Op economisch gebied  loopt bij het grote publiek het aantal  misverstanden de spuigaten uit zonder dat enige beterschap in zicht is.

Een van  de hardnekkigste misverstanden is, dat    immigratie werkloosheid zou veroorzaken en op die grond tegengegaan zou moeten worden.

Als dat zo is, dan zouden er in de Verenigde Staten van Noord  Amerika   300  miljoen werklozen moeten zijn.

Waarom zijn    deze er dan niet ?

Dat ze er niet zijn komt, doordat iedere immigrant zijn eigen werk met zich meebrengt. Een immigrant werkt immers niet alleen, hij consumeert ook!

Die  geconsumeerde goederen moeten weer door iemand geproduceerd worden.

Dus   wat dit betreft , is er geen vuiltje aan de lucht.

Een andere zaak is, dat laag geschoolde  immigranten    soms  concurreren met werkers die hierdoor op korte termijn hun baan verliezen  of  met een loonsverlaging  geconfronteerd worden. Deze  kunnen zich hierdoor benadeeld  voelen.

Maar deze concurrentie is een goede en gezonde zaak, omdat   als gevolg daarvan een aantal goederen en diensten tegen lagere prijs geproduceerd kunnen worden, hetgeen bij de  consument  zorgt  voor het vrijkomen van gelden waarvan de besteding leidt tot een hoger niveau van behoeftenbevrediging.

Belemmering van arbeidsmigratie is dan ook schadelijk.  Voorop  staat uiteraard, dat iedere   immigrant zijn eigen broek op dient te houden en  dat criminele elementen  stante pede verwijderd dienen te worden.

Hugo van Reijen

53 REACTIES

 1. @Fluminis [24]: Huwelijks migratie is misschien niet te stoppen maar zeker wel enorm te ontmoedigen…

  Nauwelijks. Je kunt immigranten pesten zoals de VS doet door extreem lange wachttijden. (Filipijnse vrouw? Dat is dan 7 jaar … Nederlandse vrouw … dat is 5 jaar.) Helpt niet.

  Inkomenstoetsen? Heeft Nederland en alle andere westerse landen al lang en wordt ontdoken. Op basis van internationale verdragen mogen ze ook niet te hoog zijn. Zodra je redelijkerwijs je partner kunt onderhouden mag die komen.

  Plus dat het moreel natuurlijk extreem abject is. Als ik als legaal en non-crimineel staatsburger een vrouw uit Japan of Turkije wil halen is dat uiteraard mijn recht. De staat heeft geen recht mijn partnerkeuze te beinvloeden.

  Veel verstandiger is de verzorgingstaat beperken. Ofwel, mijn partner mag komen maar dan krijgt die X jaar geen recht op dit en dat.

  Dat is op zich wel een beetje een bliksemafleider, daar zaken als WW, WIA, AOW etc uberhaupt al het recht op beperken tot jaren gewerkt/inwoner/etc.

  En dan heb je ook het levensgrote probleem dat de verzorgingstaat niet zomaar uit te sluiten is. Ik schreef hoger al, je kunt moeiteloos autochtoon en werkend zijn en toch een netto ontvanger. Het merendeel van de verzorgingstaat heeft niets met uitkeringen etc te maken en is heel moeilijk – en wederom ook weer niet toegestaan volgens vedragen – te beperken.

  Denk aan kosten voor scholing en het feit dat het merendeel van de gezondheidzorg ook betaald wordt via de overheid en niet via premies van burgers.

  Huwelijksmigratie is in de praktijk veel moeilijker te stoppen dan mensen schijnen te beseffen.

  … en je kunt crimineel gedrag van immigranten zo goed als uitsluiten.

  Door? Uitzetten als ze vervelend zijn? Dat kan en gebeurt nu ook al, maar dan schijn je het punt dus te missen. Je eigen voorbeeld van een werkvergunning geeft het mooi aan. Werkmigranten zijn braaf en productieve bijdragers. Zijn ze het niet worden ze ook in NL het land uitgezet.

  Het probleem is echter die andere mensen die legaal in NL verblijven. Die hebben geen werkvergunning nodig want zijn legale permanente inwoners. Vaak ook staatsburgers. En dat is niet anders in de VS of Thailand.

  Zoals ik al schreef is het heel makkelijk om werk- en studeermigranten aan te pakken,. Maar die zijn zelden het probleem. Die zijn doorgaans netto bijdragers en veroorzaken geen problemen.

  Die andere migranten zijn het probleem. Maar die kun je vrijwel niet weren.

