Je hebt zo van die discussies. Over dodenherdenking. Over vrijheid. Over oorlog en vrede. Over Grieken. En over meer van dat soort zaken.
Dit is er één.
– Opa?
– Ja, jongen?
– Waarom moesten we daarnet twee minuten stil zijn?
– Omdat we dan de oorlog herdenken jongen. En alle mensen die doodgegaan zijn in de oorlog.
– Wie voerden dan die oorlog, opa?
– Eigenlijk de hele wereld. Maar de Duitsers hadden Nederland en bijna heel Europa veroverd.
– Oh, ze hadden een soort van Europese unie gemaakt?
– Ja, zo zou je het kunnen noemen jongen. Maar dan met geweld.
– Oh, dan doet de Europese unie dat slimmer. Die zijn toch ook de baas over Europa?
– Ja, jongen, maar de Duitsers deden dat toch anders. Met soldaten.
– Oh, zoals wij dat in Afghanistan doen?
– Ja, nou, ehh, dat is toch anders, jongen. Wij komen daar met een goed doel.
– Vonden de Duitsers toen ook niet dat ze een goed doel hadden?
– Jawel, maar dat was toch anders. Die waren slecht.
– Oh, maar die Duitsers vonden zichzelf vast niet zo slecht, toch?
– Nee, dat denk ik niet jongen, die Duitsers vonden zichzelf heel goed.
– Dus net zoals wij in Afghanistan. Wat grappig. En vonden de Nederlanders dat dan niet erg, dat de Duitsers hier de baas waren?
– Heel veel Nederlanders niet, die waren later mooi de lul, maar sommigen gingen in het verzet. Die pleegden aanslagen op de Duitsers, met bommen, en overvallen. Daar heeft Harry Mulisch nog eens een mooi boek over geschreven. En die verzetsmensen die toen stierven, die herdenken we vandaag.
– Oh, dus de Nederlanders deden toen hetzelfde als de Afghanen nu? Wat goed. Zijn die dode Afghanen nu dan ook verzetshelden?
– Nee, dat zijn terroristen.
– Wat is dan het verschil?
– Gewoon, wij helpen ze daar om een nieuwe regering te hebben want die vorige was niet goed voor ons, en dan moeten ze ons niet dwars gaan zitten. We helpen ze toch? Maar vandaag herdenken we dus de gevallen goede soldaten, en morgen vieren we onze vrijheid.
– Ah, feest! Leuk!
– Ja, het is een feest om vrij te zijn.
– Maar eigenlijk zijn we toch niet vrij? De Europese unie is toch de baas?
– Jawel, maar we mogen zelf meebeslissen. Dus we zijn ook een beetje baas.
– Oh, dus we mogen kiezen om toch maar geen geld aan Griekenland te geven?
– Nee, dat bepalen ze in Brussel, daar hebben we niks over te zeggen.
– Maar dan zijn we dus helemaal niet de baas. Toch? De baas zijn wil zeggen dat je zelf mag bepalen wat je doet. En dat mogen we helemaal niet.
– Nee, dat noemen ze samenwerking. En we moeten die Grieken toch helpen. Dat is solidair.
– Ik vind dat helemaal niet solidair. Ik vind het gewoon oneerlijk. Als je iemand moet helpen, dan ben je toch geen vrij mens, maar een slaafje? Dat is niet solidair vind ik, dat is gewoon dwangarbeid. Helpen is leuk, moeten helpen is slavernij.
– Ach, slavernij, het is dwangarbeid waar we zelf voor mogen kiezen.
– Ohh, als ik zelf mag kiezen, dan kies ik ervoor om niet mee te doen.
– Dat kan natuurlijk niet.
– Maar dan ben ik dus niet vrij.
– Nee, als je het zo ziet niet.
– Waarom mag ik dan niet vrij zijn?
– Omdat je anders de verkeerde keuzes maakt, misschien. Of omdat je anders niet solidair genoeg bent.
– Maar wat vieren we dan? En trouwens, ik ben juist heel solidair. Maar omdat mijn geld nu naar Griekenland gaat kan ik het niet heel solidair in Kenia uitgeven.
