Morgen begint het Freedom Fest in Las Vegas, een driedaags vrijheidsfeest, dit keer met het thema: Crisis in America – A call to action. Econoom Mark Skousen, in 2002 president van de Foundation for Economic Education, wilde libertariers en vrije-markt-aanhangers bijeenbrengen om te leren, te netwerken en de vrijheid te vieren. Het resultaat was Freedom Fest. Hier een interview met Mark Skousen dat hij had met TAS.Q. Waarom Freedom Fest ?

A. Ik voelde al langere tijd dat de vrijheidsbeweging, ruim gedefinieerd, was versplinterd en de strijd verloor, langzaam maar zeker, voor onze economische, financiele en politieke vrijheden. We waren als een groep katten, iedereen deed zijn eigen ding.

Q. Is vrijheid in de VS beter of slechter nu na vorig jaar’s Freedom Fest ?

A. Zeker veel slechter – nieuwe belastingen, nieuwe regulering, nieuwe collectieve regelingen, ObamaCare. Er is zelfs een nieuwe wet dat Amerikanen verplicht opgave te doen als ze meer dan 50.000 dollar in het buitenland hebben. Dit is het begin van totale financiele controle.

Q. Is er een groter gevoel van urgentie voor Freedom Fest dit jaar ?

A. Ja. We houden speciale noodsituatie-sessies dit jaar over de politieke agenda en hoe dat onze economische vrijheden vernietigt. Vrijheidslievende burgers zijn het zat en de Tea Parties zijn een reflectie van die woede.

Q. Hoe ga je dat via die sessies dan aanpakken ?

A. Dat is het mooie van Freedom Fest, ik zou het niet weten ! We hebben een open forum en ik ben net zo benieuwd als jij om te horen wat onze top experts denken wat het probleem is en wat we er aan kunnen doen. Er komen experts uit alle delen van de wereld – Europa, Rusland, Afrika, Azie, Latijns Amerika en Noord Amerika – om het in een globaal perspectief te zetten. We hebben experts van de Wall Street Journal, Cato, Heritage, Reason Magazine, Newsmax, Investors Business Daily, Fox Business etcetera. Dit is geen exclusief Amerikaans gebeuren, het is een wereldwijd fenomeen.

Q. Hoewel Big Government iedere dag groeit, is er een groeiende massa van sceptische burgers die noch de Republikeinen noch de Democraten vertrouwen. Zijn de Amerikanen meer ontvankelijk voor de ideeen rondom Freedom Fest ?

A. We zijn libertariers maar we moedigen mensen vanuit het hele politieke spectrum uit om deel te nemen. We vinden het belangrijk om geen etiketten op mensen te plakken; liberaal, conservatief, rechts of links. Dus we vermijden vervreemding en uitsluiting en stimuleren de diversiteit.

Q. Inhakend op de laatste vraag; ben je niet bang dat de Tea Party mensen afhaken zodra de Republikeinen weer aan de macht komen ?

A. Absoluut. George Bush zou een kleine overheid-conservatief zijn maar hij bleek een big government Republikein te zijn die oorlog, overheidstekorten en de nanny state voorstond. Het was een grote tragedie. Ik heb mijn zorgen over de Tea Party, speciaal diegenen die tegen immigratie zijn, legaal of illegaal. Eén van onze grote debatten gaat over immigratie.

Q. Is het sterke individualisme nog in ons DNA aanwezig ?

A. We waren sterke individualisten maar de grote bedreiging is dat dit constant wordt ondergraven door zaken als Medicare, sociale zekerheid en andere collectieve dwangmaatregelen.

Q. Is dit niet alleen een tijd van kansen maar ook van bedreigingen voor libertariers ?

A. Dat is waarom John Mackey, voormalig CEO van Whole Foods Market, en andere ‘nieuwe’ libertariers als grote fans naar Freedom Fest komen. John Mackey wil een nieuwe vorm van kapitalisme en libertarisme creeren. Dit zal duidelijk worden in de debatten over ‘Anarchy & limited government’ en ‘The philosophy of Ayn Rand’.

