Te weinig ondernemen, geen actief beleid voeren, nauwelijks koppeling maken tussen ontwikkeling en wensen, slechts 22% voert proactief beleid, focus op korte termijn, liever het hoofd in het zand steken, vrees voor gat in het geheugen van de sector, kennismanagement komt niet van de grond, onvoldoende duidelijk welke informatie bij welke medewerkers zit, moeilijk kennis voor anderen te ontsluiten, verstarde organisatie, te weinig doorstroming van personeel, er werken relatief veel ouderen.

 

Bovenstaande kreten komen uit een stukje tekst van www.inoverheid.nl. Het stukje is nauwelijks langer dan de hierboven aangehaalde kreten. Zo werkt de overheid dus, dit is haar gedrag. Ze krijgt haar eigen problemen niet eens onder de duim en denkt het wel voor 16 miljoen anderen te kunnen regelen?

De volledige tekst van het artikel op http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1975245/overheid-steekt-kop-in-het-zand-voor-vergrijzing.html?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email luidt als volgt:

‘Overheid steekt kop in het zand voor vergrijzing’

Overheidsorganisaties ondernemen veel te weinig om de aanstormende vergrijzing het hoofd te bieden. Tweederde van de overheidsmanagers verwacht grote problemen, maar nog geen kwart van de overheidsorganisaties voert een actief beleid om deze problemen op te vangen.

Dit is één van de conclusies uit de Vergrijzingsmonitor, een jaarlijks onderzoek van Randstad en KPMG naar de vraag hoe organisaties in diverse sectoren met de vergrijzingproblematiek omgaan.

Volgens de onderzoekers maken overheidsorganisaties nauwelijks een koppeling tussen de ontwikkeling op de arbeidsmarkt en de gewenste samenstelling en opbouw van het toekomstige personeelsbestand. Slechts  22 procent van de overheidsorganisaties voert een proactief beleid om problemen te voorkomen. ‘Voorlopig focust men op korte termijn en steekt men in het kader van de vergrijzingsproblematiek liever het hoofd in het zand’, aldus de onderzoekers.

Kennis vloeit weg
Het grootste gevaar van de vergrijzing is volgens ondervraagde overheidsmanagers dat specialistische kennis uit de organisatie verdwijnt, zodra de uitstroom van ouderen goed op gang komt. Ze vrezen een gat in het geheugen van de sector.

Er wordt al langer gepleit voor goed kennismanagement in de publieke sector. Dat dit maar niet van de grond komt, komt volgens de respondenten doordat onvoldoende duidelijk is welke informatie bij welke medewerkers zit en doordat het moeilijk blijkt de kennis voor anderen te ontsluiten.

Verstarde organisatie
Een ander gevaar is een verstarde organisatie, waarin het personeel te weinig doorstroomt. Om dit probleem aan te pakken zouden organisaties meer moeten doen om de inzetbaarheid van oudere medewerkers te vergroten, zodat ze minder lang op dezelfde positie blijven, vindt 44 procent van de overheidsmanagers.

Bij de overheid werken relatief veel ouderen. De rijksoverheid verwacht vanaf 2015 een forse uitstroom ouderen, omdat de babyboomgeneratie dan de pensioengerechtigde leeftijd begint te bereiken.

(Einde citaat)

En dan zijn er nog mensen die kritiek op de overheden onterecht vinden…

48 REACTIES

  1. let wel wij zijn altijd de mindere, er zijn 1 miljoen ambtenaren en ook nog wel een miljoen mensen die die hun brood krijgen van de overheid. 2 miljoen mensen die stemmen op een partij die hun belangen beschermd. Daarnaast hebben ze een familie en dat betekend dat ze minimaal met 5 miljoen stemmen al de meerderheid zullen krijgen. Het is een verloren stijd als je ambtenaren aanvalt.

  2. @Armin [28]: Het Nederlands onderwijssysteem is zo rot als een mispel en toont, net als de gezondheidszorg, een treffende overeenkomst met de laatste dagen van het Oostblok. Met andere woorden, het hele systeem implodeert wat een zegen is want dan komt er eindelijk echt ruimte voor particulier initiatief.
    Voor wat betreft de overbodige managementlagen bij het, al dan niet corporate, bedrijfsleven: eens. Daarbij komt dan ook nog de bodemloze kostenpost van het vergaderen & en het mestoverschot van hip marketingjargon, company window dressing en onhaalbaar plus onbetaalbaar futuristisch geplan.