– Tja, ehh, dat is wel waar natuurlijk. Maar ja, we kunnen die Grieken niet laten barsten.
– Ze hebben ons toch belazerd? Dan houdt het toch op?
– Goed jongen, nu wordt het te moeilijk voor je, ga maar lekker naar bed. Welterusten.
– Welterusten, Opa. Oh ja, wat ik nog wilde vragen, toen Koningin Wilhelmina vluchtte naar Engeland zei ze: “In een land met beperkte vrijheid is voor Oranje geen plaats”. Die vrijheid is nu ook wel beperkt, kunnen we die oranje’s niet wegsturen?
– En NU naar bed, jongen! Majesteitschennis, dat is het! Slapen jij!
prachtig, als de volgende generatie zo slim is, is het gedaan met de staat. Mooie newspeak van Wilhelmina.
Sterk.
De Nederlanders kunnen sommige politieke dingen maar beter niet weten; da’s te ingewikkeld voor ze…..
Aldus sprak uw vorstin (volgens Edwin de Roy van Zuydewijn).
http://herstelderepubliek.wordpress.com/2010/03/22/de-monarchale-poppenkast/
Laat spontaan een traantje gaan van blijdschap!
Aardig, maar klopt toch niet helemaal. De EU met de nazi’s vergelijken klopt toch echt niet. Ten eerste is de Nederlandse regering vrijwillig in de EU gestapt. Dat sommigen dat achteraf geen goed idee vonden is niet hetzelfde als je verzetten tegen een invasie.
Ten tweede: de EU is een democratisch orgaan. We kunnen er voor stemmen via het Europarlement EN ons eigen nationale orgaan. Wil je dat dingen anders gaan in de EU, stem dan zowel landelijk als Europees op de partij die wil wat jij wil – zoals velen met de PVV hebben gedaan.
Ten derde: ik vind de hulp aan Griekenland ook niet fijn. Maar Griekenland niet helpen is nog vervelender: als Griekenland failliet gaat, is de kans vrij groot dat bijvoorbeeld een bank als ING of ons grootste pensioensfonds APG alsnog omkukelen: die hebben namelijk Griekse staatsobligaties die dan ineens niets meer waard zijn. En een ingestort ING of APG kost heel wat meer dan die Grieken nu uit de brand helpen, onder hele strenge voorwaarden.
Liberty 5-3000 [8] reageerde op deze reactie.
Spy-Nose NI [9] reageerde op deze reactie.
Oscar [10] reageerde op deze reactie.
Ron A te A [25] reageerde op deze reactie.
Als ik van opa naar bed moet, stop ik die mafketel in het bejaardenhuis, zodra ik de kans krijg. Dat zal hem leren solidair te zijn met andere bejaarden.
wow wat een geniaal stukje..
zo vrij zijn we inderdaad niet in nederland..
@meneer das [5]:
Nee, dat zijn inderdaad punten waar wij nog nooit over nagedacht hebben.
Wat stom van ons. Kunnen de site wel opdoeken dus.
@meneer das [5]:
Ten eerste heb ik die regering van NL (“ons” ?) niet gekozen.
Ten tweede is de EU bij referendum met overgrote meerderheid verworpen en derhalve een ongewenst corpus.
Hoezo democratisch ?
Ten derde lijkt Griekenland eerder op een bodemloze put dan op een betrouwbare investeringspartner. En van dit soort landen staan er nog een aantal in de rij.
Ik zou dan ook gaarne uw investeringsbegroting zien, voordat ik uw bewering in deze voor waar zou aanvaarden, meneer das.
@meneer das [5]:
“Ten tweede: de EU is een democratisch orgaan.”
Democratie, dat zijn drie mannetjesputters en een maagd die samen bepalen wie er onderworpen gaat worden aan een groepsverkrachting. Democratie is een in en in slecht systeem. Dictatuur is natuurlijk erger, maar autoritaire democratische beslissingen doen niet onder voor autoritaire beslissingen in een dictatuur. Dat politieke demagogen de meerderheid van de bevolking weten te manipuleren maakt een beslissing nog niet tot iets dat ethisch is.
