Naar aanleiding van de verkiezingen in Nederland en België verschijnen er massa’s commentaren en analyses.

Iedereen zal geneigd zijn de verklaringen te laten kloppen met meningen die hij al heeft, en het blijft moeilijk deze objectief te bekijken.
Dit geldt ook voor mijn eigen mening. Maar toch zie ik bepaalde ontwikkelingen die ik graag eens ter beoordeling/discussie voorleg aan onze bezoekers:

–STELLING: Het lijkt me duidelijk dat de verkiezingsresultaten aangeven dat burgers stemmen tegen de drang van de politici die maar steeds een grotere centrale collectivistische machtsconcentratie nastreven. (in Brussel of elders).

Ondanks alle gewiekste politieke verklaringen die dwang en machtsconcentratie uitleggen als samenwerking en solidariteit.

In Nederland winnen de VVD, met Mark Rutte die gekarakteriseerd kan worden als “Euro-sceptisch-light”, en de PVV die duidelijk een soort anti-EU houding heeft.
In België winnen de Vlamingen die duidelijk meer zelfstandigheid willen. Zelfs al zijn ze nog te bang voor een echte afscheiding!

Dat betekent dat er NIET een sterkere, machtiger EU moet komen met minder vrijheid voor de burger, maar net het tegengestelde. Grotere vrijheid voor ieder individu!

En als de conclusie van de stelling juist is, betekent dat dan dat we (de Vrijspreker en het libertarisme) op de goede weg zijn met het bereiken van grotere individuele vrijheid en een maatschappij waar vrede is?

We leven immers in een maatschappij waarin een strijd heerst tussen de tegengestelde ideeën van individualiteit en collectivisme!

12 REACTIES

  1. Eens met de stelling. Er is misschien een kentering uit het collectivistisch denken. Maar de tegenkrachten zijn groot en komen van verschillende kanten. Eén zwaluw maakt geen zomer.

  2. Ondanks alle gewiekste politieke verklaringen die dwang en machtsconcentratie uitleggen als samenwerking en solidariteit.

    Met dit argument kun je ook slavernij goedpraten. De slaven kun je dan verwijten ‘egoistisch’ te zijn, wanneer zij naar vrijheid streven.

    Lang lang geleden, gedrukt op een dode boom, las ik een betoog van iemand (weet niet meer wie) die schreef over een “Europa (EU) van regio’s”.

    Geen staten als Frankrijk, Duitsland of Nederland, maar regionale gebieden die op een soort confederaal niveau samenwerken. Bijvoorbeeld Friesland, Baskenland, Beieren, Vlaanderen.

    Wat mij betreft niets op tegen zolang er ‘checks and balances’ zijn om machtsgeile oorloghitsers als ene Jan Peter B. aan de lijn te houden.
    Ronald [12] reageerde op deze reactie.

  3. Ik vrees dat op VB (en de ietwat eurocritische doch sinds gisteren van de kaart geveegde LDD) na de meeste Vlamingen hun les nog niet hebben geleerd. Na jarenlang binnen Belgie onvrij te zijn geweest omwille van de Walen, zoeken ze nu hun heil in de EU waar ze zelf nog minder in te brengen hebben. Dat ze ECHT onafhankelijk moeten zijn, wil er daar maar niet in. Arm Vlaanderen…

  4. Ziehier overigens wat ik afgelopen nacht schreef op econoshock.be als reply op een overoptimistisch artikel:

    =====

    Na de Pollyanna, nu de Cassandra met een alternatief scenario:

    NVA heeft haar 28 zetels (uit 88 Vlaamse) en de PS zijn 26 (uit 62 Waalse).
    Beide zijn de facto incontournable:
    – NVA gezien men VB met 11 zetels a priori al uitsluit
    – ook de PS die procentueel nog groter is in Wallonie en bovendien samen met SPA de grootste familie is met 39 zetels ofte 26%)
    Maar beide zijn lekker koppig.

    De PS zal zeker SPA erbij willen. Verder hebben ze in Wallonie de keus, want ze hebben maar 1 enkele partner nodig, gezien zowel CDH, MR als Ecolo over voldoende stemmen beschikken voor een meerderheid in Wallonie. Maar Ecolo is natuurlijk het meest links dus te vrezen valt dat ze daarvoor kiezen en dat zou ook Gennez niet ongelegen zijn, met als bijkomend argument zelfs dat Groen als enige Vlaamse partij (behoudens NVA) nog gewonnen heeft ook.
    Maar van de 80 zetels zou NVA er dan maar 28 hebben en verzameld links 52 ofte 65%. Zoiets kan de NVA zichzelf niet aandoen, toch?

