Velerlei boeken worden vandaag de dag in de ivoren torens van supranationale monetaire meesters aan flarden gescheurd op zoek naar nieuwe woorden die het fenomeen ‘geld printen’ kunnen verhullen. Trichet toonde zich vandaag in zijn nopjes, nadat hij het woord ’transmissiemechanisme’ uit het onderhoudsboekje van zijn Audi A8 6.0L had gehaald.

Vanmiddag meldde het FD in eerste instantie enkel dat Trichet benadrukte dat de ECB geen geld aan het bijdrukken was. Het enige dat de ECB deed, was ‘het correcte transmissiemechanisme van monetair beleid herstellen’. Dit terwijl de gemiddelde Vrijsprekerlezer al lang weet dat de servers in Frankfurt overuren draaien om getalletjes toe te voegen op rekeningnummers van overheden en banken. Hoe lang gaan onze demostocraten nog door met het voor de gek houden van het volk? Zien zij niet in dat deze poppenkast toch wel tot zijn einde komt? Gelukkig werd in het follow-up bericht gemeld dat het bestuur verdeeld was. Zo zijn er een aantal ‘hawks’, waaronder Axel Weber, die wél het gevaar van prijsinflatie voor ogen hebben. Nu zijn Duitsers daar sinds de hyperprijsinflatie van de Weimarrepubliek altijd wat alerter op.

Trichet daarentegen doet voorkomen alsof hij niets van de meest elementaire economische beginselen begrijpt. Daar waar geen vraag naar staatsobligaties is, print hij als een zotte geld erbij in de hoop dat ‘de markt herstelt’, zich ogenschijnlijk niet beseffend dat er waarschijnlijk een reden is dat niemand die rommel in zijn portefeuille wil. Als een marktkoopman giftige bananen verkoopt en niemand moet zijn waar, zelfs dan zou Trichet de boel opkopen, om maar de vraag te herstellen. Want de vraag herstellen, is het enige dat telt. Inmiddels is er al voor €26 miljard bijgedrukt. Trichet zegt overigens ergens anders in het leidingenstelsel kraantjes open te zetten zodat er weer wat liquiditeit uit het systeem lekt. Loodgieterswerk voor gevorderden.

Het is een nare, voor het gewone publiek lastig te doorgronden mix van socialisme en corporatisme . Alle risico’s worden opgezogen door de centrale stofzuiger. In de tussentijd worden de voorzichtige mensen armer en degene met een lage moraal rijker.

Stiekem mijmer ik dat ‘onze’ leiders, in de ijdele hoop het syteem te redden en tegelijk zelf rijk te worden, het uiteindelijk opblazen. Pas dan zullen de schellen van ieders ogen vallen en kan het libertarisme werkelijk worden omarmd.

3 REACTIES

 1. Decennia lang al wordt de mantra verkondigd dat groei van de productie een groei van de geldhoeveelheid vereist. Dat een gouden standaard niet voldoet. En de facto wordt daardoor een deel van de winst die eigenlijk aan de innovators moet toekomen afgeroomd door de overheid en de geldscheppende banken. Door deze geldschepping heeft de overheid zich van een continue bron van extra inkomsten voorzien. Deze leugen heeft men geaccepteerd. De kruik bleef drijven.

  Daarna kwam Keynes en gaf de politici een “wetenschappelijke” onderbouwing om in bepaalde situaties meer uit te geven dan er binnen kwam. De meeste regeringen faalden sowieso om tot een goede timing over te gaan mbt de pakketten om de economie te stimuleren. De effecten, voor zover aanwezig, kwamen vaak te laat. De contracten werden getekend op een moment dat de economie weer herstellende was, de schep ging vaak pas de grond in, op een moment dat de economie weer floreerde, en deze economie raakte vervolgens in sommige gevallen oververhit door juist dit ingrijpen in de markten. Ook dit falen heeft men geaccepteerd, de kruik bleef, onterecht, drijven.

  Als neveneffect van Keynessiaans denken steeg de overheidsschuld, en wel in een hoog tempo. Geen nood, ook hier “wetenschappelijke” onderbouwing. Dit is de leugen van de optimale / acceptabele overheidsschuld. Ook deze leugen is niet doorgeprikt. Wederom bleef de kruik, die al lang gezonken had moeten zijn, drijven.

  Toen kwam de euro. Een monetaire unie die slechts kon slagen indien individuele overheden de zelfdiscipline hadden verstandig financieel beleid te voeren. Dit is een kenmerk van maar weinig regeringen, maar zou nu echt gebeuren en dit zou worden afgedwongen. Wetenschappelijke onderbouwing was wat lastiger nu, empirische gegevens van verstandig financieel beleid van regeringen zijn niet echt wijdverspreid in de geschiedenis, dus men nam niet eens echt de moeite de wetenschap hierin te betrekken, anders dan een belofte dat er meer economische groei zou zijn door de euro. De kruik, die al lang gezonken had moeten zijn, dreef nu niet langer op wetenschappelijke beloftes maar op basis van politieke uitspraken. En bleef drijven.

  Tsja, en nu hebben we de term transmissie mechanisme. We zijn afgegleden van een goudstandaard met een tussenstop van misbruikte wetenschap naar zuiver politieke kretologie als grondslag van ons monetaire beleid. Blijft de kruik nu drijven? Of zijn er kritische geesten die het Zimbabwe gehalte van deze oplossing herkennen? Of is dit voor de MSM een te vermijden onderwerp? Hoe langer de kruik blijft drijven, hoe groter de ellende. We hebben nu een fictieve munt, grote schulden, gemanipuleerde rente, een enorme groei in liquiditeit, en een munteenheid die door knoflooklanden in een duikvlucht dreigt te geraken. En het enige dat dit overeind houdt is politieke kretologie. Geen goud, geen wetenschap, maar een blatende politicus.

  Zo, mijn frustratie is er weer even uit.

 2. “Zien zij niet in dat deze poppenkast toch wel tot zijn einde komt?”

  Jazeker wel! Waarom denkt u dat er uit alle macht geprobeerd wordt om de status quo te handhaven?
  Klassiek Pluche-kleverij gecombineerd met een vleugje “we weten niet hoe het anders moet”.

  Laat ze de boel dan maar naar de verdoemenis helpen. Maar wij gewone mensen doen ook geen bal om ons te verdiepen in de materie. Waardoor het voor ons moeilijk is om te doorgronden.
  We maken ons weer druk over de aankomende vakantie. 11,5 mio mensen trekken erop uit. Nou is dat eenieder gegund wat mij betreft, maar zijn er niet belangrijkere zaken? Aflossen van je schulden, bijvoorbeeld. Beetje sparen zodat er goud gekocht kan worden…..
  Ook de gewone man doet aan struisvogel politiek en te lui om zich in te lezen. Wij willen het allemaal ook nog niet zien!!!

  En dat is dan mijn frustratie :).

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @A [2]:
  “…..Ook de gewone man doet aan struisvogel politiek en te lui om zich in te lezen. ”

  “Och, waarom zou je je druk maken? We hebben het toch goed? We zijn toch vrij? We mogen toch zeggen wat we willen?”
  Klinkt dat niet bekend?

Comments are closed.