Als bank leen je bij de ECB tegen 1%

Om vriendjes te blijven met je overheid en op termijn nog een baantje bij de Nationale Bank te krijgen, koopt de bank staatsobligaties waarop je in Nederland 3,5 en in Griekenland 8,5% krijgt. Die staatsobligaties zijn natuurlijk weer door diezelfde ECB gegarandeerd en omdat staatsobligaties nog steeds voor de hoogste dekkingsgraad mogen tellen, koopt onze bank dat met een tienvoudige hefboom, zodat je als bank dus in het Griekse geval 10 keer 7,5% = 75% winst maakt op je eigen vermogen.

U begrijpt dat banken die zo bezig zijn, geen zin en geld over hebben om de zakelijke échte geldvragers te bedienen, oftewel of dit wel echt goed is voor de economie?

Je zou toch bijna een libertarische bank beginnen, ware het niet dat de toezichthouders dat bijna onmogelijk maken: hoe minder banken, hoe minder de toezichthouder kan falen.

3 REACTIES

 1. Het is beetje of topic maar ik kende natuurlijk de leen en terug ploeg truc van de banken. Wat ik uit het oog verloor is de factor 10. Goed beschouwd is bijvoorbeeld de hele krediet verlening aan het bedrijfsleven meer een schaamlap om de andere bankactiviteiten te legaliseren. Er is zo ontzettend veel mis bij de bovenkaste van bestuurders en boven ons geplaatste dat het vreemd is waarom het volk dit blijft goedvinden. Er is gen repressie anders dan de roversmacht en toch blijft de massa apathisch. Kwestie van mind & media control? Ik mis gedetailleerde historische feiten kennis maar ik denk dat er in het verleden voor mindere vormen van bedrog en manipulatie volksopstanden uitgebroken zijn. Het is nog vreemder als je bedenkt dat de informatie voorziening nu vele male sneller en vollediger is dan toen. Er moet toch een tegenbeweging met politieke macht te mobiliseren zijn om dit proces te stoppen? Of moeten we hopen op een implosie van het politieke en monetaire systeem dat dit soort uitwissel onmogelijk gaat maken?

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Lagoa [1]:
  Je hebt volkomen gelijk.
  Het blijft verbazingwekkend dat dit alles geslikt wordt.
  Toch kun je niet alle mensen voor altijd belazeren.
  Dan krijg je vraag:
  1. Wanneer klapt het in elkaar? En tot nu tot weten de politici hun bedrog langer vol te houden dan je verwacht.
  2.Wanneer gaan voldoende mensen het inzien?
  Als een volk de EU-grondwet afkeurt, (in referendum)en de politici voeren het toch in onder de naam Verraad van Lissabon, en het volk slikt dat, wat moet je dan verwachten van de intelligentie en de eer van de vrijheid?
  3. Als het ploft, welk alternatief is er te bieden met en voor de massa die niet begrijpt het verschil van vrijheid en slavernij?

  Het duidelijk maken aan meer mensen wat dit verschil betekent is een allereerste taak voor mensen die wel de Vrijheid willn!

  omdat het kan [3] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.