Chaos theorie, wat een theoretische wiskundige ontdekking is, maar veroorzaakt bij veel mensen onzekerheid en angst voor het onbekende. Angst voor het onbekende kan een zegen maar ook een ramp zijn, maar is voor veel mensen een soort verlossing als ze gesteund door anderen overtuigd zijn dat het geloven berust een waarheidsgetrouwe ondergrond , en ze hun verantwoordelijkheid af kunnen schuiven op onbekende hogere machten die in hun verbeelding zijn ontstaan.

Door angst ontstaat het gaan geloven in een virtuele wereld vanuit oude geschriften wat de redding moet brengen

Een oorlog voeren op basis van de gedachte dat voor een geloof alles heilig is, en Wiskundigen en wetenschappers weer eens eigenwijs  werden door met een dynamische systeem in het universum met ballen te komen. En deze Multi dimensionale chaos zou zweven in het universum, en wordt ondersteund door hersenschimmen gebaseerd op oude geschriften als bewijs waardoor angst ontstaat. En het eindresultaat is dat men gaat geloven om te overleven en angst overboord te kunnen gooien.

De angst voor het onbekende maakt juist dat mensen zwak en kwetsbaar worden en denken dat ze zich alles kunnen permitteren, want ze worden immers door een grote onbekende  beschermd. En juist daar zit de fout, men moet hier op aarde opkomen voor zichzelf en zich verantwoorden aan zichzelf. Dat betekent pas echte vrijheid in een leven zonder angst.

Ingezonden door Reiny

11 REACTIES

 1. Een helder verstand zou ook een bijdrage kunnen leveren, daarom pleit ik voor het invoeren van een verplichte drugstest bij overheidspersoneel en dan vooral bij de lijers aan de top. Dat zal wel een behoorlijke chaos geven en ik zie in gedachten al vele, bange, koppen rollen…Natuurlijk komt het niet zover, want het wijzende vingertje gaat richting maatschappij en niet de andere kant op. Chaos daarom blijft uit, de grote dienaar laat het niet toe, dus men hoeft zich bij de overheid in ieder geval geen zorgen te maken….

  Ik ben overigens voor een dergelijke drugstest, en ook voor een Zero Tolerance beleid bij autoriteiten wat alcohol betreft. De overheid wil toch de perfecte samenleving en dat gaat niet als ze zelf van onder naar boven verrot is en stinkt.

 2. @Rien [4]: Omdat angst de mens in hoge staat van alertheid brengt. Dit is iets wat in onze oudste hersenen zit. We zijn zo geprogrammeerd, evolutionair gezien.

  Maar bij de huidige mens worden bijna alle beslissingen genomen vanuit angst. Ik noem maar wat:
  -eigenlijk wil ik bij m’n vrouw weg, maar ik ben bang om alleen te zijn. Dus blijf ik maar, want beter iets dan niets;
  – eigenlijk vind ik m’n baan niet leuk, maar durf niet weg te gaan want ik weet niet waar ik dan in terecht kom;
  – ben bang dat mensen me niet aardig vinden, want dan kom ik in sociaal isolement.

  Rien [6] reageerde op deze reactie.

 3. @A [5]: We zijn zo geprogrammeerd, evolutionair gezien.

  Ik vind dat argument weinig overtuigend. In contrast wil ik stellen dat mensen juist ondernemend zijn ingesteld, zoekend naar nieuwe grenzen. Dit heeft ons uit de bomen gehaald (veilig -> onveilig) en gebracht naar waar we nu zijn.

  -eigenlijk wil ik bij m’n vrouw weg, maar ik ben bang om alleen te zijn. Dus blijf ik maar, want beter iets dan niets;

  Dat zal bij sommige mensen zo zijn, maar gezien het hoge aantal echtscheidingen kunnen we hier niet van een algemene regel spreken.

  eigenlijk vind ik m’n baan niet leuk, maar durf niet weg te gaan want ik weet niet waar ik dan in terecht kom;

  Zie boven.

  – ben bang dat mensen me niet aardig vinden, want dan kom ik in sociaal isolement.

  Mogelijk, maar hier behandel je alleen angst en niet het handelen dat er op zou moeten volgen.
  Wel wil ik er op wijzen dat er in de huidige maatschappij eerder sprake is van vereenzaming. Wie kent er tegenwoordig zijn buren nog?

  A [8] reageerde op deze reactie.

 4. Vandaar dat libertariers regelmatig met doemscenario’s komen aanzetten: om angst in te boezemen.
  Overigens klopt de conclusie natuurlijk van geen kant: het geloof zou de gelovige toestaan alles te doen wat hem goeddunkt. Dat is, als men de bijbel leest, dus een volledig valse voorstelling van zaken.
  Zoals zo vaak als de bijbelgelovigen hier worden belasterd.

 5. van Beek; tekst ; Angst voor het onbekende kan een zegen maar ook een ramp zijn, maar is voor veel mensen een soort verlossing als ze gesteund door anderen overtuigd zijn dat het geloven berust een waarheidsgetrouwe ondergrond , en ze hun verantwoordelijkheid af kunnen schuiven op onbekende hogere machten die in hun verbeelding zijn ontstaan.

  Dat U gelooft en dit niet een juiste uitleg vind is begrijpelijk. En ik zal u ook niet aanraden van uw geloof af te stappen, want er zijn veel mensen die oprecht geloven en daar veel steun aan hebben.
  Maar U hoeft zich niet alleen aan een hogeremacht te verantwoorden, maar ook aan uzelf.

Comments are closed.