Met verbazing heb ik kennis genomen van het voorstel om kledingmaten gelijk te trekken in de hele EU. Nadat het hele Europese parlement zich hierover gebogen had kwamen ze met ruime meerderheid tot de conclusie dat dit een goed idee was. Vervolgens zal er nu een studie komen naar de effecten van een dergelijke maatregel. Zonder commissie immers geen wetgeving lijkt een wetmatigheid te zijn.

En wie kwam er met dit voorstel, juist ja de VVD. Hadden deze heren niet ooit de pretentie om liberaal te zijn. Liberalisme wil zeggen dat je de burgers en bedrijven niet stoort met allerlei futiliteiten. Volgens de heer Manders die het voorstel indiende was het toch heel handig dat de staat gaat bepalen wat er in de labeltjes van kleding staat. En dat die Italianen andere maten hebben dan de Nederlanders is toch wel reden om in te grijpen. Zijn er nog liberalen in de VVD?

Heren, het is crisis en dan is het een goed idee om prioriteiten te stellen. Het is tekenend voor het functioneren van de overheid dat ze zelf in tijden van urgentie niet van wijken weten. In Griekenland zie je dit uitvergroot, maar in het Noorden gaat het net zo goed mis. De onbedwingbare neiging om regeltjes te produceren lijkt niet te stoppen. Zelfs nu het zo hard nodig is dat het bedrijfsleven de ruimte krijgt. Er moet immers wel geld verdiend worden om alle schulden af te betalen.

Krijgen we nu kledingmatencontroleus die met regelmaat de HEMA en de C&A bezoeken om naar overtredingen te speuren. De winkelier die het verkeerde labeltje in de kleding heeft zitten kan binnenkort een flinke boete verwachten. Weer een kostbare operatie met een zeer dubieuze opbrengst.

Dat een partij die zich liberaal noemt met dergelijke truttige maatregelen komt stemt somber. Het liberale geluid is zeker nog te vinden gelukkig. Maar het komt niet uit Den Haag en Brussel. Het is misschien een goed plan dat de “liberale” politici regelmatig een herhalingscursus liberalisme volgen. Of hebben ze deze cursus misschien nooit gehad?

14 REACTIES

 1. Persoonlijk vind ik dit – gezien een pro-Europa-partij als de VVD – een begrijpelijk standpunt. Waarom wel één gezamenlijke munt, maar niet overal dezelfde kledingmaten? Consumenten zullen er blij mee zijn.

  Evenals de ondernemers (onder hen ook veel VVD’ers) zullen blij zijn dat de inkoop van kleding eenvoudiger wordt…

  Erg apart overigens dat je één punt naar voren brengt en net doet of dit hét belangrijkste punt van de VVD is. Dat is natuurlijk niet waar. Daarnaast is het relatief eenvoudig door te voeren, dus waarom niet nu?

  Ik zie overigens dat je docent bent: ‘verstoort’ is met ’t’ (tegenwoordige tijd) en ‘kennisgenomen’ is één woord (‘kennisnemen’). No hard feelings, maar qua leerlingen doet goed voorbeeld, goed volgen 😉

  Tony [5] reageerde op deze reactie.
  Oscar [6] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman (NI) [7] reageerde op deze reactie.
  Armin [9] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [3]:
  Exact.
  Laat aub alle termen.
  Er zijn maar 2 klassen mensen:

  1. Mensen die geweld en dwang initiëren om hun mening door te drukken.

  2. Mensen die dat niet doen.

  best simpel toch?

 3. @Callan [1]:

  Waarom wel één gezamenlijke munt, maar niet overal dezelfde kledingmaten?

  Waarom wel één gezamenlijke munt, maar niet overal dezelfde taal, hetzelfde eten, hetzelfde vervoer etc. etc.

  Leuk wereldje hebben de eenheidsworst-predikers in petto. En dat is natuurlijk waar de EU om draait. Om machtswellustelingen die eenheidsworsten willen maken. Vrijheid zoveel mogelijk opheffen “in belang van…”

  Mensen “blij” maken door mensen te dwingen zich te conformeren. Typisch irrationeel collectivistisch geleuter.
  Als het handiger en beter was geweest, en als de consument het werkelijk wil, heeft men de overheid niet nodig om het AF TE DWINGEN !!!
  Dat heet de natuurlijke werking van de vrije markt. De klant is koning.

