De_notaris3_kleinGisteren zag een nieuwe lobbyclub het levenslicht, de Branchevereniging voor het Notariaat. Hierover schreef het Financieel Dagblad. En weer is de wereld een stukje minder vrij.

Notarissen worden niet vrolijk van concurrentie, met name de prijsdruk is hen een ware doorn in het oog. De vette marges van weleer zijn geslonken. Zowaar hebben kantoren hun deuren moeten sluiten en verkeren diverse andere kantoren in financiële problemen. Sen Huwa had vorig jaar oktober al een kritische analyse over deze klagende welvaartondermijners. De boodschap van De Vrijspreker heeft het gilde blijkbaar niet bereikt, de notarissen willen dat de overheid ingrijpt.

Notarissen, accountants, fiscalisten, politicologen en ga zo maar door zouden in een anarchistische vrije markt gebaseerd op eigendomsrechten hun huidige posities niet kunnen handhaven en profiteren in de maatschappij van vandaag van het bestaan van een woud aan moeilijk en tegenstrijdig geformuleerde regels. In een vrije markt zijn contracten cruciaal en op dit gebied kunnen specialisten een rol spelen. Iedere vermindering echter van het aantal arbeidsplaatsen in het notariaat als gevolg van meer marktwerking dienen we hartelijk toe te juichen. De mensen die worden ‘getroffen’, kunnen Mises lezen, zich praktisch omscholen en een productief, zinvol leven gaan leiden.

6 REACTIES

  1. Het is eigenlijk best opmerkelijk dat een tak van de Haagse regentenkliek de ‘vernederingen’ van de markt moet ondergaan. Hoe is dat ooit begonnen?

    Ik was ooit bij ‘de’ notaris. Standaard-acte uit de printer toveren, een paar namen invullen, een paar artikelen wijzigen, moeilijk doen over een handtekening, 10 minuten werk (plus wat voorbereiding door een assistent via de email), 5 minuten babbelen over koetjes en kalfjes, een dikke berg euri factureren. Dit alleen maar vanwege wetgeving die dit eist.

    Als de verdwenen notarissen echt ondernemend zijn, dan komen zij er vast wel weer bovenop. Maar misschien in een ander beroep.

    Off topic: zou regent “Yes We Cohen” zich nog achter de vuilniswagen laten zien?
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/6799428/__Goudse_vuilnismannen_dagen_Cohen_uit__.html?p=11,1

  2. Ik ben eigenlijk wel tevreden met de notaris. Ik vind het prettig dat het onroerend goed dat ik ooit kocht onbetwist van mij is. In het zuiden van Europa is dat nog wel eens anders.

    De overdrachtsbelasting vind ik absurd. Ik wil mijn onroerend goed overhevelen naar een B.V. Dat betekent overdrachtsbelasting betalen. Onroerend goed overdragen aan je kinderen? Hetzelfde verhaal.

    Als ik me niet vergis kun je onroerend goed dat in een B.V. zit overdragen zonder overdrachtsbelasting te betalen. Je draagt immers alleen de aandelen over.

    Nogmaals: ik vind het belangrijk dat waarvan ik meen dat het het mijne is ook daadwerkelijk onbetwist van mij is.

    .M [3] reageerde op deze reactie.
    Armin [4] reageerde op deze reactie.

  3. @Nico de Geit [2]: “Als ik me niet vergis kun je onroerend goed dat in een B.V. zit overdragen zonder overdrachtsbelasting te betalen. Je draagt immers alleen de aandelen over. ”

    Lijkt de logica zelve maar dat is vaak buiten de overheid gerekend die dit ook inziet en voor zulke (door hen) onbedoelde achterpoortjes vervolgens zg. “reparatie”-wetgeving gaat schrijven d.w.z. een uitzondering op de algemene regel maakt die simpelweg indruist tegen het onderliggende (nochthans door henzelf bedachte) rechtsprincipe (*). Er zijn dus landen waar je er zo simpel niet mee weg komt.
    Hoe dat in Nederland precies zit, is me niet bekend.

    Voor je zoiets doet, kan je best contact opnemen met deskundigen bij het HJC lijkt me. http://www.hjc.nl

    (*) you can’t have your cake and eat it? Nou de overheid wel, die trekt gewoon het laken naar haar kant en heeft dan the best of both worlds (voor haar the best dan, niet voor de burger)

  4. @Nico de Geit [2]: Ik ben eigenlijk wel tevreden met de notaris. Ik vind het prettig dat het onroerend goed dat ik ooit kocht onbetwist van mij is. In het zuiden van Europa is dat nog wel eens anders.

    Dat komt echter niet door de notaris, maar het wettelijk verankert eigendomstrecht in de wet. In veel andere westerse beschaafde noordelijke landen bestaat ook geen notaris!

    Ik heb mijn huis verkocht vanuit de VS en dan merk je het verschil in notaris. De ene doet een volmacht gratis, de ander vangt 50 euro extra. Kleine smerige details van graaierij. Dat merk je echter pas NADAT je het contract getekend hebt.

    Ook brengen velen nu allerlei handelingen in rekening, die vroeger inbegrepen waren. Zoals hypotheek beeindigen (kan ik ook zelf, maar doen zij ongevraagd voor je.)

    Merk tenslotte op dat in de meeste gevallen de makelaar het contract opstelt. De notaris hoeft enkel de awerking te doen en vraagt daar een tarief voor waar je steil achterover van slaat.

  5. “Volgens toezichthouder BFT is de gemiddelde omzet van de ongeveer 800 gecontroleerde kantoren het afgelopen jaar gedaald met 14%. Het jaar ervoor bedroeg de daling 8%. Inmiddels staan 51 notarissen onder verscherpt toezicht. Een onlangs gepubliceerd rapport van ABN Amro voorspelt een verdere daling van de omzet met 5%. ”

    Dat klinkt toch anders dan:

    “Vrijgeven notaristarieven groot succes. Na prijsdalingen van 8% in 2008 en 14% in 2009 denkt ABN Amro dat er in 2010 nog eens 5% vanaf gaat. Hoeveel de tarieven in totaal gedaald zijn sinds de vrijgave in 1999 is niet bekend. De SP was niet bereikbaar voor commentaar.”.

    Armin [6] reageerde op deze reactie.

  6. @Joep [5]: Het is ook een groot success. Tenzij je de inkomstenstabiliteit van de notarissen als norm neemt. 🙂

    Nu kunnen mensen vrij shoppen. En in tijden van terugval van vraag (lees: minder huisen verkocht) zullen notarissen ook water bij de overdrachtswijn moeten doen. En ja, dan komt de omzet onder druk.

    Het alternatief is de tarieven verhogen zodanig dat ze de lagere omzet compenseren. De notarissen willen dat graag via staatsingrijpen bereiken …

    De tarieven zijn momenteel nog steeds ontzettend bezopen hoog vgl met wat men daadwerkelijk doet. De makelaar stelt de koopakte op en ook zaken als trouw en testamenten zijn niet meer dan standaarddocumenten uit de printer doen rollen.

    Zeker als je beseft dat het merendeel van hun klanten er enkel is omdat men van staatswege moet. Als er al staatingrijpen zou moeten zijn, zou het verplichte verlaging van de prijzen moeten zijn. Net zoals de staat ook maximumtarieven van bijvoorbeeld allerlei gemeente leges heeft.

Comments are closed.