De eerste berichten druppelen binnen over deze happening van zaterdag in Den Haag.Volgens het Nederlands Dagblad schijnen er zo’n 60 tot 70 personen aanwezig geweest te zijn, inclusief pers en organisatoren en aanhangers van de politieke partijen van sprekers. De organisatoren zijn wel tevreden. 
Die tevredenheid blijkt uit hun eigen verslag http://dutchteaparty.wordpress.com/2010/05/ waar ook de bijdrage van Eline van den Broek is gepubliceerd.

Eline zelf zegt er dit over:
Het was een mooie eerste poging. Zoals je weet is het in dit land niet makkelijk om mensen warm te krijgen voor overheidskritiek.

Korte gedachten:

-sterke sprekers en mindere goden (dat heb je altijd)

-volgende keer minder sprekers en korter: liever 2 of 3 ijzersterke

-speechers volgende keer nadrukkelijker laten weten dat je in het openbaar spreekt, dus geen eindeloze exposés
-minder opkomst dan verwacht, maar op zich meer dan niks. (er stond steeds een groep mensen bij het podium, het had slechter gekund)

-goed dat het in het openbaar wordt gehouden, en niet in achterafzaaltjes waar je steeds dezelfde mensen ziet

-gevarieerd publiek, gevarieerde sprekers

Last but not least: ze moeten dit vaak, HEEL VAAK, gaan herhalen. Alleen dan zal het werkelijk iets los kunnen gaan maken. Er was veel te weinig media aandacht. Er had van tevoren meer ophef ober mogen worden gemaakt.

De negatieve commentaren die we ontvingen, worden tot nu toe het best uitgedrukt door een reactie in het Nederlands Dagblad van Koedam:

“Zestig bezoekers”
En terecht.
Een organisatie, die een religifacist als Bilder uitnodigt, een draaikont regent als Weekers (ok, hij kwam niet, maar het zegt alles over dat hij uitgenodigd is), is absoluut ongeloofwaardig om een TEA-party te organiseren.
Beetje de gevestigde orde uitnodigen, die de belastingbetaler al vaak genoeg genaaid hebben.”

Zwart wit nogal. Maar het lijkt er wel op dat de organisatoren, Cindy en Richard Schneider, moedig door willen gaan.
Ik ben benieuwd welke commentaren we hier nog verder zullen ontvangen, en of er een positief advies uit samen te stellen is om aan de organisatoren te verstrekken.

De Amerikaanse oorspronkelijke TEA PARTIES hebben toch ook goede resultaten opgeleverd. Waarom zou dat in Nederland/Vlaanderen/Europa ook niet kunnen lukken?

19 REACTIES

 1. Beste Hub,

  Helemaal mee eens, het aantal sprekers was te veel, daar hebben wij van geleerd. Helaas lag de aandacht van de media niet aan ons maar aan de media, zij zijn werkelijk bestookt met persberichten. De kranten en bladen die wél vooraf aandacht hebben besteed aan deze eerste Tea party zijn het NoordHollands Dagblad, de Wegener kranten, HP deTijd en Elsevier.

  Inmiddels stroomt onze mailbox vol met emails van mensen die actief mee willen werken, helaas ook met onaardige emails maar daar wijk ik verder niet over uit.

  Wij zullen met een aantal mensen bij elkaar komen om alles eens door te spreken, je bent bij deze van harte uitgenodigd.

  Vriendelijke groet,
  Cindy Schneider.

 2. Wie waren dan de betere sprekers?
  En wie waren de mindere goden die eindeloze exposés hielden?

  Is er wellicht wat beeldmateriaal van de sprekers opgenomen voor diegenen die niet in de gelegenheid waren aanwezig te zijn?

 3. De Amerikaanse oorspronkelijke TEA PARTIES hebben toch ook goede resultaten opgeleverd. Waarom zou dat in Nederland/Vlaanderen/Europa ook niet kunnen lukken?

  Even aannemende dat dit een citaat van Eline is (is niet helemaal duidelijk): Het antwoord is dus al gegeven door NDK: “Beetje de gevestigde orde uitnodigen…” Meer overeenkomst dan de gekaapte naam ontbreekt.

  Net als bij haar uitingen rond het Libertas circus laat Eline hier weer zien dat ze niet helemaal begrijpt waar vrijheid om draait.