“En een ingestort ING of APG kost heel wat meer dan die Grieken nu uit de brand helpen, onder hele strenge voorwaarden.”
Dit frauduleuze systeem in stand houden, bijvoorbeeld door de Griekse overheid te helpen, zou nóg meer kosten. Dan kan men beter nú het hele systeem in elkaar laten storten. Inclusief ING/APG. Het moet eindelijk eens afgelopen zijn met de oplichtingspraktijk dat fiatgeld heet en de kredietzwendel.
@Liberty: wat fijn dat ik u nog eens op nieuwe gedachten kon wijzen. Maar jullie hoeven de site alleen hierom niet op te doeken hoor!
@Spy Nose:
dank voor uw reactie. Een kort weerwoord mijnerzijds:
1. U heeft de regering niet gekozen – hoe zit dat precies? Heeft u niet gestemd bij de vorige verkiezingen? Dat is toch jammer. Uw stem is mij, en de rest van Nederland, zeer waardevol!
2. De EU is bij referendum verworpen: wanneer dan? We hebben een referendum gehad over een constitutioneel verdrag, niet over de EU als geheel. Maar toen in 1952 bij het verdrag van Rome waren we maar wat blij, zo kan ik me nog herinneren.
3. Een investeringsbegroting? Ik snap niet precies waar u het over heeft. Wat ik wel snap, is dat Griekenland voor ongeveer 300 miljard aan obligaties heeft uitstaan, waarvan ongeveer 15 miljard in handen van Nederlandse handen is. Als we Griekenland niet helpen, verdwijnt dat geld. Poef, foetsie (bron: Financial Times . Dan zijn wij, Nederland, dus sowieso die 15 miljard kwijt. Dat niet alleen: de kans is dan groot dat een aantal van onze eigen financiële instellingen dan ook omvallen – en dan ligt onze eigen economie ineens ook in puin. Maar dan echt in puin, als in, Depressiejaren-puin.
@Oscar: Ik begrijp uw onsmakelijke vergelijking niet helemaal. Moet dat nou, gelijk over verkrachting praten? Dat voegt toch helemaal niks inhoudelijks toe aan de discussie?
Overigens: het lijkt me beter om EN griekenland te redden EN “het systeem” te hervormen. Mij lijkt het bijvoorbeeld een goed idee als de ECB de mogelijkheid krijgt om aan eurolanden restricties en sancties op te leggen als ze zich niet aan de voorwaarden van het Stabiliteitspact houden. Dan hadden we voorkomen dat Griekenland zich jarenlang zo had kunnen misdragen.
Oscar [12] reageerde op deze reactie.
Spy-Nose NI [13] reageerde op deze reactie.
Armin [14] reageerde op deze reactie.
@meneer das [11]:
“Ik begrijp uw onsmakelijke vergelijking niet helemaal. Moet dat nou, gelijk over verkrachting praten? Dat voegt toch helemaal niks inhoudelijks toe aan de discussie?”
Twee wolven en een schaap die samen gaan bepalen wat er gegeten gaat worden kan ook. Een vergelijking die smakelijker is kan ik niet maken. Democratie is abject. Democratie is tirannie van de meerderheid. Eigendomsrechten en democratie gaan niet samen.
Het systeem moet helemaal niet hervormd worden. Zaken die in het geheel niet deugen dient men niet te hervormen maar geheel af te schaffen.
Er dient helemaal geen stabiliteitspact te zijn. Er dient geen euro te zijn. Er dient geen ‘wettig betaalmiddel’ te zijn. Er dient geen fiatgeld te zijn.
Overheden dienen te stoppen met het verlenen van privileges aan (centrale) banken, te stoppen met regulering die kredietexpansie aantrekkelijk maakt en zich geheel terug te trekken uit het geldwezen.
@meneer das [11]:
Woord vooraf: mijn antwoord aan u doet niets af aan het feit, dat ik het op rationele gronden geheel eens ben met Oscar. Tegelijk houd ik mijn argumenten staande, omdat ze de kwestie vanuit een andere rationele invalshoek benaderen.
