Afgelopen 16 juli was het 65 jaar geleden dat de wellicht meest verschikkelijke “uitvinding” ooit zijn eerste “lab” test onderging.

[HTML1]

Op dat moment waren slechts een handvol mensen zich er van bewust, dat dit een keerpunt in de geschiedenis zou zijn. Er was geen referentiekader in de geschiedenis voor een dergelijke gebeurtenis. Drie weken later, nadat twee atoombommen in Japan op twee steden waren gedropt, wist de hele wereld het. Harry Truman, de verantwoordelijke, is een oorlogsmisdadiger en hoort thuis in het bekende rijtje massamoordenaars.

Een volgend keerpunt zal het moment zijn, waarop een (privé)groepering, met dank aan voortschrijdende technologische ontwikkelingen en het daarmee gepaard gaande drempel verlagende effect, een atoombom laat ontploffen in een grote stad.

Hattip lewrockwell.com.

51 REACTIES

 1. Dit is natuurlijk een vreselijke tragedie geweest, met onvoorziene consequenties.
  Geen enkel land in de geschiedenis heeft ooit wapens gehad die direct de leiders kunnen uitschakelen.
  Deze konden normaliter veilig hun orders uit vaardigen waarmee ze miljoenen mensen de dood in joegen.
  Tegenwoordig zijn de atoomlanden met dit in aanschouwing “zeer vriendelijk” naar elkaar.
  Prima ontwikkeling. Wachten is op de atoomknop voor privédoeleinden.
  Niets geen kromme krachtsverhoudingen met de staat dan.
  Iedereen die iedereen kan uischakelen met een druk op de knop.
  Genoeg afschrikwekkend om eindelijk eens voor goed “vreedzaam” te kunnen samenleven. toch? 😉

  ps. Truman had het cachot moeten krijgen.
  Peter de Jong [4] reageerde op deze reactie.
  pcrs [24] reageerde op deze reactie.

 2. Politieke leiders zijn beschermde soort. Waarom zijn politiek vluchtelingen alleen maar welkom ?

 3. @Liberty 5-3000 [151]: “Geen enkel land in de geschiedenis heeft ooit wapens gehad die direct de leiders kunnen uitschakelen.”

  Mata Hari? 😉

  De ontwikkeling van kernwapens lijkt idd op in je eigen voet schieten. Maar dat geldt voor de gehele mensheid, niet alleen voor overheden. Als het echt een keer misgaat moet onze lieve heer op een ander planeetje weer opnieuw beginnen.

  Einstein en Oppenheimer, wiens beider werk de atoombom mogelijk heeft gemaakt, kregen daarom later ‘cold feet’. Edward Teller, de Hongaarse emigrant die de verschrikkingen van het communisme had meegemaakt, dacht daar heel anders over. Hij was fervent voorstander van de nog veel krachtiger waterstofbom zodat de VS zich de Russen van het lijf kon houden.

  Ironisch genoeg ontwikkelden de Russen later de meest krachtige kernwapens ooit. In 1961 werd een 57 megaton bom getest (10 x alle explosieven uit WOII) en men beschikte over ontwerpen van boven de 100 megaton (ruim voldoende om met 1 bom een gebied zo groot als NL van de kaart te vegen).

  ===
  “If the radiance of a thousand suns were to burst at once into the sky that would be like the splendor of the Mighty One… I am become Death, the Shatterer of Worlds.”

  ~ J. Robert Oppenheimer (1904 – 1967), Quoting “The Bhagavad Gita”,Alamogordo, New Mexico, 1945

  ffi [8] reageerde op deze reactie.
  pcrs [26] reageerde op deze reactie.

 4. Als afschrikking waren kernwapens zeer geschikt. Mutual assured destruction, de zgn MAD strategie, werd ondersteund door duizenden kernraketten in beschermde silo’s en moeilijk uit te schakelen kernonderzeeërs met raketten voorzien van grote aantallen kernkoppen die naar afzonderlijke steden konden worden gedirigeerd (MIRV systeem, multiple independently targetable reentry vehicle).