  Zoals dus ook vooraf op onder andere deze site is bediscussieerd. Jammer dat NDK de aanwezigheid van Toine Manders negeert, maar mogelijk hebben ze hem verward met zijn kwaadaardige naamgenoot, ook al omdat het (zeker aanvankelijk) zo’n nadrukkelijk VVD evenement zou zijn.
  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. @R. Hartman (NI) [3]:

  Ik dacht dat door citaat cursief weer te geven, voldoende duidelijk te zijn.

  De tekst naast blauwe streep heb ik gemaakt om af te sluiten en te vragen om ideeën hoe libertariers de Tea Parties weer libertarisch kunnen maken!
  Ik begreep dat in Amerika bvb Ron Paul dat ook probeert omdat de greep van Sarah Palin op de Tea Parties ook de verkeerde kant op gaan.
  Al weet ik daarover niet het laatste nieuws.

  Bovendien staan de organisatoren (Cindy) open voor inbreng. Maar daarvoor is wel noodzakelijk dat er ook inbreng te leveren is.

  BVB Wie is bereid een volgende keer een libertarische toespraak te houden? Kun je rechtstreeks aan mij opgeven: hub@vrijspreker.nl

  R. Hartman (NI) [6] reageerde op deze reactie.

 5. “Manifestatie tegen het gevaar van links”.

  Ah, op die manier. Gewoon een ordinaire rechtsmensch bijeenkomst.

 6. @Hub Jongen [4]: OK, dank je. Het niet-cursieve stukje tekst er tussen, waar NDK genoemd wordt, schiep de verwarring. Ik neem tenminste niet aan dat de Vrijspreker commentaren heeft ontvangen; het was immers niet haar initiatief.

  Inhoudelijk maakt dat voor mijn reactie niet uit. Maar dat is uiteraard gezien vanuit mijn visie op politiek. Dat het op ‘de gemiddelde kiezer’, die heel anders tegen die ‘gevestigde orde’ aankijkt, ook al geen indruk gemaakt heeft geeft ernstig te denken.

  Als een kanjer als Toine Manders al compleet genegeerd wordt in de commentaren (welke? Veel publiciteit heb ik niet gezien) en door het langskomende publiek lijkt het me weinig zinvol om nog tijd te steken in het houden van toespraken op deze manier. Een beetje alsof je bij de Spreeksteen gaat staan oreren.

  Je zou denken dat een video als deze veel meer impact zou hebben, maar hij staat al 7 maanden op YouTube, en door stom toeval heb ik er pas afgelopen weekeinde van gehoord.

  Nederland is nu eenmaal een schapenland. In Europa leeft vrijheid niet. Zolang men maar twee keer per jaar op vakantie kan en aan de grens niet hoeft te wisselen is men tevreden. Als je mensen op het non-agressie principe wijst en de immoraliteit van de politieke werkelijkheid kijkt men je aan of je soms op proefverlof bent, sommigen uitgezonderd.

  De meesten snappen absoluut niet waar je je druk over maakt. dat zie je ook weer aan de belangstelling voor deze ‘Tea Party’, en dat komt m.i. mede omdat het een valse vlag is. Maar de meeste mensen weten niet wat vrijheid is en waar ze vandaan komt. Struisvogels wanen zich ook onbespied…
  Devidas [7] reageerde op deze reactie.
  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 7. @R. Hartman (NI) [6]:

  “Nederland is nu eenmaal een schapenland. In Europa leeft vrijheid niet. Zolang men maar twee keer per jaar op vakantie kan en aan de grens niet hoeft te wisselen is men tevreden. Als je mensen op het non-agressie principe wijst en de immoraliteit van de politieke werkelijkheid kijkt men je aan of je soms op proefverlof bent, sommigen uitgezonderd.”