1. Heeft u die regering wel gekozen dan? Hoe hebt u dat klaargespeeld?
2. Het referendum werd gehouden om de constitutie voor een nieuwe EU te laten goedkeuren. De oude Unie en voorafgaande Europese organisaties hadden geen rechtspersoonlijkheid en konden niet zelfstandig verdragen sluiten. De nieuwe EU is dank zij het grondwettelijk “hervormings”verdrag een staat (in de strikte zin van een staat) met rechtspersoonlijkheid en zodoende met alle bevoegdheden van een staat. ’t Is maar dat u het weet.
3. “Een investeringsbegroting? Ik snap niet precies waar u het over heeft.”
Dat kan ik beter tegen u zeggen dan u tegen mij:
“ik vind de hulp aan Griekenland ook niet fijn. Maar Griekenland niet helpen is nog vervelender: als Griekenland failliet gaat, is de kans vrij groot dat bijvoorbeeld een bank als ING of ons grootste pensioensfonds APG alsnog omkukelen:…”
Daarover zou ik dus graag een risico-analyse zien liever dan wat gekopieerde zachte cijfertjes met de quasi absolute zekerheid, dat “onze” criminele politici voor de honderdduizendste keer weer voor de belastingbetaler gaan bepalen, in welke bodemloze put ze zijn belastingcenten nu weer wensen te mikken.
@meneer das [11]: Als we Griekenland niet helpen, verdwijnt dat geld
Dan verdwijnt een DEEL van dat geld.
Wat dat gebeurd is heronderhandelen.
Overigens zullen de Grieken dat zelf niet willen, omdat ze dan tot jaren in de toekomst moeite zullen krijgen met leningen ophalen.
Plus dat men ongeacht onze leningen toch al moet bezuinigen. Immers 13% tekort gaat nu eenmaal niet. Onze leningen is enkel om de bestaande schuld te herfinancieren.
De vraag is wat beter uitpakt. Bij die 30 miljard was ik geneigd te zeggen dat die 1,8 miljard een goede investering was. Immers we lenen met een mooie opslag en de Grieken stellen orde op zaken.
Maar met die 100 miljard en dus 5,5 miljard bijdrage is de risico verhouding al 1 op 3 en dat is wel heel hoog. Besef namelijk dat het vooral de Fransen en Duitsers zijn die belang hebben bij het redden van de Grieken.
Voor Nederland is het vooral indirect belang en solidariteit. Dat heet: de Duitsers te vriend houden. Iets wat een goede zaak is overigens want als de euro klapt zullen wij het met hen moeten doen!
Maar solidariteit heeft ook zijn grenzen. Als de Spanjaarden en Portugezen er ook mee ophouden, is het of zij er uit of wij eruit. En dan samen met de Duitsers en Denen/Finnen/etc een (semi-)muntzone. Misschien de Oostenrijkers er nog bij, maar meer niet.
Oscar [15] reageerde op deze reactie.
@Armin [14]:
Waarom zou je willen dat onze corrupte Nederlandse politici een monetaire unie aan gaan met die (niet minder) corrupte Duitsers, (niet minder) corrupte Denen, (niet minder) corrupte Finnen etc.?
Het geldwezen dient uit handen van de overheid te blijven.
Armin [17] reageerde op deze reactie.
Visa, mastercard en american express zijn wat mij betreft een paar partijen die prima in staat zijn om concurrerende munteenheden te introduceren en beheren.
Naast de Rabo en ABN die een eigen munteenheid kunnen maken voor binnenlands gebruik. Ik zie weinig problemen.
Maar dan moet eerst die monopolist weg.
@Oscar [15]: Omdat ik ook graag morgen de loterij zou willen winnen, maar de kans daarop niet erg groot is.
De kans dat er een libertarische wereld komt is nihil. De kans dat er een geldsysteem komt zoals jij dat wilt ook.
Wat wél haalbaar is dat Nederland en Duitsland weer hun munten koppelen zoals ze daarvoor deden of een sub-euro nemen.