  Je laatste opmerking is daarom relevant: Thailand heeft geen verzorgingstaat. Dat is de werkelijke oplossing.

  Maar zoals ik schreef, daar wil de PVV en diens achterban niet aan.

  En dus blijft het bij goedkope retoriek.

 2. @Peter de Jong [22]:

  Hoofddoeken mogen uiteraard verboden worden. Maar daar had ik het niet over. Praktisch is niet-werk en student immigratie bijna niet te stoppen.

  Door hoge inkomenseisen aan de kostwinner te stellen wordt hereniging de facto onmogelijk.

  Ist verboten door internationale verdragen …

  Eisen van 130, 140, 150% minimumloon etc mag wel, maar bestaan al. Werken niet. Nog hoger mag niet, en is ook nogmaals moreel extreem abject.

  Ook de asielzoekersstroom kan worden ingedamt doordat EU-landen individueel mogen uitmaken welke landen zij als gevaarlijk beschouwen en welke niet

  En dat heeft ook echt geholpen niet waar?

  Verder is dit EU voorbeeld enkel een voorbeeld van een niet volledige overdracht van rechten. Er is geen wezelijk verschil met de jaren 90. En op basis van asielverdragen is het nog steeds zo dat NL verplicht is mensen toe te laten en te laten blijven. Hoogstens kunnen ze ze afwijzen, maar dan nog kun je ze in de praktijk niet uitzetten. Zie ook het pardon …

  Je verwart mooie theorie met praktijk.

  De onvrede in dit land is zo enorm daar hebben mensen die de linkse media volgen gewoon geen besef van

  Ik zag anders enorme meutes gewoon toch weer links stemmen. Rechts heeft amper een 55% meerderheid in de kamer. En de PVV is deels gewoon een links-collectivistiche club.

  Velen stemden op hem vanwege linkse kletskoek als staats-AOW behouden etc.

  Nee, Peter, Nederland is collectivistischer dan ooit. Men is ontevreden omdat het onvermijdelijke gewoonweg gebeurt. De demografie maakt de belasingdruk hoger en de verworvenheden schraler. Men is niet boos omdat men minder staat wil. Men wil just behoud van de staat en is boos omdat daar geen geld voor is.

  Peter de Jong [33] reageerde op deze reactie.
  hugo van reijen [34] reageerde op deze reactie.

 3. @Armin [32]: “Nederland is collectivistischer dan ooit. Men is ontevreden omdat het onvermijdelijke gewoonweg gebeurt. De demografie maakt de belasingdruk hoger en de verworvenheden schraler. Men is niet boos omdat men minder staat wil. Men wil juist behoud van de staat en is boos omdat daar geen geld voor is.”

  LOL, je hebt gelijk Armin.

  Mijn broer Ruud heeft net een “overheid/geen overheid” discussie achter de rug op Autoweek.nl (het grootste autotijdschrift in NL, duizenden bezoekers per dag).

  Niets helpt, geen praktische bezwaren, geen morele. Zelfs overdadig gebruik van mijn quote verzameling mocht niet baten!

  Het enige dat hij terugkrijgt is: “Wees blij dat we we in een welvarend land wonen en het allemaal over het algemeen heel goed hebben. Er zijn natuurlijk altijd ontevreden mensen die nog meer willen hebben.”

  Ga ik inlijsten en boven mijn bed hangen. 😉

  http://www.autoweek.nl/weblog/2103/Goede-verkiezingsuitslag-voor-automobilist

 4. @Armin [32]:
  Hoofddoeken verbieden ? Waarom?
  Worden keppels dan ook verboden?
  En kruizen?
  Of tulbanden van Sikhs?
  Van mij mag iedereen een hoofddoek om.
  Of moet een politieagent straks iedereen controleren op hoofddoeken? Moet hier een soort zwarte markt in ontstaan? (Plaatsen waar mensen in het geheim kunnen komen om samen een hoofddoek te dragen?)
  Van mij mag iedereen getuigen van zijn geloof in iets of in niets.
  Hugo van Reijen

  Peter de Jong [35] reageerde op deze reactie.

 5. @hugo van reijen [34]:

  Geen zaken door elkaar halen Hugo.

  Een overheid wordt met geld van iedereen gefinancierd. Aan het loket wil je dan graag neutraal geholpen worden. Dus niet dat je je als jood bij een skinhead moet melden. Hoofddoekjes, kruizen, keppeltjes, stippen, hakenkruizen, Ajax-shirtjes en feministische buttons zijn dan verboden. Rechters hebben niet voor niets bedekte burgerkleding.

