Jan Kees de Jager, samen met zijn collega’s ministers van financiën vergaderen gisteren en vandaag in Brussel. Daar worden volgende pogingen gedaan om de euro te redden. De oplossingen zijn simpel: Meer macht naar de EU-Commissie en meer controles. Zij voeren beide maatregelen op. En niet eens stiekem. Gewoon openlijk, iedereen kan het lezen in het NOS nieuws van vandaag. Hier volgt het NOS nieuws, zonder commentaar maar met alleen enkele puntjes voor u extra onder de aandacht gebracht door nadruk vet.

NOS:

Geen inzage vooraf EU in begrotingen

De Europese Commissie heeft het voorstel ingetrokken om de EU meer zeggenschap te geven over het financieel beleid van de lidstaten.

Het EU-bestuur wilde dat eurolanden jaarlijks hun ontwerpbegroting ter beoordeling aan Brussel zouden voorleggen. Op die manier zou moeten worden voorkomen dat het financiëel beleid van de afzonderlijke overheden ontspoort, zoals in Griekenland is gebeurd.

Het plan bleek niet haalbaar omdat de lidstaten tegen zijn. In plaats daarvan wil de commissie nu dat de EU-landen van tevoren inzicht geven in hun begrotingen.

Aangescherpt

Om de euro beter te beschermen tegen calamiteiten zoals met Griekenland, praten de EU-leiders over mogelijkheden om de politieke en economische regie vanuit Brussel te versterken.

Nederland is het daarmee eens, maar minister Jan Kees de Jager van Financiën wil “geen Verenigde Staten van Europa”. Hij vindt wel dat de begrotingsregels moeten worden aangescherpt, en dat daar strenger op moet worden toegezien dan de afgelopen tien jaar is gebeurd.

Maar de bemoeienis van Brussel mag niet zover gaan dat de bevoegdheden van de nationale parlementen worden ondermijnd, zegt De Jager. “Want dat bedreigt de democratie.”

Na overleg

De ministers van Financiën vergaderden gisteren in Brussel over de toestand rond de euro. De koers van de Europese munt staat onder grote druk, ondanks het reddingsplan van 720 miljard euro waarover ruim een week geleden overeenstemming werd bereikt.

Nederland en Duitsland hebben bedongen dat dat geld alleen uitgegeven mag worden, na overleg met de lidstaten.

Vandaag praten de ministers van financien verder over een strenger beleid om de euro te ondersteunen.

15 REACTIES

  1. Hoe lang laten wij dit demissionaire michelin-mannetje daar nog met onze portemonnee rondhobbelen?

    Het wordt tijd dat Nederland eens een strenger beleid met betrekking tot benoeming van ministers gaat invoeren.

    O, nee, dat is natuurlijk niet nodig, dat wórdt al voor ons geregeld. Bij koninklijk besluit. Nadat prinses marijke met rust is gelaten, in verband met de illegale belastingtrucjes. Goed gedaan Jan Kees: straks ben je minister en daarna de hotemetoot van het EMF….

    Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

  2. @P.E. Middelkamp [1]:

    “Het wordt tijd dat Nederland eens een strenger beleid met betrekking tot benoeming van ministers gaat invoeren.”

    Ik denk dat je dit kunt rangschikken onder “kurieren am Symptoom” en dat je je tijd beter kunt besteden aan het blootleggen van de feiten voor meer mensen.
    Zie ook filmpje van Stefan Molineux van vandaag.

  3. Waarom moeten er strengere begrotingsregels komen? Ze waren toch in marmer gebeiteld aldus oud-minister Zalm. Klaarblijkelijk is er een nieuw soort marmer gevonden die boterzacht is.

    Dat is precies waarom die hele EU nooit iets gaat worden en we er vooral zo snel mogelijk weer vanaf moeten. Al die harde afspraken die gemaakt worden stellen helemaal niets voor en als puntje bij paaltje komt dan houd niemand zich er aan totdat het in het honderd loopt en dan moeten er nog strengere maatregelen komen (die iedereen wederom weer negeert). Hebben ze wat om over te ouwehoeren in Brussel op andermans portemonnee.

  4. wie heeft die eikel eigenlijk naar voren geschoven?het is mij kompleet ontgaan.weet wel dat kabouter bos opgerot is,maar snap niet waarom hij die plek heeft ingenomen.

  5. Jan Kees ‘je-geld-of-je-leven’ de Jager beleeft zijn 5 minuten faam en geniet daar met volle teugen van. Je vraagt je af of ook hij een BIS-vrijgeleide op zak heeft…

  6. Ik ben dus tegen de EU. Omdat die niet democratisch is, en de concurrentie tussen staten beperkt. En welke idioot heeft de hulp aan Griekenland gegeven? Waar men massaal belasting ontduikt en ambtenaren op hun 53ste met pensioen gaan (waste of talent trouwens)?

    pcrs [12] reageerde op deze reactie.

  7. Als ik zijn cv bekijk op wikipedia dan zie ik dat hij geen domme jongen is. Geen eikel dus! Eerder een taaie doorzetter.
    Wat hij met zijn opleiding en IQ doet in de politiek is iets anders.
    Niet mijn cup of tea!
    Hoe zat het ook weer met die beste stuurlui aan wal?

    Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

  8. @Civil Servant [8]: Niet zeuren, Als de meerderheid binnen europa beslist dat jouw geld naar een griekse zakkenvuller moet gaan, dan is dat de waarheid en goed en moet het jou met dwang worden opgelegd. Ze gaan daar allemaal mooie wegen van aanleggen in griekenland en of jij die nu gebruikt of niet, doet er geen bal toe. Als de meerderheid beslist dat jij met een hoofddoekje moet gaan lopen idem dito.
    Die schandelijk subversieve opmerkingingen van jou altijd…. Je moet gewoon vinden wat de meerderheid van je verwacht, dat is vrijheid, dat is democratie.

  9. Op Xandernieuws.nl het bericht dat er een staatsgreep heeft plaatsgevonden. De souvereine machthebbers zijn gewipt voor de Europese machthebbers. Van de regen in de drup.

    Bron v/h artikel: LEAP 2010 (Europese denktank)

    Interessant artikel, echt iets voor u, Hub!!

    Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

  10. @Hub Jongen [14]: Hub, het artikel is getiteld: “Europese denktank ziet “staatsgreep” en begin van Europese regering”, dd 18/5/10. Bron: LEAP/E2020

Comments are closed.