Ik zie ons overigens nog niet uit de euro stappen, maar mocht puntje bij paaltje komen, en bepaalde landen eruit stappen is verrweg de meest praktische en ook meest haalbare optie weer terug naar een systeem zoals voor de euro. Ofwel een kleinere muntunie of in ieder geval gekoppelde munten van landen die elkaar wél kunnen vertrouwen.
Vooralsnog zie ik dat allemaal niet gebeuren, maar ‘als’, dan is dat de beste optie.
Oscar [18] reageerde op deze reactie.
Oscar [19] reageerde op deze reactie.
@Armin [17]:
Een muntunie is een stap terug ten opzichte van een nationale munt.
De overheid behoort niets met het geldwezen te maken te hebben.
Armin [20] reageerde op deze reactie.
@Armin [17]:
“De kans dat er een libertarische wereld komt is nihil. De kans dat er een geldsysteem komt zoals jij dat wilt ook.”
“Wat wél haalbaar is dat Nederland en Duitsland weer hun munten koppelen zoals ze daarvoor deden of een sub-euro nemen.”
De kans wordt echt niet groter als ik mij daar op fatalistische wijze bij neer zou leggen en deze of andere muntunie zou propageren.
Agressors dienen van het geld af te blijven.
@Oscar [18]: En ik hoor de zoals ik zei loterij te winnen …
Beetje een zwakte van libertariers dat ze nooit buiten ‘wat zou moeten’ kunnen denken. Als het niet 100% libertarisch is, is het slecht. Helaas is 20% of 30% in de praktijk het best haalbare.
Nog altijd beter dan 0% of 10%.
Oscar [21] reageerde op deze reactie.
@Armin [20]:
Als het goed is dan gaat u reeds 100% libertarisch om met uw partner (mocht u die hebben), uw vrienden (mocht u die hebben), uw bekenden en uw bakker.
Men dient te blijven denken in ‘wat zou moeten’ als men een hoge moraal wenst uit te dragen. En juist hoge moraal en de deugd zijn nodig in deze corrupte, geperverteerde en agressieve wereld.
Armin [22] reageerde op deze reactie.
@Oscar [21]: Je verwart in het achterhoofd houden wat zou moeten, en dat nastreven, met alles afwijzen wat een stap vooruit is.
De realiteit is dat libertarische verschijnselen NOOIT uitgevoerd zullen worden.
Het is een beetje flauw als ik praktisch opmerking maak, dat af te wijzen omdat het niet 100% libertarisch is. De context was je op zijn minst na de 2e posting wel duidelijk. Door dan weer je standpunt te herhalen en niet in de te gaan op ideaal vs praktijk kom je over als ongelijk niet willen erkennen …
De realiteit is dat er de euro is.
De realiteit is dat het niet waarschijnlijk is dat politici er vanaf willen.
Dus er moet heel wat gebeuren.
Nu mochten ze moeten omdat de zaak klapt, kan het natuurlijk zijn dat er een libertarische lichtkrans rondom de hoofden van politici zal verschijnen en men een nieuwe geldsysteem op libertarische leest zal ontwikkelen. Maar dat lijkt mij op zijn zachts gezegd onwaarschijnlijk.
Veel waarschijnlijker is dat men terug gaat naar het systeem voor de euro. Ofwel, een groep van landen die hun munten koppelen. Precies zoals Duitsland en Nederland ook al deden. En niet onwaarschijnlijk acht ikd an dan dat men een gezamelijke muntunie gaat voeren omdat de voordelen van niet hoeven wisselen er ook wel zijn.
Dat is niet wat jij wilt, maar toch oneindig veel waarschijnlijker. En tov de euro is het een stap vooruit, want je hebt de grootste oplichters eruit gekiepert en het is een eerste stap naar decentralisatie.
Probleem ban libertariers is dat ze dan knorrig gaan mekkeren dat het niet libertarisch is, dat de staat nog steeds de geldhoeveelheid beinvloed, etc. Mopper mopper mopper …
Toen we van de gulden en mark gingen naar de euro was dat slecht, maar als we dan terug zouden gaan is het ook slecht. Tja …
Ikzelf ben met elke stap vooruit blij.
