Het gaat niet om Grieken of om euro, maar om banken.

Er wordt weer met ons geld geknoeid.

Politici zijn weer hevig met de euro aan het ritselen. Griekse politici hebben veel meer euro’s uitgegeven dan ze hadden, zelfs nog meer dan ze geleend hadden. En nu ze terug moeten betalen, hebben ze die niet meer.

Normaal zou een persoon of bedrijf dan failliet zijn. Dat is Griekenland ook (evenals andere landen). Maar politici willen dat niet erkennen en gaan dus ritselen.

Hajo Friedrich had daarover een aantal juiste gedachten in een artikel op de EUobserver: “Let’s take our money back”.

Daarin constateert hij onder andere dat het gevaar van een grote inflatie boven ons hoofd hangt, dat er wel nieuwsberichten over komen, maar dat er geen echt publiek debat over is.

Dat ervaar ik ook als ik er met mensen over praat. Zelfs op de Vrijspreker zijn de reacties redelijk mild. Het lijkt wel of veel mensen vinden dat wel zal meevallen. Er zijn immers ook al veel miljarden naar banken en bedrijven gegaan en de burger merkt pas geleidelijk in de komende jaren dat hij/zij er voor zullen moeten opdraaien.

De schrijver noemt het verbazingwekkend hoe gemakkelijk de burgers die beslissingen van hun politici slikken en zich de lasten op hun schouders laten leggen.

(“astonishing, how easily swallowed the citizens the decisions of their governments during the still ongoing financial crisis: to save the interest of private and public banks and to load – by state-guarantees and loans, low interest rates etc. – the burden on the shoulder of the citizens and their children.”)

Daar komt bij dat de politici kennelijk geen idee hebben hoe de crisis en de negatieve ontwikkeling echt opgelost kan worden. Nu blijkt dat zij, niet alleen de Grieken, te veel geld hebben gecreëerd en uitgegeven, kennen ze maar één oplossing: “Gewoon meer geld uitgeven”.
Van de politici in de EU en in Nederland hoef je niets te verwachten. Dat moet toch langzamerhand duidelijk worden. Er moeten ander oplossingen gezocht worden.

Maar wat kun je als burger doen? Friedich vraagt om er eens over te denken om je eigen geld bij de banken weg te halen.
En wat er dan mee te doen? Opmaken voor dat het waardeloos is? Maar hoe dan ons pensioen? Een nieuw banksysteem creëren dat echt voor de burgers is en in hun belang werkt?
Er moet over nagedacht worden om echte oplossingen te vinden. Buiten de politici om.
Het wordt tijd om te denken aan nieuwe acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

51 REACTIES

 1. De Griekse bevolking (arbeiders + ambtenaren) leggen momenteel het land de komende 24 uur plat. De luchtverkeersleiders zeggen zich morgen te zullen aansluiten.

  En dan moet de echte pijn nog komen. Het giga inleveren op de salarissen, btw verhogingen met 4%, massa- ontslagen, eigen geld weg, huizen kwijt, etc. etc.

  Ik acht de mogelijkheid zeker niet ontdenkbaar dat e.e.a. (te beginnen in Grioekenland) tot revolutionaire proporties zal uitgroeien. Omdat ‘het volk’ het gewoonweg niet zal accepteren.

  Mijn vrees is echter tegelijkertijd dat ‘de kolonels’ van weleer zullen ingrijpen…

  A [4] reageerde op deze reactie.
  Armin [27] reageerde op deze reactie.

 2. @Sander [2]: Dat de kolonels de macht weer zullen grijpen, is een reële mogelijkheid. En waarschijnlijk zullen ze met gejuich worden ontvangen, omdat alles beter is dan deze bezuinigingen, denkt het Griekse volk.

  Voor ons is dan het voordeel dat we dan “slechts” €1,8 mio kwijt zijn ipv de volle 5,5. En hierbij kan ik niet genoeg benadrukken dat het gebruik van het woord “slechts” ironisch bedoeld is.

  Misschien willen de kolonels in actie komen vóór de eerste tranche is overgemaakt….

  Maar hoe het ook zij: degenen die moeten bloeden, zijn de gewone Griekse mensen, jong en oud. En het zal door bezuinigingen óf kolonels een hele zware tijd voor ze worden.

  pcrs [28] reageerde op deze reactie.