    Astrid [35] reageerde op deze reactie.

  3. @Spy-Nose [29]: Op zich eens, maar het is wel cultuurafhankelijk.

    Nederlandse bedrijven hebben typisch ook meer overlegorganen dan Amerikaanse. Zo liet een onderzoek zien dat Philips bijvoorbeeld veel gelaagder was dan bedrijven als IBM, Sony en Siemens. Zo is bijvoorbeel de NLse politie ook meer gelaagder dan de Duitse.

    En bij een bedrijf als Microsoft (toch 90K werknemers) ben je doorgaans van de werkvloer binnen 7 managers bij Balmer himself … En Google is nog platter.

    Er is nog veel te winnen in NL.

    Spy-Nose [34] reageerde op deze reactie.

  4. Wat een rare conclusie: dat er mensen zijn die kritiek op de overheid onterecht vinden. Dit land staat elke dag bol van de kritiek op de overheid. Libertariers zijn echt niet uniek als zij kritiek hebben op overheidszaken.

  5. @Armin [32]:

    “Zo is bijvoorbeel de NLse politie ook meer gelaagder dan de Duitse.”

    Zou kunnen, ik weet het niet. Of neem het NLse leger: ook 55.000 personeel. Vanaf korporaal ook een stuk of 7 functies en >100 generaals, onder gezag van een opperbevelhebber, aangestuurd “de Koning” of het NATO-gezag, ook een bureaucratie.

    “Op zich eens, maar het is wel cultuurafhankelijk.”

    Wel of geen tautologie?

    “En bij een bedrijf als Microsoft (toch 90K werknemers) ben je doorgaans van de werkvloer binnen 7 managers bij Balmer himself …”

    5^7=78.125 -> gemiddeld ca. 5 werknemers/manager + ca. 13000 managers.

    Komt ongeveer allemaal op hetzelfde neer. Ik zie die “winst” voor NL niet zo.

  6. @Seneca [31]: Yep, meer chiefs dan indians.

    En als ik nu om me heen kijk dan zie ik dat die tussenlagen de zak krijgen in de huidige recessie. De arbeiders/indians zijn in de jaren 80 al dermate uitgedund (en productie verplaatst) dat dáár niet meer te snijden valt. Maar dat middle en hoger mankement…. Flinke besparingen, dat is zeker.

    In ieder geval, los van persoonlijk, individueel ontslagleed, is het bedrijfsleven langzamerhand het “overheidskopiëren” aan het afleren.
    Het was zeer modisch om deel te nemen aan processen, meetings, zelflerende teams, OR en overige zaken. Kost alleen maar geld en, ondanks alle mankementtheorieën, heeft het nooit geld opgeleverd…

    Nu de overheid zelf nog. En ik denk dat het wel mogelijk is, in tegenstelling tot Reiny, om de overheid de minimaliseren. De huidige crisis helpt ons een handje.
    Zal niet in 1 x goed zijn, maar wat mij betreft is getrapt (2 x 35%) helemaal zo slecht niet. Dan zitten we nog niet helemaal op de 15-17% BNP, maar dat is dan met natuurlijk verloop geen probleem meer.

    Wat zal dat een vrijheid opleveren….

  7. @Civil Servant [1]: Civil Servant je maakt comments van 11:12 tot 12:32. Betekent dat nu dat je 2 minuten van je pauze hebt opgeofferd om Vrijsprekers te overtuigen van de glories van onze overheid?

  8. Zo zo, worden reacties tegenwoordig gecensureerd hier?
    Ik had gisteren een keurige reactie achtergelaten maar zie deze niet meer terug hier.

    Als je de censor uithangt (ik ga er van uit dat Paul Martens dit is), heb dan tenminste de ballen om er open over te zijn en te doen. Dus laat naam, nummer en tijdstip staan en gooi de inhoud weg.

    Dan kun je rustig de reacties afwachten en zonodig daarover in discussie gaan. Dit is SP-forum gedrag. Of is de Vrijspreker nu even zuur geworden?

    Paul Martens [38] reageerde op deze reactie.
    Paul Martens [39] reageerde op deze reactie.
    Moderator [44] reageerde op deze reactie.

