Vrije markt en vrij ondernemerschap zijn belangrijke libertarische uitgangspunten. Banken zijn ook private ondernemingen. Het probleem is echter dat deze banken in samenwerking met de overheid juist een belemmering vormen voor een werkelijk vrije markt.

Winsten worden geprivatiseerd, verliezen gecollectiviseerd. Wanneer er winst kan worden gemaakt, aarzelen banken niet om deze zelf te cashen. Wanneer er verliezen dreigen, wordt het risico verlegd naar de samenleving. Met hulp van de overheid.

De gokwinsten van de banken met hun hedgefunds en opgeklopte hefboom constructies sloegen om in verliezen. In plaats van de banken failliet te laten gaan, moesten zij worden gered. Vanwege hun maatschappelijke belang!

De burgers moesten onder dwang van de overheid hun portemonnee trekken om de kas van de banken te spekken. De banken waren gered vanwege hun maatschappelijk belang maar stelden zich daarna allerminst maatschappelijk op. Het geld dat nodig is om economisch verkeer in stand te houden, wordt nu door de banken vastgehouden met alle desastreuze gevolgen voor de economie.

Het “redden” van Griekenland gaat primair over het voorlopig veiligstellen van de investeringen van de particuliere banken in dit land. En weer zorgt de overheid ervoor dat de samenleving hiervoor de portemonnee trekt.

Dit heeft niets te maken met vrije markt economie maar met het laten opdraaien van de één voor de problemen van de ander.

Vrije valuta en een neutrale overheid

In een werkelijk vrije markt, kunnen mensen hun eigen ruilmiddelen kiezen. Ik zou dan de Sen Huwa bank kunnen beginnen zoals de edelsmeden vroeger deden. Mijn klanten en ik zouden vrij zijn om deze Huwa’s in omloop te brengen en te waarderen. Indien de markt mijn valuta niet meer waardeert, kiest men vrijelijk een andere.

De huidige banken hebben dit valuta-recht van de vrije markt ontnomen. Alleen zij mogen valuta in omloop brengen en een ieder ander die dat doet, maakt zich schuldig aan valsmunterij. Hun valuta zijn waardeloos maar we zijn niet vrij om deze los te laten en een andere te kiezen. De overheid komt vervolgens van pas om elke vrije-valutamaker op te sluiten.

De huidige banken dienen de vrije markt helemaal niet en hebben zich daarom gediskwalificeerd. De overheid die vrije markt zou moeten bevorderen, blijkt het tegenovergestelde na te streven: het steunen van failliete, samenleving- en economie-frustrerende particuliere ondernemers. En de overheid zal daarvoor het geld bij u blijven ophalen.

Zolang u dat pikt.

Zolang de samenleving het pikt, zal de overheid deze blijven beroven om bepaalde mislukte ondernemers te steunen.

Daar is niets libertarisch aan.

Sen Huwa

7 REACTIES

 1. Goed stuk, helemaal eens! Ik heb nu al meer vertrouwen in de Huwa dan in de euro.

  Dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld op het libertarisch seminar op 14 mei, zowel Albert Spits als James Turk zullen er over spreken.

  Inmiddels is het seminar volgeboekt, we verwachten rond de 120 man. Wel kunnen mensen zich nog op een wachtlijst laten plaatsen, zie http://www.libertarischseminar.nl.

 2. Hey Sen,

  Altijd blij om dit soort stukken te lezen van een vrijdenker als jij, dat geeft mij kracht.

  Er is een nieuwe partij die hier graag mee aan de haal gaat. Kijk eens op http://www.nieuw-nederland.nu

  Het kernbestuur ken ik, zij willen een eigen bank beginnen en meerdere valuta in omloop kunnen brengen, dus ook door anderen. Zo kun je idd vrijelijk een andere kiezen.

  Vrijheid is het belangrijkste bezit van de mens, Nieuw Nederland wilt dit weer in ere herstellen.

 3. Ik zou het prima vinden, wanneer jullie met deze boodschap aan de haal gaan. 😉

  We zijn lang genoeg opgesloten geweest in dit schuldsysteem.

 4. Ik zou deze graag willen uitgeven, alleen word ik dan snel opgesloten door onze zogenaamd vrije overheid.

  Trouwens:

  1 Huwa is 100 Sen.

Comments are closed.