Alle politieke partijen willen een programma gaan uitvoeren dat op “Bezuinigingen” is gebouwd. En nu rekent het eigen Planbureau van de regering, het CPB, uit dat al die bezuinigingen NIET NODIG zijn. Het bureau en de politici hebben gewoon niet goed gerekend!!

Door het afgelasten kunnen dan goede berekeningen gemaakt worden en……. Wacht even, ook dat heeft geen zin, want dat zou dan immers toch door diezelfde gezakte politici gebeuren!

De Volkskrant geeft er een interessant artikel over, waaruit geplukt:

“Ditmaal heeft het CPB ook het scenario doorgerekend waarin enerzijds veelverdieners extra belast worden via een ‘crisistarief’ en anderzijds uitkeringen en minimumloon verhoogd worden. De koopkracht blijkt daardoor zodanig gestimuleerd te worden dat de economie sterker aantrekt dan verwacht en het begrotingstekort vanzelf verdwijnt.”

Als dat niet geniaal is, weet ik het ook niet meer.

Ook interessant is:

Door de nieuwe cijfers komen de door de meeste politieke partijen bepleitte bezuinigingen op losse schroeven te staan. ….. ‘Nederland is een rijk land. Als je de welvaart beter verdeelt hebben met name de lagere inkomens meer te besteden. Het positieve effect daarvan op de binnenlandse vraag en daarmee de economie hebben we onderschat. En naar nu blijkt valt er ook het nodige te halen bij multinationals. Het argument dat die bedrijven dan naar het buitenland vertrekken kan wat ons betreft de prullenbak in, want negentig procent van de bedrijven kan of wil helemaal niet weg.’

20 REACTIES

 1. Inderdaad Hub, geniaal!!!

  En dan te bedenken dat CPB met verouderde modellen werkt… Ze hebben de huidige crisis/depressie namelijk niet zien aankomen.

  Maar wat krom is, rekenen zij weer recht. Dat is absoluut, zonder enige twijfel geniaal.

 2. Bezuinigen betekent natuurlijk belastingverhoging en meer of nieuwe heffingen. Bij de overheid wordt geen “nee” verkocht, behalve als het gaat om bezuinigen die henzelf vol raakt. CBP bedoeld gewoon te zeggen dat het CDA het allemaal wel goed heeft gedaan en dat men zich geen zorgen hoeft te maken, zoals NL voor de oorlog zich ook geen zorgen hoefde te maken. Ambtenarenberg en soepsidies stop zetten en de wereld kan dan misschien nog gered worden. Laat NL HET schoolvoorbeeld worden voor de rest van de wereld; weg met de stelende overheid, weg met regels en wetten en terug naar individuele vrijheid en zelfredzaamheid…Overheid, blijf met je smerige, enge tengels uit onze portemonnee!!

 3. ” want negentig procent van de bedrijven kan of wil helemaal niet weg”
  Met andere woorden, ze kunnen niet weg, dus hier met je geld verduvelde veelverdiener.” hoe durf je ooit het groot risico te hebben gelopen met je onderneming en nu stiekem bakken met geld inlaaien”
  🙂

  Het CPB gaat niet uit van maerktwerking maar zoals alles wat socialistisch in dit land uitgaat van manipulatie, iedereen tegenwoordig trouwens. Helaas

 4. Hub, wat ben jij een zielig figuurtje zeg; beetje onwaarheden lopen verspreiden in de hoop wat zieltjes te winnen voor je partijtje.

  Wa bende gij unne zielepoot, verrekte kut!

  Zoals wij dat in Brabant zo mooi plat kunnen formuleren.

  En trouwens, Hub.. was jij niet diegene, die de smaak van een lolly kon raden door erop te gaan zitten???

 5. Ik kan hier wel om huilen …

  De economie redden via verhoogde consumptie van de ‘armen’ en het wegbelasten van de ‘rijken’. Dit is rechtstreekse Keyniaanse politiek. De achtergrond is dat die ‘rijken’ alles maar sparen zodat de economie geremd blijft. Geeft het aan de ‘armen’ en je bent niet alleen sociaal, maar zij geven het ook uit …

  Niet alleen blijkt het hele Keyniaanse concept niet te kloppen (in de jaren 70 bleek dat de hele theorie fundamenteel onjuist was), maar zelfs als je dat ‘detail’ wilt vergeten, had Keynes zelf ook wat te zeggen over ‘hoe’ je moest consumeren. Keynes expliciet zei dat het aan de burgers geven NIET de optie was. Je moest investeren in wegen, fabrieken, etc. Niet domweg consumeren. En ook niet domweg – zoals Bush in de VS deed – de belastingen verlagen (zonder tegelijekrtijd te bezuinigen op de staat), want ook dat werkt niet zoals theorie maar ook praktijk leerde.

  Verder vergeet men zoals altijd de indirecte effecten van belastingverhoging. Ga multinationals belasten en deze verdwijnen. Niet nu meteen, maar eer je 20 jaar verder vbent zult je zien dat een steeds groter deel van de omzet en winst niet langer onder NL tarief valt. Andersom, multinationals die hier alleen het hoofdkantoor hebben komen niet meer en verdwijnen zeker.

  Zelfde met ‘burn the rich’. Het is heel moeilijk aan te geven hoeveel die minder gaan werken, maar dat een hogere belasting op de top 20% van de bevolking een effect heeft is onmstreden ook onder PvdA politici.