  9. @Bon Vivant [37]: Bon Vivant, ik weet niet wat er gaande is, maar ik heb zeker geen reacties gecensureerd of aangepast. Ik zal zelf geen enkele reactie modereren, nooit.
    Daarbij heb ik ballen genoeg om discussies aan te gaan. En als ik die discussietijd verspilde moeite vind, dan geef ik dat wel aan in een reactie naar de betreffende persoon, zoals destijds bij iemand met een waterige naam en gisteren nog met de huidige huistrol.

    En zoiets doe ik alleen wanneer dergelijke creaturen zich dermate als trollen gedragen, geen argumenten aanvoeren, steeds naast de besproken kwestie zitten zuigen en vragen en niet in staat zijn te lezen, maar alleen maar ridicule onzin zitten te plempen. Daar heb ik jou nog niet direct van kunnen betichten, dus waarom zou ik de discussie-lijnen met jou niet open houden?

    Onderling hebben de Vrijspreker schrijvers gekozen voor één enkele moderator. Ik kan je verraden, dat ik dat niet ben.
    Als iemand van de vaste schrijvers vindt, dat er op reacties ingegrepen moet worden, contacteren wij de moderator. Wij worden ook op de hoogte gesteld, als iemand anders vraagt om moderatie of wanneer de moderator besloten heeft een waarschuwing of ban uit te delen. Op eigen houtje doet niemand dat.
    Geen van de bovenstaand feiten is gebeurd: er is geen vraag om moderatie gedaan, niet door mij, niet door iemand anders, en geen bericht van de moderator dat deze ergens ingegrepen heeft.

    Ik ben bang, dat je reactie om andere redenen verloren is gegaan. Ik bedoel meer technische redenen (server error of wat dan ook). Ik sla ook weleens een reactie op en dan is hij foetsie. Lange reacties schrijf ik tegenwoordig in een tekstverwerker en copy-paste die dan in het reactievakje op Vrijspreker.

    Paul Martens [39] reageerde op deze reactie.

    Bon Vivant [46] reageerde op deze reactie.

  10. @Bon Vivant [37]: @Paul Martens [38]: Ja, gevonden. Jouw reactie is van 28 mei, 17:40 uur? Iets met “zaterdag-trol” in de tekst?
    Die staat op “pending”, dus wachtend op goedkeuring.
    Waarom hij die status heeft weet ik niet. Heeft iemand van het IT-team van de Vrijsprekers een verklaring hiervoor? Bug in het programma?
    Ik kan “goedkeuren” wel aanvinken, maar ik doe dat niet zonder akkoord van het Vrijspreker IT-team of de moderator. Want ik weet de reden niet dat hij (terug?) gezet is in die status “pending”.

    Moderator [44] reageerde op deze reactie.

  11. “Daarbij heb ik ballen genoeg om discussies aan te gaan”

    ROFLMAO

  12. @Paul Martens [39]: @Moderator [44]:

    OK, dan is het duidelijk en heb ik niets gezegd. Technische hikjes (bugs in de software) of zo dus.

    Het is niet mijn forum, maar als het wel de mijne was, zou ik gemodereerde reachties -op de inhoud na- gewoon laten staan. Weet iedereen wat er gebeurt. Dank voor de toelichting.

  13. @Bon Vivant [47]:

    “Een echte vent wordt geen ambtenaar.”

    Precies.

    “Cap Gemini presenteerde vandaag haar rapport over kosten- en milieubesparingen van het Nieuwe Werken voor de overheid. Conclusie is dat de Nederlandse overheid in de komende tien jaar structureel 7,5 miljard kan besparen als ambtenaren tenminste een kwart van de tijd thuis zouden werken. Tevens kan thuiswerken leiden tot 2,9 miljoen ton minder CO2 uitstoot in diezelfde periode.”

    Kijk, da’s nog eens handig. Kunnen ze gewoon thuis verder slapen, in plaats van op hun “werkplek”.

    Als die flutambtenaartjes nou eens gewoon aan het werk zouden gaan ? Denk aan asperges steken, tuinbonen plukken, tulpenbollen rapen, etc. Vooral niet te ingewikkeld maken, anders schrikken ze zich een ongeluk..

Comments are closed.