Mooie Scrabblewoorden. Maar wat is ephemerisle en seasteading ? Om met het laatste te beginnen: Seasteading is een organisatie die permanente en onafhankelijke bewoning op kunstmatige eilanden in de oceanen nastreeft. Ephemerisle is een jaarlijks driedaags festival dat via muziek, kunst en performances Seasteading promoot. De ervaring van vrijheid is zoveel overtuigender dan de theorie, aldus de organisatoren. Patri Friedman, kleinzoon van Milton, is één van de initiatiefnemers van Seasteading. In hun management zitten internetmiljonairs en idealisten gebroederlijk bijeen.

The Seasteading Institute is in april 2008 opgericht met een half miljoen dollar investering van Peter Thiel . Het doel van het instituut is om permanente autonome oceaangemeenschappen te vestigen die innovatie en experimenten met sociale, politieke en wettelijk systemen mogelijk maken. Volgens Patri Friedman: ‘Het gaat om politiek vrijheid en de pioniersmentaliteit.  Niet alleen het creeren van een politiek systeem of soort samenlevingsstructuur maar het leveren van een kant-en-klaar product waarmee je nieuwe landen kan ontwikkelen zodat men in verschillende groepen verschillende zaken kan proberen waarvan wij allen kunnen leren.’

Het ideale design gaat naar een drijvend platform op een of meerdere pilaren die op de oceaanbodem rusten. De problemen die deze toekomstige natiebouwers tegenkomen zijn zonder twijfel groot maar men pakt het project met Amerikaans enthousiasme aan. ‘Problemen zijn er om overwonnen te worden. Rationeel onze opties beschouwen en daarna een design produceren dat politiek, technisch en financieel haalbaar is. We zullen Utopia nooit bereiken maar we denken dat we fundamentele verbeteringen aan het huidige sociale systeem in de wereld kunnen aanbrengen. En dat is meer dan genoeg om voor te vechten.’

17 REACTIES

 1. “Het ideale design gaat naar een drijvend platform op een of meerdere pilaren die op de oceaanbodem rusten.”

  Dit klopt niet. Het is het één of het ander (drijvend óf pilaren).

  Alleen off shore platforms die op het continentaal plat staan gebruiken pilaren/torens die op de bodem staan. Dat is meestal tot een paar honderd meter diepte (een enkele keer tot ca. 1 km diepte). De gemiddelde oceaandiepte is echter 4,5 km. Daar kan je alleen drijvende platforms gebruiken die met kabels aan de oceaanbodem zijn vastgemaakt. Zie:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_platform#Types

  Het is allemaal proven technology uit de olie/gas industrie, maar vergis je niet in de kosten. Het grote Petronius platform dat op 600 m hoge betonnen pilaren staat kostte ca. $500 miljoen.

  maup [10] reageerde op deze reactie.

 2. Ik volg het Seasteading gebeuren al vanaf het begin. Een van de technische mannen is een Nederlandse student. Wat me niet verbaast, Seasteading is eigenlijk iets typisch Nederlands.
  http://vimeo.com/8367689 <- hier geeft hij een speech (Eelco Hoogendoorn)

  Hier meer video's
  http://vimeo.com/seasteading/videos (oa van Patri Friedman, David Friedman en van een ondernemer die gewoond heeft op Sealand, kunstmatige eiland buiten de territoriale wateren van de UK)

 3. Je kunt ook het Markermeer inpolderen (1 dijk ligt er al). Het zou erg interessant zijn daar een libertarisch experiment te beginnen.
  Uiteraard heb je daar wel de overheid voor nodig. Maar waarom zou een overheid geen experiment willen toestaan? Bewoners zijn de eerste ontwikkelaars en pakken, voor zover ik het kan bekijken, niks van iemand af.

  Ik denk wel dat al spoedig zal blijken dat er een soort bestuurslichaam gevormd zal worden. Alleen een experiment kan aantonen of libertariers gelijk hebben.

  maup [9] reageerde op deze reactie.

 4. In een wereld waarin Zwiterse banken verborgen achter hoge bergen toch gedwongen worden hun geheimen prijs te geven, denk ik niet dat je moet denken dat overheden je met rust laten, alleen om dat je op de zee woont.

  Alsof ze alleen in dominantie van land geinteresseerd zijn. Het gaat ze om uitbuiting van mensen. Als al die mensen op zee gaan zitten, veroveren ze gewoon dat.

  Hoelang denk je dat het duurt voordat er een marine blokkade ligt als er in deze drijvende stad een bloeiende drugshandel of wapenhandel is, of mensen er zwart geld op de bank zetten?

 5. @maup [10]:

  Seasteaders on a budget hebben al allerlei goedkope oplossingen bedacht, van piepschuim van oude verpakkingen tot lege frisdrankflessen, om drijvende platforms mee te bouwen. Dit is allemaal onzin (tenzij je een houtje-touwtje waterworld als je nieuwe wereld ziet). Pak het professioneel aan, of doe het niet.

  Oud roest is wel goedkoop maar, tenzij je project voor een paar maanden is ipv enkele decennia, het kost een vermogen om afgedankte schepen weer zeewaardig en zeebestendig te krijgen (ze zijn niet voor niets afgedankt). Aan elkaar lassen kan je beter niet doen. Bij een beetje onstuimig weer breekt de zaak zo weer van elkaar los.

  Om midden op zee kalmer binnenwater te creeren moet eerst een beschermende wavebreaker worden geplaatst. Daarbinnen kan je allerlei drijvende platforms laten dobberen die onderling flexibel zijn verbonden en waarop je woningen, fabrieken en open ruimten (voor VTOL vliegtuigen, recreatie en landbouw) kan neerzetten. Zo krijg je een drijvende stad waarvan de omvang en functionele indeling naar wens kan worden aangepast.

  http://floatingislands.com/
  http://www.waterventures.com/html/aquasphere.html

  ===
  Operation Atlantis and the Radical Libertarian Alliance:
  http://royhalliday.home.mindspring.com/rla.htm

  NL Ecoboot project:
  http://www.ecoboot.nl/ecoboot_new/?page_id=2

  Freedom Ship – City at Sea:
  http://www.freedomship.com/

  Seasteading Wiki:
  http://wiki.seasteading.org/index.php/Main_Page

 6. @maup [12]:

  Dat is dan alleen omdat op 99% van het water geen belastingen kunnen worden geheven.

  Zodra er sprake is van seasteading is er sprake van zeekoeien die gemolken dienen te worden.

  Moet je opletten hoe snel de zee aan overheden toebehoort.

  In het leven zijn twee dingen die niet te ontwijken zijn: Death and Taxes.
  Ook niet op Mercurius.
  pcrs [16] reageerde op deze reactie.

 7. @Tony [15]:
  Precies. Alsof de koeien een plan maken om 1 kilometer verderop te gaan grazen, zodat de boer ze niet meer zal slachten en dat de boer werkeloos zal toekijken hoe zijn levenswerk wegloopt.
  De boer is al 3 zetten verder dan de koeien. De kapitaal ccontroles zijn de hekken, je pensioengelden liggen opgeslagen zonder dat je er aan kunt komen en je geld ligt in hun banken. Ze hebben je kinderen in hun ‘school’.

Comments are closed.