  Je liep wel altijd de kans op een vergissing of een technische storing met grote gevolgen (zie Kubrick’s klassieker Dr Strangelove, or how I learned to love the Bomb). Reagan’s Star Wars project was bedoeld om de (meeste) kernraketten uit de lucht te schieten als MAD zou falen. Tegelijkertijd echter werd daarmee de MAD strategie ondergraven en Star Wars werd na enkele jaren gestopt.

  Om kernwapens ook echt op het slagveld te kunnen gebruiken moesten de schadelijke neveneffecten worden gereduceerd (m.n. radioactieve fall-out). Om materiële schade te beperken werd de neutronenbom ontwikkeld. Die bom dood alle leven, maar laat de infrastructuur in tact. Er zijn ook speciale kernwapens die een sterke elektromagnetische puls (EMP) afgeven die alle elektronica in de wijde omgeving uitschakelt.

  Tegenwoordig is er een trend naar kleine precisiewapens, o.a. de suitcase nuke, die zowel door militairen als door terroristen gemakkelijk kunnen worden gebruikt. Daarnaast schijnt er een zwarte markt te bestaan van oude Russische kernkoppen die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden, maar die door de verantwoordelijke militairen graag zijn verhandeld voor een paar duizend dollar en een kist wodka. 😉

  Hugo uit Utrecht [22] reageerde op deze reactie.

 5. @Liberty5-3000,

  “Tegenwoordig zijn de atoomlanden met dit in aanschouwing “zeer vriendelijk” naar elkaar. Prima ontwikkeling…”

  Hoezo “prima ontwikkeling”? Die z.g. “vriendelijkheid” -althans voor zover reeel- is geen “ontwikkeling”, maar maakt deel uit van het politiek-diplomatieke spel.

  “Wachten is op de atoomknop voor privédoeleinden.

  Wat bedoel je met “de atoomknop voor privédoeleinden”?
  Hebben mensen niets anders te doen dan wachten?

  “(…) Iedereen die iedereen kan uischakelen met een druk op de knop.”

  Iedereen? Welke knop? Ik heb geen knop.
  Verklaar je nader, zou ik zeggen…

  “Genoeg afschrikwekkend om eindelijk eens voor goed “vreedzaam” te kunnen samenleven. toch?”

  Hoezo “voor goed”?

  Of ben ik te dom en begrijp het daarom “allemaal” niet?
  Liberty 5-3000 [11] reageerde op deze reactie.

 6. Het waren de jappen die Pearl Harbor aanvielen en de VS hadden dus elk recht om zich te verdedigen. Na de rampzalige verovering van Iwojima kan ik me goed voorstellen dat de amerikanen geen zin om een super Iwojima te gaan veroveren met mogelijk 100000’en amerikaanse doden tot gevolg.

  Andre [9] reageerde op deze reactie.

 7. @ffi [158]:

  Ja, maar net als Oppenheimer veranderde Einstein van mening toen hij de uitwerking van het wapen zag. Hij heeft het gebruik van de bom tegen Japan altijd veroordeeld en een paar maanden voor zijn dood in 1954 erkende hij dat hij het productieverzoek aan Roosevelt nooit had moeten doen.

  Opmerkelijk is ook, dat zowel de nazi’s als de Japanners bezig waren met hun eigen atoombom. Het lukte hen echter net zo min als in eerste instantie de Russen. Die waren afhankelijk van Amerikaanse atoomspionnen zoals Klaus Fuchs (want alleen de Amerikanen hadden er voldoende mensen, kennis en geld op gezet).

  De geallieerde invasie van Europa zorgde er voor dat de nazi’s het uranium van hun atoombomproject moesten verschepen naar Japan zodat de Japanners hun bom konden bouwen.

  De U-boot met deze belangrijke lading werd echter bij toeval onderschept door de Amerikanen. Het is toen wss gebruikt in de atoombommen die op Japan zijn gegooid (de Amerikanen hadden net genoeg splijtbaar materiaal voor 2 bommen; Truman probeerde de SU dus te overbluffen).

  http://en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-234

 8. @Spy-Nose [156]:
  U studeert voor nieuwe “beek”?
  Men kan niet denken te debatteren en daarna allerlei fallacies bezigen.
  Ik behandel elk mens zoals ik zelf zou willen worden behandeld. Daarna behandel ik mensen zoals ze mij behandelen.
  Een nieuw topic is dus niet een nieuwe start.
  Ik heb u dus niets meer te zeggen als u dat nog niet door had.
  Ik wens u voor de rest wat u mij ook wenst. Een goedendag.

