Van nu.nl het volgende artikeltje gekopieerd. Hebt u uw vakantie al geboekt? Ben benieuwd hoeveel duurder u uit gaat zijn, dit jaar…

DEN HAAG – Portugal en Spanje gaan hun tekorten agressief te lijf met forse bezuinigingen en hogere belastingen.

De plannen die beide landen afgelopen dagen aankondigden moeten de financiële markten gunstig stemmen en een Griekse crisis op het Iberisch schiereiland voorkomen, zodat de kredieten voor noodlijdende eurolanden op zak kunnen worden gehouden.

”Een fiscale shock”, noemde de Portugese zakenkrant Jornal de Negocios donderdag de plannen waarmee Portugal het tekort in 2011 alweer terug wil brengen tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Door de internationale recessie explodeerde dat tekort vorig jaar van 2,7 procent naar 9,4 procent van het bbp. ”Alle belastingen gaan omhoog”, concludeerde de krant Diario de Noticias.

Extra belasting

De Portugese regering kondigde donderdagmiddag onder meer een extra belasting aan op de winsten van bedrijven. Daarnaast gaat de btw omhoog van 20 naar 21 procent. De salarissen van politici en bestuurders van staatsbedrijven gaan met 5 procent omlaag.

”Deze extra maatregelen zijn essentieel om onze economie te verdedigen en onze geloofwaardigheid op de internationale markten te versterken”, zei de Portugese premier José Socrates.

Spanje

Ook in Spanje gaat het mes in de overheidsuitgaven. De Spaanse overheid snijdt volgend jaar 6 miljard euro in haar investeringen en bevriest de uitgaven vervolgens tot en met 2013, zo maakte premier José Zapatero woensdag bekend.

Ministers moeten genoegen nemen met 15 procent minder salaris, ambtenaren worden 5 procent gekort. Ook toeslagen als de kinderbijslag gaan omlaag.

Besparen

Spanje wil hiermee in de komende anderhalf jaar 15 miljard euro besparen, zodat het gat op de begroting sneller verdwijnt dan eerder werd aangekondigd.

Net als in Griekenland zullen de maatregelen waarschijnlijk niet zonder slag of stoot worden ingevoerd.

Ambtenarenvakbonden riepen donderdag op tot een staking van verplegers, leraren en ander overheidspersoneel.

Ze zagen echter af van een algemene staking. ”Het zou onverantwoord van ons zijn om op te roepen tot een staking die de Spaanse economie nog meer schade toebrengt”, aldus een woordvoerder.

Groei

Alle bezuinigingen en lastenverzwaringen trekken de komende jaren hoe dan ook een zware wissel op de groei van de Zuid-Europese economieën. Overheden bevriezen immers hun investeringen en burgers krijgen minder te besteden.

Van Griekenland is al duidelijk dat de recessie viel dieper zal zijn dan eerder werd verwacht. Maar ook in Portugal en Spanje zal de groei de komende jaren waarschijnlijk zeer beperkt blijven.

Euro

Die sombere vooruitzichten zetten de koers van de euro donderdag verder onder druk. Aan het einde van de middag was de Europese munt 1,2580 dollar waard, bijna een dollarcent minder dan een dag eerder en slechts een fractie meer dan de laagste stand van de afgelopen veertien maanden.

”In de hele eurozone moeten overheden hun financiële huishouding op orde brengen, dat schaadt de euro”, vatte een valutadeskundige van BNP Paribas de stemming samen.

13 REACTIES

 1. Briljante oplossingen weer. Om het tekort kleiner te maken, dus. Er moet dan nog steeds worden bijgestort, of zijn wij dat verkeerd?
  Voorwaarde is ook nog dat de hele operatie moet slagen, gezien de ervaringen zal dat ook nog wel tegenvallen.

 2. Wat veel mensen niet begrijpen is dat er een grootschalige overdracht gaande is van particulier vermogen en welvaart naar (buitenlandse) banken, overheden en de mensen en bedrijven die belangen hebben in die laatste twee.

  Anders had je in veel meer landen toestanden als in Griekenland, IJsland of Thailand.

  “Bent u bereid om elke maand 1000 euro extra te betalen aan de familie Van Amsberg en familie Rockefeller (en anderen)?” Wie gaat daar “ja” op zeggen?

  Fluminis [5] reageerde op deze reactie.
  Armin [7] reageerde op deze reactie.

 3. “De salarissen van politici en bestuurders van staatsbedrijven gaan met 5 procent omlaag.”

  Dat stelt voor hen niet zoveel voor.

 4. Dat wordt dan een 2e baan (als je die al kunt vinden, en als je al een 20 urige werkgag aankunt)
  Dat wordt dan zelf hard bezuinigen, dus:
  geen vakanties meer, geen luxe meer zoals televisie, internet, telefoon, wasmachine, koelkast, of auto.
  Je bent dus een arme sloeber, terwijl je je uit de naad werkt.

  Dat is de reden waarom dit nooit gaat lukken.

 5. @Bon Vivant [2]:
  Griekenland en IJsland zullen kloppen maar wat Thailand betreft is de economie hier 1000 maal gezonder dan in Europa.
  De demonstraties hebben betrekking op de afgezette regerings partij en de huidige (welke is er slechter?) puur politiek en deze hebben helemaal niets met de economische crisis te maken…die wordt hier nauwelijks gevoeld in dit land, 1 van de meest vrije landen op de aardbol.