En dat is ook waarom libertariers vrijwel nooit iets bereiken. Ze zijn niet bereid kleine stapjes te nemen. Het moet meteen alles en nu anders is men ontevreden.
Oscar [23] reageerde op deze reactie.
@Armin [22]:
“Je verwart in het achterhoofd houden wat zou moeten, en dat nastreven, met alles afwijzen wat een stap vooruit is.”
Een internationale muntunie is een stap achteruit ten opzichte van een nationale munt. Of het moet een muntunie zijn zoals de Latijnse Muntunie (België, Frankrijk, Italië en Zwitserland [en later ook Griekenland, Spanje en Roemenië]) waarin landen afspraken dat hun munten een bepaalde hoeveelheid goud bevatte.
“De realiteit is dat er de euro is.
De realiteit is dat het niet waarschijnlijk is dat politici er vanaf willen.
Dus er moet heel wat gebeuren.”
Ik zou ook zeker niet willen ontkennen dat er heel wat dient te gebeuren.
“Nu mochten ze moeten omdat de zaak klapt, kan het natuurlijk zijn dat er een libertarische lichtkrans rondom de hoofden van politici zal verschijnen en men een nieuwe geldsysteem op libertarische leest zal ontwikkelen. Maar dat lijkt mij op zijn zachts gezegd onwaarschijnlijk.”
Dat lijkt me ook onwaarschijnlijk. Vandaar dat ik eis dat politici zich voortaan niet meer bemoeien met het geldwezen.
“En niet onwaarschijnlijk acht ikd an dan dat men een gezamelijke muntunie gaat voeren omdat de voordelen van niet hoeven wisselen er ook wel zijn.”
Als het ene land munten slaat met 24, 48, 120, 240 en 480 grein goud erin en het andere land doet het ook dan is het ook een peuleschil. Sterker nog: Australië, de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Groot-Brittanië, China, Zuid-Afrika en Oostenrijk slaan reeds munten die de genoemde hoeveelheden greinen goud bevatten.
“En tov de euro is het een stap vooruit, want je hebt de grootste oplichters eruit gekiepert en het is een eerste stap naar decentralisatie.”
Ik durf beweren dat de Griekse overheid geen grotere bende oplichters is dan bijvoorbeeld de Nederlandse overheid.
“Probleem ban libertariers is dat ze dan knorrig gaan mekkeren dat het niet libertarisch is, dat de staat nog steeds de geldhoeveelheid beinvloed, etc. Mopper mopper mopper …”
Twee wereldoorlogen Armin! Én de huidige kredietcrisis. Ik vind mopperen nog wel het minste.
“Toen we van de gulden en mark gingen naar de euro was dat slecht, maar als we dan terug zouden gaan is het ook slecht. Tja …”
Ja, klopt. Het enige dat niet slecht is zijn privaat gemunte guldens, privaat gemunte marken, privaat gemunte ducaten, privaat gemunte franken, privaat gemunte lire, privaat gemunte peseta’s, privaat gemunte dollars, privaat gemunte libertades, privaat gemunte coronae etc.
“Ikzelf ben met elke stap vooruit blij.”
Een kinderhand is gauw gevuld.
“En dat is ook waarom libertariers vrijwel nooit iets bereiken. Ze zijn niet bereid kleine stapjes te nemen. Het moet meteen alles en nu anders is men ontevreden.”
Op dit moment gaan we vooral flinke passen achteruit! Ziet u dat niet?
Armin [24] reageerde op deze reactie.
@Oscar [23]: Een internationale muntunie is een stap achteruit ten opzichte van een nationale munt.
Klopt, net zoals 4 groter is dan 3.
Maar dat is niet waar ik het over had.
Van de euro terug naar de gulden-mark muntunie (Wij hadden al geen eigen onafhankelijk munt voor de euro! Of dacht jij dat soms?) is een stap vooruit. Tenzij jij uiteraard van mening was dat de overgang van dat naar de euro juist een goede stap was … 🙂 Kan niet beide namelijk Oscar…
Nog een stap terug en onafhankelijke munten is wellicht nog beter, maar dan komen we weer op het punt waar jij express omheen blijft draaien betreft haalbaar vs wenselijk.