 9. @Andre [159]:
  Geen enkele referentie aan Iwojima, hier bekijk de statestieken, de amerikanen kwamen met een overweldigende overmacht en wisten toch pas na een uitputtingsslag met vele doden aan amerikaanse zijde te winnen
  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Iwo_Jima

  De amerikanen wilden helemaal geen oorlog en dan moesten ze ook nog eens netjes spelen terwijl de jappen zo´n beetje elke conventie aan hun laars lapten?

  Liberty 5-3000 [13] reageerde op deze reactie.
  Tony [14] reageerde op deze reactie.

 10. @ffi [162]:
  “De amerikanen wilden helemaal geen oorlog en dan moesten ze ook nog eens netjes spelen”

  De feiten spreken dit gewoon tegen.
  Truman hoefde helemaal geen bom te gooien. De Japanners wilden zich al overgeven met als enige conditie dat de emperor op de troon mocht blijven zitten.
  Alles wijst erop dat de bom werd gegooid om de USSSR te imponeren. Een zwarte dag in de geschiedenis van amerikaans staatsimperialisme.
  Deze link is ook handig:
  http://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/hamby.htm

  ffi [16] reageerde op deze reactie.
  pcrs [25] reageerde op deze reactie.
  Armin [39] reageerde op deze reactie.

 11. @ffi [162]:

  De amerikanen wilden helemaal geen oorlog

  Geloof je nog steeds in die onzin?
  Straks ga je nog zeggen dat ze Pearl Harbor niet zagen aankomen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pearl_Harbor_advance-knowledge_debate

  De Amerikaanse regering heeft al sinds Woodrow Wilson niets anders gewild dan oorlog.
  Amerika is met doelbewuste provocaties of valse-vlag operaties de eerste wereldoorlog, de tweede wereldoorlog, en Vietnam ingeslopen. Ook oorlogen in de 19e eeuw hebben hun origine in provocaties. Over Irak hoeven we het ook al niet te hebben. Naar die WMD zijn ze nu nog aan het zoeken.

  “War is the health of the state,” is niet voor niets een bekende uitspraak.

  ffi [17] reageerde op deze reactie.

 12. Kernwapens zijn overigens nogal 20e eeuws (de eeuw van de fysica!).

  De 21e eeuw wordt de eeuw van de biotechnologie. We creëren dan kunstmatig leven, zoals grey goo (runaway nanobots!). Dat gaat ons op termijn natuurlijk net zo bedreigen als die kernwapens.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_goo

  Dat heeft met overheden niets te maken (die proberen GM en nanotech ontwikkelingen juist zoveel mogelijk te dwarsbomen). Wel met praktische toepassingen voor alledaagse producten.

  In dat kader krijgen we ook nog te maken met zelfbewuste intelligente computers. Die zullen het er beslist niet mee eens zijn als ze worden uitgezet (HAL 9000 syndroom of Terminator/Artilect Wars)!

  ===
  Best Death Scenes: HAL 9000
  http://www.youtube.com/watch?v=px0c4Tgg6gg

  Hugo de Garis: Machines like us interview
  http://machineslikeus.com/interview-hugo-de-garis.html

 13. @Liberty 5-3000 [163]:

  Ik heb nooit iets gehoord over het feit dat Japan op het punt stond zich over te geven, toch vreemd want je zou verwachten dat de japanners zelf hierover zouden beginnen na afloop van de oorlog. Het lijkt me zelfs niet echt waarschijnlijk zeker gezien het feit dat zelfs tot eind jaren 90 begin 2000 er nog steeds japanse strijders werden gevonden die zich nooit hadden overgeven.

  Liberty 5-3000 [18] reageerde op deze reactie.

 14. Neem mij niet kwalijk. Het spijt me voor hem, maar laat ik hier opmerken, dat Liberty 5-3000 nog nooit op een serieuze vraag of suggestie van mij serieus heeft geantwoord.

  Nu probeert hij de vermoorde onschuld te spelen en te insinueren.

  Ik bespeur…
  incompatibilité d’humeur.

  Tja, zo gaat dat soms in het leven, zelfs onder libertariers.