 3. De vermogensrendementsheffing zit mij dwars. Ik heb al wat langer het plan om een zeilboot te kopen, en als ik deze in de Bahama’s leg dan kan ik mij daar mogelijk ook inschrijven. Dan woon ik dus in de Bahama’s en hoef dus ook geen vermogensrendementsheffing meer te betalen.

  Ik zal te zijner tijd eens informeren of ik in de Bahama’s op mijn boot mag wonen en het adres en postbox mag gebruiken van de jachthaven.

  Voorlopig houd ik het op een mix van aandelen, valuta en (betaald) onroerend goed. De overheid heeft veel geld nodig en zal binnenkort wel beginnen met het plukken van ‘haar’ burgers.

  Armin [30] reageerde op deze reactie.

 4. Langzaam maar zeker begint het besef bij steeds meer mensen te komen dat collectivisme in het algemeen en het huidige financiële systeem in het bijzonder niets anders veroorzaken dan vermindering van de levensstandaard en beroving van de individuele vrijheid.

  Om die reden hebben zich al meer dan 100 mensen aangemeld voor het seminar op 14 mei waar ook Goldmoney zal spreken, een betrouwbare 100%-reserve instelling. En zo zullen meer van dergelijke partijen ontstaan.

  Schrijf je in nu nog het kan, slechts plaats voor 120 man.

  http://www.libertarischseminar.nl

  Alles zal worden gefilmd en later weer voor educatie worden gebruikt op sites als Vrijspreker.

 5. Alleen nog een betaalrekening aanhouden. Spaarrekeningen opheffen.

  “En wat er dan mee te doen? Opmaken voor dat het waardeloos is? Maar hoe dan ons pensioen?”

  Omzetten in goud, zilver, paladium, platina, waardevaste goederen, aandelen etc.

 6. Een vorm van burgelijke ongehoorzaamheid (als je het zo kunt noemen) is door Griekenland op alle mogelijke manieren te boycotten, voor zover je qua vakantie of producten iets met Griekenland doet.

  Griekenland is/wordt een ontvanger van poet. Die verdienen dan niet langer eerlijke handel.

  Denk zo maar: waarom geld uitgeven aan Griekse producten? Ze *hebben* je geld al gekregen. Als Grieken veel muziek of films maakten was downloaden van internet een morele actie geweest (is er een Griek die niet op ene of andere wijze een deel van de poet zal krijgen, direct of indirect?).

  Oscar [9] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Tony [8]:

  “Een vorm van burgelijke ongehoorzaamheid (als je het zo kunt noemen) is door Griekenland op alle mogelijke manieren te boycotten, voor zover je qua vakantie of producten iets met Griekenland doet.”

  Daar tref je vooral de Griekse middenstand mee, niet de Griekse overheid.

  Tony [34] reageerde op deze reactie.

 8. @Bon Vivant [11]: De meerderheid van de bevolking is tegen deze donatie. Als er vrijdag in het parlement over wordt gestemd en dat valt gunstig uit voor deze tweede ondersteuningsoperatie voor failliete banken is de beer los! Spaarders gaan dan echt wel hun geld weghalen, voordat het simpelweg wordt geconfisqueerd door de failliete Staat der Nederlanden. Nederland is in verhouding al de grootste netto donateur voor de EU en ook voor de IMF! Geld van pensioenfondsen is via een rekening van DNB al misbruikt voor de eerste ondersteuningsoperatie voor de banken. De volgende ramp is het ontmantelen van de tegoeden van pensioenfondsen en daar kunnen we niet meer aankomen. Idem voor de AOW spaarpotjes.
  Langer werken? Heeft niks met vergrijzing te maken, maar alles met het wegsluizen van spaargelden.
  Hoe kunnen we als burger de overheid onder curatele krijgen?

  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 9. @P.E. Middelkamp [12]:
  “…Als er vrijdag in het parlement over wordt gestemd …”

  Er wordt nu toch VANDAAG vergaderd!”

  NOS: Op verzoek van PVV, SP en VVD komt de Tweede Kamer vrijdag in een plenaire zitting bijeen om de Nederlandse bijdrage aan de financiële steun voor Griekenland te bespreken. Eerst stond alleen een commissievergadering met de financieel specialisten van de fracties gepland.

  Bij een commissievergadering wordt niet gestemd en na een plenair debat wel. De PVV dient vrijdag een motie in om de lening van 4,7 miljard van Nederland aan Griekenland tegen te houden.