    Wat dan wel?
    – NVA, PS/SP, VLD/MR? Ik vrees dat die MR in Wallonie echt niet meer acceptabel is.
    – NVA, PS/SP, CDH/CD&V? Dus opnieuw “het kartel” wat NVA besloot op te blazen en aan de andere kant van de tafel opnieuw madame Non?

    Dus ook al begint Elio D te kwijlen bij de gedachte aan het premierschap, NVA en PS hebben samen alleen nog geen meerderheid. En de keuze van de coalitiepartners zal niet evident zijn, ook als stonden ze elk afzonderlijk stuk voor stuk openlijk te soliciteren.

    Kortom, ‘t zal niet evident zijn een regering te vormen en dat zal nog heel wat voeten in de aarde hebben.

    Conclusie: in de 12 dagen tussen de verkiezing en tot 1 Juli, slaagt Belgie er niet in een regering te vormen. (Hoe lang duurde het de vorige keer ook al weer?).

    Dan moet Belgie het EU-voorzitterschap waarnemen en komt het dus in de spotlights te staan.
    Ineens wordt dan alle aandacht gevestigd op het onmogelijke en onbestuurbare landje en zal blijken dat een EU die door “zoiets” voorgezeten wordt nou niet bepaald vertrouwen inboezemt.
    Maar omdat wij i.t.t. het Belgie aan de Aegeische zee niet zo zuidelijk gelegen zijn en geen Club Med imago genoten en zelfs aan de rest niet grenzen, schrikt men hiervan: oh, dus ook in het hart van Europa rommelt het? In een kernland? In een oprichtersland? In het land waar de EU gehuisvest is? En dat op het punt staat uiteen te vallen? (Door de geesten van investeerders die Belgie voorheen niet eens op de kaart konden aanwijzen, flitsen dan Bosnische toestanden voorbij).
    En ineens wordt niet slechts Belgie, doch zelfs de hele EU en het gefaalde project “de Euro” in vraag gesteld. Spreads op Belgie nemen in een mum van tijd spectaculair toe (makkelijk enkele honderden bps) en daarmee is een grens gepasseerd: nu ook een kernland in de problemen komt, begint men ineens ook kritischer naar Nederland en vooral Frankrijk te kijken en voor je ‘t weet, is de contaminatie compleet en wordt de Euro massaal gedumpt en worden OAT’s geschort, komt Frankrijk in de problemen, blijkt dat het potje van 750 mrd niet volstaat en dat het IMF nog niet gereed was met funding aan te trekken voor haar aandeel in de funding (van zelfs maar die 750 mrd) en stelt men zelfs dat in vraag (temeer ze ook maar $120 mrd goud meer hebben om in fiat geld om te zetten).

    Enfin, na een prelude door het Belgie aan de Aegeische Zee, kan het enige echte “ondeelbare” (haha) Belgie dadelijk zelf de hoofdrol spelen in een … nou laten we het noemen “Griekse” tragedie.
    Euhm… of is het een blijspel? Wacht even: als we verlost raken van de Euro en als de goudprijs mogelijk explodeert, dan … =)

    Disclaimer: dit impliceert uiteraard geen beleggingsadvies en het is zelfs niet eens het scenario wat ik voor het meest waarschijnlijk houd. Edoch, tenmidden van meerdere, zie ik ook dit en houd ik er serieus rekening mee. Men kan immers maar beter overal op voorbereid zijn.

  5. Eens. Maar ik vraag me wel af waar deze trend door gevoed word.
    Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat deze door een toenemende angst voor de toekomst gevoed word. Dat voert dan tot een paradoxale situatie waarin lokaal gestemd word, maar wel op polariserende partijen met een sterker leiders beeld.
    Waar dat tot voert kunnen we dan zie in bv ex-Jugoslavie

    Ik zou deze trend dus (nog?) niet willen toeschrijven aan een sterkere trend tot libertanisme.

    Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

  6. Mee eens. De burgers zijn de EU al lang zat. Méér dan zat.
    Ach ja, ’t is ook een onhoudbare situatie zoals Albert Spits ook schrijft hier op Vrijspreker. Het aardige is dat de burgers het aanvoelen (maar er niet de vinger op kunnen leggen, volgens mij) en dat vertaalt zich in de stembusresultaten.

    Wat ik opvallend vond aan de Belgische uitslagen, was dat er aan zowel aan Vlaamse als Waalse zijde, de wens is om uit elkaar te gaan.