  Evenals de ondernemers (onder hen ook veel VVD’ers) zullen blij zijn dat de inkoop van kleding eenvoudiger wordt…

  Zie hierboven.
  Als de consument en de ondernemer iets niet doen, is het omdat ze het niet willen of het niet nodig is. Als het niet gebeurt, en het toch wordt afgedwongen, is het niet omdat de consument en de ondernemer het willen, maar omdat de politiek en hun bemoeizuchtige schoothondjes het willen.

  Erg apart overigens dat je één punt naar voren brengt en net doet of dit hét belangrijkste punt van de VVD is. Dat is natuurlijk niet waar.

  Volstrekt irrelevant.
  Ieder punt dat een partij heeft is belangrijk, anders zouden ze het punt niet hebben.
  Of beweer je nu dan toch dat de VVD gewoon voor de lol, of omdat het niets beters te doen heeft, maar dit soort futiliteiten op de agenda zet?
  Weten we dat ook weer.

  Voorts is het belangrijk voor Marcel, en noemt hij dit punt om die reden. Hij hoeft niet te schrijven over wat belangrijk is voor de VVD, maar wat belangrijk is voor hem.

  Ik zie overigens dat je docent bent: ‘verstoort’ is met ‘t’ (tegenwoordige tijd) en ‘kennisgenomen’ is één woord (‘kennisnemen’). No hard feelings, maar qua leerlingen doet goed voorbeeld, goed volgen 😉

  Pedanterie maakt hier geen indruk.

 4. @Callan [1]:

  “Waarom wel één gezamenlijke munt, maar niet overal dezelfde kledingmaten?”

  Waarom ook niet gelijk overal dezelfde lichaamslengte? In de Portugese kip groeihormonen en in de Nederlandse kip groeiremmers. En dat allemaal van staatswege. En vervolgens allemaal dezelfde taal, een soort euro-esperanto. Vervolgens allemaal – net als in de film Harrison Bergeron – dezelfde intelligentie, via hersensensoren, en hetzelfde gebrek aan passie. De ultieme eurofiele dystopie!

 5. @Callan [1]:
  Alleen al het feit dat de VVD bij monde van Mark Rutte beweert minder overheidsbemoeienis en een kleinere staat na te streven (doet het goed in verkiezingstijd) terwijl diezelfde VVD bij monde van Toine Manders het omgekeerde doet moet zelfs voor een kind van 4 duidelijk maken hoe betrouwbaar de politiek is in het algemeen, en de VVD in het bijzonder (in dit geval).

  Dat is het issue. Het gaat er niet om dat alle kledingmaten gelijk moeten zijn, het gaat om de consequentie daarvan: nieuwe ambetlijke commissies, nieuwe richtlijnen, nieuwe controleurs, etc. Allemaal op kosten van de belastingbetaler.

  Als het nuttig was geweest had het bedrijfsleven allang zelf maatregelen genomen. Het leeft niet, het speelt niet, niemand maakt zich er druk over. Maar als een politicus roept dat het handig is roept het schapenpubliek: Consumenten zullen er blij mee zijn.

  Met hetzelfde enthousiasme werd het paard van troje, de euro onthaald: hoeven we niet meer te wisselen als we de grens over gaan. Lekker belangrijk.

  Het is de agenda achter de maatregel die voor de ellende zorgt: betutteling, overheidsbemoeienis, verlies van vrijheid, toename van dwang. De maatregel zelf is irrelevant, slechts een middel tot een doel.

 6. Dhr Manders is een corporatist, geen liberaal. Nu weet ik dat er helaas te veel van dat soort figuren bij de VVD rondlopen, maar hij is gelukkig niet stereotiep. Hij wil namelijk structureel het grote bedrijfsleven over de rug van de burger, kleine ondernemers en nu komr het lokale overheden.

