Het Liberaal Vlaams StudentenVerbond waarschuwt voor ‘Griekse toestanden’ als men nog langer wacht met het voeren van een strikt budgettair beleid. Als liberale studenten zijn we vooral bezorgd om de gevaarlijke houding van de Franstalige socialisten naar aanleiding van de regeringsvorming. Het is duidelijk dat de PS geen voorstander is van de broodnodige budgettaire discipline, men komt zelfs met nieuwe belastingen en nieuwe uitgaven op de proppen.

De verkiezingen van 13 juni hebben de PS wel een verkiezingsoverwinning bezorgd, maar dat betekent niet dat de economische logica van de socialisten geloofwaardig is geworden, integendeel!

Met een hoge belastingsdruk, uitgaven die men niet onder controle krijgt en een stijgende rentelast vormt de huidige budgettaire situatie een gevaar voor de toekomstige generaties. Besparingen en de afslanking van het overheidsbeslag zijn essentieel als we willen vermijden dat België het Griekenland aan de Noordzee wordt. Alle internationale rankings geven aan dat het slecht gesteld is met de efficiëntie van de Belgische overheden en wijzen op een betere besteding van de middelen als beste oplossing. België zit bovendien aan zijn limiet van fiscale druk. De lage economische groei en een grote zwarte economie zijn hier het beste bewijs van. Het probleem van de ontsporende begroting ligt dus niet aan de inkomsten maar aan de uitgaven.

Ondanks deze feiten blijven sommige politieke partijen, met de PS op kop, nog steeds blind voor de noodzakelijke hervormingen. Zij weigeren de zuinigheid te tonen die de modale Belg al jaren noodgedwongen toepast. Ze vragen zelfs dat wij allemaal nog meer van ons geld op tafel leggen om deze inefficiëntie te blijven bekostigen. In deze economisch onzekere tijden is er niets asocialer dan de mensen te laten betalen voor de eigen inefficiëntie van de overheid en de schulden door te schuiven naar de toekomst. 

De liberale studenten waarschuwen: “Alle verspilling die men vandaag gedoogt, zal door de jonge generatie dubbel worden betaald.”

Het LVSV roept alle partijen op om de ernst van deze situatie in te zien en niet mee te stappen in de socialistische retoriek van de PS. Beleidskeuzes moeten gebaseerd worden op feiten en rationaliteit, niet op de sentimentele houding van sommige politici. Besparen heeft immers niets te maken met harde maatregelen maar met verantwoordelijkheid jegens de bevolking. Met besparen raakt men niet de modale Belg maar wel de inefficiënte werking van de overheid waar de modale Belg onder lijdt. Het is de socialistische laksheid die de huidige begrotingssituatie heeft gecreëerd. De oplossing voor dit probleem is niet meer van hetzelfde maar minder!

Voor meer informatie: Franc M.J. Bogovic,  Voorzitter LVSV Nationaal   0475 69 02 63

door Nick Roskams,  Politiek Secretaris LVSV Nationaal  0479 26 82 74

Het LVSV is een onafhankelijke studentenvereniging die al sinds 1930 de liberale studenten aan de Vlaamse universiteitssteden verenigt en ideologische bewogenheid verzoent met studentikoziteit. Vanuit een overtuiging van individuele vrijheid pleit het LVSV voor een consequente liberale koers binnen het politieke landschap.

4 REACTIES

 1. Over bezuinigingen op het staatsapparaat, gesproken,
  wat ontzettend leuk was is volgende reportage:
  http://video.canvas.be/panorama-laatste-aflevering

  Een absolute aanrader!
  Op het eerste zicht leek ze te gaan over discriminatie van blanken door de overheid in Zuid Afrika -dat was het geviseerde onderwerp-, maar wie verder nadenkt, komt erachter dat het z.g.a. uitsluitend om ex-ambtenaren ging die hun job verloren en wat blijkt? Die slagen er vervolgens niet in om elders een baan te vinden, m.a.w. als een ambtenaar zijn beschermde baantje toch verliest, dan blijkt meteen hoe hun “talenten” in de vrije markt op prijs gesteld worden. Hemeltergend dan ook, dat zulke nietsnutten wel jarenlang op onze kosten kunnen parasiteren.

  Kijk in dit verband ook naar de reactie van ene Kim Morgan onder de uitzending. Prachtig gewoon.

 2. Zo te lezen is de situatie in belgië precies als hier.

  “WE MOETEN BESPAREN” wordt geroepen door de overheid
  Lees: “U MOET MEER BETALEN”

  Steeds weer komen er nieuwe regeltjes uit de meest inefficiente (en rijkste) tak van de economie, de overheid.

  Bedrijven moeten aan 100en voorwaarden voldoen alvorens ze iets mogen ondernemen. Overheden niet, zonder enig plan en controle op uitvoering worden 100en zaken gefinanciert. Zaken die door incompetente mensen worden uitgevoerd en “gehandhaafd”.

  Waarom ziet niet iedereen dit in en stelt zo een groot gedeelte van de bevolking zich zo afhankelijk op.. alsof we niet zonder kunnen………?

  A [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Doompie [2]: Doompie, je vraagt je af waarom niet iedereen dit ziet en stelt een groot gedeelte van de bevolking zich niet onafhankelijk op.

  De bevolking wordt al jaaaaaren voorgehouden dat de overheid
  1) te vertrouwen is
  2) goed voor haar burgers zal zorgen
  3) noodzakelijk is voor vrijheid en veiligheid
  4) en wat voor verdere leugens dan ook

  ’t Is net als in Noord Korea; mensen geloven deze indoctrinatie.

  Maar ik ben ervan overtuigd dat de Libertarische tegenstroom de weg voorwaarts is.

 4. We’ve never been socialists. There’s a free market of governments competing against eachother. Most libertarianists don’t get that.

Comments are closed.