De Eurolanden komen met allerlei stoere uitspraken. Er wordt allerlei krachttaal gebruikt om daadkracht uit te stralen. Maar de uitspraken zijn tegenstrijdig en het voorgestelde beleid onhoudbaar. Het enige doel van deze uitspraken lijkt daarom om rust te krijgen op de financiële markten.

Zo wordt beloofd dat overtreders in de toekomst allerlei maatregelen kunnen verwachten. Zo kan de EU bijvoorbeeld de subsidiestroom stopzetten. Dat klinkt allemaal aardig maar de situatie is al teveel uit de hand gelopen. Een stop van de subsidies bij landen die in de problemen zitten zullen de problemen verergeren. En deze problemen kunnen hun weerslag hebben op de rest van de eurolanden.

Is het bijvoorbeeld een optie dat Griekenland geen subsidie meer krijgt? Dat is toch de grootste overtreder? Maar het lijkt me toch onmogelijk dat Griekenland dergelijke kosten kan opbrengen. De Griekse economie staat op instorten en het is dus uitgesloten dat er dergelijke financiële maatregelen worden genomen. En als de grootste boosdoener straffeloos weg kan lopen dan is het pact effectief ten einde. De uitspraken over een harde aanpak zijn slechts retoriek.

De positie van Griekenland wordt neergezet alsof ze de underdog zijn in de onderhandelingen. De macht van Griekenland wordt daarmee onderschat. Griekenland kan de Eurozone op de knieën krijgen. En dat betekent dat de Grieken wat te vertellen hebben.

Tot een paar dagen terug dacht ik nog dat de bonden in Griekenland hun hand overspeelden. En ik vind het nog steeds onverstandig dat ze niet inbinden. Maar nu besef ik dat hun onderhandelingspositie sterker is dan ik eerder dacht. In een economie die op zijn kont ligt heeft een vakbond normaal gesproken weinig in te brengen. Maar de Eurozone heeft de Grieken nodig.

Er wordt tegen de Grieken gezegd dat ze dit geld alleen krijgen als ze zich nu netjes gedragen. Maar wat als de Grieken zeggen dat ze niet van plan zijn om te bezuinigen. De andere Eurolanden kunnen dan wel stoer zeggen dat ze dan ook geen geld geven. Maar wat gebeurt er dan? Kan de Eurozone zich wel een instortend Griekenland veroorloven.

Daarbij komt nu dat de eurolanden graag een fonds willen voor noodhulp aan landen die geen geld meer kunnen lenen. Maar dit is volledig tegenstrijdig met de intentie om landen harder aan te pakken die er een zooitje van maken. Het noodfonds redt de landen die hoge schulden en financieringstekorten hebben, want dat zijn precies de landen die moeite hebben om geld te lenen.

De eurolanden spreken nu dus de intentie uit om landen die er een zooitje van maken hard aan te pakken. Maar als je daardoor in de problemen komt dat is er een spaarpotje voor je om je uit de problemen te halen. En dat is dus tegenstrijdig. Het lijkt er dus op dat er alleen maar wat geroepen wordt om de financiële markten tot bedaren te brengen.

Voor meer zie: www.devrijeeconomie.nl

11 REACTIES

 1. Herhaling is de kracht van de reclame, en we kunnen niet genoeg blijven herhalen, zolang er nog geen sprake is van massabewustZIJN.

  Schijnbewegingen, schwalbes, dat is wat we zien met “ons” ongedekte monopoliegeld. Maar laat je niet afleiden vrienden, sinds 20 april stroomt er 11 mln liter ruwe kankerverwekkende olie per dag de zee in, dat komt per heden neer op zo’n 300 mln liter, dat is 300.000.000 liter. 1 liter is genoeg om 9 mln liter water te vergiftigen.

  Er spelen dus veel grotere bewust gecreerde problemen op dit moment, de grootste problemen krijgen de minste media aandacht, zoals altijd. Dus laat je niet afleiden. Wake up!

  http://www.nieuw-nederland.nl

 2. @John [1]: Even kort door de bocht. De Grieken kunnen niet bezuinigen vanwege het simpele feit dat ze niet begrijpen wat bezuinigen is. Hun oude cultuur is vernietigd tijdens de bijna 4 honderd jaar durende overheersing door de Turken. Gedurende deze – goed georganiseerde verdeel en heers – periode verslechterde de economische ontwikkeling van Griekenland en dat zijn ze nooit meer te boven gekomen.

  Binnen de Griekse gemeenschap zijn fouten meestal de schuld van een ander, gunt men elkander dikwijls niet het licht in de ogen en is men veelal druk doende om elkanders economische ontwikkeling te saboteren.

  Toch is het Griekse volk een genoegen om er als vreemdeling te verblijven. Hun filosoferen, zang, dans en eten is een genoegen en het is een heerlijk land om vakantie te vieren.