  7. Eens,

    Wat is er op tegen als beide partijen instemmen te splitsen?
    Zelfs het belgisch “volk” heeft nu aangegeven dit als wens te hebben.
    Wat staat er nu nog in de weg ?
    Natuurlijk voor ons nederlanders is het nog een ander verhaal en staat het EU verdrag waar een hele grote meerderheid tegen heeft gestemt en we nu toch “opeens” aan vast zitten gruwlijk in de weg.
    Doch is onze overheid in staat deze te ontbinden. Maar of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.. ?

    Wel hoorde ik op het nieuws dat onze konigin heeft aangegeven een oppositie te willen met tenminste VVD en PVV.
    Een hele openbaring opzich, een relatief jonge partij die de worst wordt voorgehouden inspraak uit te oefenen.. hmm

    Ik zeg zeg HONOREER DE WENSEN! Nederland uit de EU en belgië krijgt 2 staten. Iedereem tevreden. Doel 1 berijkt.

    Armin [10] reageerde op deze reactie.

  8. @Rien [5]:

    “Ik zou deze trend dus (nog?) niet willen toeschrijven aan een sterkere trend tot libertanisme.”

    Dat zou ook misschien te optimistisch zijn en te weinig onderbouwd met feiten.

    Maar in de eeuwige strijd van het individu tegen het collectief meen ik toch te merken dat er (langzaam) meer individuen de slechtheid van het collectivisme van de politici gaan voelen, en zelfs gaan begrijpen.

    Het individu is de slaaf geworden van het collectief en heeft geen recht meer op zijn eigen leven. De nadelen van deze zogenaamde verzorgingsstaat beginnen meer voelbaar te worden.

    Het is zeer nuttig als meer individuen proberen daarvoor feiten en bewijzen aan te dragen en dat er geprobeerd wordt om het alternatief van een vrije wereld voor meer mensen duidelijk te maken.

    Armin [11] reageerde op deze reactie.

  9. Harry van de snackbar hier om de hoek is ook voorstander van een unie van snackbarhouders. Hij heeft zojuist zijn eigen sociaal contract opgesteld. Vanaf nu moet u elke avond frituur eten bij hem.
    U heeft wel keuze tussen een hamburger en een frikandel.
    Misschien dat er morgen een berehap te verkiezen is.
    Ik stem frikandel.

  10. @Doompie [7]: Wat is er op tegen als beide partijen instemmen te splitsen

    In principe niets, behalve … dat Belgie in feite symbool staat voor de EU. Als het gastland van de EU hoofstad uit elkaar valt omdat men geen federaal model wil of kon volhouden is dat een blamage voor al die politici in heel de EU die juist een steeds verdere federalisatie en centralisatie willen.

    Aanvullend is de vraag een ‘wat is …’. De Walen willen niet onafhankelijk, want dan verliezen ze hun Vlaamse kasgeldinstroom. De sterke schouders …

    Maar Belgie valt niet uiteen. Heel simpel: de Vlamingen hebben één enorm zwakke plek: Brussel. Symbolisch en in mindere mate geografisch (ligt in Vlaanderen) zijn ze niet bereid afstand te doen van Brussel. En de EU en het laten-we-eerlijk zijn Franstalige Brussel zelf zal nooit met Vlaanderen willen afsplitsen. Dat zal volksrechtelijk ook niet kunnen, want dan zou men Brussel moeten dwingen.

    Enige optie is een afsplitsing van Vlaanderen uit de Belgische Federatie. Immers niemand kan juridisch volksrechtelijk bezwaar hebben tegen een vrijwillige afsplitsing

    Maar die prijs zijn de Vlamingen niet bereid te betalen …

  11. @Hub Jongen [8]: De nadelen van deze zogenaamde verzorgingsstaat beginnen meer voelbaar te worden.

    Nou ja, de protesten zijn tweeledig. Enerzijds wordt alles duurder en moet je steeds meer afdragen aan het collectief. Dat vindt men niet leuk.

    Anderzijds zie je het collectief systeem ook steeds schraler worden. En dat vindt men ook niet leuk.

    Je ziet dan ook dat mensen moeiteloos kunnen klagen dat alles zo duur is én dat ze meer willen krijgen hun ‘rechten’ willen behouden.

    Als puntje bij paaltje komt, stemmen de meeste mensen nog steeds voor behoud van collectieve systemen ook al belast men zichzelf de ‘slavernij’ in….

Comments are closed.