  Discussie gesloten.
  Andre NI [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Andre NI [170]:

  Waarom denk je dat terroristen ooit kernwapens zullen gaan gebruiken, Andre? Is dat niet iets voor James Bond films of 24? 😉

  Voor het ontregelen van een heel land is het toch net zo effectief om af en toe een bus, trein, vliegtuig of gebouw op te blazen? Of om iets in het drinkwater of het voedsel te doen? Of om een mol in het overheidsapparaat te planten (onze Harry Potter!)?

  Anders had de Amerikaanse overheid NYC toch wel opgeblazen (bekend scenario: vissersbootje met kernwapen de haven in smokkelen) ipv alleen het WTC?

  En voor een veroveringsoorlog is het ook niet handig ivm radio-actieve besmetting. Als kernwapens werkelijk zo handig en effectief zijn, waarom zijn ze dan niet allang op grote schaal ingezet bij conflicten? (bomb bomb Iran)

  Het doet mij denken aan het Atoms for Peace programma uit de jaren 50. Toen had men grootste plannen voor de aanleg van grote havens mbv kernexplosies. En schepen, vliegtuigen, ruimteraketten en zelfs auto’s zouden een kernreactor aan boord krijgen (hoefden ze voorlopig niet meer te tanken). Kantoorgebouwen zouden zelfs geen lichtschakelaars meer nodig hebben, want kernenergie zou spotgoedkope elektriciteit in overvloed opleveren.

  Daar is allemaal weinig van terecht gekomen (hoewel er onlangs nog een voorstel was om die lekkende oliebron met een paar kernbommen voorgoed dicht te maken).

  http://en.wikipedia.org/wiki/NS_Savannah
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_aircraft
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Nucleon

  Spy-Nose [23] reageerde op deze reactie.

 16. @Peter de Jong [171]:
  Goed gezien, Peter de Jong. Het is voor een terrorist veel te lastig om een nucleair wapen te gebruiken.

  Het doel van een terroristische aanslag is om zo effectief mogelijk de grootst mogelijke politieke impact te bereiken.

  Zolang de ware toedracht niet wordt vastgesteld worden door een staat in den blinde allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat kost zo’n staat naast het feit, dat er allerlei politieke strubbelingen optreden, een vermogen.

  Het is dus voor de effectiviteit van een aanslag van het grootste belang zo’n aanslag in het geheim voor te bereiden en -nog beter- de aanslag onder een valse vlag te plaatsen.
  Peter de Jong [28] reageerde op deze reactie.

 17. @Liberty 5-3000 [151]: het atoomwapen is niet precies genoeg om in een vrije samenleving gebruikt te kunnen worden voor zelfverdediging. De reden dat het mensen die in de naam van de staat moorden, voorzichtig heeft gemaakt, is denk ik dat de hoofdstad waar ze wonen, oha goed te vinden is.
  Ik ben er helemaal niet gerust op als mensen atoomwapens kunnen gebruiken, zonder dat duidelijk is waar ze zelf wonen.

 18. @Liberty 5-3000 [163]: sneu is ook dat na het gooien van die bom, de overgave precies onder de voorwaarden is gedaan die al eerder (voor de bom) door de Japanse strijdkrachten was aangeboden.

 19. @Peter de Jong [154]: Teller verlinkte Oppenheimer, en werd door later door de hele wetenschappelijke wereld met de nek aangekeken.
  Maar Oppenheimer was niet zo’n vredesduif als er later van hem gemaakt is. Zo zou hij uit de Bhagavad Gita geciteerd hebben bij de eerste ontpolffing “Now I am become Death, the destroyer of worlds.”. Mensen die er bij waren zouden echter alleen gehoord hebben: “Joepie hij doet het”. Later beweerde hij dan weer dat het alleen een gedachte was.
  Het lijkt er ook op dat hij het zich later allemaal wat vrediger herrinnerde dan het was. Wat dat betreft was Einstein heel wat langer een pacifist (afgezien van de brief, maar toen raasde de holocast ook in volle vaart)

 20. Misschien ken je volgende redenatie al:

  Het is uiterst onwaarschijnlijk dat wij het enige leven zouden zijn in het heelal.
  Als er ander leven is, is het ook waarschijnlijk dat dit leven er voor ons geweest is.
  Aangezien het op aarde niet veel tijd heeft gekost om technologie te ontwikkelen, en zich deze technologie exponentieel ontwikkelt, moeten we ook wel aannemen dat een vroegere beschaving (i.e. leven) technologie ontwikkeld heeft tot het niveau dat zij ruimtereizen konden uitvoeren over het gehele heelal.

