Gisteren publiceerde de EUobserver nog dat de nieuwe premier van Slowakije, Iveta Radicova, niet akkoord ging met meebetalen aan het Europees-IMF bailout-fonds van 750 miljard euro voor “noodlijdende” banken. En ook niet van plan was om de Slowakijse bijdrage van 800 miljoen euro te betalen aan Griekenland.

Vandaag, nog geen 24 uur later komen al berichten dat Slowakije onder grote druk van de EU voor het eerste punt gecapituleerd heeft.
Voor de betaling aan Griekenland houden ze in Slowakije nog (!!) hun poot stijf. De EU zal echter zeker doorgaan alle mogelijke machtsmiddelen en dreigingen in te schakelen om hen te dwingen om wel “solidair” te zijn. De EU zal niet kunnen accepteren dat een klein land niet solidair is, (lees: horig is).

Het meest urgente punt, het 750 miljard bail-out fonds, moest echter doorgedrukt worden omdat het in werking gesteld moet kunnen worden bij onverwachte gebeurtenissen bij de publicaties van de “Stress-testen”. Al is het alleen maar om onrust te verminderen. Zie Vrijspreker:”Zijn banken (en uw geld) in gevaar?”

Zeker nu al is uitgelekt dat 11 van de 45 Europese Banken voor die test zullen zakken.

Verbazend dat de test niet zo gemaakt werd dat alle banken zouden slagen!

Ik vind het moeilijk me voor te stellen wat er nu allemaal gaat gebeuren als een Nederlandse bank echt in de moeilijkheden komt.
Op de eerste plaats kun je bedenken dat het niet helemaal zover zal komen omdat dat genoemde bail-out fonds van 750 miljard ter beschikking staat.
Dan heb je bovendien nog de garantie van de overheid dat iedereen zijn geld terugkrijgt. In ieder geval tot 100.000 euro. En ik neem aan dat er niet veel rekeningen meer zijn met een bedrag hoger dan die 100.000 euro

Wie heeft er meer inzicht in wat er in die toestand kan gebeuren?

9 REACTIES

 1. Als systeembanken te weinig kapitaal hebben, dan zal er geld bij worden gestopt. ING, BNP, Deutsche etc. laten ze niet vallen. En dit kan via de landen zelf, pensioenfondsen, ECB, FED, IMF, andere banken, speciale fondsen, etc. Hoe dan ook, wij zullen er geen zier over te zeggen hebben. En aangezien de hele Westerse wereld diep in de schulden zit, moet het uiteindelijk of van de rest van de wereld, of van de drukpers komen.

  SieS [2] reageerde op deze reactie.

 2. @SieS [2]:

  Onderling hebben veel Westerse landen/banken aan elkaar geleend, kijk bijvoorbeeld naar de exposure van Nederland op Spanje, Portugal, Italië etc. Dus hier zou je nog kunnen overwegen eea tegen elkaar weg te strepen. En uiteraard hebben de Chinezen, Japanners en Arabieren het nodige uitgeleend. En of deze productievelingen nog wel door willen gaan met het uitruilen van goederen tegen waardeloze beloftes, is natuurlijk de vraag.

  De verleiding om extra 000’en in te voeren op overheidsrekeningen zal mijns inziens te groot worden voor Trichet en de zijnen.

 3. Hub mag ik je tippen om je in de geschiedenis van de VS tijdens de grote depressie te verdiepen en de aanloop te bekijken (roaring twenties)? Tot nu toe volgt de EU hetzelfde draaiboek. De doelen welke Europa heeft zijn hetzelfde. Dus wat er verder gaat gebeuren is dat staten & heel veel banken echt failliet gaan. Zo heb je dus bewust een desperate situatie gecreeert welke schreeuwt om een oplossing. De oplossing zal zijn dat de EU zelf geld kan gaan lenen en om die te betalen zal de EU belasting moeten gaan heffen. Landen welke dit ‘overkomt’ (allemaal) zullen hun soevereiniteit ”tijdelijk” moeten opgeven. Merkel is voor http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,705959,00.html. Zo heb je Europaland gemaakt.

 4. Wat hebben die opperbobos in Brussel toch allemaal voor drukmiddelen? In heel de wereld zijn de banken ook al overstag met het doorspelen van je spaarsaldo naar de fiscus (als die een goede reden heeft om het op te vragen).
  Die belastingkoeien in Oost Europa zullen het wel steeds moeilijker krijgen het verschil te zien tussen het Warschau pact en de EU. Blood sucking leeches either way. Ik hoop niet dat ze nu dachten dat ze vrij zouden zijn. Historisch gezien is de kans dat je vrij bent als je samen met de Polen in 1 verband zit ook erg klein.

 5. Het is té absurd voor woorden!!!!!! Eigenlijk zou ik moeten janken, maar dit is ongelooflijk!!! Heb hier heel hard om gelachen.

  11 van de 46 banken falen een test die ongetwijfeld dusdanig ontworpen is dat álle banken zouden moeten slagen. Zelfs dát kunnen ze niet, slagen voor een examen dat ontworpen is om voor te slagen!!

  Zélfs niet na het tijdelijk verkopen van hun goudvoorraden aan de ECB om hun kapitaalposities flink te verbeteren. Zelfs dat is niet afdoende…

  Geen van de maatregelen die de schatjes in EU nemen, heeft énig effect. Zoals hierboven gesteld wordt: we volgen het exacte draaiboek van de jaren 30 depressie (en de aanloop naar die depressie). History repeats itself. Black Monday kan niet lang op zich laten wachten.

  Jammer dat Slovakije bezweken is voor de druk. Maar ja, zéggen dat je gaat betalen en het dan ook daadwerkelijk doen….. Ik hoop dat ze het lekker toch niet gaan doen en stout zijn/blijven.
  Gelukkig hebben we inmiddels ook IJsland (=failliet) toestemming gegeven toe te treden, dus hebben ze nu recht op subsidies….. Heel fijn dat we als EU zó selectief zijn met toelaten van nwe leden!. We selecteren op industrie, delfstoffen, overige grondstoffen….. hahaha. Geisers en kale vlakten (IJsland) of tourisme (Griekenland), onroerendgoed (Spanje), eigenlijk niks (Portugal), software-vestigingsland-voor-callcenters (Ierland)….: Allemaal uitstekende keuzes!!!!

  En gezien bovenstaande is het geen wonder dat De Jager probeert een verbod op bankrun-oproep te krijgen.
  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Astrid [6]:
  Het verbod op oproepen tot bankrun kan eenvoudig omzeild worden door te roepen: “Bank X gaat niet omvallen en ik ontken ten stelligste alle geruchten als zou ik mensen aanraden hun geld bij bank X weg te halen. Dat ik persoonlijk ala mijn geld bij bank X heb weggehaald heeft hele andere redenen.”

  Dat heeft ongeveer hetzelfde effect en niet de consequenties die 2 Twitteraars in Venezuela ondergingen door via dit medium op te roepen tot een bankrun en nu waarschijnlijk de gevangenis in moeten
  http://www.breitbart.com/article.php?id=CNG.33301463485e4f92aa4016bf384c8b71.d1&show_article=1

  Astrid [8] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [7]: Hhahaha! PCRS, je hebt helemaal gelijk!!
  Gelukkig zijn dat ook de uitingen van ECB baas c.s., Jagertjes, NVM-makelaartjes etc. etc.

  Zeer geruststellend allemaal 🙂

 8. Radicova mag oppassen dat ze niet opeens een “ongeluk” krijgt. Of denkt iedreen nog dat het vlieongeluk in Polen een ongeuk is? Ditto Vaclav Klaus.

Comments are closed.