Wie het kleine niet eert is het grote …
Ron A te A [25] reageerde op deze reactie.
@Armin [24]:
Armin, ik herken mezelf in jou. Ik ben het dan ook roerend met je uitspraak: “als het niet 100% libertarisch is, dan is het dus fout” eens.
Ik ben een 100% libertariër, maar besef als geen ander dat je een samenleving niet in een dag (of in 4 jaar) volledig in een libertarische samenleving kunt veranderen. Dat moet stapsgewijs. Een zachte landing voor “het volk”. En daarbij is ieder procentje meer rechtvaardigheid (== libertarisme) een procentje dichter bij het doel.
Je bent (net als ik) een zgn. gradualist.
@meneer das [5]:
Mijnheer Das, u stelt dat de Nederlandse regering vrijwillig in de EU is gestapt. Maar ondanks mijn uitgebrachte stem (of dat nu wel of niet voor een coalitiepartner was, laten we even in het midden), heb ik niet gekozen voor een regering. Dit omdat het stemrecht zich (helaas) beperkt tot een enkele partij en niet tot een regering.
Sterker nog: de redenen (programmapunten) waarom ik op een partij stem, worden in de praktijk vaak uitgewisseld om maar tot een vrijage te kunnen komen met een (of meerdere) coalitiepartners. Om die reden durf ik te beweren dat iedere stemgerechtigde in Nederland op zijn minst een beetje teleurgesteld is in de politiek, en zich daarom onmogelijk kan vereenzelvigen met alle genomen besluiten.
Uitspreken dat de regering doet wat het volk wil, is dus op z’n zachtst gezegd een persoonlijke mening die niets met “het volk” te maken heeft. Ook IK ben “het volk” en ik ben van mening dat de regering het tegenovergestelde doet van wat ik wil!
Verder heb je het in een later postje over het feit dat die “democratisch gekozen Nederlandse regering” maar al te blij was met de EU en vooraan stond om een handtekening te mogen zetten onder het verdrag in 1952.
Allereerst: ik zat destijds nog niet eens in mijn vaders kijker, dus leg mij eens uit op welke wijze ik verantwoordelijk kan worden gehouden voor de beslissingen van een generatie die zich kennelijk liet verblinden door gouden bergen?
De reden dat Nederland vooraan stond, kan ik me goed indenken: als doorvoerland is Nederland volledig afhankelijk van im-, en export. Maar in tegenstelling tot de druifjes in 1952 weet ik wél dat je daar geen EU, maar slechts handelsverdragen voor nodig hebt.
Dat een Portugese vertegenwoordiger meestemt over hoe een boertje in Tolkamer zijn weiland tegen overstromingen moet beschermen, vind ik ronduit bespottelijk. Net als een gemeenschappelijke munt.
Natuurlijk zie ik de voordelen van zo’n euro (niet meer twee keer wisselen als je met de sleurhut naar Frankrijk op vakantie gaat), maar anderzijds: honderden jaren geleden hoefde dat ook niet. Alleen al in Nederland gaf zo’n beetje iedere stad of provincie zijn eigen munt uit en door heel Europa heen wisten ze exact hoeveel goud of zilver er in zo’n munt zat; kortom, wat de waarde van een Gelderse gulden was.
Tot slot heeft u het over “puin” van het niveau “depressie-jaren”. Daarmee maakt u geen indruk op ons libertariërs. Wij hopen juist op een financial meltdown, opdat “het volk” wakker wordt en ziet dat het de hoogste tijd is voor een systeem, gebaseerd op gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Een EERLIJK systeem waarin geen ruimte is voor mensen (of beter: groepen mensen) die boven de wet staan. Voor iedereen dezelfde regels. Regels die iedereen kan onthouden omdat ze in elk normaal gezin aan de orde van de dag zijn: de regels van het libertarisme.
Sociaal zijn zit in jezelf, niet in een systeem!
Comments are closed.