geven ze er gewoon niks om wat ik vraag of zeg?

  Antwoord : Neem ter kennisgeving aan.

  Uw gemeentelijke basis gegevens zijn al lang doorverkocht aan een Frans beveiligingsbedrijf genaamd SAFRAN.

  En inzake deze aangelegenheden is uw gemeente NIET verplicht op welke wijze dan ook inlichtingen te verschaffen.
  In het kader van ( jip daar komt hij ) anti -terrorisme wetgeving , mogen zij niet eens info verstrekken.

  Gisteren het verkiezingdebat gekeken ?

  Acht smoelen op een rij….en niemand heeft hier tegen geprotesteerd ….ga je nog stemmen ?

 14. @Armin [16]:

  Armin! Zo zie ik het ook. Als burger weet ik dat ik altijd voor die papieren kunstgige briefjes goud kan kopen. In het achterhoofd van elke burger zit dit besef. Daarom wil hij wel ruilen met deze briefjes die hij beschouwt als een boekhouding op zijn uiteindelijke recht om goud te kopen, mocht de nood echt aan de man komen.
  En zo zie ik mijn girale geld geld ook: het is de boekhouding van mijn recht op briefjes die mij een uiteindelijk recht op de aankoop van goud zullen geven. Of mijn recht tot aanschaf van andere kostbare metalen en/of grondstoffen.
  Daarom aanvaard ik als burger de punten op mijn giro-afschriften en de papiertjes met een belofte: ik weet dat deze altijd voor goed materiaal kunnen worden geruild.
  Als libertariers dit vertrouwen willen ondermijnen, zijn zij niet erg moreel verheffend bezig. Ze zeggen goud te willen, maar zeggen tevens dat zij papieren beloftes hierop niet vertrouwen.
  Ook Libertaria staat of valt met het vertrouwen in beloften op papier gezet, genaamd contracten.
  Het klagen over papiergeld is eigenlijk absurd: elke libertarier kan dit overal in goud omzetten als hij wil.

  Oscar [25] reageerde op deze reactie.

 15. Ik heb me nog niet echt verdiept in goud, ben (betreffende dit helaas) ook geen econoom maar socioloog. Ik ben gezien de komende instorting van de Euro en sowieso mijn wantrouwen in gemanipuleerd geld wel van plan om mijn spaargeld (in Euro’s inmiddels een flink bedrag, voor zolang het nog iets waard is) zo snel mogelijk om te zetten in goud. Het liefst bezit ik dit ook zelf fysiek. Kan iemand mij daarover adviseren? U kunt me ook altijd mailen, r.hofkamp@student.rug.nl. Alvast bedankt.

 16. @beek [23]:

  “Het klagen over papiergeld is eigenlijk absurd: elke libertarier kan dit overal in goud omzetten als hij wil.”

  Onzin. Dat kan al heel lang niet meer. Vroeger konden biljetten van 10 gulden voor 6,048 gram goud geruild worden. Vandaag de dag kunnen biljetten van 10 euro niet voor 13,328 gram goud worden geruild.

  Het papiergeld is ongedekt. Het huidige fiatgeldsysteem is de grootste oplichtersoperatie van de afgelopen 100 jaar. Misschien wel de grootste oplichtersoperatie aller tijden.

 17. 25 februari 2010 – Onlangs werd bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (kortweg IMF) nogmaals een groot deel van haar goudreserves zal verkopen. Maarliefst 191 ton van de reserves zal worden aangeboden op de vrije markt. Eerder dit jaar werd ook al bekend gemaakt dat het IMF 212 ton van de goudreserves zal verkopen aan centrale banken in onder andere India en Mauritius. In totaal is hiermee de goudreserve van het IMF met één achtste deel (12,5%) afgenomen!

  bron: http://www.thesilvermountain.nl/blog/871/beleggen-in-goud/het-infuus-van-het-imf-goud.html

Comments are closed.