  Zelfde verhaal voor alle organisaties die door de overheid worden gesubsidieerd. Daarom is het fundamenteel verkeerd als het GVB wel chauffeuses met hoofddoekjes toestaat en het dragen van een halsketting met kruisje verbiedt (zoals onlangs gebeurde).

  Een particuliere werkgever moet natuurlijk kunnen aannemen die hij wil. Al wil een supermarkt uitsluitend moslima’s aannemen, dat moet kunnen. Evengoed hebben klanten dan het recht een dergelijk bedrijf te boycotten.

  De straat is van de gemeente, dus op straat kan een gemeente bepalen wat wel en wat niet mag. Je kan als gemeente staande een pilsje drinken verbieden, maar ook het dragen van een burka c.q. naakt over straat lopen.

  Hoofddoekjes zijn een uiting van achterlijkheid en geweld. Net zoals mensen die met een PvdA of GL button te koop lopen. Het is aanstootgevend. In een beschaafd land zie je dat soort mensen niet.

 6. “Hoofddoekjes zijn een uiting van achterlijkheid en geweld. Net zoals mensen die met een PvdA of GL button te koop lopen. Het is aanstootgevend. In een beschaafd land zie je dat soort mensen niet.”
  Aanstootgevend voor wie?
  Ik ben een groot deel van het jaar in landen, waar ik hoofddoekjes waarneem en wat vreemd : ik heb er nog nooit aanstoot aan genomen! Noch heb ik ooit in een van deze landen geweld waargenomen of ondervonden.
  Gelukkig maar, anders was ik de hele dag met aanstoot bezig!
  Hugo van Reijen

  Peter de Jong [37] reageerde op deze reactie.

 7. @hugo van reijen [36]:

  Dat is precies waar ik Armin in post #33 op wees, de immoraliteit wordt gewoon ontkend:

  “Wees blij dat we we in een welvarend land wonen en het allemaal over het algemeen heel goed hebben. Er zijn natuurlijk altijd ontevreden mensen die nog meer willen hebben.”

  Omdat het op het eerste gezicht allemaal in orde lijkt, vinden de meeste mensen belastingheffing, democratie, religie (georganiseerde geloofsdwang) en soortgelijke wantoestanden helemaal niet aanstootgevend, terwijl ze tegen openlijke slavernij wss wél bezwaar zouden maken.

  Alleen de kleine groep die zijn verstand gebruikt zet er vraagtekens bij.

  Hoog tijd dat jij dat ook eens gaat doen Hugo! 😉

  ===
  “Whenever I hear anyone arguing for slavery, I feel a strong impulse to see it tried on him personally.”
  – Abraham Lincoln

  hugo van reijen [38] reageerde op deze reactie.

 8. @hugo van reijen [38]:

  Bij de les blijven svp. We hebben het hier over:

  “Ik ben een groot deel van het jaar in landen, waar ik hoofddoekjes waarneem en wat vreemd : ik heb er nog nooit aanstoot aan genomen! Noch heb ik ooit in een van deze landen geweld waargenomen of ondervonden.”

  De Islam is een religie en een cultuur. Net als de meeste andere religies propageert de Islam de onderdrukking van andersdenkenden in het algemeen en die van vrouwen, homo’s/lesbo’s, en alleengaanden in het bijzonder.

  Voorbeelden in NL te over (recent nog in Utrecht: http://www.telegraaf.nl/binnenland/6949367/__Homostel_uit_Utrecht_weggepest__.html?cid=rss )

  Begrijp me goed Hugo, ik ben net als jij groot voorstander van leven en laten leven. Maar er zijn gewoon groepen mensen die elkaar niet verdragen (socialisten/liberalen, Marokkanen/homo’s, neo-nazi’s/joden, enz). Daar zijn goede redenen voor op basis van hun respectievelijke ideologieën.

  Waarom zou je die mensen bij elkaar zetten? In een commune moet je ook niemand hebben die steeds begint te zeuren dat ze van zijn spullen moeten afblijven.

  Louis Theroux heeft een interessante docu gemaakt over de Amerikaanse neo-nazis. Hij volgt daarin een gezin met 2 meisjes wiens moeder April een overtuigd fascist en zeer felle rascist is en die haar dochters in die ideologie opvoedt. Geen zwarte of jood als buurman voor deze mensen!

  Het blijkt verder een uiterst vriendelijke en verstandige vrouw te zijn die het beste met haar kinderen voor heeft. In landen waar mensen hoofddoekjes dragen is dat ongetwijfeld niet anders.