  Fugy [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Fluminis [5]: Daar heeft u zeker een punt. Heb wel respect voor dat volk eerlijk gezegd, zij durven tenminste in opstand te komen, in Nederland word er zoals verwacht alleen gepraat en gespeculeerd. Het volk weet het echt wel, maar is bang geworden! En zal daarom ook geen enkele stappen ondernemen tegen de steeds toenemende heilstaat Nederland.

 7. @Bon Vivant [2]: Wat veel mensen niet begrijpen is dat er een grootschalige overdracht gaande is van particulier vermogen en welvaart naar (buitenlandse) banken, overheden en de mensen en bedrijven die belangen hebben in die laatste twee

  Momenteel is er vooral een overdracht van vermogen van Europese en Amerikaanse bedrijven naar meneer Lee, Kim en Yong in Azie.

  De grote banken (buitenlandse en binnenlandse) verdienen goed geld aan al die transacties, maar het geld zelf komt niet bij hen terrecht.

  Immers, wie denk je dat die obligaties die nu door de NLse en Duitse staat uitgegeven worden (om aan de Grieken te lenen) opkopen?

  Tot Wouter Bos aantrad, was het overgrote merendeel van de NLse staatschuld in Nederlandse handen. Inmiddels is dat niet meer zo.

  Bon Vivant [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Armin [7]:

  Voor zover ik het nieuws gevolgd heb, gaan die staatsobligaties -bij gebrek aan vertrouwen in de markt- worden opgekocht door de Europese Centrale bank. Dan wordt de EU belastingbetaler ongewild medeeigenaar en wordt zijn spaargeld steeds minder waard.

  Persoonlijk hoop ik dat Duitsland uit de euro stapt, de D-mark weer invoert en Nederland dan ook die mark overneemt. Ik heb meer vertrouwen in de Bundesbank dan in die opgeblazen pad in zijn kantoor aan het Frederiksplein. Om over monetair genie Prins Pils maar te zwijgen…

  Nog beter zou zijn om geen officiele valuta te hebben (kies er zelf maar eentje) maar dat lijk op korte termijn (nog) geen haalbare kaart.

 9. Men dient te weten, dat niet alleen de ECB, maar ook de FED zich op Europese nationale staatsleningen storten en financieren met dunne lucht. Maar juist dat laatste wordt er meestal niet bijverteld.

 10. De crisis zal door al deze maatregelen alleen maar verergeren.
  Immers, als je het volk zo gaat uitknijpen en datzelfde volk steeds minder te besteden krijgt is dat funest voor het bedrijfsleven. Het geld zal niet meer kunnen rollen wat toch de motor is van de economie. Niemand kan of zal nog voldoende producten kunnen kopen.
  Er doemt een ramp op die niet meer te handelen is.
  Het uiteenvallen van de euro is slechts een begin. Als de EU zelf zal desintegreren zijn nieuwe oorlogen in europa niet uitgesloten met alle gevolgen van dien.
  Met dank aan zogenaamde democratische maar in feite imbeciele politici die zelfs een afwijzend referendum aan hun voetzolen lapte.

 11. Check rondom 10 op begint vandaag om 21:10 op staats tv 2.

  Hulde aan de gulden

  Door de euro hebben in financiële nood-verkerende landen als Griekenland de rest van Europa in de tang. En dus hebben de EU en het IMF een noodfonds gevuld met het astronomische bedrag van 720 miljard euro. Nederland heeft 26 miljard gestopt in de stroppenpot die moet voorkomen dat noodlijdende eurolanden failliet gaan en de rest van de Europese Unie (EU) en de euro met zich meeslepen, de afgrond in.

  Maar zien we ooit nog wat terug van de miljarden euro’s uit het noodfonds, die formeel als leningen worden verstrekt? Of kunnen de rijkere EU-landen fluiten naar hun centen? Moet rijk Europa arm Europa niet op zijn minst gewoon net als een bank keihard om onderpand vragen? Griekenland een lening, maar dan wel in ruil voor een eiland of de Akropolis. Of is het ook zelfs dan een kwestie van tijd voordat de zogenaamde ‘knoflookeconomieën’ instorten en ook de Nederlandse polder meesleuren in de val? Moeten we niet eerst onze eigen problemen oplossen voor we Europa’s zwakkere broeders te hulp schieten? Want hebben deze landen de misère niet aan hun eigen wanbeleid te danken? Moeten we nog wel vast houden aan de euro?

  De munt is de afgelopen waarde enorm in waarde gedaald ten opzichte van de euro en vormt inmiddels de Achilleshiel van de EU. De roep om terugkeer van de gouwe ouwe gulden zwelt aan: hulde aan de gulden, weg met de euro. Maar kan dat wel? En wat zijn dan de gevolgen voor ons land?

  In Rondom 10 een debat met Europeanen en economen over een dreigend failliet van Europa en de euro.

  Zaterdag 15 mei 2010, 21.05 uur, Nederland 2

  Of later terug te zien hier: http://rondom10.ncrv.nl/uitzendinggemist

Comments are closed.