  Geen zorgen, het sprookje van de gemengde economie in Europa en Nederland is binnenkort snel voorbij. De realiteit dat er geleefd werd op reserves uit tijden van een (redelijk) vrije markt economie zal snel geopenbaard worden. Er worden geen nieuwe grote internationale bedrijven meer opgezet van het kaliber Philips, Shell, Unilever etc. (op een verdwaald TomTommetje na).
  De grootte van de staat blijft groeien, net als de hoogte van de belastingen. Over 10 – 20 jaar als Nederland echt in de shit zit moet de libertarische beweging pieken, omdat de wil er dan is om te veranderen. Nu is het een tijd van bouwen naar dat momentum. Het is niet anders.

  beek [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Devidas [7]:

  Ik geef toe dat het libertarisme een filosofisch sterk antwoord heeft: een alternatief dat wijde perspectieven lijkt te bieden en dat niet besmet schijnt door mislukte experimenten, hoewel het experiment van Chili aan het denken zou moeten zetten.
  Ik vrees dan ook dat het libertarisme meer aanhangers zal krijgen.
  Dit idealisme is op veel punten vergelijkbaar met andere idealismen. In de kern komt het ideaal erop neer, dat ook bij deze ideale samenleving geen, of opvallend minder, kwalijke menselijke neigingen meer zullen bestaan. Een ideaal dat rekening houdt met de slechte mens, wordt al gauw een dystopie. Vandaar dat de heer Hartman b.v. gemakkelijk veronderstelt dat mensen die het non-agressie principe aanhangen, ook wel vriendelijk voor dieren zullen zijn. Dat is zo’n typisch voorbeeld van een ideaalbeeld.

 9. Ik was er bij, tijdens de laatste bijeenkomst van de Libertarische Partij in Den Haag toen Richard zijn plannen ontvouwde. Aardige vent, leuk idee, maar ik denk dat zo maar in Den Haag gaan roepen dat je wel genoeg belasting hebt betaald en het een keer op moet houden, averechts werkt op… de belastingbetaler (laten we hem Jan met de Pet noemen) die nog niet het corrupte van het systeem inziet.

  Zeventig procent van het geld van Jan met de Pet gaat dan wel de staatsruif in, maar Jan beseft dat niet omdat zijn werkgever 40% van zijn zuurverdiende geld inhoudt en Jan dus niet beter weet dan dat salarissen netto zijn. En omdat Jan inmiddels gewend is dat op alles 19% BTW zit, staat hij daar ook niet bij stil. Net zo min als dat hij zich realiseert dat hij ruim 100% belasting betaalt op elektriciteit, gas en benzine. Pas als Jan als enige Europeaan 45 euro vliegtaks moet betalen op zijn reisje naar Benidorm, gaat hij piepen.

  Ik denk dus dat bewustwording de eerste stap moet zijn en daarom voorzie ik een veel groter succes voor Belastingbevrijdingsdag.

  Misschien is het dan leuk om wat wapenfeiten op tafel te krijgen. Zodat sprekers kunnen roepen: “Als we niet in Uruzgan zouden zitten, hadden we deze dag vorige week kunnen vieren.” Of: “Als de PvdA of de SP echt het beste voor zou hebben met de hardwerkende arbeiders, dan zouden zij de belasting afschaffen voor mensen met een minimumloon en had u deze dag vorige maand kunnen vieren”.

  Ieder miljard dat de overheid uitgeeft namens het maatschappelijk belang, kost Jan met de Pet (en zijn gezin) ruim 200 euro. Hoog tijd dat Jan zich eens gaat realiseren dat hij de maatschappij is, en dus ook recht heeft op een belang!
  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.
  NoBS [19] reageerde op deze reactie.

 10. Ik scande de “main stream” kranten maandag om wat te vinden over de TEA party.Niks.Nop.Nakko.Ook overschaduwd door de verkiezingscampagnes.

  Daarentegen in de USA: rep en roer. “Smear campaign” tegen Rand Paul, nu grassroots TEA verkozen in Kentucky. Pa RON PAUL nog vol in de bocht, komt zelfs met zijn eigen zorgverzekering,Freedom, Prosperity and Peace, anthem van Aimee Allen op MTV, weg uit oorlog, END THE FED (boek) end de war-on-drugs weg met de global warming, sound money GEEN INKOMSTENBELASTING, etc.etc.

  RON PAUL REVOLUTION! A MANIFESTO!(2008).

 11. TEA PARTY WAT NU?
  Gewoon doorzetten.Dit jaar 60 man volgende keer 600 dan 6000.etc.Kan niet missen.
  Ik zeg int cafe: er is een beweging in “rechts-Republikeins” Amerika die vrede wil en zo. En de hele agenda. Ze staan met hun oren te klapperen denken dat ik gek geworden ben.NIET.

  blogs Vrijspreker, nieuws in sp00kje, etc.