 9. “De Islam is een religie en een cultuur. Net als de meeste andere religies propageert de Islam de onderdrukking van andersdenkenden in het algemeen en die van vrouwen, homo’s/lesbo’s, en alleengaanden in het bijzonder. ”
  Voorbeeld:
  Regelmatig ben ik in Indonesie een land met meer dan 200 miljoen Moslims.
  Heb hier nog nooit iets gemerkt van de gesignaleerde verschijnselen.
  Evenmin merk ik iets dergelijks op in Singapore, UAE, Oman en een aantal andere dwarsstraten met Islamitische inslag waar ik regelmatig kom.
  Ik hoop dat de schrijver ook regelmatig dit soort landen gaat bezoeken en mij op de hoogte stelt van zijn ervaringen.
  Hugo van Reijen

  Peter de Jong [41] reageerde op deze reactie.

 10. @hugo van reijen [40]:

  Doe niet zo kinderachtig Hugo, ga liever gewoon op de gegeven argumenten in.

  Alle landen met sharia wetgeving onderdrukken andersdenkenden, vrouwen en andersgeaarden.

  In Indonesië is het al jaren een zooitje met geweld tegen niet-moslims. En de sharia politie doet daar tegenover de eigen bevolking nog een schepje bovenop.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6473897.stm
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8491195.stm

  Singapore is een politiestaat met achterlijke repressieve wetgeving.
  http://www.hrw.org/en/news/2010/01/20/singapore-textbook-example-repressive-state
  http://singaporedissident.blogspot.com/2009/01/singapore-noose-of-repression-tightens.html

  De UAE bestaat uit absolute monarchieën. Het zijn de facto dictaturen. Er is geen persvrijheid. Oman is gewoon de hobby van de plaatselijke sultan. Ook hier is geen persvrijheid en geen oppositie.
  http://www.cetri.be/spip.php?article1403&lang=en

 11. Die Islamitische dictaturen zorgen er voor dat Arabieren tot de meest achterlijke (in de zin van achtergebleven) mensen ter wereld behoren. Hoe kan je daar in vredesnaam een verlichte instelling van verwachten?

  Het Arab Human Development Report van de UN:

  “Toegang tot informatie is in de Arabische wereld zeer beperkt. Hoewel Arabieren 5% van de wereldbevolking uitmaken, wordt in alle Arabische landen samen slechts 1,1% van het totale aantal boeken gepubliceerd. Er zijn in de Arabische wereld ook nauwelijks vertaalde boeken beschikbaar: minder dan 1 boek per miljoen mensen per jaar. In Hongarije zijn dat al 104 en in Spanje 184 boeken per miljoen mensen per jaar. Er zijn minder dan 53 kranten per 1000 Arabische burgers, tegen 285 per 1000 mensen in westerse landen.

  Het aantal telefoonaansluitingen is nauwelijks een vijfde van dat van westerse landen. De toegang tot digitale media behoort tot de laagste ter wereld. Er zijn slechts 18 computers per 1000 inwoners, vergeleken met het wereldwijd gemiddelde van 78,3 per 1000 inwoners. En slechts 1,6 procent van de bevolking heeft toegang tot het internet.

  Wetenschappelijk onderzoek in de Arabische wereld is eveneens zeer beperkt. Het aantal wetenschappers, onderzoekers en technici die in de R&D werken is niet meer dan 371 per miljoen inwoners. Dit ligt ver beneden het wereldwijd gemiddelde van 979 per miljoen inwoners. R&D budgetten van Arabische landen komen niet uit boven de 0,2 procent van het bruto binnenlands product. Geavanceerde research, zoals op gebieden als informatie technologie en moleculaire biologie, ontbreekt vrijwel volledig.

  In Arabische landen die nu nog kunnen bestaan van olie-inkomsten wordt niet of nauwelijks aan alternatieve inkomstenbronnen gewerkt. In veel landen zal dit tot een ernstige economische crisis leiden als de olie-inkomsten, met het opraken van de olie of het toenemende gebruik van alternatieve energiebronnen door het westen, in de toekomst verminderen of zelfs wegvallen.”

  hugo van reijen [43] reageerde op deze reactie.

 12. “In Indonesië is het al jaren een zooitje met geweld tegen niet-moslims. En de sharia politie doet daar tegenover de eigen bevolking nog een schepje bovenop.”
  Op het geheel genomen valt dat nogal mee.
  De kans om in Europa of de USA om te komen door geweld is vermoedelijk aanzienlijk groter.
  Ik hoop dat iedereen die hier schrijft, veel ervaring heeft in landen met een overwegend moslimbevolking.
  Hugo van Reijen

  Peter de Jong [45] reageerde op deze reactie.

