Het aantal banen bij de overheid is in het eerste kwartaal van 2010 gestegen. Dat terwijl in vrijwel alle andere sectoren de werkgelegenheid juist daalt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij de overheid groeide het aantal banen met 18 duizend. Ook in de zorg groeide de werkgelegenheid, daar met 45 duizend banen. De zorg en het openbaar bestuur zijn de enige sectoren waar de werkgelegenheid groeit, over het geheel daalde de werkgelegenheid met 2 procent. In het eerste kwartaal van 2010 waren er 156.000 banen minder dan in de laatste maanden van 2009.

Veruit de grootste daling trad op in de zakelijke dienstverlening; daar nam het aantal banen met 106 duizend af. Vooral het aantal banen bij uitzendbureaus daalde. Ook in de industrie, bouw, handel, horeca, transport en bij de financiele instellingen gingen banen verloren.

Al vijf kwartalen op rij heeft Nederland te maken met een banenkrimp, maar zo groot als nu is deze nog nooit geweest.

Bovenstaande komt van de website: www.inoverheid.nl

Het is vrijdag vandaag en voor mij veel te warm en het open doel is te groot om er naast te schieten. Daarom neem ik er vandaag mijn gemak eens van en ik verbind hier nu eens geen conclusies aan, het is té gemakkelijk. Moet trouwens werken om al die ambtenaartjes-salarissen te sponsoren.

Aan u de eer, ga maar los met uw argumenten.

Nou vooruit, het plaatje nog even groot omwille van een duidelijkere tekst:

12 REACTIES

 1. Ken je het verhaal van de hulpvaardige collega?

  Die haalde bij al zijn collega’s in het bedrijf hulpvaardig als hij was al het overtollige werk op.

  Tot er zoveel werk was verzameld, dat hij aan zijn baas liet zien hoeveel werk hij wel niet had, en dat zijn afdeling extra mensen nodig had waar hij natuurlijk de leiding over kreeg.
  Hij had voor zichzelf een leidinggevende job gecreëerd.

  Dit kan zich in een grote organisatie als de overheid makkelijk 18.000 keer herhalen.
  18000 leidinggevenden van ? Niets?

  Omdat dit trucje bij de overheid (en ook in het bedrijfsleven) vrij makkelijk al jaren is te realiseren, iets bedekt en rattig dan de simpele omschrijving hierboven, kunnen er waarschijnlijk 180.000 ambtenaren zonder pijn afvloeien.

 2. Zijn de cijfers niet erg afhankelijk van wie ze maakt, en wie ze aan het volk wil laten zien?
  Zie bericht in FD: (nadruk toegevoegd)

  “Groei economie trekt stevig aan ”

  “Het herstel van de Nederlandse economie zet sneller door dan verwacht. De consumptieve bestedingen van gezinnen trekken al weer voorzichtig aan en bovendien neemt de werkloosheid veel minder toe dan eerder gedacht.”

  Johan Alphons [3] reageerde op deze reactie.
  RPG [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Johan Alphons [3]: Zo vinden onze Amerikaanse vrienden nu weer dat Europa niet moet bezuinigen maar de economie moet stimuleren met extra geldinjecties.
  Net als de USA

  Dan zit Europa straks met een net zo grote schuld als Amerika, wat het wijzen en rating degraderen van de EU landen weer makkelijker maakt.
  Meer EU problemen, minder aandacht voor USA problemen

  Twee punten:

  1) De economen die Obama adviseren vinden dat. Net zoals de PvdA andere adviezen heeft dan de VVD 🙂

  2) De schuld in de EU is al net zo groot als in de VS. Neem je de ‘verworven rechten’ mee is het heelmaal veel erger in de EU. En bekijk je het potentieel tot verdere belastingheffing is de conclusie enkel dat de EU eigenlijk direct in de schuldhulpverlening zou moeten. (De VS ook begrijp me niet verkeerd, maar die kan het theoretisch nog op eigen kracht via het zich eruit belasten …)

 4. Raar dat de werkgelgenheid bij de overheid toeneemt terwijl die bij het bedrijfsleven daalt. Maar misschien is daar wel een goede reden voor. Ambtenaren behoren immers tot de alleressentieelste kernbakermatten van de maatschappij. Is het verantwoordelijk om daarin te snijden? Die vraag stellen is hem beantwoorden.

 5. das logisch, meer regels vragen om meer ambtenaren, plukt het volk de vruchten van.
  Tot Maandag!

 6. @Hub Jongen [2]:
  “de werkloosheid neemt veel minder toe dan eerder verwacht”
  iedereen vergeet gemakshalve dat er zo’n 400,000 zzp-ers
  [wat een rot woord overigens en ja, ik ben er ook een , ik geef
  toch echt nog de voorkeur aan het ouderwetse kleine zelfstandige]
  thuis zitten, eerst hun evt. bezit öpetend”en vervolgens naar de
  bijstand verhuizend. zij zullen derhalve nooit in een of andere
  ww-statistiek terchtkomen.
  gelukkig wil de vakbond zich nu om de zzp-ers gaan bekommeren.
  [deze laatste zin is cynisch bedoeld.]

  Andre NI [12] reageerde op deze reactie.

 7. “Bij de overheid groeide het aantal banen met 18 duizend. Ook in de zorg groeide de werkgelegenheid, daar met 45 duizend banen.”

  Dat zijn onwaarschijnlijke aantallen voor één kwartaal. 2,5 jaar en dan zou de werkloosheid volledig verdwenen zijn door de extra banen in de zorg en O&O.

  “Moet trouwens werken om al die ambtenaartjes-salarissen te sponsoren.”

  Ik wist niet, dat ‘moeten’ een gebiedende wijs had. Maar de ambtenaren werken zelf voor hun salaris; dat hoef jij niet te doen.

  En het plaatje van ‘de ambtenaar’ hierboven is minstens dertig jaar gedateerd. Een eigen bureau in een eigen kamer zonder computer, is voor de meeste overheidswerkers al lang verleden tijd. De overheid is kampioen uitzendkrachten.

 8. @Devidas [8]:

  “Diep triest is dit. Het grote Amerika waar ik tegen op keek. Het land van vrijheid. Wat is daar nu nog van over?”

  Vraag het eens aan zo’n aap van de “thuisland veiligheid” die z’n stempeltjes in paspoorten mag zetten van buitenlanders die o zo graag dat land binnen willen. Zo’n uiterst vriendelijk persoon die weet dat je op elk moment naar de concurrent kunt gaan. De kans is aanwezig, dat je direkt terug mag waar je vandaan kwam.

Comments are closed.