  De PVV wil dat premier Balkenende ook aan het debat deelneemt maar voor de SP is dat niet nodig.

 10. @Tony
  (is er een Griek die niet op ene of andere wijze een deel van de poet zal krijgen, direct of indirect?).

  De Grieken krijgen dat geld, dat nu door de Europese landen wordt opgebracht, echt niet te zien hoor.
  Afgelopen zondag zijn hier de extra maatregelen bekend gemaakt die de komende jaren -minstens drie- zullen gaan gelden, en iedereen begrijpt dat de komende tijd bijzonder zwaar gaat worden.
  Zelfs de laagstbetaalden en gepensioneerden zullen moeten inleveren. Minimum lonen gaan omlaag (ca. 600 euro per maand)! Gepensioneerden met 700 euro per maand moeten Kerst/Paas-extraatje inleveren.
  Kosten van BTW en benzine worden voor de 2e maal verhoogd (1e maal was in februari). BTW-tarief wordt 23% dus alle produkten zullen duurder worden
  Er zullen ontslagen vallen, de werkgelegenheid is de laatste tijd enorm teruggelopen en bijstandsuitkeringen bestaan hier niet.

  Al met al zal de koopkracht van de consument zal dus behoorlijk terug lopen, waarvan kleine middenstanders weer de dupe zullen zijn.

  Met zulke strenge maatregelen denk ik niet dat de hulp van Europa en het IMF zullen helpen om de Griekse economie op gang te helpen. Helaas.

  Armin [32] reageerde op deze reactie.

 11. Nog net het geld van mijn rekening af kunnen halen, de rij achter mij kon onverrichter zaken naar huis. In ieder geval de persoon achter mij.

 12. Dit Griekse drama zal nog een lange staart krijgen die doorloopt tot aan de Atlantische Oceaan.
  Het is een illusie te menen dat het in Griekenland nu in orde zal komen. Griekenland is als een beschonken man die steeds meer drank nodig heeft.
  Nu hieraan gek genoeg toegegeven is, is het eind zoek.
  Hugo van Reijen

  Bon Vivant [20] reageerde op deze reactie.

 13. Terwijl het betalen van de rente van de vorige xx miljard al totaal bracht van -/-130 miljard.
  Omdat ze het te lenen bedrag waarschijnlijk niet kunnen terugbetalen, zal er een hogere rente berekent worden???
  Banken maken winst/geld, de burger=staat verliest/rente.
  Wat is er toch met ons, als massa dat we dit accepteren??

 14. Echt ik snap het volk niet, wanneer is het genoeg en komen de burgers eens in opstand? Of gaan deze criminelen weer hun zin krijgen?

  Wat Hajo Friedrich all aangaf dat het volk dit allemaal maar slikt en zijn schouders ophaalt is mij echt een raadsel.
  Ziet het volk echt niet in dat de politici macht verkrijgen door de burger? En banken draaiend blijven door onze centen, en dat zij dus afhankelijk zijn van de burger?
  Is ons volk dan zo dom geworden, dat het niet inziet dat het volk de gene is die dit kan stoppen?

  Als ik mensen probeer aan te spreken over dit onderwerp, krijg ik ook vaak naar me hoofd dat het allemaal wel meevalt. En dat we ons niet zorgen hoeven te maken over onze toekomst.

  Ik hoop echt dat de meerderheid van het volk toch een omkeer zal maken, en iets zal gaan ondernemen om zo de schade te beperken en de toekomst veilig te stellen.
  En hopelijk alles zonder geweld!

  Hub Jongen [23] reageerde op deze reactie.

 15. @ralf [13]: Dát denk ik ook, Ralf, dat Zwitserland in z’n vuistje lacht. Misschien hangen ze wel huilend van het lachten over de directietafels. Nét op tijd pleite uit de Griekse obligaties!!!!! ’t Was een kwestie van dagen…. Puik ingeschat en perfect getimed!

  Misschien kunnen we uit de Euro stappen en het op een accoordje gooien met de Zwitsers?

  P.E. Middelkamp [25] reageerde op deze reactie.

 16. @Fugy [21]:
  “Echt ik snap het volk niet, wanneer is het genoeg en komen de burgers eens in opstand? ”

  Hier spelen diverse factoren een rol:
  -Angst je nek uit te steken
  -struisvogel: qals jehet niet ziet, is het er niet.
  -gebrainwashed. Mensen kunnen moeilijk in principes denken en lopen dan achte de politici aan. Die zeggen toch dat alles goed komt? Als je tenminste op hun stemt!! En dat doen velen dan ook. Let maar op op 6 juni.