 13. @hugo van reijen [43]:
  @hugo van reijen [44]:

  “De kans om in Europa of de USA om te komen door geweld is vermoedelijk aanzienlijk groter.”

  Ja allicht. Het zijn hier (nog) geen islamitische dictaturen. Hier doen mensen hun eigen zin. Als je in een dictatuur wil blijven leven doe je wat de staat je opdraagt. Je koest houden dus.

  “Gelukkig wonen verreweg de meeste moslims buiten Arabie”

  Fijn dat je ook vind dat het in Arabische landen een zooitje is, maar jammer voor de Arabieren dat je minder met hen meeleeft dan met de moslims elders.

  In India, Pakistan, Bangladesh, Iran, China, Irak, Afghanistan en soortgelijke uithoeken met veel moslims is de situatie niet veel beter. Om over de niet-Arabische moslimlanden in Afrika maar helemaal te zwijgen.

  Wat doet het er toe als je moslims kent die uiterst vriendelijk en beschaafd zijn? Ze hangen immers een repressieve leer aan. Vind je soms ook dat socialisten deugen, omdat ze zelden of nooit het Communistisch Manifest in de praktijk brengen en die paar gulags uit de geschiedenis eerder extreme uitwassen dan regel in het socialisme waren?

  Kinderen worden gewoonlijk geïndoctrineerd in een bepaald geloof (ik noemde hierboven neo-nazi April al met haar 2 dochters). Maar ieder volwassen individu kan er voor kiezen abjecte ideeën af te wijzen. Een moslim die willens en wetens moslim blijft kan je daar net zo goed op aanspreken als een neo-nazi of een socialist.

  ===
  “Waarom steelt u en dwingt u uw vrouw tot prostitutie?”
  “Ik ben nogal makkelijk te beïnvloeden”
  “Bent u dan ook makkelijk te beïnvloeden om een taalcursus te volgen of een muurtje te leren metselen, zodat u ook op een normale manier uw brood kan verdienen?”

  – Theodore Dalrymple (Britse gevangenispsychiater)

  hugo van reijen [46] reageerde op deze reactie.
  Oscar [48] reageerde op deze reactie.

 14. @hugo van reijen [46]:

  Wat begrijp je niet Hugo? Heb jij geen mening over socialisten?

  ===
  “Remember that wanting to keep your own money isn’t greed. And spending other people’s money isn’t compassion.”
  – Young Americans for Liberty (2010)

 15. @Oscar [48]:

  Lijkt mij een prima instelling Oscar.

  Uit recent onderzoek blijkt overigens wel dat xenofoben/rascisten/fascisten niet helemaal ongelijk hebben:

  105 Teletekst do 17 jun
  ***************************************
  Pleidooi tegen gemengde scholen

  ***************************************
  ` Middelbare scholieren presteren het
  best op etnisch homogene scholen.Dat
  blijkt uit onderzoek van professor Jaap
  Dronkers,die sinds vandaag hoogleraar
  Internationaal Onderwijsonderzoek is
  aan de Universiteit Maastricht.

  Zijn conclusie is opmerkelijk,omdat de
  overheid zwarte en witte scholen wil
  tegengaan door gemengde scholen te
  stimuleren.Volgens Dronkers zijn de
  leerprestaties daar juist minder.Dat
  geldt ook voor zwarte scholen met veel
  verschillende etniciteiten.

  Dronkers baseert zijn conclusies op
  internationale gegevens over prestaties
  van 15-jarige leerlingen.
  ***************************************

 16. Wat een heerlijke lagere school-redenering, ik kan me nog herinneren dat we zo in de 4e klas destijds al geindoctrineerd werden. Met kennis van economie heeft het helaas geen knoop te maken. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En zolang er in de bananenrepubliek een paar miljoen autochtonen uit hun neus lopen te vreten hebben we geen immigranten nodig. Punt. Driewerf punt zou ik zeggen.

 17. @Tony [50]:
  Kijk eens in het Oude Testament.
  Moeten wij iedere Christen hier voor ter verantwoording roepen?
  Zo ja, vanaf welke leeftijd?
  Hugo van Reijen

 18. I had got a dream to make my own company, but I didn’t have got enough of money to do that. Thank heaven my close colleague advised to utilize the credit loans. Thence I used the small business loan and made real my dream.

Comments are closed.