Bijeenkomstlocatie is veranderd in:
Burgemeester Patijnlaan 614 Den Haag
Schuin tegenover politieburo, bij de kruising met Bonistraat, Couperusduingebouw nr. 3, nr. 614 BG
(Tram 10, CS beneden, 19.38 u., naar halte Vredespal.)
Paul Grignon: Geld Als Schuld

Deze amusante maar accuraat beschrijvende tekenfilm-documentaire laat zien hoe we van een traditionele samenleving waarin geld nog Geld was, een aanwijsbaar goed met een duidelijke waarde, naar die van de huidige zijn gegaan waarin banken ons schuld alsof het geld is proberen te ‘verkopen’, met de volledige steun en medeweten van de overheid.

Nieuw geld wordt daarbij geschapen door “leners” verschuldigd te maken waardoor een eindeloze en zelfverhogende schuldenberg wordt geschapen die als dit proces niet wordt gestopt elke andere vorm van vermogensvoortbrenging zal overstijgen, en elk land tot de bedelstaf zal brengen.

Dit uiterst-verontrustende verhaal wordt met een misleidend sussende-kalmerende stem verteld en met opgewekt-simpele tekeningetjes weergegeven.

—————————–
Paul Grignon, beeldend kunstenaar en filmmaker: “Geboren in Toronto in 1948, werd ik voor ’t eerst argwanend jegens het geldsysteem toen ik in Ottawa op de middelbare school zat. We leerden over logaritmische functies zoals rente, en het viel me in dat een monetair systeem waarin geld bij ’t minste of geringste rente kweekt, alleen zou kunnen functioneren door een exponentiële groei van de geldhoeveelheid. Daarin klopte iets niet. Ik was er niet zeker van wat het was maar ik had het sterke gevoel dat bankieren een vorm van oplichting was bedoeld om van voordeel te zijn voor bankiers ten koste van ieder ander. Ik beloofde mijzelf plechtig nooit in ’t krijt bij bankiers te staan”.