  Ik blog in Ron Paul 2012 en noem het “the Swiss Scenario” voor de USA.

 12. @Ron A te A [10]:

  Uitstekend idee Ron, en de Vrijspreker kan dit behoorlijk promoten als het er van komt.

  MAAR:
  1. Het belangrijkste punt is WIE GAAT DAT DOEN? Wie gaat het organiseren?

  2. Vanuit het Libertarisch Centrum en de LP zijn er vroeger ook al pogingen gedaan.
  Zowel voor BELASTING BEVRIJDINGSDAG als voor de DAG VH KAPITALISME (eerste zaterdag in juni)

  Beide projecten zijn doodgelopen omdat de belangstelling na twee keer nog veel minder was dan de Tea Party nu.

  Ik denk dat het te kort dag is om nog iets aan Kapitalisme Dag te organiseren, maar BelastingBevrijding heeft nog wel enkele weken tijd!! Dan zou iemand NU moeten beginnen! Belangrijk begin is een echt serieuze berekening op harde feiten gebaseerd.
  Iemand?

  Omdat het zo moeilijk is om een happening op gang te brengen (en er mee door te gaan) heb ik ook respect voor Cindy en Richard die iets zijn gaan DOEN, al heb ik hen vroegtijdig ook gewaarschuwd voor gebrek aan principiële grondslag en de missie vd Vrijspreker als voorbeeld gestuurd.
  Door dit gemis, en de image van CDA-VVD-PVV-politiek werden veel libertariers zelfs “anti”/

  De vraag is WAT NU?
  Ik denk dat Cindy/Richard er wel van leren en ik hoop dat een volgende Tea Party echt principiële (libertarische) Vrijheid gaat uitstralen.
  Mogelijk dat dan het succes van de Boston Tea Party geëvenaard kan worden.

 13. Agree with Hub. Gewoon een jaarlijks terugkerend evenement dat langzaam groeit. Zaterdag waren er misschien een persoon of 60, maar die waren wel allemaal redelijk doordrenkt van de noodzaak van dit evenement.

  Ook ik ben libertariër, maar was wel aanwezig (na 4u treinen) en heb Cindy vanaf dag 1 proberen te steunen daar waar mogelijk. Verder was bijv libertariër Quintus Backhuys aanwezig (die in tegenstelling tot velen hier wél een bereidheid tot enig compromis in zich heeft, zie waar hij vanavond voor pleit op libertarischepartij.nl). En Toine Manders sprak! Welke grotere libertarische naam moet nog op deze Tea Party komen om libertariërs te overtuigen om te komen?!

  Natuurlijk zie ook ik graag een plein vol met libertariërs en banners met belasting=diefstal etc maar daarmee zou ik de realiteit uit het oog verliezen. Zolang wij als libertariërs maar zoveel mogelijk invloed weten uit te oefenen. Ook in de VS is op die manier het libertarisme in een stroomversnelling gekomen waarin het nooit zou zijn gekomen als libertariërs daar net als hier zouden roepen: het is niet 100% onze gedachtegang en dus gaan we niet.

  Met bereidheid tot samenwerking zitten er voor het libertarisme in Nederland misschien 3 voordelen in en 2 nadelen.
  Zonder bereidheid tot samenwerking kun je die 3 voordelen ook wegstrepen en blijf je bezig met schreeuwen aan de zijlijn en blijft een fatsoenlijke libertarische beweging in Nederland een utopie.

  Samenwerking tussen verschillende stromingen, het zal mij een zorg zijn welke, als ze maar pleiten voor een kleinere overheid. Dat is de enige manier om het zich steeds verder uitdijende collectivisme een halt toe te roepen.

  LvM [15] reageerde op deze reactie.
  Oscar [16] reageerde op deze reactie.

 14. @R. Hofkamp [14]:

  “die in tegenstelling tot velen hier wél een bereidheid tot enig compromis in zich heeft:”

  Piet wil Saartje vermoorden. Jan wilt geen immoreel gedrag. Jan en piet sluiten een compromis. Namelijk Piet vermoord Saartje niet, maar verkracht haar.

  Dat is wat een compromis is. Een “libertariër” die een compromis sluit tussen moraliteit en immoraliteit, is geen libertariër, maar gewoon de volgende willekeurige opportunist. Het libertarisme gaat namelijk uit van een principe; het non-agressie principe.
  R. Hofkamp [17] reageerde op deze reactie.

