XS4All oprichter en privacy activist Rop Gonggrijp steunt financieel een aantal Duitse organisaties die voor privacybescherming vechten. Volgens Rop heeft dat meer invloed op het Nederlandse debat dan activisme in Nederland. In een interview met het Parool zegt hij: ‘In Duitsland worden keiharde grenzen gesteld aan hoe ver de regering kan gaan. Ze hadden daar net zo goed bewaarplicht van internet- en telefoongegevens maar dat is door het grondwettelijke hof verworpen. Die wet is gewoon vernietigd. Hier mag dat niet, wij hebben geen grondwettelijke toetsing. Onze grondwet is sowieso een heel suf document.

Daarin staan dingen als: de overheid mag iets niet doen, tenzij er een wet voor is. Ja, dan hoef je dus ook geen Grondwet te maken.’

Rop Gonggrijp (42) richtte op zijn 21ste het tijdschrift Hack-Tic op. In 1993 volgde de oprichting van XS4ALL dat hij in 1998 aan KPN verkocht. Hij wijdt zijn leven aan de strijd voor privacy en heeft bijna in zijn eentje de stemcomputer in 2006 verbannen.  Hij steunt Wikileaks en schreef mee aan een wetsvoorstel in IJsland waarin de vrijheid van publicatie sterk wordt beschermd. Hierdoor kan via een server op IJsland de meningsuiting van mensen over de hele wereld worden gewaarborgd.

Samen met Karin Spaink en Bits of Freedom is Rop Gonggrijp één van de weinigen die zich inzet voor de bescherming van privacy in het bijna compleet dichtgemetselde Nederland. Onze Oosterburen zijn inderdaad veel actiever, neem alleen maar een schrijfster als Juli Zeh die zich gedreven mengt in het debat.  In plaats van de discussie al dan niet Duitsers op de Dam bij de Dodenherdenking kunnen we beter hun kritische inslag overnemen. De bezetting heeft afdoende bewezen wat de uitkomst kan zijn van  het ijverig verzamelen van persoonsgegevens.

6 REACTIES

 1. De NL controlestaat doet onderhand niet onder voor het gesnuffel van de Stasi in het vroegere Oost Duitsland. In Duitsland is men het verleden nog niet vergeten. En er bestaat gelukkig een constitutioneel hof dat (naar het schijnt) ook min of meer het onofficiele constitutioneel hof voor de EU is, en niet bang is om een andere mening te hebben dan de regering.

  Het aantal mensen met de “ik heb toch niets te verbergen” houding kom ik opvallend vaak tegen. Vaker dan mij lief is.

  Het krampachtige 4-5 mei gedoe heeft denk ik veel te maken met dat de gemiddelde Nederlander het helemaal niet erg vond dat ene Oom Adolf hier de baas was. Stel dat Ome Dolf er nou voor had gezorgd dat er voldoende te vreten was en er geen fietsen werden gestolen…
  Daar wordt men liever niet aan herinnerd.
  opa-1 [3] reageerde op deze reactie.

 2. Mo is hier over 40 jaar de baas en kunnen de gegevens door Mo gebruikt worden. Hier in Nederland vergeet men zoiets liever en gaat men graag over op medewerking met de bezetter. Collaboratie
  heette zoiets vroeger.

 3. Het wordt tijd voor burgelijke ongehoorzaamheid en aktie. Maak deze zomer een t-shirt met je bsn nummer erop gedrukt, draag deze in het openbaar, als we hiermee met 100.000 man en vrouw op het malieveld gaan staan klapt het hele systeem in elkaar daar deze bsn nummers niet meer gebruikt kunnen worden, in 1 klap alles op z’n kop ! overheid, banken, gemeenten, aivd, politie, kruidenier, tankstation, bibliotheek, ov jaarkaart, sportclub, arts, ziekenhuis, en noem maar op waar je geregistreed staat.
  En dan gaan wij, de burger dus, uitmaken wat privacy inhoud en wat wel en wat niet acceptabel is. De manier waarop men er nu mee omgaat is een aanfluiting en wordt de privacy met voeten getreden.

  Maak je vriend, vriendin, vader, moeder, broer, zuster, neef, nicht, buurman, buurvrouw warm voor deze aktie en we zitten zo op 100.000 aktie voerders, want geloof mij er is heel veel bezwaar tegen de nederlandse aanpak van de privacy.

  Laten we er een hete zomer van maken op het malieveld!

  Maik [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Jan D [4]: Voorzichtigheid met je BSN is geboden, ermee te koop lopen is m.i. vragen om moeilijkheden. Werk dus de volgende situatie niet in de hand:
  http://tinyurl.com/34aeang
  Verder is Privacyfirst.nl een proces tegen de Staat begonnen.
  Klik Nieuws aan van: http://www.hetverzet.nl en lees de PDF van SOLV-advocaten.
  Nog plannen om straks te gaan stemmen? Vraag personeel van stembureaux naar hun opsporingsbevoegdheid.*
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=9175
  *alleen daarvoor aangewezen personen mogen naar je papierwinkel vragen, gewone burgers zoals personeel van stembureaux mogen dat dus NIET!

  Jan D [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Maik [5]: Beste Maik, ermee te koop lopen is juist de bedoeling van deze aktie, onze privacy wetgeving en uitvoering deugt van geen kant, onze enige mogelijkhied is de regering te dwingen deze te veranderen. Dat kan m.i. enkel door het huidige syteem op te blazen en met 100.000 man en vrouw kan dat. Je recht halen in Nederland is iets heel anders als je recht krijgen, rechtelijke procedures houden enkel advocaten, rechters aan de bak en kost bakken met geld want er is niemand in deze wereld die meer iets voor niets doet laat staat idealen hebben, en zeker niet bij onze media geile advocaten en bejaarde rechters welke met nog geen teen in de werkelijkheid staan. Dit land is door en door corrupt, costa nostra in de polder.

Comments are closed.