 3. Is Marcel’s “Enter” knop kapot?

  Overigens inhoudelijk kom ik tot dezelfde conclusie. Iedere 3 maanden wordt gekeken of er nog geld naar Griekenland wordt gestuurd. Als Griekenland niet braaf is, sturen ze geen geld. Zeggen ze. Geen geld sturen betekent herhaling van de situatie waar deze regeling een antwoord op is. Griekenland heeft niets meer te verliezen. Het lijkt een beetje op coalitie-onderhandelingen, waarbij de kleinste partij het sterkst staat.

 4. Hoi Marcel, je schrijft meestal behoorlijke goede stukjes maar hier ga je behoorlijk de mist in.

  We kunnen Griekenland missen als kiespijn. BNP zou eigenlijk productie moeten meten maar dat doet het niet, het meet consumptie. Als we de grieken geen geld meer geven/lenen om te kunnen consumeren, stort hun BNP wel in maar blijft er voor ons in de rest van de eurozone meer over voor ons om te kunnen consumeren. Produceren deden die grieken sowieso toch al niet.

  Zie verder hoofdstuk XII van Economics in one lesson van Hazlitt

  Marcel [11] reageerde op deze reactie.

 5. “Tot een paar dagen terug dacht ik nog dat de bonden in Griekenland hun hand overspeelden. En ik vind het nog steeds onverstandig dat ze niet inbinden. Maar nu besef ik dat hun onderhandelingspositie sterker is dan ik eerder dacht. In een economie die op zijn kont ligt heeft een vakbond normaal gesproken weinig in te brengen. Maar de Eurozone heeft de Grieken nodig.”

  Is niet anders als de situatie in Belgie de afgelopen decennia. De arme Walen die aan het Vlaams geldinfuus liggen slagen erin sterk te onderhandelen en almaar meer te eisen en binnen te halen. Waarom? Omdat langs Vlaamse kant er volksverlakkers zitten die Belgie in stand willen houden omdat deze nodeloze extra bestuurslaag betekent dat er honderden extra vetbetaalde postjes voor henzelf, vriendjes en famillieleden te verdelen vallen. Dus om Belgie als constructie niet in gevaar te brengen, doen Vlaamse politici een hoop toegiften, waar de Vlaamse belastingbetaler mag voor opdraaien.
  Het werd elders eerder al opgemerkt: de EUSSR is 1 groot Belgie (en dan heb ik het helaas niet over de gezelligheid in de Antwerpse cafe’s maar over de politieke wantoestanden en hoogverraad).

 6. België, is er leven op Pluto!?

  Waar kan ik heen, ik kan niet naar Duitsland
  Kan niet naar Duitsland, daar zijn ze zo streng
  Waar kan ik heen, ik kan niet naar Chili
  Kan niet naar Chili, daar doen ze zo eng

  ‘k Wil niet wonen in Koeweit
  Want Koeweit dat is me te heet
  En wat Amerika betreft
  Dat land bestaat niet echt

  Waar kan ik heen, ‘k wil niet naar Noord-Ierland
  Niet naar Noord-Ierland, daar gaat alles stuk
  Waar kan ik heen, ik kan niet naar China
  ‘k Wil niet naar China, dat is me te druk

  ‘k Wil niet wonen in Schotland
  Want Schotland dat is me te nat
  En de USSSR
  Dat gaat me net te ver

  Refrein:
  Is er leven op Pluto
  Kun je dansen op de maan
  Is er een plaats tussen de sterren
  Waar ik heen kan gaan
  Is er leven op Pluto
  Kun je dansen op de maan
  Is er een plaats tussen de sterren
  Waar ik heen kan gaan

  Waar kan ik heen, ik kan niet naar Cuba
  ‘k Wil niet naar Cuba, dat is me te zoet
  Waar kan ik heen, ik kan niet naar Polen
  ‘k Wil niet naar Polen, daar gaat het te goed

  ‘k Wil niet wonen in Lapland
  Want Lapland dat is me te koud
  En ik wil weg uit Nederland
  Want hier krijg ik het benauwd

  Refrein

  ‘k Heb getwijfeld over België
  Omdat iedereen daar lacht
  ‘k Heb getwijfeld over België
  Want dat taaltje is zo zacht

  ‘k stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  ‘k heb getwijfeld over België
  ‘k stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  ‘k heb getwijfeld over België

  België
  België
  België
  België

 7. @ffi [8]: Ik ben zeker geen voorstander van hulp aan Griekenland. Zo snel mogelijk mee stoppen zou ik zeggen. Dat wil niet zeggen dat dat niet tot aanpassingsproblemen zal leiden. Er speelt meer dan alleen de consumptie. Ook de schuld en vorderingenpositie tussen Griekenland en de rest van de eurozone speelt een rol.

  Op korte termijn zullen banken het moeilijk krijgen en zijn er nog meer problemen die over kunnen waaien. Dat kan leiden tot wat economische teruggang. Maar dat is altijd beter dan het vooruitschuiven van de problemen.

  In het stuk leg ik de gedachtengang van de politici uit. Dat is inderdaad soms wartaal. Het is zeker niet bedoelt als economisch stuk. Daarom heb ik het over hoe de politici de economie waarnemen en hoe zij daar op zullen reageren.

  Verder is de eurozone momenteel heel erg zwak. Daarom kunnen kleine schokken grote gevolgen hebben.

Comments are closed.