Vandaag een kort berichtje. Het heeft te maken met een staking. Van de gemeentereiniging in Utrecht en trendvolger Amsterdam, om precies te zijn.

Men legt daar het werk stil, totdat er een nieuw akkoord met de werkgevers ligt. Er wordt dus voorlopig geen huisvuil opgehaald en niet schoongemaakt in Utrecht en Amsterdam.

Afgezien van deze vorm van werkweigering (= ontslag op staande voet in mijn ogen wegens werkweigering en chantage van de werkgever) heb ik toch een positief voorstel. Als u, als burger in een van deze twee steden, uw volgende aanslag voor afvalstoffenheffing binnenkrijgt, betaal dan fors minder. Weiger gewoon het volledige bedrag te betalen.

Haal minimaal de volgende delen van die rekening af:

 1. Het bedrag naar rato van de NIET geleverde prestaties, afhankelijk van het aantal dagen/weken dat de door u betaalde werkzaamheden niet zijn uitgevoerd.
 2. De door u gemaakte kosten van het zelf verwijderen van het huisvuil en schoonmaken van trottoirs, plantsoenen en weet ik wat al niet.
 3. De gederfde levensvreugde door een bepaalde periode in een vieze buurt te moeten wonen/werken/leven.
 4. En wees niet te zuinig met die minderingen op de factuur. U heeft namelijk met instanties te maken die zelf zeer creatief zijn in het scheppen van voorwaarden en verzinnen van argumenten om u een nog grotere poot uit te trekken. Dus het zal vast wederzijds worden gewaardeerd, dat u met torenhoge bedragen aan komt zetten voor schijnbaar niets betekenende werkzaamheden.

Een ander idee is, om een commercieel reinigingsbedrijf proberen in te schakelen voor het ophalen van het huisvuil. Die mag de kosten dan factureren aan de vakbonden of de gemeenten. Of zelfs op de mensen/burgers die de dienst hebben ingeschakeld. Die vervolgens de kosten in mindering brengen op de eerstvolgende aanslag afvalstoffenheffing.

Dit lijkt me niet meer dan helemaal terecht en eerlijk. Want we worden allemaal gedwongen belasting te betalen over hetgeen we zelf verdiend hebben. Dan is het net zo eerlijk om zelf een straf (korting) toe te passen op hetgeen men NIET uit heeft gevoerd voor de u ontvreemde belastinggelden.

Het daaropvolgende punt is natuurlijk: op wie gaan die gemeenten die gederfde inkomsten dan verhalen? Wel, dat lijkt me heel simpel: op de stakende werknemers natuurlijk, want zij voeren nu niets uit en eisen wel salaris. Sterker nog, ze voeren niets uit omdat ze meer salaris willen. Dus niet werken voor meer loon?

Misschien zijn er nog welwillende Polen, Grieken of andere minder verwende groeperingen, die het huisvuil in Utrecht en Amsterdam willen ophalen voor het “schijnbaar lage” salaris van de huidige ambtenaartjes.

Alvast een prettig weekeinde, ook daar in “smelly” Utrecht en “dirty” Amsterdam…

9 REACTIES

 1. Goed voorstel, meneer Martens!!!

  Gelukkig heb ik gelezen dat de rechten van ambtenaren worden aangepast naar die van gewone burgers. En dan heb ik het over ontslagrecht.
  Daar ligt een mooi begin om, zodra dit hamerstuk is ingevoerd, eens serieus na te denken over hoe snel we aan dit soort misstanden structureel kunnen aanpakken!

  Het grote voordeel van dit soort acties is, dat de ambtenaren steeds minder draagvlak voor hun eigen bestaan creëren!

 2. Vergeet het maar, je krijgt nooit iets terug.
  Neem nou kwartje van Kok, hoe hoog is de benzineprijs nu ?

 3. Ook een leuk initiatief misschien om zelf een vuilophaal bedrijf op te richten, o wacht, dat mag niet want daar heeft de gemeente een monopolie op. Misschien bij Nelie Smit Kroes van mededingingszaken een rechtszaak aanspannen dat er een organisatie in jouw stad een monopolie op het verlenen van een bepaalde dienst heeft en geen concurrentie toestaat.
  Ik vermoed dat je er aanvankelijk niet moet bij zeggen om welke monopolist het gaat.

 4. Precies waar ik aan zat te denken. Als je denkt niet naar behoren betaald te worden dan zoek je ander werk. Ik werk in het bedrijfsleven, hier zou ik op staande voet ontslagen worden wegens werkweigering. Waarom geldt dit niet voor onze ambtenaren, die in verhouding met vele andere binnen het bedrijfsleven een excellent CAO hebben.

  Daarnaast zouden ze loon van de werkweigeraars in moeten houden en dit als korting op onze teveel betaalde belastingcenten teruggeven.
  R. Hartman (NI) [7] reageerde op deze reactie.
  Armin [8] reageerde op deze reactie.

 5. Hier in de VS werkt het ook echt zo.

  Sterker nog, als ik een week op vakantie ben en dat meldt, hoef ik die week niet te betalen.

  En afgelopen maand is hier ook gestaakt (net begonnen gelukkig op de dag nadat men bij ons ophaalde en gestopt de dag dat ik weer aan d ebeurt was 🙂 ), maar dan wordt je vuil wél gewoon opgehaald door andere vuilophalers die ingevlogen worden of inderdaad je hoeft niet te betalen.

  Zaken als scheiden zijn hier ook gratis. Ik krijg 3 containers (zwart + groen + recycle) gratis welke elke week opgehaald worden.

  Goed, ze storten hier nog ouderwets, dus dat zal het prijsverschil ook wel deels bepalen, maar verder is het spotgoedkoop vergeleken met al die belastingonzin in Nederland.

  Heerlijk die vrije markt toch! 🙂

 6. @daphne [5]: Het is wettelijk mogelijk geregistreerde stakers te korten op hun loon voor de stakingsdagen. Helaas wordt dat te weinig gedaan …

  En de burger zijn geld teruggeven. Uiteraard zou dat moeten, en het gebeurt in gevallen waar kosten per ophaalbeurt of gewicht berekend worden ook al. Helaas niet bij de vaste ophaal kosten. (Die overigens doorgaans wel goedkoper zijn!!! Gemeenten met variabel tarief blijken én duurder én een hogere kostenstijging te hebben aldus onderzoek VNG.) Men ziet het als belasting en wat kun je als burger doen …

  Misbruik dus van de staat.

  Paul Martens [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Armin [8]: “Misbruik dus van de staat.”

  Ja, maar de ambtenaartjes noemen het zelf heel arrogant “dienstverlening”. 😉

  Over de afvalkosten per gewicht: waar mijn moeder woont hebben ze dat ook. Daar krijgt men de rekening per kg huisvuil. Vreemd genoeg dwingt de gemeente de mensen er toe zo te moeten betalen, maar hebben er geen remedie bijgeleverd (slot op kliko of zo) tegen onverlaten die stiekem hun kilogrammen huisvuil bij een ander in de kliko deponeren. En dat gebeurt dus!!! Lekker je buren laten betalen voor jouw huisvuil. Wat waren we hier ook alweer? “Sociaal-“democratisch?

Comments are closed.