  Tenslotte ben ik verbaasd over het consumptiemodel. Dat werkt traditioneel in landen als de VS mete en zeer sterke binnenlandse consumptie en niet – zoals ook Keynes wist – bij landen met een sterke import/export. Ironisch en een beetje simpel gesteld heeft Nederland economisch bijvoorbeeld meer baat bij een subsidie voor Duitse armen dan de eigen.

  (Overigens opvallend dat er geen datum stata bij het volkskrant artikel. Iets dat ik altijd extreem slordig heb gevonden bij internet artikelen…)

  Peter de Jong [16] reageerde op deze reactie.

 6. Natuurlijk hoeft er niet bezuinigd te worden, maar brainwashmedia probeert dit de mensheid op te dringen (ook al is het artikel een hoax), want waar bezuinigd wordt, wordt de elite (nee, geen miljonairs, maar uiterst machtige multimiljardairs) rijker, en aangezien alles realtief is, Jan met de pet dus armer. Open your eyes my friends. Laten we de sluiers van leugens wegtrekken en zien wie ons in dit lage bewustzijn proberen te houden. Morgen kun je er wat aan doen.

  http://www.nieuw-nederland.nu

  Liberty 5-3000 [15] reageerde op deze reactie.

 7. crissistarief mooi gevonden. Net zo als het kwartje van Kok, die was ook tijdelijk maar nooit meer weg gegaan. OOK een linkse rakker die dat heeft ingevoerd en zoals Den Uyl met zijn GAST arbeiders, ook nooit meer weg gegaan, bedankt links nederland

  Peter de Jong [16] reageerde op deze reactie.

 8. @Hans van Dommelen [14]:

  Zijn die gastarbeiders dan niet door de werkgevers hier naar toe gehaald? Ik dacht dat de SP zelfs een oprotpremie wilde geven om weer van ze af te komen. Die lui drukten immers de lonen. En is dat kwartje van Kok niet allang teruggegeven door bevriezing van de accijns voor de eerste drie jaar na invoering?

  @Armin [11]:

  Waarom is rigoureuze herverdeling niet beter voor de economie? Eén multimiljonair die een Bugatti voor 1.2 miljoen koopt stimuleert de economie minder dan 80 Jan Modalen die ieder een nieuwe Ford Fiesta aanschaffen voor 15 mille. Of zelfs 480 Indiërs die ieder een nieuwe Tata Nano van 2.5 mille aanschaffen!

  ===
  “Think for yourselves and let others enjoy the privilege to do so, too.”
  – Voltaire (1694-1778)

  Hub Jongen [17] reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen [17]:

  Dat vraag ik mij dus af, Hub. Die Bugatti wordt met de hand gebouwd, die andere auto’s zijn massaproducten. Het rendement van massaproductie is veel hoger dan van dat handwerk. Een dollar investeren in massaproductie levert dan meer op dan diezelfde dollar aan een handwerkspecialist geven.

  Natuurlijk moeten die man en zijn personeel ook eten, dus dat geld komt uiteindelijk weer in de massaproductie terecht, maar dat is net zo omslachtig als eerst belasting heffen, daar ambtenaren van betalen en die dan weer spullen laten kopen bij de bedrijven die datzelfde belastinggeld hebben verstrekt.

  Ik heb hier geen goed beeld van, terwijl het toch de kern van de zaak is bij socialistisch (Keynesiaans) vs liberaal overheidsbeleid (bedankt voor dit artikel trouwens! :-).

  Misschien kan Armin er nog iets over zeggen.

 10. Dit is een fraaie rugsteun voor NN (Lijst12).

  ‘Toevallig’ de enige partij die niet ging bezuiningen… We hebben zelf gerekend. Jan Frank Koers is dan ook ‘verlicht’ econoom…

  Verder zie deze video (7 min), waarin Bernard Litaer, Raoul Schpers, Ervin Laszlo en Jan Frank spreken. Allen econoom. Er is duidelijk fundamentele verandering nodig. Bv een dual currency system (zoals ook NN voorstelt met het circulatiegeld idee). Dit om Nederland te beschermen tegen de economische crisis Tsunami uit de rest vd wereld.

  http://www.youtube.com/watch?v=-tP7Ujlg8KE

  http://www.nieuw-nederland.nu

  Overweeg dus 9 juni op NN Lijst12 te stemmen, groet,
  De wereld is bijzonder raar tegenwoordig,

  Iwanjka
  No 4 op kieslijst NN,
  Campagneleider NN

 11. Zullen we meteen de Nederlandse vlag maar bij het vuil zetten en zo’n mooie rode met een hamer en een sikkel ophangen?

  Nee, dit is echt de oplossing. Zorg ervoor dat de mensen die meer dan modaal verdienen alles weer inleveren. Dat stimuleert ze echt om hun kop boven het maaiveld uit te steken en te ondernemen. Als je er één ding mee bereikt dan is het wel dat degenen met geld zorgen dat ze weg komen uit communistisch Nederland.

  Zoals Armin al betoogt, als je al extra geld ophaalt met belastingen, investeer dat dan in werkgelegenheid, in hoogwaardige industrie en in kennis. Diegenen die nu tot te armeren behoren kunnen dan zelf de kans grijpen om hogerop te komen en zelf een beter bestaan opbouwen. Voor degenen waar dat door beperkingen niet is weggelegd kunnen we dan nog prima een degelijk en betaalbaar vangnet spannen met sociale voorzieningen.

  Rob

Comments are closed.