  Ook is er geen duidelijke, gemakkelijke weg.
  –Neem geld weghalen bij de banken. Als iemand dat doet, merkt hij niet onmiddellijk een verschil. Dus hij ziet geen resultaat. Dit gaat pas echt werken als er zoveel mensen zijn voorgegaan dat de pers/ TV er over rapporteert
  –Mensen naar de Vrijspreker verwijzen? Ook dat gaat pas echt resultaat opleveren als het er voldoende zijn en bepaalde acties in de pers komen.

  –Het zou nuttig zijn acties te verzinnen die mensen begrijpen, aandurven en gaan doen.

  Armin [33] reageerde op deze reactie.

 17. @Schele Henk [24]: Ik zie wel wat in een extra aftrekpost inflatiecorrectie of koopkrachtsverleis index.
  Ook een aftrekpost koningshuis, vanwege principiële bezwaren van erfopvolging.
  De WOZ waarde: onderhoudskosten woning, tuin, schilderwerk, opknapbeurt en renovatie badkamer, bijvoorbeeld alles ten bate van het op peil houden van de WOZ waarde.

 18. @Sander [2]: De grote vraag is of ‘de bevolking’ het werk neerlegd of de ambtenaren.

  Ik snap best dat de ambtenaren klagen. Net als hen met staatspensioenen (zeg maar AOW en varianten). Die gaan er giga op achteruit.

  En ja, er worden ook wat maatregelen genomen in de BTW sfeer, maar ik had niet het idee dat de gewone arbeider – in de zin van mensen die werkelijk arbeid verrichten aka werken – gepakt werken. Goed iedereen wordt getroffen, maar zou de gemiddelde Griek nu echt zo ontzettend ‘dom’ zijn?

  De arbeider zou nu juist stilletjes moeten bidden dat dit plan zo doorgaat. Dat lijkt me voor hen juist de beste optie. Alle andere alternatieven pakken juist voor de werkende middenklasse slechter uit.

 19. @A [4]: Die kolonels hebben dan in ieder geval mooie nieuwe boten en vliegtuigen, want ondanks de financieele nood, zeggen de franse en duitse heersers:”geen bailout zonder dat je een vracht nieuwe wapens bij ons koopt”
  ‘Buy our warships or we won’t bail you out’
  ‘France is pushing to sell six frigates, 15 helicopters and up to 40 top-of-the-range Rafale fighter aircraft. ‘
  ‘The ships are made by the state-controlled shipyard DCNS’
  ‘Germany is meanwhile pressing Athens to pay for a diesel-electric submarine from ThyssenKrupp’
  http://www.reuters.com/article/idUSTRE62M1Q520100323
  ach ja, je had bijna al niet anders verwacht

  Astrid [29] reageerde op deze reactie.
  P.E. Middelkamp [31] reageerde op deze reactie.

 20. @pcrs [28]: Ik had zeker niet anders verwacht. Per slot van rekening is de defensie industrie de machtigste industrie ter wereld.

  De huidige machthebbers in Griekenland plaveien de weg keurig netjes voor de kolonels…

  Nee, dit is flauw en toch écht niet te hopen voor de Griekse mensen. Ik denk dat het beter is om minder te besteden te hebben dan onder het juk van de kolonels.

 21. @Nico de Geit [5]: Werkt alelen als je er ook werkelijk woont.

  Denk aan Guus Hiddink die zich inschreef in Belgie en daar een huurhuis had … maar er nauwelijks kwam. De NLse fiscus stelt dan gewoonweg dat je dus nog steeds NLse ingezetenen bent. Anders zouden er heel wat postbussen in andere landen zijn.

  Een boot zelf echter is geen box 3, mits voor eigen gebruik. Kun je dus gewoon in NL aan de stijger leggen. 🙂 Maar goed het gaat jou uiteraard niet om d eboot.

  Als je echter genoeg geld hebt om je zorgen te maken om box 3, is emigratie zelf ook een optie zou ik zeggen!

  Box 3 is een principieel smerige belasting (relatief tov box 1 en 2) maar qua omvang niet zo denderend tenzij je vermogend bent en weinig huidig inkomen hebt.

  Nico de Geit [45] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.