  Maar aangezien wij hiertoe geen aanwijzingen hebben gevonden, is het bovenstaande waarschijnlijk niet gebeurt.

  (Bedenk hierbij dat het exponentiële karakter van technologie en groei er voor zou zorgen dat zo’n beschaving alle beschikbare planeten zou hebben bereikt en geëxploiteerd binnen zeer korte tijd (<1M jaar))

  Dus of wij zijn de eerste (onwaarschijnlijk)
  Of ruimte reizen zijn onmogelijk (onwaarschijnlijk)
  Of het is nog nooit gebeurt omdat iedere beschaving die de technologie voor ruimte reizen zou kunnen ontwikkelen zichzelf om de zeep heeft geholpen voor ze zover konden komen.

  MAW: Intelligent leven is zelf-destructief.

  Het start iedere keer weer opnieuw, om zichzelf iedere keer opnieuw te vernietigen. Een eeuwig durende cyclus.

  Peter de Jong [29] reageerde op deze reactie.
  pcrs [34] reageerde op deze reactie.

 21. @Spy-Nose [173]:

  Ik wil voor suïcidale Islamfundamentalisten nog wel een uitzondering maken. Als die ooit besluiten om bijv Rusland met van die oude kernkoppen te bestoken dan kan het goed mis gaan.

  De Russen hebben tijdens de Koude Oorlog wss een zgn doomsday machine gebouwd. Dat is een volledig automatisch systeem dat kernexplosies op het Russische grondgebied kan waarnemen. Als die een bepaald aantal en een bepaalde sterkte overschrijden zal de machine automatisch een grote voorraad zeer vuile cobaltbommen laten exploderen. De enorme fallout zal de gehele aarde overgaan en zo alle leven uitroeien.

  Het idee van een doomsday machine die een eventuele aanvaller de garantie geeft dat hij de aanval zelf ook niet zal overleven is overigens afkomstig van de Amerikaanse Rand Corporation (een Pentagon denktank). Zij vonden het indertijd een zinvolle aanvulling op de MAD strategie.

  Spy-Nose [31] reageerde op deze reactie.

 22. @Rien [177]:

  Dat lijkt een sluitende redenatie, Rien!

  Volgens de bekende Zwitser Erich von Däniken (waren de goden kosmonauten?) zijn ze hier in het verleden echter wel degelijk langs geweest.
  http://image38.webshots.com/38/4/93/62/2416493620046766032zAyonR_ph.jpg

  Nu is een paar duizend jaar voor galactische begrippen erg kort en het kan dus goed zijn dat ze weer ieder moment kunnen aanbellen, maar het is ook mogelijk dat we hier in een echte uithoek van de kosmos zitten die behoorlijk uit de route ligt.

  Verder zou het natuurlijk ook kunnen dat zo’n hoog geëvolueerde intelligente levensvorm wat andere behoeften heeft dan wij en helemaal niet zo van het intergalactische reizen is (oost west thuis best type). Of dat ze juist liever van tijdreizen houden, of in een andere dimensie aan het strand liggen. En als de theorie klopt en we eigenlijk in een zgn Droste universum leven (zie slotscene Men In Black I) dan zitten we elkaar nergens in de weg.

  Het is ook maar de vraag of wij het zouden herkennen. De verschillen met ons zijn wss even groot als die van een labonderzoeker en de bacteriën onder zijn microscoop (waarbij wij dan die bacteriën zijn). Hoe moeten die bacteriën in vredesnaam met de labonderzoeker communiceren, en omgekeerd? Dat is net zo’n moeilijke relatie als tussen de mens en God.

  Het leven op aarde is al herhaaldelijk bijna volledig uitgestorven geweest. Maar gelukkig steekt het steeds de kop weer op! 😉
  http://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_event

  ===
  Bomb #20 learns a little phenomenology
  http://members.fortunecity.com/cybercinema/bomb20.htm

  Rien [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.