  Daar verschilt de corporatist van de doorsnee politicus die ook vooral veel macht wil voro de eigen lokale politiek.

  Manders wilde ook al eerder om de muziekmultinationals te helpen, de auteursrechten uit de nationale wetgeving halen en aan de EU geven. Ook wist hij meteen wat de EU zou moeten doen: downloaden illegaal maken.

  Manders is iemand die zelfs binnen de VVD, et wel heel erg bond maakt.

  Oscar [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Callan [1]: Consumenten zullen er blij mee zijn.

  Consumenten hebben er niets aan. Immers hoe vaak koop jij een broek in Polen?

  In realiteit is dit zoals alle manders voorstellen, vootal een handige maatregel voor de grote kleding multinationals, die niet meer 4 maten op een label hoeven printen.

  Aan de andere kant, blijken deze nu vaak ook bewust andere maten te hanteren. Zo is maatje 36 bij een kledingwinkel gericht op jongeren, kleiner dan 36 bij een kledingzaak gericht op vrouwen van middelbare leeftijd.

 8. @Armin [8]:

  “Dhr Manders is een corporatist, geen liberaal.”

  Voordat er een misverstand ontstaat….er zijn twee politici met de naam Toine Manders. De ene Toine Manders is van de Libertarische Partij en de andere Toine Manders is een ‘prominente’ VVD-er.

 9. “En dat die Italianen andere maten hebben dan de Nederlanders is toch wel reden om in te grijpen.”

  We passen toch ook niet de meter aan,omdat Italianen kleiner zijn. Het is nu onduidelijk, wat “maat 42” is en er zijn flinke verschillen. Wat er nou 42 cm of inch is, is onduidelijk. Een uniform maten- en gewichtenstelsel, dat overal wordt toegepast, lijkt me een van de kerntaken van de overheid.

  Tony [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Vilseledd [11]:

  Een uniform maten- en gewichtenstelsel, dat overal wordt toegepast, lijkt me een van de kerntaken van de overheid.

  Als dat de kerntaken van de overheid zijn, dan is alles een taak van de overheid.

  Je maakt een pleidooi voor overheidsbemoeienis op de millimeter. Mensen die zich niet aan die onzin houden gaan tegen de regels in en verdienen daarom overheidsgeweld.

  Welkom totalitarisme.

  Hoe kan het überhaupt in godsnaam een “kerntaak” van de overheid zijn?
  Voor de EU-bemoeienissen lag er sowieso niemand wakker van. Er was tot voor kort niet eens een EU-“overheid”.
  Mensen als jij, likkebaardend bij zoveel overheidsbetutteling, maken er graag een kerntaak van.

  NIEMAND in Nederland heeft de EU toestemming gegeven dit te regelen. Het antwoord van het referendum was “NEE”.

  Wat mij betreft heeft de EU maar 1 kerntaak, en dat is zo snel mogelijk opgeheven worden, wegens gebrek aan mandaat en wegens dictatoriaal gedrag.

 11. Leuk dat men zo objectief probeert te zijn.
  Misschien moet men dadelijk in restaurants op een schaal aanduiden hoe zoet en hoe zuur de zoetzure saus is. Kwestie van de klant niet teleur te stellen.
  Of misschien moet van een pikante saus in aan Chinees restaurant vermeld worden of men bedoeld pikkant voor Europeanen of echt pikkant, ook voor iemand van Sichuan.
  Goh, hopelijk heb ik nou geen civil servant op ideeen gebracht anders worden er weer melkertbaantjes bij gecreeerd om restaurateurs het leven zuur te maken (9 op de schaal van de ondernemer) en te beboeten (7 op de schaal van de afgeperste).

  Civil Servant [14] reageerde op deze reactie.

 12. @.M [13]: “Goh, hopelijk heb ik nou geen civil servant op ideeen gebracht”

  Ik ben tegen dit plan omdat je een verkeerd signaal aan de samenleving geeft. Waarom moeten juist ambtenaren, de creme de la creme van de sameneving, zich met dit soort basale zaken bezighouden? Waste of time, talent and money.

Comments are closed.