 15. @R. Hofkamp [14]:

  “Verder was bijv libertariër Quintus Backhuys aanwezig (die in tegenstelling tot velen hier wél een bereidheid tot enig compromis in zich heeft, zie waar hij vanavond voor pleit op libertarischepartij.nl).”

  Quintus Backhuys is toch een VVD-er? Ik vind het niet zo heel veel minder tegenstrijdig om als libertariër lid te worden van de VVD dan als libertariër lid te worden van de D66, PVDA, Groen Links of zelfs de SP.

  Ik ben het volkomen met LvM zijn reactie no.15 eens.

  R. Hofkamp [17] reageerde op deze reactie.

 16. @LvM [15]: @Oscar [16]:

  En Toine Manders dan? Heeft die zijn ziel ook aan de duivel verkocht door daar op te treden?
  Natuurlijk ben ik bekend met het non-agressie principe en steun ik dat principe volledig. Maar ik ben niet zo naïef om te denken dat we met schreeuwen langs de zijlijn op een site die door niet-libertariërs nauwelijks tot niet wordt gelezen ook maar een millimeter vooruitgang boeken. Hoe kan het libertarisme nou groeien als wij allemaal heel overtuigd van de moraliteit van onze eigen visie zijn maar elke kans om anderen te overtuigen gewoon laten liggen? Een schoolvoorbeeld van kortzichtigheid als je het mij vraagt.

  Oscar [18] reageerde op deze reactie.

 17. @R. Hofkamp [17]:

  “En Toine Manders dan? Heeft die zijn ziel ook aan de duivel verkocht door daar op te treden?”

  Nee, natuurlijk niet. Prima gelegenheid om het libertarisme voor het voetlicht te brengen. Zelf ben ik ook gevraagd daar te spreken, maar ik heb er vanaf gezien. Niet om principiële redenen, maar het kwam me gewoon even niet uit.

  “Hoe kan het libertarisme nou groeien als wij allemaal heel overtuigd van de moraliteit van onze eigen visie zijn maar elke kans om anderen te overtuigen gewoon laten liggen?”

  Compromissen sluiten aangaande de beginselen is het domste wat men kan doen. Het libertarisme onderscheidt zich van alle andere ideologiën door het non-agressieprincipe. Dat maakt het libertarisme uniek en dat is ook de kracht. Zodra er water bij de wijn wordt gedaan wat betreft het non-agressieprincipe dan is het gedaan met het libertarisme. Iemand van ‘de bond voor vrijwillige seksuele betrekkingen’ zou ook volkomen ongeloofwaardig zijn als hij water bij de wijn zou doen en zou zeggen dat af en toe iemand verkrachten oké is, zolang het aantal verkrachtingen maar binnen de perken blijft. Eenmaal aan het compromissen sluiten geslagen worden zullen die perken steeds ruimer worden. En op een dag sta je op, kijk je in de spiegel en zie je een VVD-er (of nog erger).

  Juist door het non-agressieprincipe krachtig en onbuigzaam te verdedigen kunnen we vorderingen maken. Ik acht het zelfs voor mogelijk om op deze wijze mensen te overtuigen die nu denken dat zij links zijn. Iets wat je wel kunt vergeten als je standpunten inneemt als ‘belastingen moet verlaagd worden’ of ‘en dat van mijn belastingcenten!’ of ‘er moet meer geprivatiseerd worden!’.

 18. @Ron A te A [10]:
  Ik denk dus dat bewustwording de eerste stap moet zijn en daarom voorzie ik een veel groter succes voor Belastingbevrijdingsdag.

  In Amerika is die bewustwording al meer dan twintig jaar vormgegeven door ’talk radio’, met name Rush Limbaugh, die elke dag drie uur lang politiek commentaar en analyse geeft. 20 miljoen Amerikanen luisteren elke dag naar Rush. Zijn radio programma is via het Internet te beluisteren via http://www.wmal.com.

  Met de opkomst van het Internet en later van Fox News hebben vrijdenkers ruime gelegenheid om zich op de hoogte te stellen van een andere denkwijze.

  De protest acties in Washington en all andere grote Amerikaanse steden zijn de culminatie van alle frustraties over de huidige machtsgreep.

Comments are closed.