Woensdagavond was ik in de Melkweg op het ‘feest der democratie’, uitgezonden door RTL4. Als anarchist had ik me in een sociaal-democratisch Amsterdams bolwerk begeven.

Het was een avond vol frustratie en licht geluk. Treurig was het met name om zoveel gehersenspoelde studenten en andere jonge mensen te zien. Mensen waarmee je in discussie gaat en in een pavlovreactie gelijk vragen of je een dictator bent, wanneer je aangeeft geen democraat te zijn. Pijnlijk ook om zoveel improductieve, welvaartsverlagende subsidiebedrijven, politici, oud-politici, politicologen en andersoortige profiteurs bij elkaar te zien.

Maar het was gelukkig niet alleen maar droefenis. Uitstekend was het om te zien dat het opkomstpercentage daalde en de massademocratie aan legitimiteit moest inboeken. 

En, dat RTL4 prima in staat was de avond goed te verslaan.

Veel socialisten, democraten en sociaal-liberalen zeggen steevast dat de publieke zenders nodig zijn. Opvallend vaak kunnen zij dit niet goed beargumenteren. “Omdat anders bepaalde programma’s niet worden uitgezonden”, is een veel gehoorde drogreden. “Maar mijn beoogde programma over de postzegelverzameling van mijn wijlen opa ook niet”, zeg ik dan op mijn beurt. Ook zouden op de commerciële zenders programma’s als Nova, Den Haag Vandaag en Pauw & Witteman geen bestaansrecht hebben. Er zou geen markt voor zijn.

Gezien de reeks programma’s “Nederland Kiest” met als mooie finale de verkiezingsavond van woensdag is in ieder geval gebleken dat de markt wel degelijk in staat is dergelijke programma’s aan te bieden. Een interessante vraag is of RTL er winst op heeft gemaakt, maar dat doet nu niet ter zake.

Tijd dus om drastisch te snijden in het publieke bestel.

9 REACTIES

 1. Je kan de staats-aanbidders altijd het Engelse Channel 4 als voorbeeld geven. Commercieel en ‘progressief’ (wat dat ook zijn mag).

  De meeste linksen die ik ken zijn extreem conservatief. Men wil behoud van de status quo van de jaren-1970, volgens de versie van het biefstuk-soosjalisme. Men is bang dat de wereld verandert en daarom is men overal tegen.

  En als men toch bezig is de janren-70 te conserveren, laat ze dan op zijn minst Catweazle terug op tv doen, maar dat kan RTL ook doen.
  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.

 2. ja valt me ook op dat er voor de meeste mensen maar twee staatsvormen lijken te zijn. Als je geen democratie wenst dan wil je dus een dictatuur, standaard antwoord alltijd.
  Meeste mensen denken ook niet meer na over politiek. Eens in de vier jaar een hokje aankruizen en dan heb je ‘plicht’ weer gedaan.

  maar catweazle terug is een goed idee ..

  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.

 3. Ook zouden op de commerciële zenders programma’s als Nova, Den Haag Vandaag en Pauw & Witteman geen bestaansrecht hebben. Er zou geen markt voor zijn.

  Volgens mij hebben Barend & Van Dorp jarenlang een kijkcijferkanon gehad op RTL.
  En die twee staken hun politieke voorkeuren ECHT niet onder stoelen of banken. Die deden dat gewoon openlijk en eerlijk.
  Maar ja, in de markt moet je wel echt GOED zijn in wat je doet, en Barend & Van Dorp waren supertalenten vergeleken bij Pauw, Witteman en al dat andere linkse propaganda-volk.

 4. @Bon Vivant [1]: @ziggy [3]: “Goed idee”? Zeker. Catweazle (“I fly…I fly”) en de tutterige serie Swiebertje. Dan neem ik de moeite dat ding (TV = TijdVerlies) ook weer eens aan te zetten.

 5. Goed idee,weg met de subsidie verslindende linkse publieke omroepen.
  Hier in Thailand kan ik BVN ontvangen,Beste Van Nederland,betekent dat geloof ik,na een paar keer de tv vol walging uitgezet te hebben,kijk ik nooit meer.
  What a crap.

 6. Dag in dag uit moeten wij bij de PO naar de PVDAzenders kijken, let wel, die worden betaald door jou en mij. Steeds maar weer die pvda smoelen en praatjes. Ik begrijp niet hoe dat kan, dat daar geen stokje voor wordt gestoken, zijn ze nou helemaal gek geworden.
  Kunnen we niet met z’n allen protesteren? Weg met die schijnheilige grootverdieners van de PVDA

Comments are closed.