Q. Freedom Fest wordt altijd in Las Vegas gehouden. Waarom ?

A. We houden Freedom Fest in Las Vegas omdat het de enige libertarische stad in de VS, zoniet de wereld, is. En het werkt. Ja, het oude Las Vegas is er als je daar behoefte aan hebt – het gokken en de strip clubs. Maar kijk eens naar het nieuwe Las Vegas. Onder Steve Wynn ontstonden er 5 sterren restaurants, top hotels, spa’s, architectuur, museums en goed amusement. Daarbij is Vegas de goedkoopste plaats om een conventie te houden, veel goedkoper dan Orlando.

Q. Mark Skousen, bedankt voor het interview en succes met Freedom Fest !

A. My pleasure !

7 REACTIES

 1. Indrukwekkend. Je zult dit nu maar lezen als libertariër zijnde en de 16e pas richting Vegas vliegen..

 2. @Hub Jongen [2]: Hub, dat is geen verwijt!
  Ik vind Vrijspreker al geweldig. Ik probeer er zoveel mogelijk mensen bekend mee te maken. Ik heb er al een hoop van opgestoken. Stukken zijn meer dan goed.

  Volgens mij zijn wij in NL nog niet zover om Freedom Fests te organiseren. De onvrede bij ons, volgevreten “ik-móet-op-vakantie” Nederlanders is nog niet op het juiste niveau. De VS ligt een jaar of 2 (schat ik) op ons voor. De behoefte aan Tea Party-initiatieven en protest is daar groter dan hier. Omdat de Amerikanen beseffen dat de overheid écht alles verkwanseld heeft. En die realisatie is hier nog niet. Bewustwording moet nog komen.
  Er moeten toch knappe marketing- koppen zijn, hier op vrijspreker? Mensen die weten hoe zo’n publiciteitsmachine in gang gezet kan worden?

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. “…te netwerken…” Zonder iets aan het stuk af te willen doen: het begrip (netwerken) verafschuw ik!!

  Het heeft iets collectivistisch, iets dat het belang van de gemeenschap boven het individu stelt. Bovendien roept het begrip sterke associaties op met ‘slijmen’, met dingen zeggen die je niet meent. Met een façade, met onwaarachtigheid. Met ‘het doel dat de middelen heiligt’.

  Misschien kun je beter het woord ‘adverteren’ of ‘promoten’ gebruiken.

  Dat wilde ik gewoon ff kwijt.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Sander [5]:

  Netwerken verafschuwen? Dat hangt helemaal af van wat je er mee bedoelt.
  Ik zie er veel meer in het elkaar kennen, weten waar een andere libertarische club mee bezig is, en dan zien hoe je elkaar eventueel kunt helpen.
  Als de een iets organiseert, dat dan de leden van de andere clubs ook geïnformeerd worden.
  Als je hulp op een bepaald gebied nodig hebt, dat je dan weet en terecht kunt bij een bevriende, bekende organisatie.
  Maar je mag dat rustig “promoten”. noemen.
  Of “positief netwerken”. 🙂

 5. @Astrid [4]:

  “Volgens mij zijn wij in NL nog niet zover om Freedom Fests te organiseren. ”

  Ja, dat denk ik ook. Maar we hebben net wel een succesvol seminar gehad waar toch 125 deelnemers waren.
  Daarvan zouden er meerdere per jaar kunnen komen.

  Ook kan iedereen bvb eens uitzoeken hoeveel personen in zijn/haar buurt geïnteresseerd zijn om eens samen een borrel te drinken. Om elkaar te leren kennen, en MISSCHIEN die borrel periodiek herhalen, MISSCHIEN elke keer met een thema, en MISSCHIEN met nog een heel ander idee.

  Als jij, of iemand anders iets dergelijks zouden willen, dan kan de Vrijspreker die actie wel adverteren/aankondigen.

Comments are closed.