Minister van EZ Van der Hoeven heeft heel kordaat een dreigend probleem opgelost, stond onlangs in de krant. Door toenemend gebruik van smartphones en zo zou er een sterk tekort zijn ontstaan aan bandbreedte en dit gaat deze minister verhelpen door extra frequentieruimte beschikbaar te stellen.

Klinkt allemaal heel stoer en doelmatig maar ik vraag mij toch af waar dat tekort dan vandaan komt.

Het is toch niet zo dat die frequentieruimte niet bestond in dit universum en dat de minister deze op een magische manier heeft doen ontstaan. Het is eerder zo dat die frequentieruimte er gewoon al miljarden jaren is geweest maar niet gebruikt mocht worden door de telefoonbedrijven zodat dit tekort, zoals alle overige tekorten trouwens, bewust en zorgvuldig door de staat is gecultiveerd en gekoesterd om een mooi probleem te hebben dat vervolgens weer voor heel veel geld aan de bevolking kan worden verkocht.

Stel dat de staat zich hier niet mee zou hebben bemoeid en die frequenties gewoon zouden zijn gebruikt, welke rampen zouden ons dan hebben getroffen, zouden die frequenties soms zijn gaan slijten of waren ze op een andere manier stuk gegaan ?

Lijkt mij van niet zodat dit weer eens haarfijn het criminele karakter van deze zwendelende socialistische dwangstaat aantoont en de volledige overbodigheid van deze schertsminister van Operettezaken.

11 REACTIES

 1. Heb ik altijd al raar gevonden..
  Echter geen verstand van deze zaken, maar het lijkt me dat er toch wel ruimte genoeg is.

 2. Beste Wladimir,
  Iedereen weet toch zo onderhand wel dat frequenties van teveel gebruik smelten. En dat wil de Minister voorkomen. Die wil mooie koele frequenties die niet smelten voor de burger zeker stellen. Dit zeker stellen heeft natuurlijk wel een prijskaartje, maar dat begrijpt elke burger. Ik hoorde in de wandelgangen dat deze zeer bekwame minister wordt voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede. Immers hij bewaakt die frequenties niet alleen voor ons Nederlanders, maar ook en vooral voor de arme mensen is verweglanden. Stel je voor dat hun frequenties WEL zouden smelten. Nou dat zou me toch een ramp geven op wereldschaal. Want dan valt de communicatie dood neer. En dat mag niet gebeuren. Dus de ontwikkelingssubsidiespons groeit weer een beetje. Goed he van die minister. Blij dat je dit onderwerp hebt aangehaald. Nu kunnen mensen ook eens zien welk goed werk ministers doen….

 3. Het enige dat nodig is zijn goede afspraken over gebruik en verdeling met andere gebruikers.
  Verder niks.

  Ze gaan nou de frequenties gewoon verhuren voor enkele miljoenen per jaar, waardoor de kosten van je mobiele telefoon stijgen.

 4. het is geloof ik frequentieruimte die voorheen voor TV gebruikt werd. Nu licht het dus braak (nadat TV alleen nog maar via kabel gaat) en volgens het OHP (overheids hoemsteading principe) betkent dit dat het van de overheid is en die gaan dat dus verhuren. Heeft niets met een tekort te maken, maar telcos willen altijd wel meer capaciteit hebben, omdat ze dit gewoon wegzetten door prijzen te verlagen. Het heeft dus economische waarde en dat wordt verzilverd door de overheid om oorlog mee te voeren op diverse fronten.

 5. Zijn frequenties en bandbreedte net zoiets als territoriale wateren maar dan in lucht ?

  Leergierig als ik ben zou ik zo graag eens willen weten hoe ze de grenzen vaststellen en zo.

  En als ze al bestonden toen er nog geen radio’s Tv en mobieltjes e.d. waren dan kunnen ze toch nog lang niet versleten zijn.
  Of zou de overheid al dat geld nodig hebben om de frequenties te onderhouden en de bandbreedte te verbreden. Net zoals ze dat doen met de wegen van de opbrengst van autorijdend Nederland en zo.

  Goh, bandbreedte verbreden, als dat maar geen toestanden oplevert zoals met de A4 bij Delft ! Zijn er al actiegroepen die tegen deze verbreding van de bandbreedte zijn en……. het onderhoud van de frequenties wordt toch, mag ik hopen, wel op Europees niveau aanbesteed ?

  Tjonge jonge best wel complex hoor zo’n baan als minister van Operettezaken !
  pcrs [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Rob [5]: Eigenlijk een soort CO2 uitstoot quotum, opeens is het er en moet je er voor betalen aan de opperpipos. Aan wie anders?
  Voordeel van bandbreeedte is dat je er totaal geen onderhoud aan hebt. Daar lijken ze toch meer op te kicken dan dingen als wegen, waar je ook nog een beetje kosten aan hebt. Snelheidsboetes lukt dan weer niet met benbreedte, alles gaat op de lichtsnelheid.
  De bandbreedte van het zichtbare licht, wordt overigens nog niet verhuurd. Misschien een ideetje. Je mag alleen uit je doppen kijken als je ze betaald hebt.

 7. ik heb de goedkoopste Nokia die er is , om soms (niet te veel) even te bellen en gebled te worden (ze weten dat het mag als het nodig is), voor de rest zoeken ze het maar uit ook eigenlijk.
  Ik woon buiten NL, werd me te duur en ik denk niet dat Wilders het goedkoper zal maken, of er moet een wonder gebeuren .
  (eerder zal de Heilige maagd moeder Maria nogmaals in Lourdes verschijnen)

 8. @Slappe Zuigvis [7]: Wat wil je weten? Waarom de overheid frequenties vrij hebben gegeven waar ze dachten dat je niets mee kon? (op de absorptielijnen van water), zodat bluetooth op de frequentie van je magnetron zit? Waarom Wimax in Amsterstam moest stoppen omdat de militairen de frequentie opeisten?

 9. Groene frequenties

  Ik ben een voorstander van het invoeren van groene frequenties. Uiteraard de vervuiler betaald. Dit om gesmolten frequenties te repareren en groen te maken. Als we dit met alle frequenties doen dan smelten ze niet en het milieu wordt beschermd. Wie veel belt moet natuurlijk meer betalen, wie veel tv kijkt moet ook extra betalen. Nu had u het over kabel maar daar zitten ook frequenties op, die moet ook groen. Dus veel internetten, veel betalen, net als met de KPN toen….

 10. dadelijk moet ik als ik in NL kom betalen voor het inademen van frisse lucht en voor geluid maken per stem omdat ik omdat ik spreek een frequentie of zoiets gebruik, rijksambtenaar zegt:” Zijlstra u praat nu al een week, dat kost 100 euro geluidsruimte die u in beslag neemt “.
  Ik lach om Nederland alleen nu iets minder omdat Wilders de baas wordt ongeveer, da’s wel weer geinig ergens .

Comments are closed.